Zachte 100mm wielen - waar te koop?

Discussie in 'Skeeleren' gestart door Saturnus, 7 sep 2018.

 1. Saturnus

  Saturnus New Member

  Recent de Powerslide Phuzion Lambda Men gekocht met daaronder de standaard 100m 85A wielen. Eigenlijk rijdt het alleen comfortabel op perfect vlakke weg. Fietspaden zorgen al voor flinke trillingen, laat staan als er even een klinkerweg voorbij komt. Terugdenkende aan de super comfortabele zachte wielen die ik vroeger had ben ik gaan googlen naar iets als 78A 100mm. Hierbij is het budget ook niet al te ruim. Het liefst <€40. Maar dit is niet te vinden?

  Samengevat:
  Niet te dure 100mm wielen 78A, waar te koop?
 2. SprintMaster

  SprintMaster aangepast Medewerker

  Dat wordt een lange zoektocht... De grote wielen (100mm en groter) hebben meestal een hardheid van 85a of harder. Als je geluk hebt vind je nog ergens 83a. Onder de kleinere wielen (90mm en kleiner) kom je hardheden onder de 80a nog wel eens tegen.
  Persoonlijk denk ik dat slechte wegen nooit prettig gaan rijden. Het ligt denk ik ook aan de snelheidsbeleving: met kleinere wielen rijd je langzamer en zullen zachte wielen comfortabeler aanvoelen dan bij grotere wielen en hogere snelheden. Als je 85a de meeste tijd oncomfortabel vind aanvoelen zou ik je aanraden om naar 83a over te stappen. Qua budget kom je in het segment van de merkloze wielen terecht zoals AM Wing en DMB of bij aanbiedingen van bv. Powerslide Infinity.
 3. Saturnus

  Saturnus New Member

  Thanks!! Is het verschil tussen 83A en 85A merkbaar?
 4. SprintMaster

  SprintMaster aangepast Medewerker

  Ben zelf niet zo'n ervaringsdeskundige omdat ik vrijwel altijd op 85a rijd. Met mijn ruim 80 kilo vind ik dat prima rijden. Op slechtere stukken heb ik niet het idee dat ik over de weg stuiter. ;) Klinkers blijven vaak een drama, daar helpt geen enkel zacht wiel. Ik kan me voorstellen dat als je wat lichter bent dit anders kan voelen.
  Af en toe heb ik wel op zachtere wielen gereden, voornamelijk met fitness skates en kleinere wielen (90mm). Ooit (15 jaar geleden) zelfs op 80a en 80mm begonnen. Recent alleen nog wel eens op 83a. Hier vind ik vooral dat de wielen sneller slijten, zeker als je veel moet remmen.
 5. Glide-Ahead

  Glide-Ahead Active Member

  Dit is een heel bekend probleem voor veel skaters. Je zou kunnen kijken naar composiet wielen (=2 of meer rubber lagen) zodat je toch nog een goede roll behoudt. Bijv. MPC wielen. De 'Firm' variant is dan veelal de zachtste (daarboven komt X-Firm en XX-Firm).
  Groet,
  Glide-Ahead
 6. Saturnus

  Saturnus New Member

  Mooie weer is terug, dus weer begonnen... Maar het waren ervaringen die niet positief bijdragen aan het leven. Meer bezig zijn met elke hobbeltje in de weg te vermijden en het kapot trillen te managen dan genieten van het voortbewegen en sporten. Ik heb ook totaal niet het gevoel dat ik hard ga. Alleen de redelijke nieuwe echt goede autowegen zijn van voldoende kwaliteit, en als je dan aanzet heb je vaart. Maar als je daar 20KM/U gaat rijden met auto's die 60-80KM/U doen is het niet meer verantwoord.

  Ik weet nog dat ik in september en oktober uren online gezocht heb maar geen 'echte' zachte 100mm wielen gevonden heb op. Iemand was nog zo vriendelijke om een aanbod te doen, maar die wielen (F2) leken overeen te komen met 84A. Te hard.

  Allereerst ben ik benieuwd...ligt het aan mij dat ik dit absoluut niet kan hebben?

  Ten tweede weet ik zeker dat dit ook niet zal verbeteren, dus er zijn een aantal opties:
  - Kleinere zachte wielen (80mm) onder skeelers zetten die normaal 100mm hebben. Klinkt niet slim.
  - Powerslide 100mm 82A er onder zetten. Verschil genoeg?
  - De boel verkopen en voor iets gaan waar standaard zachtere wielen in zitten.
  - De boel verkopen en opgeven want blijkbaar zijn alle wielen te hard voor mij.

  Vroeger had ik skeelers van Scapino met wielen van 70-80mm van zulk zacht materiaal (zwart rubber) dat je bijna niets voelde. Dat was heerlijk en maakte het leuk. Daarna weer een Scapino paar gehad dat al hardere banden had (van dat gladdere plastic-achtige materiaal, net als nu,) waardoor de trilling voelbaar werd. Misschien leef ik nu in een droom en zijn skeelers niet zo zacht als ik dacht te voelen toen ik 14 was?

  Weten jullie nog iets of zal ik maar opgeven met skeeleren?
  Laatst bewerkt: 22 apr 2019
 7. SchaatsDaan

  SchaatsDaan Active Member

  Skeeleren is helaas niet zo comfortabel als schaatsen. Zeker je voeten, maar ook de rest van je lichaam worden soms flink door elkaar getrild.

  Ik ben geen specialist, maar uit eigen ervaring vertel ik dat juist grotere wielen voor meer comfort zorgen. Vroeger altijd op kleine wieltjes met een hoge schoen gereden, maar dat is natuurlijk eigenlijk niet te vergelijken met een speedskate. Daarna had ik 4x 90 mm wielen, waarbij ik ook behoorlijk wat trilling ondervond. Tegenwoordig rijd ik op 4x 110 mm, en ik moet zeggen dat het mij prima bevalt. Ze rijden best comfortabel en ik heb vrijwel nooit meer last van mijn voeten. Het zou ook kunnen dat dit ligt aan het andere frame, maar ik denk dat het komt door de wielen.
  Zachtere wielen lijkt me niet zo'n goede oplossing, omdat dat ook je grip en weerstand en andere rijeigenschappen flink beïnvloedt, maar ik ben geen expert of ervaringsdeskundige, dus wie weet dat het wel zou kunnen helpen, al moet je ze dan nog wel kunnen vinden.

  Het zou zonde zijn als je hierdoor zou moeten stoppen met skeeleren, dus wie weet kun je een setje 4x 110 mm op de kop tikken via marktplaats o.i.d. zodat je dit zou kunnen uitproberen.
  Succes en hopelijk nog veel plezier!

  Verstuurd vanaf mijn TA-1033 met Tapatalk
 8. Saturnus

  Saturnus New Member

  Weet je ook welke hardheid deze sets hebben?

  Groter dan 100mm past niet onder mijn model (zie plaatje onder). Als kleinere wielen bij dezelfde hardheid harder aanvoelen dan grotere wielen, dan is kleiner gaan geen optie, tenzij er bijvoorbeeld een hele zachte 90mm is. Op 100mm is zachter dan 82A zo te zien niet voor elkaar te krijgen. Dat blijft dan ook mijn enige optie met dit model. Het valt best te proberen, en dat rijeigenschappen flink anders zijn maak ik mij niet direct druk om omdat het nu toch onhandelbaar is, maar als ook die 100mm 82A geen oplossing is tikken de euro's aan want bij aanschaf van de skeelers (in zo'n redelijk bekende winkel in Groningen) ben ik al flink afgezet kwam ik later achter.


  [​IMG]
 9. SprintMaster

  SprintMaster aangepast Medewerker

  De 82a kun je dus proberen. Wat je misschien ook gaat helpen is meer ontspannen op de skeelers te staan. Als je zo bezig bent met elk hobbeltje ga je niet lekker rijden. Zijn er bij jou in de buurt geen beton fietspaden te vinden?
  Van de buurt rondom Groningen is er deze kaart http://www.vmgv.nl/asfalt/kaart.html . Is niet meer heel actueel, maar slechte rode stukken kun je er iig uit filteren.
 10. Saturnus

  Saturnus New Member

  Ik ga de tips proberen.

  Bij de voormalige woonplek was er inderdaad zo'n lang betonpad, maar nu woon ik in het noorden van Drachten. Vorige week twee uur door Google Maps gebladerd om ook zo'n kaart te gaan maken (of is er al een van deze omgeving?), dus ik zag wegen die aardig leken. In de praktijk zijn die wegen echter grofkorrelig waardoor het trillen gebeurt. Wat dat betreft zoek ik nog verder, maar dan ga je wel steeds verder van huis af.
 11. Glide-Ahead

  Glide-Ahead Active Member

  Ik vind het toch zonde dat je geen plezier kunt hebben van de skeelersport door de trillingen. Ik heb hetzelfde debacle al heel lang.
  Laat mij een idee van deze eigenwijze smid delen: koop een zo kort mogelijk skateframe geschikt voor 100 of 110mm wielen (rond de 12-12,4 inch) en gebruik alleen de buitenste wielen. Een kinder-wedstrijdframe bijvoorbeeld.

  Het is even wennen, maar dan gaat er een wereld voor je open.
  Kies wel een stevig frame, Powerslide is geschikt bijvoorbeeld.

  Door de twee wielen heb je minder last van trillingen, en het rijdt rustiger en ook stiller.
  Laatst bewerkt: 10 jul 2019
 12. Saturnus

  Saturnus New Member

  Interessante tip. Binnenkort heb ik weer tijd en kan ik het proberen. Dus voor de afgebeelde skates een paar posts omhoog zou dit moeten kunnen? Zijn er nog nadelen aan deze workaround?

  Direct na mijn laatste post had ik 82A besteld bij Sportbeer.nl, en na eerst een foute levering van 85A (retour) en contact van mij over de orderstatus zie ik nu dat ze failliet zijn.
  Ook nog te overwegen valt om 82A direct via Powerslide.de te kopen of binnenbanden (78A) buiten te gaan gebruiken. Bij teveel gedoe gaat alles op marktplaats. De aanschaf viel tegen en 82A dus nooit geleverd door Sportbeer.nl. 5 ritjes, totaal 225 euro en een jaar verder nog geen enkele tevredenheid.
 13. Glide-Ahead

  Glide-Ahead Active Member

  Zelfs al lukt het je uiteindelijk om op zachte wielen te rijden, je komt er geen meter mee vooruit. Ik had ooit een setje van Powerslide 81A geprobeerd, maar meteen retour gestuurd.

  Ik skate op een zelf gemaakt ontwerp. Het enige nadeel is dat je moet uitkijken omdat je veel harder gaat. :D
  Ook zijn kuiltjes en drempeltjes iets meer oppassen, maar dat gaat nu voor mij prima. 110mm rolt interessant genoeg best goed over obstakels.

  Probeer bijvoorbeeld de Powerslide Rapid 12 inch 4x100mm of Cadomotus Argon 12 inch frameset. Bevestig aan de uiteinden 110mm (85a) wielen, in het midden de asjes alleen.
  Laatst bewerkt: 11 jul 2019
 14. Glide-Ahead

  Glide-Ahead Active Member

  Laatst bewerkt: 11 jul 2019
 15. Glide-Ahead

  Glide-Ahead Active Member

  Heb je het al kunnen uitproberen? :) Ik ben benieuwd!
 16. Saturnus

  Saturnus New Member

  Nog niet geprobeerd. Een hele drukke zomer gehad en vanaf de nazomer maanden weg van huis geweest. Sorry voor geen reactie toen.

  Hopelijk snel een mooie dag om het te proberen.


  Edit: Wat ik trouwens ontdekt heb is dat die Powerslide One 100mm 82A niet bestaan. De hele One serie is in 82A...behalve de 100mm wielen. Dit staat vaak foutief in productinformatie.
  Laatst bewerkt: 22 feb 2020
 17. Glide-Ahead

  Glide-Ahead Active Member

  Hi Saturnus,

  Zelf ben ik inmiddels ook wat verder qua kennis. Een Powerslide 4 wiel frameset zoals jij hebt is waarschijnlijk niet stevig genoeg om met 2 wielen een solide afzet te hebben.
  Kijk eens op mijn recent gelanceerde website www.ontwospeedskates.nl, daar kan je het skeelerframe zien dat ik binnenkort op de markt wil brengen.

  Groet,
  Glide-Ahead
  Laatst bewerkt: 9 mrt 2020
 18. Saturnus

  Saturnus New Member

  Ondertussen een aardige stap in de goede richting gezet. En hoe? Door warme wintersokken over normale sokken aan te trekken. Het trillen is aanzienlijk minder. Na het sporten heb je dan wel 4 volle sponsen, maar dat is dan maar zo. Ondertussen ook een gebied gevonden waar de wegen behoorlijk aardig zijn en in ieder geval in het weekend verlaten.

  Het slechte nieuws dan...bij het voor het eerst doorwisselen van de wielen zijn veel van de lagers vervuild door stof/zand. Ik moet er nog weer op gaan rijden maar in de droge test zie ik dat de wielen na een zetje niet meer zo lang blijven door draaien als voorheen, en ook het geluid is toegenomen. Ik vind het jammer dat Powerslide in hun handleiding nergens voor waarschuwt, tevens zijn de plaatjes niet van tekst voorzien. Door hun methode is er nu ook schade aan de lagers gekomen bij het loshalen. Inmiddels een eigen methode gevonden die niet voor beschadigingen zorgt...

  Als het mij lukt een ritme neer te zetten over de komende maanden zal ik eens zien wat een volgende stap in de hobby kan zijn.

Deel Deze Pagina