Pavel Koelizjnikov betrapt op het gebruik van meldonium

Discussie in 'Lange baan' gestart door MasterAJA29, 8 mrt 2016.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
  1. Hakkie2

    Hakkie2 Well-Known Member

    Ja, zoals na Boogerd, Dekker, Lotz, Van Beek, F.de Boer, Mariano, enz., enz. geen enkele Nederlander meer te vertrouwen is.

    4% van de Nederlandse topsporters heeft anoniem zelfs toegegeven doping te gebruiken, daar zal nog een behoorlijk percentage bovenop komen dat het zelfs anoniem niet toe wil geven.
  2. EenBrabander

    EenBrabander Well-Known Member

    @Hakkie2 en ik posten tegelijkertijd een bericht met dezelfde strekking. ;)
    Ja natuurlijk. We mogen ook geen Amerikanen (Lance Armstrong/meerdere hardlopers) en Duitsers (DDR-verleden/Pechstein*) meer geloven. En dus ook geen Nederlanders meer. Boogerd, Mariano, Van Beek*... Als je er zo naar kijkt mogen we geen enkel land vertrouwen.

    Bij sporters met een asterisk is het dopinggebruik nog niet met 100% zekerheid vastgesteld of is het proces nog bezig.
    Hakkie2 vindt dit leuk.
  3. jaap

    jaap Active Member

    Ik blijf toch wel kijken hoor!
  4. kwani

    kwani Member

    Wat een complete onzin zeg! Jij hebt of totaal geen verstand van zaken, of jij bent beslist niet objectief, maar waarschijnlijk is het een combinatie van beiden.

    Betreffende EPO. Ja, EPO is een lichaamseigen stof, een eiwit wat aangetoond kan worden in urine en wat zich ten alle tijden in iedereens urine bevindt. Echter is de structuur van het eiwitmolecuul van EPO die als medicijnvorm ingespoten wordt anders dan de structuur van lichaamseigen EPO, dit wordt om die reden ook wel rhEPO genoemd (recombinant human erythropoietin). Dit is waar tijdens een dopingcontrole op getest wordt, of de EPO in de urine lichaamseigen is of dat het om rhEPO gaat, helemaal niet of er wel of geen EPO in de urine aanwezig is, want dat is bij iedereen zo. Op het moment dat je dus positief test op EPO betekent het dat er zich per definitie EPO in je bloed bevindt wat niet lichaamseigen is. Thom van Beek mag dan hopen aan te kunnen tonen dat hij niks gebruikt is, maar feit is dat er nog NOOIT een sporter is vrijgesproken op het gebruik van EPO omdat hij kon aantonen dat hij dit middel niet gebruikt had. Er zijn een aantal sporters vrijgesproken na het gebruik van EPO, maar dit betrof allemaal vrijspraken vanwege vormfoutjes etc.

    Betreffende meldonium. Je kunt het de sporters niet kwalijk nemen dat zij meldonium tot ongeveer 20 december zijn blijven gebruiken. Immers zei de fabrikant dat het middel binnen een week uit je bloed verdwenen was. Normaal gesproken zou WADA dit moeten onderzoeken en sporters moeten inlichten als dit niet het geval is. In februari worden er ineens tientallen sporters gepakt op het gebruik van meldonium. Later blijkt dat het middel veel langer in je lichaam blijft dan aanvankelijk gedacht werd. Had WADA voldoende onderzoek gedaan was dit niet voorgevallen. Wat mij betreft is dit een hele duidelijke situatie, misverstand, sporters gaan terecht vrijuit. Helaas zijn sommige mensen nog steeds overtuigd van de schuld van sporters. Waarschijnlijk omdat het hier om Russen gaat of iets dergelijks, of een sporter die al eerder gepakt is.

    Jij zegt dat er geen stoffen bestaan die langer dan een week in je bloed blijven. Ik zeg bullshit. Er zijn anabolen steroïden die 18 maanden in je bloed blijven. De modernere vormen van EPO blijven respectievelijk een maand tot vier maanden in je bloed zitten (Mircera en Aranesp).

    Ik wil deze mensen de volgende vraag stellen. Zijn jullie werkelijk zo naïef om te denken dat tientallen sporters, met tientallen verschillende artsen, allemaal zo dom zijn om een verboden middel te blijven gebruiken nadat het op de dopinglijst is gekomen? Denken jullie echt dat geen van deze vele sporters heeft gedacht; "goh, dat meldonium is nu verboden, misschien moet ik stoppen met het gebruik ervan, want ik wordt gegarandeerd gepakt."

    Is er overigens zowel de 12e als de 13e op meldonium getest? Het is namelijk niet zo dat bij "dopingcontrole" automatisch op elke stof getest wordt. Dopingcontroles zijn namelijk duur wist je en er zijn een heeeeleboel verschillende stoffen verboden. Alleen iets wat zo efficiënt is als EPO wordt waarschijnlijk altijd op getest.
    ZeeKoei, Hakkie2 en EenBrabander vinden dit leuk.
  5. leenstrafan

    leenstrafan Well-Known Member

    In Oost-Duitsland in de jaren tachtig gebruikten ook tientallen sporters, met tientallen verschillende artsen allemaal middelen die op de dopinglijst stonden. Of ben ik ook naïef dat ik dat geloof?

    We hebben in de documentaires van de ARD gezien dat er in Rusland tot op zekere hoogte een geïnstitutionaliseerde dopingcultuur bestaat. Overigens bestaat zo'n cultuur net zo goed in Spanje (Fuentes) en mogelijk ook in andere landen (Groot-Brittannië, Kenia). Dat ik de mogelijkheid open hou dat ze met z'n allen bewust doping gebruiken vind ik niet naïef.

    Hypothetisch scenario: stel alle Russen gebruikten in 2014 en 2015 meldonium, ze vinden het immers een onschuldig paracetamol-achtig middeltje. Dan wordt het verboden en Moerasjev, Jesin, Joeskov, Fatkoelina, Shikhova, Graf en Voronina stoppen netjes met het gebruik. Alleen Koelizjnikov gaat door.

    Durf jij je handen ervoor in het vuur te steken dat dit scenario niet klopt?

    Het is niet dat ik denk dat alle Russen meldonium gebruikten, maar het feit dat er veel betrapt zijn, hoeft niet te betekenen dat er geen enkele sporter eind 2015 gestopt is met het slikken.
  6. Zuul

    Zuul New Member

    Sorry for posting in English again. If it’s a no-no please tell me so and I won’t do it again.

    To address “how is it possible for the drug to stay so long in your body?” issue.

    Meldonium is a close structural analogue of γ-butyrobetaine (a precursor in the biosynthesis of carnitine.) We know that a long-term meldonium administration lowers l-carnitine plasma concentrations (by 18% in 4 weeks in this study).

    This study demonstrated that meldonium is carried through our body by the same transporter that is normally used for carnitine (OCTN2). It actually proved that efficiency of transport of meldonium is even higher than that of carnitine.

    I know it sounds crazy but maybe our bodies just don’t see meldonium molecule as something completely foreign? Just like some sort of “relative” of l-carnitine?

    It this interview Mutko mentioned results of some Chinese research showing that strenuous physical exercise might cause meldonium to appear in your system even though it was thought to be cleared out for some time. I didn’t find this particular study but a friend of mine who works for the NIH library told me that some results of clinical research never get published. There is nothing abnormal about that.
    Laatst bewerkt: 28 apr 2016
  7. Zuul

    Zuul New Member

    As for the rest of the Russian speed skating team not being caught.

    WADA meldonium statement reads, “The renal elimination of meldonium is expected to vary significantly between individuals, depending on the dosing and duration of the drug administration protocol.” So, it really depends on a person.

    As for testing - as far as I understand, WADA might not test for meldonium every single sample collected. According to their website, samples should be analyzed in accordance with the Sample analysis menus. But some Anti-Doping Organizations do minimal or no Testing for Prohibited Substances. To address this situation WADA implemented the new Technical Document for Sport Specific Analysis (TDSSA). I check it - it’s not drug specific, just stipulates the percentage of different tests for each discipline (Skating Speed Skating <1500m requires 15 % testing for Erythropoiesis Stimulating Agents and 10% for Growth Hormone).

    So, as far as I understand it is impossible to tell from the information available to the general public what substances each sample was tested for…
  8. JaapvdB

    JaapvdB Well-Known Member

    Thanks for your contribution @Zuul. It's an addition on how we try to figure out what is right and what is gossip.
  9. Zuul

    Zuul New Member

    Thank you so much! I wasn't feeling easy about it but I really wanted to share.
    And please feel free to answer in Dutch.
  10. Duif

    Duif Well-Known Member

    Klopt. Zag vanmiddag Ilnur Zakarin een rit in Romandië winnen ( al werd hij later gedeklasseerd ten gunste van Quintana) maar die is op z'n 19e ook al 2 jaar geschorst geweest
    vanwege een positieve test. Zo gek is het dus niet dat iedere prestatie van een Rus met argusogen wordt bekeken.
  11. Duif

    Duif Well-Known Member

    Ja en bij die Russen is het waarschijnlijk precies andersom en heeft 4% geen doping gebruikt.:D
  12. Hakkie2

    Hakkie2 Well-Known Member

    Ik denk dat van de Russen nog geen 4% toe zal geven, dus in NL ligt het dan nog hoger :p

    Reken in elk geval maar dat die 4% een topje van een ijsberg is. Boogerd heeft ook anoniem altijd ontkend.
  13. alexander79

    alexander79 Well-Known Member

    Waarschijnlijk toen het nog gewoon legaal was, dus ik snap je opmerking niet.
  14. G1ant

    G1ant Well-Known Member

    Natuurlijk zijn er genoeg dopinggevallen in Nederland. (Ik vind jouw lijstje eigenlijk bizar kort, maar goed) En er zullen er nog genoeg bijkomen. Maar als je denkt dat de dopingsituatie in Nederland ook maar enigszins vergelijkbaar is met die in Rusland, zoals te zien was in de ARD-docu. Met een dopingprogramma dat tot in de hoogste top wordt gesteund. Tja.

    Verstuurd vanaf mijn GT-I9515 met Tapatalk
    strawbale en SprintMaster vinden dit leuk.
  15. alexander79

    alexander79 Well-Known Member

    Niet Bokko, hij is immers wereldkampioen geweest. :cool:
  16. ZeeKoei

    ZeeKoei Well-Known Member

    conclusie: 't is dwaas om te denken dat AL die meldoniumpakkers van kwaaie wil zijn en/of in 2016 nog gepakt hebben (buiten dat arm schaapje dat aangaf dat ze de bijlage niet geopend had en het niet wist), er mag dus zeker wat mildheid zijn, maar 't is even dwaas om te zeggen dat er in Rusland helemaal niets aan de hand is (zie oa de ARD-repo) en enig wantrouwen (maar niet per se owv meldonium) niet helemaal misplaatst is.
    Verschil met Boogerd en co is dat toen het initiatief vanuit het individu of vanuit de ploeg kwam en 'hoogstens' door een sportbond werd toegedekt, niet dat er een hele staatsstructuur dat faciliteerde, integendeel er werd net in België, Frankrijk, Spanje vanuit het gerecht jacht gemaakt op de dopingcultuur.
    G1ant vindt dit leuk.
  17. Hakkie2

    Hakkie2 Well-Known Member

    Bijna volledig eens, behalve die laatste zin. In Spanje wordt natuurlijk helemaal geen jacht gemaakt op dopeurs (het OM heeft daar de Fuenteslijst vernietigd op last van het ministerie van justitie en het ministerie van Sport). Ook in Nederland is doping niet strafbaar voor jusitie en maakt het gerecht dus geen jacht op de sporters.

    Verder wordt al jaren bezuinigd op de Nederlandse dopingautoriteiten. Heb daar één keer een kamervraag over gezien, ander partijen reageerden toen met een "is toch een mooie post om op te bezuinigen", ik kreeg het gevoel dat in de kamer het idee leefde dat Nederlanders niet gebruiken. De andere jaren gingen de bezuinigingen trouwens door zonder kamervragen.
  18. SprintMaster

    SprintMaster aangepast Medewerker

  19. G1ant

    G1ant Well-Known Member

    Die Fuentes-zaak stinkt natuurlijk, daarover zijn we het eens. Maar nog is het niet hetzelfde als de situatie in Rusland.

    Dat Nederlandse atleten echt niet ethisher zijn dan sporters uit andere landen lijkt duidelijk. Misschien dat in 'armere' landen de drang om doping te gebruiken groter is, maar verder kan ik geen reden verzinnen waarom Nederlanders dat minder snel zouden doen dan Russen. Maar dat is niet de discussie. Mensen hier die zeggen dat ze Russen niet meer vertrouwen doen dat volgens mij niet omdat ze vinden dat Russen onbetrouwbare mensen zijn. Maar omdat ze het gevoel hebben dat de Russen met een dopingprogramma bezig zijn zoals destijds de DDR waar sporters, of ze nu willen of niet, aan mee moeten doen.

    Dat er geldgebrek is voor dopingcontroles is trouwens niet alleen een Nederlands probleem. Daphne Schippers werd op het WK indoor verslagen door een Amerikaanse die de afgelopen twaalf maanden één keer is gecontroleerd. Schippers zelf vijftig keer.

    Overigens vind ik de vrijspraak van Kulizhnikov terecht. En ik heb er geen moeite mee als hij de komende jaren alles wint.
    EenBrabander vindt dit leuk.
  20. alexander79

    alexander79 Well-Known Member

    En zelfs die mildheid kan niet worden opgebracht. Dit hele meldonium gebeuren is gewoon een totale afgang en de naam van mensen totaal onnodig en zonder gedegen onderzoek besmeuren. Hopelijk is er lering getrokken en zal ook het publiek gewoon nuchter blijven en mensen niet onnodig als dopingzondaar blijven aankijken.

    Bij Boogerd was het excuus zelfs nog: Ja iedereen gebruikt toch.:rolleyes:o_O
Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.

Deel Deze Pagina