"Nieuwe aanpak" ploegenachtervolging

Discussie in 'Lange baan' gestart door Danielle, 28 okt 2010.

  1. leenstrafan

    leenstrafan Well-Known Member

    Nee dat is het niet. De mannen wonnen in Berlijn een medaille en de vrouwen wonnen zelfs in Berlijn én Hamar een medaille. Als je tijdens een WB een medaille kan winnen ben je ook medaillekandidaat op de WK afstanden.

    Als je topfavoriet bedoelt, dat is een andere zaak.
  2. G1ant

    G1ant Well-Known Member

    Ik ben verre van overtuigd.
    Een kleine 4 minuten rijden met 48,5 kilometer per uur (een 3000 meter op laaglandbaan van wereldklasse) of een kleine 4 minuten rijden met 50,5 kilometer per uur (snelste ploegenachtervolging op laagland) waarvan 1000 meter op kop, en 2000 meter uit de wind), zijn twee verschillende dingen. Er zijn genoeg schaatsers die heel makkelijk rondjes 29,0 kunnen rijden tijdens een 3 km, maar die bij een rondje van 28,0 zwaar in het rood gaan omdat dat net boven hun grens is. Zij zijn minder geschikt voor de pursuit.
    Als je toch wil kijken naar indivudele kwaliteiten, dan moet je kijken naar de combi van 3000 en 1500, met een iets zwaarder belang voor de 3000 meter. Maar op een 1500 meter de tempohardheid mist, zal geen goede achtervolger zijn.
  3. Mazter

    Mazter New Member

    Er zijn veel mensen die die fout maken, alleen kijken naar de afstand en niet naar de snelheid. Ook nu hoor je weer Bob de Jong (waarschijnlijk opgehitst door die BAM-coach van hem) solliciteren naar een plekje omdat hij die 3 km prima aankan.

    Waarschijnlijk zal er onder de 3.45 nodig zijn voor een medaille. Na een opening 18.0 (wat al de mogelijke moeite zal kosten voor een stayer) zul je toch gemiddeld rondje 27,6 moeten rijden om dat te bereiken. Omgerekend naar de 400 meter is dat 28,5. Bob kwam afgelopen maart voluit sprintend tot een rondje 27,9 op de 500 meter. Op de 1500 haalde die 28,2 - 28,9 - 29,1. Ik denk dat rondjes 28,5 voor hem al rijden in het rood betekent. En dan zou die dat nog 7 rondjes vol moeten houden? Het zelfde geldt voor die andere BAM-mannen.
  4. dedeut

    dedeut Well-Known Member

    Even dit topic nieuw leven inblazen omdat de titel bij het volgende bericht past:

    Gisteren stond er in de Volkskrant een bericht over het 'duwen' bij de ploegenachtervolging (het doorgeven van snelheid van de tweede en derde man aan de schaatser die het kopwerk verricht). Zoals we allemaal weten was het duwen een van de unieke kenmerken van de gouden Canadese olympische TP-ploeg bij de mannen. Nu blijkt er een beetje een richtingenstrijd te zijn met betrekking tot de vraag of Nederland dit duwen ook aan moet gaan leren. Volgens bondscoach Hill is het bekend uit het skeeleren dat de snelheid met ongeveer 5 kilometer per uur gemiddeld omhoog kan als het duwen goed wordt uitgevoerd. Bovendien stelt hij dat veel (ex-)skeeleraars en (ex-)marathon-schaatsers deze techniek gemakkelijk kunnen aanleren omdat dit in beide sporten al veelvuldig voorkomt. Michel Mulder heeft Wopke de Vegt reeds in Vancouver geattendeerd op de techniek, maar Wopke was destijds niet geinteresserd.

    Ook Koops nu lijkt niet echt geinteresseerd. Hij stelt (1) dat duwen ook risico's meebrengt, schaatsers kunnen sneller uit balans raken, (2) dat het erg lastig wetenschappelijk te testen is of het ook echt werkt [wat natuurlijk absoluut flauwekul is], (3) dat het in Nederland lastig is om een in een vaste formatie te trainen en dat het pas eind 2013 duidelijk zal zijn welke ploeg gaat starten in Sotsji, wat volgens Koops te laat zal zijn om de duwtechniek nog aan te leren, (4) dat Nederland sowieso wel favoriet is voor goud: "Als het klopt, hoef je niet te duwen".
  5. proeme

    proeme Well-Known Member

    1) is natuurlijk waar, maar is dat risico echt zo groot? Tegelijk: hoe groot zou de winst kunnen zijn? Weegt dat tegen elkaar op? (raakt aan punt 2)
    2) Misschien bedoelt hij dat het nog nooit getest is. Dan zou kunnen. Dat het niet te testen is, is natuurlijk onzin
    3) dan zorg je er maar voor dat meerdere schaatsers die duwtechniek leren. Hoef je het die laatste twee maanden alleen nog maar op elkaar af te stemmen ipv vanaf het begin te leren.
    4) in 2006 en 2010 was Nederland ook favoriet...
  6. SprintMaster

    SprintMaster aangepast Medewerker

    (1) duwen doe je niet in de bocht maar op het rechte eind, dat is het stuk waar de snelheid terugvalt en je dus de man op kop erg helpt om de snelheid op peil te houden zonder dat het extra energie kost.
    (2) kijk eens naar het Belgische team: in de laatste ronde duwde Bart zijn broer Maarten die daardoor bij het treintje bleef. Had hij dat niet gedaan dan had dat de Belgen zeker 2 sec. gekost.
    (3) dan had je het BAM team vorig jaar in Heerenveen maar een keer moeten laten rijden, die hadden het kunnen laten zien.
    (4) allemaal leuk en aardig, maar kijk eens naar de Koreanen, 2 matige rijders en dan bijna gelijk met ons. Dus elke winst is meegenomen.

Deel Deze Pagina