Ik erger me iedere wedstrijd aan Herbert Dijkstra. Gelukkig is er bij wielrennen een Vlaams alternatief. Ook typisch Dijkstra. Vertellen dat een schaatser aan het versnellen is, terwijl de rondetijd langzamer is dan de voorgaande ronde. Wilder bewegen is niet hetzelfde als versnellen Herbert...
Ik heb dikwijls het idee dat Herbert niet op zit te letten wat er gebeurt. Ik zie dan bijvoorbeeld dat een schaatser qua slag aan het versnellen is en het gat op zijn tegenstander verkleint, maar dat dat niet direct in de rondetijd te zien is. Paar bochten later ziet Martin het en Herbert heeft t pas door als ie de andere schaatser zowat inhaalt. Zelfs voor mevrouw van Zetten uit Tiel is het toch wel prettig als dit soort cruciale raceinformatie tijdig wordt gedeeld.
Toevoegingen aan de SchaatsBingo 2021: "Dat zegt iets over schaatser X, maar dat zegt ook zeker iets over schaatser Y" "De kroonprins van het Russische sprinten" "Inleidende beschietingen" "We zijn inmiddels gevorderd tot rit 4" "Wat een fenomeen!" Andere opvallende dingen dit seizoen: - Arefyev valt vaker dan dat hij blijft staan - NILS VAN DER POEL!
Is dat niet juist een beetje een aanmatigende houding? De oude generatie is vaak toch al de vaste kijker van het schaatsen, die kennen de schaatsers echte wel, de jonge generatie is opgegroeid met het internet en dus zullen die wel dingen opzoeken als het hen werkelijk interesseert. Als laatste heb je de gelegenheidskijker, voor die groep is al die achtergrondinformatie niet interessant en dus nutteloos om te vertellen en oeverloos te herhalen want die kijkt alleen wanneer men zin heeft. Ik vind dat men (commentatoren/presentatoren) moet ophouden om te doen alsof de kijkers domme en in het geheel niet (goed) geïnformeerde schaatstoeschouwers zijn.
Hier ben ik het niet mee eens. Als je niet weet dat iets relevant is kun je het ook niet opzoeken. Neem de nieuwe baan in Estland bijvoorbeeld. Jongeren die regelmatig schaatsen kijken gaan echt niet ineens denken 'Oh, misschien is er een nieuwe ijsbaan ergens, laat ik dat eens opzoeken'. Dat soort dingen komen de meeste mensen alleen maar te weten als ze het verteld wordt omdat ze er anders gewoon niet aan denken.
Wat een onzin. Ik kom elke dag wel dingen tegen die ik leuk of interessant vind maar ik zelf nooit opgezocht zou hebben omdat ik niet vanaf wist. Mijn leven is beter door die dingen te weten dus kan kunnen het leven van de gemiddelde schaatsenkijker ook verbeteren door extra achtergrondinfo te geven. Wat is belangrijker, dat een aardig deel van de kijkers wat leuke weetjes te horen krijgen of dat een handjevol hardcore fans (wij) dingen vooral niet twee keer te horen krijgen?
Dat er allemaal niet ter zake doende informatie wordt gegeven, daar heb ik geen probleem mee. Blijkbaar is dat nodig om schaatsen voor de sporadische kijker draaglijk te houden. Waar het ergerlijke bij Dijkstra zit, is dat hij regelmatig foutieve informatie geeft. En dat merken we dan als regelmatige schaatsvolgers op. (Nee, Herbert, wat je nu zegt klopt niet). Dat hele gedoe over die ijsbaan in Tallinn, komt toch omdat hij in eerste instantie beweerde dat Estland géén ijsbaan had. En af en toe een foutje, soit, maar bij Dijkstra schat ik dat zo'n 25% - 50% van zijn beweringen niet kloppen.
Jij gaat van de verkeerde veronderstelling uit dat de jonge generatie op dezelfde manier informatie vergaart als wij, de oude garde. De jonge generatie haalt zijn/haar info van social media. Ik ken een aantal jongeren (tussen de 14 en 24 jaar, buurjongens en meisje en neefje en nichtje) en die interesseren zich helemaal niet voor allerlei info die de commentator deelt, zij volgen de schaatsers zelf en op die manier komen zij aan hun gewenste info, die interesseren zich helemaal niet of er een schaatsbaan in verweggiestan staat of wordt gebouwd. De jongelui van tegenwoordig heeft een heel andere aandachtspatroon. Denk jij serieus dat de volgers van Jutta Leerdam ook maar serieus geïnteresseerd zijn in wat Herbert Dijkstra te vertellen heeft?
Ik ben net 24, en ik volg geen enkele schaatser actief op social media. Lang niet alle jongeren die schaatsen kijken doen dat alleen via de social media van schaatsers zoals Leerdam. Een aardig deel doet dat wel, maar er zijn zat jongeren die een keer een uurtje schaatsen op TV zien, en op het moment dat ze dat doen vergaren ze informatie op dezelfde manier als alle andere kijkers op dat moment en dat is via het commentaar.