Zin in schaatsen

Discussie in 'Schaatscafé 'De Ronding'' gestart door De Goudsche Doorloper, 7 sep 2015.

 1. De Goudsche Doorloper

  De Goudsche Doorloper Well-Known Member

  Na een bijzonder natte editie van 24Kika ben ik even helemaal klaar met dat skeeleren. Vooruit, ik heb nog één wedstrijd te gaan en een paar trainingen, maar dan ben ik het ook echt beu. Ik wil weer schaatsen. Ik wil weer lekker glijden en op hoge snelheid door de bochten knallen. Ik wil weer marathons schaatsen, ontsnappen aan het peloton en zo lang mogelijk wegblijven. Jammer genoeg moet ik nog tot 3 oktober wachten tot mijn ijsbaan (Vechtsebanen) open is.

  Er zullen vast wel meer mensen zijn met dit gevoel. Wat zijn jullie doelen dit schaatsseizoen?
  ZeeKoei vindt dit leuk.
 2. Schaatstinus

  Schaatstinus Active Member

  Klaar met skeeleren? Ik nog niet, echter ik rij geen wedstrijden en voor mij is het een middel om in conditie te blijven en het jaar door te blijven genieten van de schaatsbeweging: ritme; afzetten, rollen, overkomen, enz.
  Mijn doel voor de winter is vooral genieten van veel, veel, veel ijskilometers. Even nog heb ik afgelopen zomer overwogen om als 66 jarige mijn rentree te doen in het marathon peloton en C marathons te gaan rijden. De angst dat schaatsen dan weer te veel 'moeten' wordt overwon en dus ga ik voor genieten. Lekker mijn ronden rijden, genieten van versnellinkjes in de bocht, kinderachtig genieten als mijn maten eerder de kop af moeten geven of eerder uit een treintje wegvallen. Nu al wat dromen van een lange natuurijsperiode en mocht die periode niet komen dan is er een plan om naar Falun te gaan in ontwikkeling. Ter voorbereiding heb ik mijn schaatsen voor het ronden al weggebracht.
  Laatst bewerkt: 8 sep 2015
 3. EenBrabander

  EenBrabander Well-Known Member

  Ik rijd geen wedstrijden (ik kon een paar jaar geleden zeg maar niet schaatsen) en zo vaak skeeler ik niet, dus echt fed up with skeeleren ben ik niet, al heb ik wel weer zin om te gaan schaatsen. Conditie houd ik voornamelijk dmv fietsen, met plm. 16 km per dag aan kilometers naar mijn middelbare school (8 heen, 8 terug). Een warming up op de ijsbaan heb ik ook echt nodig, normaal gesproken ben ik met een ritje van 10 kilometer naar de ijsbaan wel genoeg opgewarmd.
  Voor dit seizoen zijn mijn doelen zoals ze eigenlijk de afgelopen jaren ook waren: voornamelijk verbetering aan mijn techniek, waarbij de Duosport-lessen me uiteraard helpen. Een ander doel is *surprise* sneller schaatsen. Met de klok op de ijsbaan meet ik ook wel eens tijden op, maar zeker op de 500m poginkjes kan ik de helft van mijn pogingen halverwege afschrijven om niet tegen een schaatser met rekje of zo op te botsen ;) Verder slaat het ijs al na een kwartiertje helemaal wit uit door de hoeveelheid schaatsende mensen (logisch natuurlijk, in een leeg thialf ga je nou eenmaal wat sneller dan op een volle ijsbaan eindhoven). Met deze kanttekeningen zijn dit mijn persoonlijke besttijden: 1:05 op de 500m, 3:47 op de 1500m, ±8 minuten op de 3km en 13:47 op de vijf km. Zeg maar twee keer zo traag als de wedstrijdrijders. Maar ja, in schaatspak, op klapschaatsen (ja, ik rijd op combinoren), op een net gedweilde baan, etc. ga je nou eenmaal flink wat sneller.
  Ach, het gaat om het plezier, en op dat gebied heb ik nog wel een grappig anekdotetje: een Indiase man, inclusief tulband, reed in ongeveer 10 minuten één ronde, waarna hij met big smile en rollende r zei: "I finished one rrrround!"
  Het gaat om het plezier, en zolang je dat hebt, ga je in elk geval sneller. ;)
  Laatst bewerkt: 9 sep 2015
  Tsuki, ZeeKoei, Joris180 en 1 andere persoon vinden dit leuk.
 4. proeme

  proeme Well-Known Member

  Net hersteld van een hamstringblessure (zat een scheurtje in) ben ik net begonnen met het opbouwen van conditie. Normaal heb ik dat wel van hardlopen en wielrennen, maar nu heb ik 7 weken stil gezeten. 1,5km hardlopen was net aan vol te houden :p

  Op 11 oktober loop ik de 4 mijl van Groningen. Daarna gaan de schaatsen uit het vet en ga ik weer 3 sporten combineren (waarbij wielrennen afhankelijk is van het weer)

  Doelen? Natuurijs. Liefst in eigen land, maar het Runnmeer in Falun staat stiekem ook al weer in de planning. En dan daarbij de grens van 100km op een dag doorbreken.
  En als afsluiter van het schaatsseizoen de wintertriatlon hier in Groningen.
 5. De Goudsche Doorloper

  De Goudsche Doorloper Well-Known Member

  13:47 op de 10 km is helemaal niet zo traag hoor. ;)
  proeme, Joris180 en EenBrabander vinden dit leuk.
 6. EenBrabander

  EenBrabander Well-Known Member

  Excuseer me, ik bedoel uiteraard 5 km. :oops: Ik zal de originele post bewerken. Komische fout dit.
 7. ZeeKoei

  ZeeKoei Well-Known Member

  Fijne topic, ook leuk om over een half jaar eens te zien wat we hier opgeschreven hebben. :cool:

  Inline dient vooral voor de fun voor mij, speels aan techniek (balans) werken, op de club is het vanalles, wat snelheid, maar ook veel spel (hockey, voetbal, tikkertje op skates) of wat algemene kennis/freestyle-elementen (slalom, 1 been, verschillende leuke stopmanieren,springen,...).

  Vorig jaar (2de seizoen ijs) was het doel langer op 1 been kunnen rijden (was mijn eerste seizoentje rampzalig) en structureel de bocht kunnen doorstappen (eerste seizoen ging dat sporadisch wel eens een stapje goed).
  Beide zijn redelijk gelukt, maar niet helemaal:
  op 1 been kan ik op rechts meestal wel de lengte van shorttrackbaan door, op links liep het nog altijd voor geen - pun intended - meter (inline gaat het met rechts dit zomerseizoen fantastisch trouwens, gevoel dat ik eeuwig op 1 been kan doorgaan, en zelfs zachtjes een beetje slalommen op 1 been, maar op links maar een heel klein tikkie beetje vooruitgang),
  en het overstappen ging vlotter op de shorttrackbaan (waar ik wekelijks train) en stilaan zonder snelheidsverlies (moet minder vertragen wegens meer vertrouwen), maar op een 400m baan (keer of 2 per maand naar NL) lukte het van geen kanten.

  Doelen dit jaar:

  Oppikken wat vorig jaar nog niet echt lekker liep:
  - doorglijden ook op linkerbeen (met stukje bocht bij?)
  - overstappen ook op 400m-baan
  - overstappen op 111m-baan op hogere snelheid
  - schaatsen zonder rugpijn in Breda (in Geleen kan ik om een of andere reden veel makkelijker langere afstanden doen, zou dat verkramping zijn door een soort onbewuste stress door de drukte?) :oops:

  Een beetje sneller (is echt geen hoofddoel, maar als je bij zelfde inspanning sneller gaat dan is dat wellicht wel teken dat techniek verbetert) dwz
  - 111m baan: sneller dan 9 rondjes op 4min aka + 15km/h
  - 400m baan: onder de 70 seconden voor een glijdend rondje, onder de 90 voor een 500m

  Een beetje langer
  - nu zit ik in Geleen rond de 25km op iets meer dan anderhalf uur, een dikke 15km/h gemiddeld. Zou leuk zijn als dat gemiddelde zachtjes richting 20 gaat. Op termijn zou ik zo 100 rondjes op 2u kunnen doen, maar jaar voor jaar stap voor stap uiteraard.

  Een beetje verder
  - letterlijk dan. Vriendin was al akkoord eens paar dagen naar Noorwegen of Zweden te gaan, schaatsen en langlaufen ftw. Helaas schaatst ze zelf niet.

  Materiaal
  - leren schaatsen op wat hogere Noren met lagere schoen? Heb de indruk dat mijn comfortschaatsen slechte techniek te makkelijk maskeren. EVO Adore / Viking Nagano Silver (leuk voor mijn 400m uitjes naar NL maar mss te onpraktisch op onze 111m banen), of shorttrackschaatsen (omgekeerd), TBD.

  Training
  - elke week proberen 2x op de ijsbaan te staan. Hielp vorig seizoen laatste 2 maanden enorm, die tweede keer maakt een wereld van verschil.

  Yep ik heb er zin in :p
  Laatst bewerkt: 9 sep 2015
  seppe vindt dit leuk.
 8. ZeeKoei

  ZeeKoei Well-Known Member

  @seppe na voor het eerst een hele zomer op 8 wieltjes te zitten trainen, wat zijn jouw doelen? Nog een M30 Belgisch recordje op het oog? @WiQued jij iets specifiek op het oog? BK?
 9. leenstrafan

  leenstrafan Well-Known Member

  Geleen is met 61 meter boven NAP natuurlijk wel een hooglandbaan, dus dat verklaart dat je lekkerder door kan glijden. ;) Althans, voor Nederlandse begrippen dan... :p
  Janet en ZeeKoei vinden dit leuk.
 10. EenBrabander

  EenBrabander Well-Known Member

  Nja, Geleen ligt hoger dan de ijsbaan van Berlin Hohenschönhausen, die van Heerenveen en die van Sochi...
 11. seppe

  seppe Active Member

  Een hele zomer helaas niet door renovaties&blessure, maar tlukt aardig goed en sta "scherp" ivm voorjaar (hopelijk niet té) :) Geen specifieke doelen, PR'kes rijden, BK Afstanden meedoen, GK Allround proberen meedoen en wat verbeteren in shorttrack. Mss op het eind van het seizoen es een 10K rijden. Kzou graag wat meer skeeleren, maar da zalter niet tussenpassen vrees ik.
 12. seppe

  seppe Active Member

  Mocht je interesse hebben in mijn Viking Nagano Gold 2005's, laat maar weten hé. Normaal gezien verkoop ik ze rond december. Is nen Viking40, heb schoenmaat 42-43 ongeveer. Is niets aan infeite, 2j oud, zelfs nog stevig rond de enkels (in vergelijking met die van mijn maat die ze tegelijkertijd kocht zeker).
  Moest ik van u zijn zou ik van de eerste keer zoiets kopen ze als je wil langebanen, anders blijf je ontevreden over het materiaal vrees ik (trust me I know lol :) 4 verschillende op 4 jaar :D 5 ajje de Salomons meerekent fuck :-D).
 13. Schaatstinus

  Schaatstinus Active Member

  Zin in schaatsen? Vandaag het ijs geproefd in Nijmegen, het was verrukkelijk! Alsof er geen zomer is geweest, even na het skeeleren het schaats bochtengevoel terug halen en gaan.............
  Laatst bewerkt: 21 sep 2015
  Joris180 vindt dit leuk.
 14. ZeeKoei

  ZeeKoei Well-Known Member

  helaas schoenmaat een maat of twee te klein ;)
  Ik wil ook paar Seba's inline, ik ga moeten kiezen, Nagano gold veel te duur voor mijn beperkt niveautje/budget. Eerst opstap naar silver/adore en dan zien we wel ;)
 15. proeme

  proeme Well-Known Member

 16. De Goudsche Doorloper

  De Goudsche Doorloper Well-Known Member

  Was het maar vast januari als ik dat zo lees...
 17. seppe

  seppe Active Member

  Fuck de opstap :) Van eerste keer goed! :)
 18. proeme

  proeme Well-Known Member

  Zo, de eerste rondjes op Kardinge zitten in de benen. Op naar natuurijs :p
  ZeeKoei en EenBrabander vinden dit leuk.
 19. proeme

  proeme Well-Known Member

  Schaatsen.nl heeft een artikel over verkoop van kaartjes voor NK en World Cup Shorttrack.

  Maar daarin staat ook dit:
  :O
 20. leenstrafan

  leenstrafan Well-Known Member

  Dat klinkt meer als iets wat een stagiair geschreven heeft omdat de deadline bijna afliep dan iets waar een diepe meteorologisch-wetenschappelijke analyse achter zit.

Deel Deze Pagina