Mooie zege voor Terpstra, had gedacht dat zijn vormpiek wel voorbij zou zijn. Van 5->3->1, klopt als een bus. Niemand wilde natuurlijk iets doen voor Degenkolb, die mocht sowieso niet winnen. De Amstel Gold Race (Van der Poel, Maassen, Boogerd, Dekker) zou ook wel mee mogen tellen als grote overwinning. Die wordt sinds de jaren 90 door grote internationale renners gewonnen. Eind jaren 70/begin '80 was het de Amstel Gold Raas en de jaren erna een wedstrijd voor de Nederlanders.
De Amstel Gold Race is een mooie klassieker, die voor ons Nederlanders altijd speciaal is, en heeft met 250 kilometer ook de lengte, maar het is geen Monument. De vijf monumenten zijn Milaan-San Remo (eerste editie: 1907), de Ronde van Vlaanderen (1913), Parijs-Roubaix (1896), Luik-Bastenaken-Luik (1892) en de Ronde van Lombardije (1905); die koersen leveren ook 100 punten op voor de UCI. De Amstel Gold Race (eerste editie: 1966) levert maar 80 punten op en staat dus in het rijtje van net-niet-wedstrijden. De GP Ouest France-Plouay (1931) en Gent-Wevelgem (1934) zijn ouder en Hamburg/Vattenfalls en San Sebastian hebben ook een bepaalde status die niet veel onder doet voor de Amstel. Natuurlijk hebben we in de tussentijd mooie koersen gewonnen... Blijlevens en Erik Dekker wonnen vier Touretappes, Van Bon en Boogerd twee, Voskamp, Kroon, Knaven en Weening ook één. Léon van Bon won de Vattenfall in 1998; Boogerd won Parijs-Nice én de Amstel in 1999. Erik Dekker won San Sebastian 2000, Amstel 2001 en Tirreno 2002. Thomas Dekker won Tirreno 2006 en Romandië 2007. De laatste jaren zijn de Nederlanders weer in opmars met Robert Gesink (Montreal 2010, Quebec 2013), Bauke Mollema de puntentrui in de Ronde van Spanje 2011, Boom de Eneco Tour 2012, Slagter Down Under 2013 en Weening Polen 2013. Maar toch blijf ik er bij, een overwinning op het WK, in een Grote Ronde of in een monument, daarvan was dit slechts de tweede in 25 jaar!
Mee eens. Er zijn heel veel mooie overwinningen geweest, maar geen enkele kan tippen aan Parijs-Roubaix.
Zelf vind ik in dit rijtje van vijf toch Milaan-San Remo en Lombardije ietwat misplaatst. San Remo is teveel voor bepaald type sprinter, en eigenlijk een te mooie en gemakkelijke koers om zo tot de verbeelding te spreken, en Lombardije is een prachtige, mooie koers met ve historie, maar zit vanwege de kalender te laat in het jaar, waardoor er teveel toppers afzeggen. Juist dat laatste is niet het geval in de Gold Race, die door een top-positie in de maand alle, maar dan ook echt alle, renners die voor 'de Ardense week' gaan mag verwelkomen. Hooguit zijn er nog een of twee niet helemaal top. Bovendien is de Amstel iets meer geschikt voor de klassieke renner, zoals Boonen, vroeger Musseeuw of bijv Terpstra. Hierdoor is het aantal kanshebbers legio. Jammer is wel, dat de laatste jaren (mede hierdoor?) de koers vreselijk lam was tot diep, diep in de finale. Maar inderdaad: parijs-Roubaix is de mooiste. Als tv-kijker helemaal.
Als Nederlander vind je toch altijd de Amstel Gold Race belangrijker, terwijl het in Italië natuurlijk vooral om de Primavera en de Foglie Morte gaat. Milaan-SanRemo heeft natuurlijk de unieke eigenschap dat de koers bijna 300 kilometer is, maar verder is die inderdaad niet heel zwaar. "De makkelijkste koers om te rijden, de moeilijkste koers om te winnen" zeggen ze wel eens. De Ronde van Lombardije is een prachtige koers, maar in oktober gaat het in Nederland overal al weer over schaatsen natuurlijk, die is mijns inziens bij het Nederlandse publiek ondergewaardeerd ten opzichte van semi-klassiekers die wel in het voorjaar zijn.
Boonen kon recht de legende in, als topper wil je jouw koers winnen, lijkt me menselijk. En Wuyts, als ie niets zegt wanneer Boonen aanvalt, of wacht tot gesprek gedaan is, wedden dan het merendeel forummers het dan heeft over die dwaze commentatoren die alles te laat melden en niet eens gezien hebben dat Boonen aanviel.
Er is natuurlijk een verschil tussen iets zeggen en je commentaar hok uit springen uit doldwaze enthousiasme.
Ja er is en groot verschil, en dat is lang niet met alle Belgen zo, eigenlijk alleen met Boonen. En het gaat niet om het zeggen alleen, maar om de somtijds overdreven stemverheffing daarbij. Wuyts weet het gewoon niet te onderdrukken dat hij een dwepende fan is.
Luister maar eens terug na beide demarrages hoor je dat hij zijn broek schoon veegt met een kleenex doekje.