worden schaats messen ook warm tijdens schaatsen

gertjan

New Member
Hoi,
even een fysisch vraagje:
wordt een schaatsblad gedurende het schaatsen ook warm, als gevolg van de wrijving tussen ijs en schaatsblad?
wie weet een antwoord?
 
Het ijzer is een goede warmtegeleider, dus als ie al iets warmer wordt, dan zul je daar niets van voelen omdat de warmte zich in no time heeft verspreid.
 
De grap van schaatsen is nou juist dat er zo goed als geen weerstand/wrijving is: dan worden ze dus ook niet warm :)
 
Trompetje zei:
De grap van schaatsen is nou juist dat er zo goed als geen weerstand/wrijving is: dan worden ze dus ook niet warm :)

Schaatsen hebben wel degelijk weerstand.

Het grappige van schaatsen is dat je eigenlijk helemaal niet op ijs schaatst, maar op water drijft.

Door de hoge druk van het mes op het ijs, ontstaat er een heel dun laagje water tussen het ijs en het mes.
 
Het klopt inderdaad dat de luchtweerstand veel hoger is dan de glijweerstand (ongeveer 80% tegenover 20% van de weerstand), maar dat er helemaal geen glijweerstand is, is helaas niet waar.
Volgens mij is het zo zoals pijn=fijn het omschrijft.
 
pijn=fijn zei:
Trompetje zei:
De grap van schaatsen is nou juist dat er zo goed als geen weerstand/wrijving is: dan worden ze dus ook niet warm :)

Schaatsen hebben wel degelijk weerstand.

Het grappige van schaatsen is dat je eigenlijk helemaal niet op ijs schaatst, maar op water drijft.

Door de hoge druk van het mes op het ijs, ontstaat er een heel dun laagje water tussen het ijs en het mes.

Vandaar ook de krassen :idea:
 
Dat verhaal van dat dunne laagje water dat verdient enige nuancering.

Omdat ijs meer ruimte in neemt dan water, zou je bij hoge druk ijs weer moeten veranderen in water. Zeg maar net zo een soort effect als bij het koken van water, stoom neemt ook meer ruimte in dan water en onder hoge druk in bijvoorbeeld een snelkookpan blijft het ook water. Het verhaal is dan dat er door de hoge druk onder je schaats een laagje water onstaat, waar je overheen glijdt. Als dit het enige mechanisme zou zijn dan zou er een temperatuur moeten zijn waarbij dat niet meer lukt, en je dus ook niet meer zou kunnen schaatsen. Die temperatuur lijkt er niet te zijn. Kortom er is meer aan de hand. Iets met grenslagen en allerlei oppervlakte effecten van ijskristallen daar weet ik het fijne niet van. Maar als er water is, is dat niet veel.

Er is wel degelijk wrijving tussen je ijzer en het ijs, maar warm wordt het metaal niet, gisteravond moest ik de sneeuw en het ijs er vanaf halen na het schaatsen. Bij hoge snelheden is de meeste weerstand luchtwrijving. Minimale ijsweerstand is dacht ik bij een ijstemperatuur van -8.
 
De optimale temperatuur is -7 btw, maar over dat 'waterlaagje': dat is "het" ook niet.
Het oppervlakte van ijs is niet waterig en ook niet echt door de 'druk' dat er een laagje ontstaat. Lees bv ook dit ( http://home.conceptsfa.nl/~rivala/wri-sch2.htm ):
Amsterdam - De wetenschap is er eindelijk achter waarom je op ijs kunt schaatsen. De moleculaire structuur van het bovenste ijslaagje is veel meer een vloeistof dan een vaste stof. De redenering dat door de druk van een schaats of ski een dun ijslaagje smelt, lijkt daarmee definitief ontkracht, menen onderzoekers van het Lawrence Berkeley Laboratory in Californië. Zij schrijven dit in het binnenkort te verschijnen wetenschappelijke tijdschrift Surface Science.

[...] 'Uit computersimulaties blijkt dat tot een temperatuur van twintig tot dertig graden Celsius onder nul in de eerste drie lagen de atomen ongeveer dezelfde bewegingssnelheid hebben als in een vloeistof. Tot die temperatuur is er dus nog op ijs te schaatsen.

'Bij nog lagere temperaturen wordt het ijsoppervlak echter te stroef, is de algemene opvatting. Uit mijn berekeningen blijkt dat er dan in die bovenste oppervlaktelaag weliswaar bij 183 graden Celsius onder nul meer wanorde heerst dan in vast ijs, maar dat eigenlijk nog niet mag worden gesproken van een vloeibare fase', aldus Kroes.
 
Back
Top