Wiperboard VS free skate

Discussie in 'Materiaal Discussie' gestart door Leonjill, 7 okt 2017.

 1. Leonjill

  Leonjill Member

  Beste schaatsers,

  Vorig jaar wat advies gevraagd over schaatsen op de weissensee.
  Nu ingeschreven en besloten om de tocht toch op mij salomon slab pro s te schaatsen.Nu heb ik altijd op de free skate ijzers gereden en heb ik veel gelezen over de wiperboard.Gisteren ben ik naar Jan van de hoorn geweest om de wiperboard in bruikleen te nemen en ben gelijk naar de Uithof gegaan.Ik merkte dat dit ijzer meer techniek vraagt dan de free skate. Het leek ook wel alsof ik niet vooruit te branden was.Einde van de avond de free skate er weer onder geklikt en ik glee veel makkelijker over het ijs.Is dit gewenning of hebben meer mensen deze ervaring?Ik lees veel verhalen dat de wiperboard de perfecte schaats zou zijn.Alleen ik begin toch te twijfelen de free skate schaatst zoveel makkelijker voor mij voor me gevoel.Nu had ik het idee dat het ijs op de Uithof ook niet al te best was.Zat op 10 km aan de 17.5 per uur.Dit was ook de eerste keer dit jaar op ijs.Maar pakte vorig jaar me statestieken erbij van de eerste keer op het ijs en zat toen op 23 per uur dat was alleen wel in Rotterdam en dat ijs was wel van goede kwaliteit.Maar ik ben nu lichter/fitter dan ik toen was.
  Tijdens het schaatsen op de wiperboard voelde ik wel dat de voorkant van de bovenbenen meer belast werden ten opzichte van de free skate.Heeft dit te maken met de houding en dat je hoger op je ijzers staat met je hak op de wiperboard?Ik weet het echt effe niet meer Ik wil op de korte termijn een beslissing maken over wel of geen aanschaf van de wiperboard zodat ik met dit ijzer kan trainen voor de weissensee.Ik zal maandag en volgende week vrijdag nog een keer schaatsen op de wiperboard.Daarna moet ik het ijzer terug brengen.
  Ik hoop dat jullie hiermee advies kunnen geven en helpen in mijn beslissing.

  Vriendelijke groet,
  Leon
 2. dsdevries

  dsdevries Active Member

  Overstappen naar een ander ijzer vergt altijd aanpassing. Het ijzer heeft andere eigenschappen, de ronding zit net iets verder naar voren of achteren, maar ook is de stand van de voet vaak net ietsje anders. Dit alles heeft invloed op je houding en timing. Het kan zijn dat je nog niet goed zijwaarts af zet, of dat je nog te veel op de punten schaatst. Geef je lichaam even de tijd om te wennen aan dit ijzer. Als je na een week of 1,5 nog steeds niet lekker schaatst, probeer je je oude ijzers weer een keer. Schaatst dat gelijk weer veel lekkerder, dan weet je genoeg. 1 keer schaatsen is te kort om conclusies te trekken.
  Leonjill vindt dit leuk.
 3. Leonjill

  Leonjill Member

  Bedankt voor je reactie,

  Ja daar ben ik wel mee bekend maar toch de eerste keer dat ik op de free skates ging leek het allemaal zo makkelijker en fijner te gaan.Maar ik ga het nog een paar keer proberen.
 4. Spits

  Spits Active Member

  Wiperboards die bij van der Hoorn vandaan komen hebben:
  1) Ronding 21m. bij de meeste kluunijzers wordt/is er meestal 23m in/opgezet.
  2) Hebben standaard het "verhoogde" hakblokje erop zitten, welke er voor zorgt dat je iets meer voorover staat.

  Verder is het zo dat je bij reguliere standaard kluunijzers de schoen montage vrij ver naar achter op je ijzer zit.
  Het Wiperboard scharnier punt van het klapmechanisme zit meer naar de bal van de voet (en schoen montage iets meer naar voren) en zodoende heb je iets meer ijzer achter je schoen dan de reguliere kluunijzers.
  Toen ik Wiperboards zelf net had, ervoer ik een remmend gevoel. Dat kwam dus omdat ik teveel (met gewicht) voorop de ijzers stond, meer hieldruk/achterop staan en ik vloog vooruit (en ging bijna meteen op m'n reet, maar dat heeft meer met mijn onkunde te maken...).
  Wat je nog kan proberen is te vragen of ze het standaard hakblokje kunnen monteren, dan sta je weer iets (overdreven gezien) achterover, maar geeft jou misschien wel een beter gevoel.
  Misschien stom om te denken, maar mag aannemen dat je de juiste maat voor jouw lengte en schoenmaat hebt mee gekregen(?).

  Het ijs bij de Uithof is nu nog niet optimaal, de bocht voor start/finish was gedeeltelijk afgezet op de binnenbocht. De baan was zelfs niet eens open op maandag en donderdag de afgelopen week (volgens de site wegens warmte). Maar goed, als je andere ijzers meteen het "goede" gevoel gaven, dan zal het niet heel erg aan het ijs liggen.

  De Wiperboards hebben een heel mooi klapsysteem, wat voor mij de reden was om ze aan te schaffen. Toch werkt het SNS pilot systeem van de gewone kluunijzers ook zeer goed. Mocht je nou echt niet uit de voeten kunnen met de Wiperboards, dan heeft van der Hoorn ook nog de M&M Competition Carbon liggen: Ik heb erg getwijfeld tussen dit zeer lichte ijzer (doch "conventioneler") en Wiperboard.

  Succes met keuzes en uitvinden, en natuurlijk heel veel schaatsplezier op de Weissensee!
  Leonjill vindt dit leuk.
 5. Leonjill

  Leonjill Member

  Heel hartelijk dank voor je uitgebreide reactie.Hier kan ik wat mee.Ik ben zelf aan de zware kwant en ik denk dat jou verhaal voor mij van toepassing is.Op de hoes staat ronding 23 die had ik ook met mijn free skate.Maar ik ervaar inderdaad een remmend gevoel.Dat verhaal met het blokje klopt wel denk ik.Het meer ijzer achter me ervaar ik gek genoeg als zeer prettig.Ik zal eens bellen morgen naar Jan van de hoorn.Nogmaals Hartelijk bedankt voor je uitgebreide reactie.Rij je nog steeds op de Wiperboards en ben je ervan overtuigd dat deze sneller schaatsen dan de free skate? Of ontloopt dit elkaar niet zo?Mijn gedachten is en was met een echt klap mechaniek kan je rakere slagen maken waardoor je dus technischer en sneller kan schaatsen..

  Vriendelijke groet leon
 6. Spits

  Spits Active Member

  Jup, op mijn hoes staat ook 23, ik denk dat M&M/Evoskate standaard deze erin zet. Bij vd Hoorn verzekerde ze mij ervan dat er nu 21m in/op zit.
  Wat betreft techniek en snelheid kan ik je niet helpen of dat Wiperboards beter of sneller zijn. had hiervoor Raps F1 Thor ijzers en die zijn best wel aan het gewicht, dus ja, de lichtere Wiperboard is dan beter in mijn optiek. Het klapsysteem is fantastisch, het is in ieder geval precies en speling vrij dus misschien kan je inderdaad rakere slagen maken...
  Ik gebruik de Wiperboards nog wel (vorig jaar, buitenijs), al heb ik een Evo Helium met Neon steel vooralsnog voor op de binnenbaan.
  In mijn geval ben ik op allebei de schaatsen dead slow, en doet mijn techniek en gebrek aan talent de schaatsen ruimschoots te kort........ Vin 't nog wel steeds leuk; Ook wat waard :).
  Laatst bewerkt: 8 okt 2017
  Leonjill vindt dit leuk.
 7. Leonjill

  Leonjill Member

  Je weet in elk geval waar je het over hebt.En plezier moet altijd voorop staan .
  Ik heb ook super veel plezier erin maar ik wil wel beter en sneller worden en me grens steeds verder opzoeken.
  Bedankt voor je nuttige informatie.
  Gr.
  Leon
 8. SprintMaster

  SprintMaster Well-Known Member Medewerker

  @Leonjill : een aantal keren type je na de punt meteen door. Daardoor denkt Tapatalk dat je een link wilt weergeven en geeft dit blauw aan. Graag consequent een spatie gebruiken.
  Leonjill en dsdevries vinden dit leuk.
 9. Leonjill

  Leonjill Member

  Zal er rekening mee proberen te houden.

Deel Deze Pagina