Zonneveld: "Elfstedentocht als skeelerwedstrijd"

Discussie in 'Elfstedentocht' gestart door leenstrafan, 5 jan 2015.

 1. leenstrafan

  leenstrafan Well-Known Member

  In zijn wekelijkse column op NUsport had oud-wielrenner Thijs Zonneveld het vandaag over de Elfstedentocht. Hij is er echter van overtuigd dat die er nooit meer komt, want zelfs in de afgelopen periode met natuurijswinters ging de Tocht der Tochten niet door. Er zijn natuurlijk de Alternatieve Elfstedentochten, 200 kilometer schaatsen op de Weissensee, de Reschensee of ergens in Finland, maar in de column De échte Alternatieve Elfstedentocht betoogt Zonneveld dat een Elfstedentocht in de vorm van een skeelerwedstrijd, midden in de winter, over 200 kilometer het dichtst bij het origineel komt.

  Hij heeft mijns inziens een sterk punt, het skeeleren (inline-skaten) is van alle zomersporten uiteraard die sport die het (marathon)schaatsen het dichtst benadert. Er zijn of waren Elfstedentochten voor wandelaars, toerfietsers, roeiers en zelfs een stepelfstedentocht, maar ook de skeelerelfstedentocht bestaat al, georganiseerd als toertocht van 225 kilometer in augustus of september door IJsclub de Polder uit Bantega. Echter, van Zonneveld en ondergetekende moet het natuurlijk een echte wedstrijd worden, met wereldwijd aanzien en alle Nederlandse en buitenlandse marathonschaats- en inlineskatetoppers aan de start.

  Twee vragen die meteen in mij opkomen zijn:
  1. Is het midden van de winter (januari) de beste timing? Is het niet logischer om de wedstrijd juist aan het einde van de winter te plaatsen (maart), als je zeker weet dat er geen Elfstedentocht geweest is. Of zou het begin van de winter (november) misschien beter zijn als slot van het inline-seizoen. In januari, liefst met slecht weer, benadert natuurlijk wel de echte Elfstedentocht het beste.
  2. In het inline-skaten heb je de marathon over 42,195 kilometer. Die wordt elk NK, EK of WK verreden en er is zelfs een wereldbeker van. Maar zijn er ook wedstrijden over meer dan die afstand? Is de stap naar een wedstrijd van 200 kilometer wel haalbaar?
  3. Zou het voor de heroïek misschien mooier zijn om de wedstrijd niet elk jaar te houden? Om de twee, drie, vier of vijf jaar bijvoorbeeld?
  Nemen jullie het idee van Thijs Zonneveld serieus? Zou je naar een 200-kilometer-skeelertocht over het Elfstedenparcours gaan kijken, of zelfs mee willen doen? Verwacht je problemen met de organisatie? Wanneer en hoe vaak is ideaal? Wie zouden de favorieten zijn?

  En hé, laten we eerlijk zijn, qua Zonneveld-ideeën is het een stuk haalbaarder dan een berg van twee kilometer hoogte in een polder bouwen! :rolleyes:
  Laatst bewerkt: 5 jan 2015
 2. proeme

  proeme Well-Known Member

  Idee is leuk en ik ben in eerste reactie ook wel voorstander, maar ik denk niet dat die skeeler-elfstedentocht ooit dezelfde heroïek gaat krijgen als de echte. Juist omdat het bij die echte compleet afhankelijk is van de natuur of hij komt of niet, en die skeelerwedstrijd kan elk jaar (want het asfalt en/of de klinkers liggen er wel). Die skeelerwedstrijd moet dan ook niet jaarlijks gereden worden, maar eens per 4 jaar ofzo. Je krijgt dan een soort OlympischeSpelen-gevoel: grote wedstrijd die maar eens per 4 jaar wordt gehouden. Daar wil je bij zijn en die wil je winnen. Prachtig!
  Maar nee, dat is toch wat anders dan de échte Elfstedentocht.

  Zou ik gaan kijken? Vast wel een keer. Maar juist bij de échte Elfstedentocht zou ik dat niet doen. Dan blijf ik thuis en kijk ik tv. De hele dag. Dan zie ik tenminste de hele wedstrijd en veel meer van het hele gebeuren dan langs het parcours (denk ik).

  Overigens: langere wedstrijden dan 42km zijn er wel. De Bartlehiem Skeelertocht is 100km.


  Samengevat: goed idee, doen! Maar "in plaats van" gaat je niet lukken.
  leenstrafan vindt dit leuk.
 3. SprintMaster

  SprintMaster Well-Known Member Medewerker

  Die was er al eens. Ik meen eind jaren 80/begin jaren 90. Hier een filmpje wat ik vond:
  Overigens wel een zwaar parcours met veel grof asfalt en in elke stad klinkers.


  Een paar jaar geleden is er nog een poging geweest om weer iets op poten te zetten met teams van wedstrijdrijders maar is toen niet gelukt wegens te weinig belangstelling.
  Tsuki en leenstrafan vinden dit leuk.
 4. leenstrafan

  leenstrafan Well-Known Member

  Die Heineken Skeelerrace (in elk geval verreden in 1988 en 1989) volgde niet echt de Elfstedenroute, vanuit Leeuwarden werd weliswaar naar Sneek gereden, maar het tweede deel van de route liep door het oosten van de provincie via Heerenveen naar Drachten en terug naar Leeuwarden en die plaatsen horen er echt niet bij. Klinkers zijn het equivalent van klunen en ruw asfalt van matig natuurijs, dus dat hoort er allemaal juist wel in. Leuk filmpje trouwens, met enkele bekende (en verrassende!) namen in de kopgroep.

  Het inline-skaten is tegenwoordig wel een grotere sport dan 25 jaar geleden denk ik, maar binnen de trend richting alles korter en sneller past het niet. Ook is de paradox dat de Elfstedentocht in Nederland ongelooflijk veel uitstraling heeft, maar in het buitenland natuurlijk niet, waardoor het moeilijker is om een echt groot internationaal deelnemersveld te ontwikkelen.

  Uiteindelijk is wat je nodig hebt een grote sponsor die er genoeg geld in wil steken. Als je alles maar professioneel genoeg aanpakt, genoeg start- en/of prijzengeld uitbetaalt dan gaan mensen er vanzelf wel belang aan hechten natuurlijk.
 5. SprintMaster

  SprintMaster Well-Known Member Medewerker

  In het filmpje o.a. de dan nog onbekende Amerikaan Eddy Matzger en inderdaad een verrassende naam in de kopgroep die uiteindelijk in de top 10 eindigt. En wat een sprint nog na 200km.
 6. proeme

  proeme Well-Known Member

  toen ik vorig jaar in Zweden was vroeg men zich af waarom ik naar Zweden kwam om te schaatsen. Dat kon toch ook in Nederland? Er is toch jaarlijks die grote wedstrijd op natuurijs? Iets met "11 cities" ofzo?

  :p
  Tsuki en Tuttifrutti vinden dit leuk.
 7. Danielle

  Danielle Well-Known Member

  Kunnen we dan meteen ook over die berg (komt er?) skeeleren?
 8. Nogevendit

  Nogevendit Well-Known Member

  ik had ook meteen iets van: die was er al eens. Verder geldt met een skeelertocht natuurlijk:
  - je wilt zoveel mogelijk over uitgezocht wegdek. Dat strookt niet (altijd) met de 'officiele route'
  - door alle kleinere steden, maar vooral ook de grotere, levert het veel verkeersdrukte op. Daarom worden skeeler - en fietstochten in overleg met de driehoek vaak juist buiten de kom gereden.
  - in het waterrijke gebied is het lastig overal een weg te vinden, de fietstocht gaat om die reden ook over 220 km
  - 220 km is op de skeelers wel een hel eind

  Bij punt 1: wat is de officiele route dan ? Waren daar niet ook in de schaatstocht nog verschillen ? om de noord of om de zuid, het ijsselmeer of binnendoor, de Lutz of de Fluessen en nog een paar alternatieven zijn mogelijjk, en in het verleden ook gereden. Het is zeker niet zo dat altijd hetzelfde parkoers is gevolgd.
 9. leenstrafan

  leenstrafan Well-Known Member

  Hij was gewoon lui en decadent dat hij niet won!

  Nou, niet bij Sneek via Heerenveen en Drachten terug en het heel westelijke en noordelijke deel van de provincie overslaand natuurlijk.
 10. Nogevendit

  Nogevendit Well-Known Member

  op 12 min 50 van het filmpje zien we opeens als eenzame koploper...Jillert Anema !
  Die uiteindelijk 9e werd. Winnaar toen al de 19-jarige Erik Hulzebosch
  Laatst bewerkt: 6 jan 2015
 11. SprintMaster

  SprintMaster Well-Known Member Medewerker

  In 1987 volgde men wel de 11 steden route:  Na 2 keer is ie niet meer gehouden denk ik. Ik kan er niets meer over vinden. Wat wil je ook als zelfs de winnaar het een onmenselijke tocht vind.

  Overigens was het skeeleren destijds vrij groot, m.n. ook door de aanwezigheid van Elfsteden helden. Ook was er vrij veel TV aandacht voor de koersen. Kijk maar eens naar de filmpjes van Klaas van der Wal over de Wehkamp trophy.
 12. leenstrafan

  leenstrafan Well-Known Member

  Thijs Zonneveld was in de periode 1987-1989 een kleine schooljongen en ondergetekende een kleuter, dus veel kan je ons niet kwalijk nemen. Volgens zijn website won Hulzebosch de koers ook nog eens in 1989, dus dan zou het zeker drie keer geweest moeten zijn.

  En dat het een onmenselijke tocht is, is dat niet juist de heroïek van de Elfsteden? De Hel van 1963 (en dan niet die hele matige film).
 13. hurkonides

  hurkonides New Member

  Het klopt dat de wedstrijd van 1987-1989 gehouden werd. De eerste keer langs de elfsteden; de volgende keren over een parcours dat niet alle elf steden aandeed.

  Daarna is deze voortgezet als tweejaarlijkse toertocht en gehouden van 1991-1997 en van 2001 - nu.

  In 2017 wordt de tocht opnieuw gehouden, zie link

  Voor een overzicht van deelnemers aan de toertocht / wedstrijd over het echte elfstedenparcours (ook andere elfstedentochten trouwens), zie link

  Groet

  Hessel de Walle

Deel Deze Pagina