ISU World Cup #4 2017/2018 SLC

Discussie in 'Lange baan' gestart door strawbale, 4 dec 2017.

  1. Asterisk

    Asterisk Well-Known Member

    Exact dit zat ik net ook al te denken. Waar een aantal mensen er vanuit lijkt te gaan dat Takagi te vroeg piekt zegt niemand dit bij Bloemen. Hakkie heeft zelfs al beweerd dat Kodaira over haar top heen was (voor ze het wereldrecord 1000 reed) alleen maar omdat ze een keer niet met 1 seconde verschil won, maar denkt nu al dat het alleen nog maar spannend kan worden voor het zilver op de Spelen als Bergsma terug op niveau komt.
  2. Hakkie2

    Hakkie2 Well-Known Member

    Nou, Bloemen laat toch al een tijdje een stijgend niveau zien, dus hem inschatten als vergelijkbaar met Bergsma of in elk geval beter dan de anderen dan Kramer en Bergsma is niet zo gek. Dat had ik ook voor dit weekend wel gedaan.

    Bij Kodaira zat ik er misschien naast, maar niet alleen Lee komt daar toch steeds dichterbij op de 500m, de rest ook. En over Takagi: daar zou je op basis van afgelopen jaren niet verwachten dat ze kan domineren. Bloemen doet dus (tot afgelopen weekend) wat redelijkerwijs te verwachten was, Takagi gaat daar ver boven.

    En ik denk gewoon dat Kramer de rit zondag nog relatief eenvoudig had gewonnen als hij mee had gedaan. Ik ga ook niet mee met de mensen die zeggen dat Kramer tot nu toe werd uitgedaagd op laagland. Kramer wachtte daar gewoon af en versnelde als het nodig was, maar kwam nooit uitgeput over de finish. Hij kon dus tot nu toe elke wedstrijd makkelijk harder tot veel harder.

    Als Kramer zondag onder de 6 minuten was gegaan (wat hij denk ik had gedaan als hij mee had gedaan) had niemand het over te vroeg pieken van Bloemen of over Bloemen die Kramer bedreigt.
  3. Jan Blokland

    Jan Blokland Well-Known Member

    We gaan het zien. uiteraard komt er een aanval van Bloemen op de OS. Maar of het een bedreiging gaat worden voor Kramer betwijfel ik.
    En wat betreft Miho Takagi denk ik dat ze gewoon super goed is en dat de terugval wel mee zal vallen. Ook de Japanners krijgen nu even een rust moment aan wedstrijden.
    Ik zie dat niet zo somber in. En Zuid Korea is best nog ver weg. In afstand maar ook in tijd wat betreft de OS. In twee maanden kan er nog heel veel gebeuren. Al zou ze nu wat minder worden heeft ze nog tijd genoeg om weer te verbeteren. Verleden jaar was ze ook al goed in het 1e deel van het seizoen en werd ze mooi 3e op het WK allround. Dat was al een teken dat dit geen ééndagsvlieg was.
    Dan de groep van Anema. Waar ik overigens wel enige zorg over heb nu niet alleen Jorrit Bergsma faalt, maar ook Kooiman en Kleibeuker. Zelfs Heather Bergsma is niet zoals andere jaren. Eerst dacht ik dat ze ziek waren, maar het lijkt erop dat daar toch iets niet goed is gegaan. Al zal Anema dat nooit beamen. Het nadeel in Nederland is dat zij er wel op het OKT moeten staan. Dit zal toch absoluut niet de bedoeling zijn geweest zoals het nu gaat. Het zou zo maar eens kunnen dat Anema met alle drie geen OS heeft en alleen met Heather Bergsma een ijzer in het vuur heeft.
    Laatst bewerkt: 12 dec 2017
  4. alexander79

    alexander79 Well-Known Member

    Dus wat zegt je nou precies? Moeten we straks bij de OS rekening houden met Kodaira en Takagi? Is opmerkelijk dat je hun wel een beetje lijkt af te schrijven, maar dan zegt dat Bloemen wel een factor zal zijn.. terwijl hij toch best of the rest is.. jouw woorden: als Kramer erbij was, dan zou die 6:01 van Bloemen niks hebben voorgesteld omdat Kramer 5:55/5:58 zou hebben gereden.

    Ik denk dat Takagi genoeg heeft laten zien om te kunnen concluderen dat Wust/Ter Mors / amerikaanse dames een zware kluif aan haar zullen hebben. Kodaira heeft al sinds 2016 niet meer verloren op de 500 m.. op een gegeven moment: statistieken liegen niet. Lee komt dichterbij... maar 0,2 is niet zo snel overkomen denk ik.
  5. chicagodude

    chicagodude Well-Known Member

    Och, met Bergsma komt het wel goed denk ik. En als hij zich al niet zou plaatsen op de 10k, dan zie ik hem alleen door zijn ploeggenoten eraf gereden worden.
  6. Nogevendit

    Nogevendit Well-Known Member

    Och, Bloemen rijdt 5 sec sneller dan Geisreiter, Tumolero en Pedersen, dat kan Sven ook. Deed ie ook (bijna dan, OK) een week eerder in Calgary.
    Juist Kramer acteerde altijd het alfamannetje, soms met grote bijna arrogante dingen, maar ook heel veel met kleinere dingetjes.
    Nu doet Bloemen eens een keer wat, en lijkt het of iedereen verschrikt reageert.
    Goed mogelijk dat zo'n coach al een jaar of twee op Bloemen aan het inpraten is dat hij zich eens wat meer moet laten gelden.

    Op de vijf acht ik Kramer nog sterker, maar op de tien niet. Jammer dat Bergsma in het jaar van de waarheid er net even niet is.
  7. chicagodude

    chicagodude Well-Known Member

    Dit heeft allemaal ook wel een beetje te maken denk ik met het presteren van de Japanse equipe in het verleden, ze hebben praktisch nooit goed gepiekt, op Shimizu na.

    De Canadese equipe heeft er vrij vaak juist wel gestaan al het erom ging (ook niet altijd, maar goed), dus is dat misschien ook wel een reden dat te vroeg pieken van Bloemen minder in mensen opkomt.

    Ikzelf weet het niet, ik kan er weinig zinnigs over zeggen of de Japansen/Bloemen te vroeg pieken of niet, dat weten we pas na de OS.
  8. ZeeKoei

    ZeeKoei Well-Known Member

    als dat bij het allereerste wereldrecord van Kramer zou geweest zijn, nee denk ik niet
    als je dat doet als je al tig titels en records hebt gereden komt het idd wat snoeverig over, maar dat was nu de situatie niet

    redelijk snel erna kwam er die horrorblessure

    op die 10k dacht trouwens ook iedereen dat Sven en Jorrit er wel ff onder gingen gaan, niet dus
    Laatst bewerkt: 12 dec 2017
    SprintMaster en EenBrabander vinden dit leuk.
  9. Hakkie2

    Hakkie2 Well-Known Member

    Ik schrijf hen helemaal niet af. Ik geef alleen aan waarom ik het risico op te vroeg pieken bij hen groter vind dan bij Bloemen. Dan blijft Kodaira favoriet op de 500m en dan blijft Takagi een grote kandidaat op met name de 1500m en natuurlijk Japan op de TP.
  10. alexander79

    alexander79 Well-Known Member

    Voor Bloemen kun je het natuurlijk niet zeggen, want jij denkt dat Kramer toch beter is... dus dan is het geen falen voor hem. :)
  11. Hakkie2

    Hakkie2 Well-Known Member

    Bloemen 'faalt' natuurlijk wel als hij straks 5e wordt oid.
  12. ZeeKoei

    ZeeKoei Well-Known Member

    Ik lees hier ook de stelling dat Kramer en Yuskov al lang die records zouden gebroken hebben als ze in Noord-Amerika zouden wonen?
    De wereldrecords zijn haast allemaal gereden op momenten dat de hele wereldtop er was, Davis zijn snelste tijden zijn ongeveer allemaal van tijdens world cups (of wk's), bij een Mantia is dat niet veel anders...

    het is duidelijk niet zo dat je veel records rijdt tijdens fall classic, NA kampioenschap of trials
    voor een lokaal evenementje doen ze wellicht niet zoveel moeite om het ijs goed te krijgen, de druk om te knallen is er minder, de moeite die de schaatsers erin steken is minder (want minder tegenstand, minder belang),
    het enige dat je zou kunnen aanhalen is dat zo'n Davis op training mss meer kan wennen aan de snelle bocht, maar dat lijkt me vooral voor de 500m die er tegen 60+ tegenaan knallen een probleem
  13. strawbale

    strawbale Well-Known Member

    Om tijdens die, bijna altijd vroeg in het seizoen, hoogland worldcups optimaal te kunnen presteren, en sowieso om op hoogland optimaal te kunnen presteren, is aankomst van 1 a 2 weken van te voren, hetgeen normaal is voor laaglanders, uiteraard niet het juiste recept. De 'hooglanders' zijn dan vaak al lang 'daar'.
    Voorbeeld: Bloemen was voorafgaand aan zijn 12.36 de hele zomer en herfst op hoogte:

    Screen Shot 2017-12-13 at 12.57.50.png
    Screen Shot 2017-12-13 at 12.57.33.png

    Voor de korte(re) afstanden speelt, denk ik, de zuurstofschuld minder, maar, zoals je al zei, meer het wennen aan de snelle(re) bochten; ook op de 1000/1500m, denk ik, voor sommigen, kijkend naar bijv. Yuskov.
    Laatst bewerkt: 13 dec 2017
    Monique en G1ant vinden dit leuk.
  14. proeme

    proeme Well-Known Member

    de toppers gaan ook niet naar die Fall Classics, dus dat daar geen WR's gereden worden is nogal logisch...

    Ik kan me best voorstellen dat men in SLC extra z'n best gaat doen op het ijs als Kramer ze opbelt met de mededeling "ik doe mee en wil het WR aanvallen".
  15. Monique

    Monique Well-Known Member

    Ik denk dat het een voordeel is om een WR op een hooglandbaan te rijden als je er heel veel traint. Iedereen moet altijd wennen aan hoogte door het gebrek aan zuurstof en het snellere ijs. Iemand die normaal altijd op hoogland traint hoeft er alleen maar weer een poosje te zijn om hieraan gewend te zijn, iemand die normaal op laagland traint heeft hier langere aanpassingstijd voor nodig en moet even goed oefenen op het ijs. In zoverre had TJ voordeel om een WR te rijden.
    ZeeKoei vindt dit leuk.
  16. ZeeKoei

    ZeeKoei Well-Known Member

    idem voor time trials, noord-amerikaanse kampioenschappen, etc

    en ff extra hun best doen als je opbelt op het WR aan te vallen? WR aanvallen doet Kramer zelfs niet eens in WB context als ie er de kans toe heeft, maar het niet moet.


    zal idd wel een voordeel zijn, maar weet niet hoeveel het mee speelt, het is niet zoals voetballers die opeens op 3000m moeten voetballen he, op 1400m moet je er wel effe op voorhand zijn om te wennen, maar toch geen maanden? Maar idd, je zal wel makkelijker weten wat je lichaam kan of niet als je vaker in die omstandigheden traint.

    Amerikanen zoals Davis zijn trouwens ook in Milwaukee te vinden, dat veel dichter bij zijn Chicago ligt, niet iedereen traint standaard op die hoogte.
    Europeanen zelf trainen trouwens vaak genoeg ook in Inzell (690) of Collalbo (1170)

    soit, Kramer wilde zijn wereldrecords niet aanvallen omdat
    - ie ze al had
    - hij er wel eens moe van zou kunnen worden, en dat mag blijkbaar niet tijdens een wereldbeker op hoogte (of beter in zijn geval: dat hoefde amper omdat ie zo superieur was)
    Of zou het een soort faalangst zijn?
    Op laagland heeft ie wel een aantal keer doorgevlamd op momenten dat het niet moest, maar toen was er geen prestatiedruk omdat niemand een WR verwacht.

    Als ie blijft schaatsen denk ik dat we na de Spelen een andere Kramer te zien gaan krijgen, hij houdt ervan geprikkeld te worden, ik kijk al uit naar zijn reactie. :)
  17. strawbale

    strawbale Well-Known Member

    paar puntjes:
    geen maanden, wel weken
    Davis trainde meestal inCalgary, met Morrison, toen het nog mocht; het ging hier trouwens eerder/meer om Bloemen (Calgary thuisbaan) vs Kramer (Heerenveen)
    alleen Collalbo is vergelijkbaar qua hoogte, maar wanneer rijden ze een WC in Calgary/SLC direct na een Collalbo trainingskamp?
    op laagland rijdt/reed Kramer vaker voluit omdat hij een laagland-rijder is en dan dan weet wat hij kan; voor Bloemen net andersom; die keren dat Bloemen 2.0 voluit ging op laagland is hij zichzelf voor dit seizoen nogal eens tegengekomen. Dit jaar lijkt hij daarvan geleerd te hebben en is hij nog beter dan in vorige jaren.
  18. proeme

    proeme Well-Known Member

    true, maar ik bedoel dat het dus een beetje kip-en-ei-verhaal is. Je kunt concluderen dat er weinig records zijn doordat het ijs minder is, maar als niemand echt een serieus record komt aanvallen hoef je ook niet het beste ijs van de wereld neer te leggen.

    Overigens zou ik me best voor kunnen stellen dat Kramer in het laatste jaar van zijn carriere nog wel een keer zo'n wedstrijdje gaat doen. Als slot, uit eergevoel. Maar misschien ook niet, omdat het een raar afscheid is als het dan niet lukt...
  19. SprintMaster

    SprintMaster aangepast Medewerker

    Het WK afstanden in 2020 is in Salt Lake City. Misschien wel de eerstvolgende grote wedstrijd waarbij een aanval gedaan kan worden.
  20. Hakkie2

    Hakkie2 Well-Known Member

    Zou er volgend jaar niet gewoon weer een wereldbeker zijn? In een niet olympisch jaar kan Kramer daar zo een doel van maken, nog meer wereldtitels veranderen weinig meer aan zijn status.

Deel Deze Pagina