zelf verhitten

Discussie in 'Materiaal Discussie' gestart door casselt, 11 okt 2010.

 1. casselt

  casselt New Member

  hallo,
  ik heb nagano allround schaatsen maar er zitten van die plekjes in de kuip waardoor ik blaren krijg op mijn voeten
  hoe kan ik er thuis het beste voor zorgen dat die plekjes weggaan?
  ik had al ergens iets gelezen over het opnieuw verhitten met een föhn op die plek
  moet ik dat dan aan de binnen of buitenkant doen? moet ik als ik dat gedaan heb gewoon een beetje naar buiten drukken of met mijn voet erin en een beetje extra ruimte er tussen laten?

  alvast bedankt,

  Cas
 2. BlueSinquel

  BlueSinquel New Member

  Er zijn meerdere methoden voor het uitknobbelen.

  Met een föhn moet je als het goed is zowel de binnen als de buitenzijde verhitten. Buitenzijde iets langer in vergelijking met de binnenzijde.

  Zorg dat je de föhn ten alle tijde beweegt tijdens het verhitten, want anders droogt het leer uit of verbrandt het.
  Zodra het probleemgebied vervormbaar wordt, kan je met de onderkant van een schroevendraaier het uitknobbelen. Ook kan het met een knobbeltang maar die moet je nou maar net hebben.
  Andere optie is een stukje foam plakken op je voet waar het probleem zit, en dan je voet in de verhitte schoen steken en wachten totdat ze afgekoeld zijn.

  Je zou ook eezifit sokjes kunnen kopen, schijnt te helpen.
  Of als je op blote voeten rijdt eens met dunne sokken proberen natuurlijk.
 3. casselt

  casselt New Member

  ok bedankt ik ga het vrijdag proberen met een beetje tape over de blarenpleister zodat het niet gaat schuiven of iets.. als dat niet werkt probeer ik sokken
  en daarna verhitten
 4. Rinus

  Rinus Member

  probleem met pleister over blaar in je schoen is dat er nog meer druk op komt te staan. Als je de blaar lekgeprikt hebt en hij is weer helemaal droog, kan je je voeten goed in'smeren' met talkpoeder en daarna in je schaatsen stappen. Hele dunne sokjes willen ook nog wel eens helpen. Anders zou ik gaan voor een stukje sporttape (hoekjes goed afronden, voet goed drogen voordat je de tape erop plakt), zonder blarenpleister.
 5. kavee

  kavee Member

  Waar komt die blote-voeten-rage bij schaatsers toch vandaan?

  Ik begrijp dat niet en draag dan ook altijd dunne sokjes. Geen speciale, superdunne flauwekul, maar gewoon sokjes uit de schaatswinkel. Ik heb nooit blaren of ander ongemak. Ook geen koude voeten op de Weissensee, want daar heb ik overschoenen voor.

  Het schijnt om het ijs-gevoel te gaan. Blote voeten zouden je een directer contact met het ijs geven. Het schaats-gevoel is millimeterwerk, dat merkt iedere schaatser aan het begin van het schaatsseizoen. De conditie is goed, maar voor de techniek heb je een paar dagen nodig. Blijkbaar zijn je hersens na een half jaar toch iets vergeten. De basis is er nog wel, je WEET nog hoe het moet, maar het echte schaatsgevoel heb je nog niet helemaal.

  Vanavond, tijdens het recreatie-uur, werd de baan gedweild. In Utrecht moet dan iedereen van het ijs. Ik had dus even de tijd om mijn schoenen wat strakker aan te trekken. Daarna lukte alles weer: de complete S-curve, langere slagen, zijwaarts afzetten. Het gaat nog niet vanzelf, maar het begint te komen.

  Dus, casselt, draag gerust sokjes of ezeefits. Zo nodig ga je met de (verf)-föhn aan de slag. Het is absoluut niet nodig om met bloed of blaren in je schoenen te rijden.
 6. BlueSinquel

  BlueSinquel New Member

  Je zou zelfs ook nog een enkelstrap kunnen overwegen, ik heb geen idee hoe dat schaatst maar het haalt wel speling weg tussen je enkel en de schoen..
 7. Rinus

  Rinus Member

  NB: Als je 'gewone' dunne sokjes gebruikt, is het wel zaak iets synthetisch te nemen. Katoen wordt alleen maar nat en geeft extra blaren.
 8. BlueSinquel

  BlueSinquel New Member

  Ik voeg daaraan toe: coolmax sokken.

Deel Deze Pagina