Rijden schaatsers te weinig wedstrijden?

Discussie in 'Lange baan' gestart door G1ant, 16 dec 2015.

  1. De Goudsche Doorloper

    De Goudsche Doorloper Well-Known Member

    Niet plaatsen voor WC --> seizoen voorbij. Daar kun je nu ook al bijna niet aan ontkomen. Mensen die in het eerste deel van het seizoen de boot missen zijn meestal in het tweede deel van het seizoen ook niet goed genoeg. Ik moet nog maar zien of Wüst zich nu wel kan plaatsen voor het WK Afstanden. Plaatsing voor EK obv 1500/3000 klassement is met dames als Marije Joling daarnaast ook geen sinecure.

    Verder zie ik niet direct iemand die aan het begin van het seizoen niet goed genoeg was voor de World Cups binnenkort bij het NK wél ineens potten breken. Verweij gaat niet eens meedoen en Wüst heeft anders nog het EK en WK Allround om zich op te richten.
  2. chicagodude

    chicagodude Well-Known Member

    Ja, ikzelf heb er ook niet echt een probleem mee als het plaatsen voor de WC zo belangrijk is. Bovendien kan plaatsing voor de allround/sprint kampioenschappen best apart gedaan worden (WC dus alleen voor plaatsing en startpositie WK afstanden).

    Ik denk alleen dat de schaatsers in NL zelf ertegen in opstand zouden komen. Maar ach, waar hebben we het over......De ISU lijkt niet echt ideeen te hebben (of uberhaupt te willen) omtrent de WC.
  3. Nogeenbrabo

    Nogeenbrabo Active Member

    Schaatsers zijn natuurlijk niet lui. Maar in eerder in een ander topic had ik er al over dat er in het hart van de winter maar weinig internationale wedstrijden zijn. (EK's, WK's, Worldcups) Dus ik als liefhebber zeg, ja graag meer wedstrijden.

    Wellicht ook in andere formats zoals in het topic van Leenstrafan over een landenwedstrijd, of een ander middel om de schaatsers aan de start te krijgen. Wat dat betreft hoopte ik vorig jaar dat de 10km-wedstrijd die Bob de Jong organiseerde tot een apart cirquit zou lijden voor die afstand.
  4. leenstrafan

    leenstrafan Well-Known Member

    Dus eigenlijk is het zo dat omdat Sven Kramer niet in Inzell reed het hele systeem omgegooid moet worden? In Stavanger moet straks een een sprint en een allroundklassement opgemaakt worden en dan worden er andere schaatsers ingezet, het kan zijn dat Kramer dan niet rijdt (of juist wel, maar dan ook 1500 én 5000 meter).

    Bij het skiën is het winnen van de wereldbeker nog wel prestigieuzer dan het winnen van een wereldtitel. De winnaar van het wereldbekerklassement is namelijk over het seizoen heen de beste skiër. Elke run liggen foutjes op de loer, soms door slechte sneeuw, slecht zicht, materiaalpech of gewoon een mindere dag. Wat echt knap is, is er vrijwel altijd staan en zo vaak mogelijk heel erg goed zijn.
    ZeeKoei vindt dit leuk.
  5. Yuskov

    Yuskov Well-Known Member

    Het mooiste aan topsport is juist dat ene moment waarop je er moet staan. Nu niet goed? Over vier jaar is er weer een kans. Een van de redenen waarom ik een hekel heb aan competitievoetbal: de winnaar is degene die 'gemiddeld over 38 wedstrijden het beste is'.
  6. chicagodude

    chicagodude Well-Known Member

    Een apart cicuit voor de 10k? Tja, hoe leuk ook voor ons, schaatsers zullen daar weinig trek in hebben, behalve dan de (net)-niet-toppers die ook nog eens 10k-specialisten zijn.
    Een landenwedstrijd o.i.d. lijkt me ontzettend leuk, maar ook daar geldt dat het niet eenvoudig is. ALs het middenin het seizoen is gaan velen het overslaan want het past niet (zie Davis-cup waar toppers regelmatig DC overslaan omdat het niet past). Het Duel-inthe-Pool is erg leuk, maar dar wrden zwemmers ook erg goed voor betaalt. Ikzelf zie het meeste in het wat naar voren halen van de laatste grote wedstrijden (eigenijk het hele seizoen in minder tijd proppen zodat er iig geen schaatsloze gaten zijn) en dan na afloop van het seizoen een soort IPTL zoals in het tennis nu bezig is. Dus (internationale) teams die tegen elkaar schaatsen in meerdere steden, met daar bij ook wisselende team-samenstellingen. Bijv. 6 teams en in elk team 6 mannen en vrouwen, waarbij elke afstand tussen de 6 schaatsers van de teams gaat. En dan de 6de van het team een "Legend" als Koss, vdBurg, vGennip, Gustafson, Visser, Kemkers, Karlstad, Romme, Flaim, RItsma, Friesinger, Niemann, Hadschief, Enke etc. die over 1000m schaatsen.
  7. Hakkie2

    Hakkie2 Well-Known Member

    Ik snap trouwens sowieso niet dat de B groep in hetzelfde weekend op dezelfde locatie moet. Alle ski- en nordiconderdelen hebben ook een B circuit (vaak per continent), maar die zitten niet het wereldcircuit in de weg. Het zo lang maken van een dag is echt onzinnig. Verklein de A groep (14/16 deelnemers per afstand is echt voldoende). Vervolgens heb je ruimte over. Dat kun je vullen met gala (net als bij het kunstschaatsen), met andere dingen (wat kun je rondom verzinnen?) of gewoon met afstanden meerdere keren rijden. Ik pleit voor het laatste en dan gaan we de topschaatsers ook vaker zien.

    Koppel je vervolgens de deelname van het WK daar aan, dan doen de toppers echt wel mee.



    Laat je de b groep lekker kleinere banen aan doen, net als de junioren.
    Laatst bewerkt: 16 dec 2015
  8. Nogeenbrabo

    Nogeenbrabo Active Member

    Een mens mag dromen toch. ;)

    De huidige wedstrijden compacter op elkaar zetten, en op het eind een ander type wedstrijden is inderdaad een stuk haalbaarder. Goed idee! :) Alleen dat met die helden van vroeger lijkt me niet echt passend bij een topsportwedstrijd.
  9. chicagodude

    chicagodude Well-Known Member

    Tja, dat was ook meer een soort wishful thinking van mijn kant ;) De hele opzet die ik voorstelde voor het eind van het seizoen was ook meer bedoeld voor de fans en om het schaatsen te promoten, maar uiteraard kan het ook zonder de oude helden als ehct serieuze competitie gedaan worden.
    Nogeenbrabo vindt dit leuk.
  10. Danielle

    Danielle Well-Known Member

    Hoeveel schaatsers rijden alleen maar B-groep?

    Alleen voor die groep is het leuk. Er blijven ook schaatsers over die straks maar 1 afstand in de A mogen schaatsen. Of 3 in de B.
    Wat kies je dan?
  11. Hakkie2

    Hakkie2 Well-Known Member

    Misschien keuzes maken. Ook in het biatlon zie je biatleten die mee zouden mogen doen aan de WB maar die er voor kiezen in de Europe Tour te blijven. Het blijft topsport, daar horen verstandige keuzes bij.

    En 1 afstand betekend in mijn voorstel wel meerdere keren per weekend.

    Je zou er trouwens voor kunnen kiezen om de top 14 + 2 uit land waar wordt geschaatst te doen, oid.



    Ik heb inderdaad niet zo veel met die levenslange b groep / achterin a groep schaatsers, dat kun je wel merken. Maar dat zijn ook sporters waar de sport niets mee op schiet. Ze genereren geen aandacht in hun thuisland, oid. Het enige wat ze doen is het enorm uitrekken en opvullen van een schaatsweekend.
  12. leenstrafan

    leenstrafan Well-Known Member

    Je hebt natuurlijk schaatsers die jarenlang voor spek en bonen meedoen, maar toch ineens doorgroeien naar de medailles. Michel Mulder werd vier keer op rij 17e op het NK 500 meter. Een kleiner circuit bestaat volgens mij in praktisch alle wintersporten, zelfs shorttrack en skispringen hebben een Europe Cup (of iets van die strekking). Er zijn genoeg wedstrijdjes in het schaatsen, maar dan moet je ze dus gaan koppelen.
  13. leenstrafan

    leenstrafan Well-Known Member

    Maar omdat het alpineskien toch vrij afhankelijk van wind en sneeuw en je om de beurt start kan het net zijn dat je toevallig laat gelaat wordt en van een ijzigere piste af moet of dat er net ineens windvlagen opsteken als jij moet schaatsen.

    Het is een beetje vergelijkbaar met auto- en motorsporten. Daar kan je zonder schuld ineens een lekke band of opgeblazen motor krijgen. Om daarvoor te compenseren wordt de wereldkampioen bepaald naar aanleiding van een hele lange serie.
  14. LeeMoZovski

    LeeMoZovski Well-Known Member

    Ik vind schaatsers niet lui. Volgens mij moet de overgrote meerderheid zich het schompes trainen om in de wedstrijden de tijden te rijden die ze rijden. Zowel aan de top als in de achterhoede. Hoe vaak heb ik na 1 of meer mindere ritten al wel niet gehoord dat een meervoudig wereldkampioen nog aan zijn of haar techniek moest schaven? De perfecte race schaats je zelden. Vraag het maar aan Mark Tuitert. Michel Mulder weet er intussen ook alles van. Het is allemaal niet zo makkelijk wat die heren en dames week in week uit doen.

    Ik vind ook niet dat ze te weinig wedstrijden rijden. En dan reken ik de "trainingswedstrijden" dus wel mee. Ik geloof bijvoorbeeld niet dat Ireen de afgelopen weken haar wedstrijden niet serieus heeft genomen. Iedere tijd die een schaatser rijdt, is een blik in de spiegel. Geen ontkomen aan. En de tijd tikt heel vlot weg.

    Ik geloof trouwens niet dat het simpel is om een uitgebalanceerde kalender op te zetten waarbij zowel de Aziaten, Noord-Amerikanen als Europeanen gewoon hun NK's kunnen rijden en vooral niet al te vaak in en uit vliegtuigen moeten stappen. Als we WR's willen, zal er gereisd moeten worden. De WK's kunnen ook niet ieder jaar allemaal in Europa zijn. En dus blijven die schaatsers reizen. En dus slaan degenen die zich dat kunnen veroorloven soms een WB'tje over. En dan winnen er zowaar eens andere schaatsers medailles. Dat kan soms ook juist goed zijn voor het aanzien van het schaatsen.

    Vergelijkingen met andere sporten zijn lastig. Schaatsen is een wintersport en binnen de wintersport familie zie ik geen vergelijkbare sport. Startgeld zit er denk ik niet in. Daarvoor is langebaan te klein, op meerdere vlakken. Wel kan er gekeken worden naar het belang van de WB. Schaf bijvoorbeeld de vaste startplekken op basis van resultaten in het afgelopen seizoen af. Of geef die hooguit aan de beste 3 van het afgelopen WK. Dan mag de rest er voor rijden, zoals dit seizoen in Stavanger.

    De puntentelling van de WB zou afzeggen wellicht ook minder "aantrekkelijk" kunnen maken.

    Maak van 100, 80, 70, 60, 50, 45, 40, 36, 32, 28, 24, 21, 18, 16, 14, 12, 10, 8, 6, 5,
    Nou eens 100, 95, 90, 85, 80, 75, 70, 65, 60, 55, 50, 45, 40, 35, 30, 25, 20, 15, 10, 5.
    Dan win je in ieder geval de WB niet zomaar meer als je een wedstrijd laat schieten.
    Koppel daaraan vast dat schaatsers zich - uitgezonderd voor de 5/10km - niet langer via een time ranking kunnen plaatsen voor het WK Afstanden en dan zal er wellicht nog minder afgezegd worden.
    Het is maar een idee. Voor mij hoeft het niet hoor...

    Het systeem met promoveren en degraderen van en en naar de A- en B-Groep mag wat mij betreft gewoon blijven. Dat houdt de bezetting en indeling van de A-Groep nog een beetje afwisselend. En vanuit de B-groepen komen altijd schaatsers opzetten. Dit seizoen heb ik o.a. de volgende schaatsers in de diverse B-Groep zien rijden:

    Ted-Jan Bloemen, Ida Njatun, Alexandre St-Jean, Marsha Hudey, Min-Sun Kim, Gilmore Junio, Elizaveta Kazelina, Moritz Geisreiter, Alexandre Boisvert-LaCroix, Takuro Oda, Sindre Henriksen, Miho Takagi, Arjan Stroetinga, Heather McLean, Mitchell Whitmore, Misaki Oshigiri, Mika Poutala, Yekaterina Shikhova, Havard Bokko, Tae-Bum Mo, Carien Kleibeuker, Roman Krech, Jordan Belchos, Denis Yuskov, Qishi Li en Peter Michael.

    Dat zijn toch best goede schaatsers ...
    EenBrabander, G1ant, Eelco en 2 anderen vinden dit leuk.
  15. Hakkie2

    Hakkie2 Well-Known Member

    @LeeMoZovski: natuurlijk doen ze hun best. En natuurlijk kosten trainingswedstrijden en gewone trainingen ook energie. Maar het gaat er om dat het schaatsen financieel en publicitair aan de grond zit. Geen publiek, geen sponsors en in maar heel weinig landen media-aandacht. Om te voorkomen dat je eindigt zoals het veldrijden, moet er hard worden ingegrepen. En dan helpen trainingswedstrijden de sport niet vooruit, dus die moet je daarin niet mee tellen. Sowieso vind ik het gek om een training niet mee te tellen als er geen klok bij is en plotseling als wedstrijd te tellen als er toevallig een klok mee loopt.

    De sport moet meer publiek gaan trekken. En die trek je niet aan met een zit van 6 uur in het stadion, waarvan 2 uur dweilpauze en 3 uur onbekende schaatsers. Dat publiek komt voor de paar toppers: Davis, Kulizhnikov, Kramer, Sablikova... Die moet je het publiek dus geven.

    En dan mag de b-groep best bestaan (zoals de Europe Tour ook bestaat bij verschillende sporten, onder de World Cup), maar die kunnen ook in enschede rijden ipv thialf. Of op de banen die de junioren gedurende het seizoen ook aan doen. En dat kan ook nog wel met een promotie systeem, zo ingewikkeld is dat nou ook weer niet.
    Laatst bewerkt: 17 dec 2015
  16. ZeeKoei

    ZeeKoei Well-Known Member

    op naar een roland garros dat start met de kwartfinales en een WK voetbal met vier landen dan,
    en een afdaling hanekam waar er zes naar beneden glijden,
    en een Tour met 3 sprinters, 3 klimmers en 3 tijdrijders, met etappes van liefst niet langer dan tien km

    ik vind dat eerlijk gezegd nogal onrespectvol naar de subtoppers/mindere goden/aanstormende jeugd toe...
    fransvanbakel en leenstrafan vinden dit leuk.
  17. ZeeKoei

    ZeeKoei Well-Known Member

    smaken verschillen gelukkig, ik heb het niet zo met die vorm/waan van de dag. 1 keer een hoestje, niet lekker slapen, de organisatie die je een hotelkamer naast een werf toewijst, een start die te lang wacht, je tegenstander die valt en je hindert, en je seizoen of zelfs 4-jarige cyclus is naar de haaien, zeker in een sport waar elke honderdste van een seconde kan tellen...
    Laatst bewerkt: 17 dec 2015
  18. Hakkie2

    Hakkie2 Well-Known Member


    Ik ben geen tennisfan. Maar ik dacht dat tennis, voetbal, afdalingskiën en de tour niet met zulke enorme problemen kampen als schaatsen. Als je daar je ogen voor sluit, breng je echt de sport in gevaar. Er is geen publiek en er zijn steeds minder sponsors. Kijk naar de afname in publiek in de afgelopen 10 jaar, dat is echt schrikbarend. Zelfs Thialf is niet meer vol te krijgen.

    Dan kun je aankomen met dat goedlopende sporten ook niet snijden in hun programma, maar schaatsen is geen goed lopende sport. Ik wil graag over 15 jaar nog naar topschaatsen kunnen kijken. En daar zijn nu maatregelen voor nodig, zo helder is het gewoon. Als schaatsen tot het niveau veldrijden is afgedaald is het te laat (en dan kijk ik ook niet meer, denk ik).

    Ik vind het dus eerlijk gezegd nogal onrespectvol naar de toppers van de toekomst om je ogen te sluiten voor de problemen.
  19. Jeronimo1

    Jeronimo1 Well-Known Member

    In mijn ogen is juist de B groep bedacht om het programma korter te maken. Oftewel het grote publiek kijkt alleen naar de grote namen in de A-groep en heeft daardoor een kort programma met de toppers. De ultieme schaatsfan zal alles zien en de lange dag (A+B) niet als een probleem zien.

    Trek je de B groep helemaal los van de A groep dan:

    • Maak je het promoveren/degraderen lastiger. Die strijd om in de A-groep te mogen uitkomen of om degraderen te voorkomen maakt een schaatser sterker.
    • Organiseer je de B-groep in Enschede dan zal een klein land nauwelijks een trainer/begeleiding kunnen sturen. Dit omdat de trainer al ergens anders is bij de A-groep.
    • Traint een deelnemer uit de B-groep niet met zijn sterkere team/langenoten tijdens de wedstrijden
    • Proeft hij niet de sfeer van een A-groep
    • Wordt het programma op tv niet langer aangezien B-groep toch nooit wordt uitgezonden
    • Wordt het programma voor de fans die aanwezig zijn vaak niet langer. Het meerendeel ziet geen B-groep.
    Voorbeeld 1: Een Yvonne Daldossi is gepromoveerd naar en vervolgens gedegradeerd uit de A-groep. Toch zal dit voor haar een stimulans zijn. Ze is geen topper en zal dat waarschijnlijk ook nooit worden. Toch zal een jonge Italiaanse haar als voorbeeld zien en haar eerst moeten verslaan.

    Voorbeeld 2: Michel Mulder is momenteel duidelijk niet in vorm. Hij zal zich terugmoeten knokken in de A-groep. Maar het mooie is dat als hij top 3 eindigd in de eerste omloop hij alsnog in de A-groep mag starten bij de 2e omloop zonder het vliegtuig vanuit Enschede te nemen ;-)

    Voorbeeld 3: Seung-Hoon Lee kan hele goede 5000m rijden maar is nu wel terecht gedegradeerd omdat hij echt geen goed niveau weet te halen.
    Tsuki, JohnZero en ZeeKoei vinden dit leuk.
  20. Hakkie2

    Hakkie2 Well-Known Member

    @Jeronimo1: heb je de rest ook gelezen?

    Ik pleit er voor om de toppers, net als bij jouw geliefde shorttrack, vaker te laten rijden. En daar moet dan ruimte voor komen. Ruimte die nu door niet toppers wordt ingenomen.

    De lengte van een schaatsdag is niet zo zeer het probleem, het feit dat hij is gevuld met allerlei b-schaatsers wel. B schaatsers onderin de a groep en b schaatsers in de b groep.

Deel Deze Pagina