Wie volgt Stroetinga op?

Discussie in 'Lange baan' gestart door Lorca, 23 aug 2021.

?

Wie moet de opvolger worden van Arjan Stroetinga?

 1. Jan Blokhuijsen

  0 stem(men)
  0,0%
 2. Gary Hekman

  5 stem(men)
  71,4%
 3. Bart Hoolwerf

  0 stem(men)
  0,0%
 4. Victor Ramler

  3 stem(men)
  42,9%
 5. Koen Verweij

  2 stem(men)
  28,6%
 6. Sjoerd den Hertog

  0 stem(men)
  0,0%
 7. Evert Hoolwerf

  0 stem(men)
  0,0%
 8. Chris Huizinga

  0 stem(men)
  0,0%
 9. Marcel Bosker

  0 stem(men)
  0,0%
 10. Iemand anders...

  0 stem(men)
  0,0%
Meerdere stemmen zijn toegestaan.
 1. Lorca

  Lorca Well-Known Member

  Het is pruimentijd en we hebben inmiddels alweer de eerste Mass Start van het seizoen gehad. Tijd dus voor wat oeverloos gepraat van mijn kant!

  Op schaatsen.nl stond een interessant interview met bondscoach Jan Coopmans over de eerste Mass Start van het seizoen. Bij de dames was er niet zoveel spannends te melden. Daar viel het Zaanlander-viertal op (Schouten, Wijfje, Groenewoud en Dul) en dat zijn ook de dames die de afgelopen paar jaar de MS-selectie vormden op de World Cups en WK's. En qua leeftijd kunnen zij allen nog jaren mee. Nee, de puzzel ligt er vooral bij de heren. En dan in het bijzonder de vraag: wie moet de opvolger worden van Arjan Stroetinga? Die vraag nu nog stellen is humoristisch, want men vraagt zich dat al af sinds Stroetinga als 33 jarige in 2015 de eerste wereldkampioen werd op de Mass Start. Toen werd eigenlijk al direct gezegd dat er naar de toekomst moest worden gekeken, met als gevolg dat Stroetinga zich ieder jaar weer dubbel moest bewijzen om vervolgens steeds te worden afgeschreven met verwijzing naar zijn leeftijd.

  De opvolgers van Stroetinga werden vaak via momentopnames aangewezen (iets om in het vervolg terughoudend mee te zijn). Gerben Jorritsma won een wedstrijd en mocht een tijd internationaal wat aanklooien zonder te overtuigen. Recenter gebeurde hetzelfde met Chris Huizinga en Douwe de Vries. Gary Hekman won op een honderdste een NK (van Stroetinga) en werd aangewezen voor het WK ondanks desastreuze fit met Bergsma. Simon Schouten deed het oké, maar werd zelf naast de boot gehouden en stopte. Koen Verweij kreeg plots de voorkeur in het Olympisch seizoen en liet internationaal weinig zien. Een bronzen plak op de Spelen klinkt en is mooi, maar dat zou voor Bergsma/Stroetinga juist bittere teleurstelling zijn. Evert Hoolwerf leek misschien nog de meest natuurlijke opvolger, maar is na het Olympisch seizoen compleet weggezakt.

  Kortom, een jaar of 5 aan verplicht en prematuur doorstromen heeft geen vruchten afgeworpen. Dat heeft Stroetinga op z'n oude dag zelf wel bewezen door het een stuk beter te doen dan al zijn ''opvolgers''. We zijn nu echter op het punt gekomen dat Stroet gestopt is en dus echt vervangen moet worden. Maar door wie? Een sprinter als Hekman, B. Hoolwerf of toch weer Verweij (zorgwekkende match met Bergsma)? Of hebben we op de korte termijn geen sprinters die de Koreanen of Mantia kunnen verslaan? Gaan we voor een aanvaller naast Bergsma? Of is de Mass Start te kort om twee aanvallers uit te spelen tegen een hoofdzakelijk sprinterspeloton (ik neig naar wel, maar ik zou het graag eens uit willen proberen)?

  In het stuk wordt ook de optie genoemd om met twee sprinters te rijden, maar daar geloof ik bij het herenpeloton niet zo in. De Amerikanen en Koreanen blijken met die opstelling ook vaak wankel. Dan ben je te kwetsbaar op aanvallen vanuit het peloton en moet je misschien alsnog een sprinter opofferen. Dan kun je net zo goed in diens plaats een aanvaller opstellen die als het moet kan knechten en dat dikwijls beter doet. Daarnaast heb je in Bergsma zo'n uniek wapen, dat het een no-go is om dat niet te gebruiken. Misschien is de beste optie nog om een hybride op te stellen naast Bergsma. Een type als Ramler of Blokhuijsen die inhoud en hardheid hebben om in een kopgroep te komen, maar ook verraderlijk rap kunnen aankomen in een sprint.

  Veel stof tot nadenken dus. Zeker aangezien de Olympische matrix het allemaal niet eenvoudiger maakt. Wat dat betreft moet er ook op twee manieren nagedacht worden. Een opvolger voor Stroetinga die Nederland de komende jaren medailles gaat opleveren op World Cups en WK's (en dat hoeft dus niet per se iemand te zijn die ook de traditionele afstanden goed beheerst), maar ook iemand die misschien niet de meest ideale oplossing is, doch die wel op de korte termijn op de OS kan worden ingepast. Daarom een polletje. Wie moet (of moeten) Stroetinga opvolgen? Of staat jouw favoriet er nog niet tussen?*


  *Ik had immers geen ruimte meer voor aanvallers als Stoltenborg of Jansman, of jongere talenten als Vergeer, Van Workum, De Boer en Visser.
 2. proeme

  proeme Well-Known Member

  Simon Schouten


  maarja
 3. Mjøsaman

  Mjøsaman Well-Known Member

  Puur vanuit het Olympische perspectief denkend, ga je er niet aan ontkomen om een dubbeling te hebben van iemand die zowel massastart als ploegenachtervolging rijdt. Als dat niet Bergsma is, dan dus de andere massastarter. Omdat Coopmans in al zijn wijsheid de TP-ploeg al uitgedund heeft tot 5 (Kramer, Roest, Bosker, Huizinga, Snellink) zal 1 van deze 5 dus ook de Olympische massastart rijden. En dan zou je dus zeggen degene die zich niet rechtstreeks plaatst op een individuele afstand. Als Bergsma ook nog een 5000-meter plek verovert, dan kunnen er dus maar 2 uit de TP-ploeg via de 5000 meter de Spelen halen, en moet de derde via de massastart komen.
  De massastartplek zou dus zomaar de manier kunnen worden om Kramer naar de Spelen te krijgen, als hij het niet haalt op de 5000 meter.
  Blokhuijsen zou ook een goede kandidaat zijn voor de dubbeling TP-MS, maar die deur heeft Coopmans blijkbaar al dichtgegooid.

  En dan nog de Wereldbekers. In bovenstaand scenario zal de 2e plek op de MS ingevuld worden na het OKT. Voor kwalificatie voor die OS is het wel van belang om die wereldbekers met 1 vaste man naast Bergsma te rijden. En niet met 4 verschillende. Gaat Coopmans al voorsorteren door 1 van de 5 TP-s daarvoor te nemen? Of neemt hij daarvoor een goede MS-rijder, die de kwalificatie binnensleept, maar vervolgens zeker niet naar de Spelen gaat?
  Lorca en strawbale vinden dit leuk.
 4. Lorca

  Lorca Well-Known Member

  Gestopt terwijl zijn beste jaren nog moesten komen. Blijft een zere plek.

  Ik denk dat die laatste optie dit jaar een mogelijkheid kan zijn. In het verleden lag dit gevoelig aangezien ervaren mannen als Stroetinga en Schouten werden gebruikt om startbewijzen binnen te slepen, terwijl anderen vervolgens op het WK of op de OS reden. Dat is wrang. Jonge jongens kun je daar echter prima voor gebruiken lijkt mij. Ik noem een Ramler en een Bart Hoolwerf. Die rijden dan vooral met het oog op de volgende Olympische cyclus en zijn ondertussen prima in staat om korte uitslagen te rijden. Als zij reëel zijn dan weten ze ook dat ze 1. niet snel in aanmerking komen voor de MS aanwijsplek en, 2. dat ze zich niet snel individueel zullen plaatsen voor deze Spelen.

  Dan de OS. Ik ben niet de grootste fan van Blokhuijsen en Verweij, maar ze lijken mij met het oog op de Spelen betere opties dan mannen als Huizinga en Bosker. Die zie ik op dit moment gewoon niet naar het podium rijden op een internationale Mass Start. Snellink is een bijzonder talent, maar dat is nog geen reden om iemand zonder ervaring gelijk een Olympische MS te laten rijden. Daarover gesproken: Kramer heeft de afgelopen 3 jaar welgeteld 0 Mass Starts gereden. En de tactiek bij een opstelling Kramer/Bergsma is een doorzichtige. Op zich kun je al die mannen als lokaas gebruiken in een MS - je stuurt ze direct weg in een ontsnapping en hoopt dat andere landen zich over de kop rijden in de achtervolging, zodat Bergsma een paar rondjes voor het eind met een demarrage kan toeslaan. Maar als ze niet wegkomen dan heb je weinig aan ze.

  Zelf heb ik in de poll Ramler en Hekman ingevuld, overigens zonder rekening te houden met de OS. In Ramler zie ik een goede optie voor de komende jaren. Zeer allround en verraderlijk snel. Daar kun je in een wedstrijd veel kanten mee op. Als ik puur denk aan wie momenteel de snelste sprinter is, dan denk ik aan Hekman. Heeft ook een aardig arsenaal aan trucs in huis als het op een sprint aankomt. In het verleden was ik erg kritisch over zijn koersinzicht, maar hij is scherper geworden. Mist niet meer zo vaak de boot als in het verleden. We herinneren ons nog het WK 2017 toen het mis ging tussen hem en Bergsma, maar er is ook wederzijds respect tussen die twee. Ik denk dat mits er goede afspraken gemaakt worden die samenwerking prima kan werken. Bart Hoolwerf zie ik nu al een paar jaar als gedroomde opvolger van Stroet, maar ik moet zo eerlijk zijn dat hij i.t.t. de marathon, op de Mass Start vaak tegenvalt. Wat dat betreft is het probleem misschien nog het meest dat er naast Bergsma niemand écht boven de meute uit springt.
 5. SprintMaster

  SprintMaster aangepast Medewerker

  Als je kijkt naar wie de afgelopen jaren geleverd hebben op de WK afstanden, dan hoeft de matrix niet het knelpunt te zijn. Op basis van prestaties zijn er 7 man die medailles hebben gehaald (plus Stroetinga met inbreng van Bergsma): Krol, Nuis, Bergsma, Verbij, Roest, Kramer en Ntab. Hiermee blijft er dan een aanwijsplek voor zowel de TP als mass start over.

  De afgelopen jaren hebben weer eens (ten overvloede) laten zien dat een ingespeeld duo zo belangrijk is. Daarmee konden Bergsma en Stroetinga vrijwel altijd de wedstrijd zo laten lopen dat één van de twee in een goede positie kwam. De mass start is een specialiteit die je niet aan een langebaner moet laten die het als bijnummer ziet. Het vraagt om echte 'commitment', iets wat ik bij velen mis. In de vorige Olympische cyclus was Blokhuijsen één van de weinigen die er voor ging. Van het lijstje denk ik dat Evert Hoolwerf en Sjoerd den Hertog sowieso afvallen omdat ze het zelf niet zien zitten en liever marathons rijden. Huizinga heeft al meerdere keren laten zien dat hij internationaal tekort komt. Bart Hoolwerf is nog te jong en hem kun je nu niet meteen die zware druk geven. Na de OS is hij wat mij betreft wel de beste kandidaat. Bosker is de compromis kandidaat maar legt het in de sprint af tegen Blokhuijsen en Verweij. Hekman was in de vorige Olympische cyclus wel gretig maar heeft het de laatste jaren op een lager pitje gezet. Misschien dat hij er toch nog een keer alles voor opzij wil zetten. Ramlers grote voordeel is dat hij goed ingespeeld zal zijn op Bergsma. In de rommelige finale van het NK eind 2018 was hij trouwens 2e achter Douwe de Vries.
 6. Mjøsaman

  Mjøsaman Well-Known Member

  Volgens mij mag je niet iemand meenemen alleen voor de team pursuit. Deelnemers moeten ook op een individuele afstand ingeschreven staan. Die regel gaat nog heel veel gedoe geven, schat ik zo in. Op de 5000 meter zijn er immers nog maar 20 plekken te vergeven. En je krijgt alleen een 3e schaatser op die afstand als je er 3 hebt in de eerste 12 van het WB-klassement. Het is erg onwaarschijnlijk dat die 12 precies in 4x3 naar de 4 grote landen (NED, RUS, JPN, CAN) gaan. De landen die die 3e rijder missen, mogen ook maar met 8 man in totaal aan de start komen. Om dan toch nog 3 voor de TP te hebben, moeten ze 1500-meter of massastartplekken hebben. OOk dit soort landen (en Noorwegen) zullen dus echt aandacht moeten gaan besteden aan de massastart.

  Nog een ander puntje: hoe lang gaat Bergsma (36 jaar) eigenlijk nog door? En Anema (66 jaar)?
 7. Lorca

  Lorca Well-Known Member

  Bergsma had het in een interview met Omrop Fryslan van de zomer over nog eens 4 à 5 jaar. In ieder geval ''zolang het goed gaat'' (''Jorrit Valverde''). Anema kan makkelijk even zo lang doorgaan. Z'n ploeg zit inmiddels in een heel andere fase (gericht op verjongen en opleiden) dan voorheen met al die dertigers. Bergsma en De Vos (30) zijn de enige dertigers. Schouten en Den Hertog moeten dat nog worden en de rest zit nog jaren aan de veilige kant van de 30. Als je zo'n langetermijntraject inslaat, dan ben je ook niet van plan eerdaags te stoppen (lijkt mij). Ik zie hem in ieder geval niet eerder stoppen voordat de toekomst van zijn ploeg voor de lange termijn veilig is gesteld. Dan kan het stokje doorgegeven worden aan Samplonius.
  Mjøsaman vindt dit leuk.

Deel Deze Pagina