wie helpt beginner de bocht door?

Discussie in 'Techniek & training' gestart door gertjan, 4 nov 2006.

  1. gertjan

    gertjan New Member

    Na tijden klooien met die *****-bocht, heb ik wat anders geprobeerd. Ik heb mijn skeelers (raps-falcon) ontdaan van het frame en de wielen en een V8 raps vaste schaats gekocht (EUR 99, niet duur vond ik voor een nieuwe). Ik heb mijn Viking Marathons Mids even op zijn gezet.
    Gisteren gemonteerd, vanochtend in kardinge geschaatst....
    HET LUKTE ZONDER PROBLEMEN. In 8 overstappen de bocht door (middenbaan) en dat 3 keer achterelkaar!!
    ik ben helemaal gelukkig.
    Wat is de truc (misschien). Mijn falcons zijn thermoplastisch en geven veel, veeeel, veeeeeel meer steun dan die Marathons Mids!
    Wat vinden jullie dus van de stelling dat goede steun in de voet en enkels de sleutel is tot goed schaatsen?
  2. SprintMaster

    SprintMaster aangepast Medewerker

    Een thermoplastische schoen is natuurlijk altijd beter. :wink: En zeker in de bochten moet je gewoon veel steun hebben (en niet een schoen die steeds los gaat zitten) om lekker door te kunnen rijden. Juiste conclusie dus. :)
  3. Whieee

    Whieee New Member

    ik deel die conclusie :) Al moet ik wel zeggen dat ik het idee heb dat ik met skeelerschoenen op ijs wat minder 'voel'. Ik heb deze week even testgereden met zowel mijn verlaagde Marathon I schaatsen, als mijn nieuwe Powerslide R2 schoen met een schaatsonderstel, en hoewel ik op de PowerSlide (deels thermoplastische skeelerschoen) meer steun heb, voel ik wel minder goed de kleine fouten die ik maak en die ik met mijn Marathon I's wel direct voel.

    met de PowerSlide schoen kwam ik in ieder geval heel behoorlijk door de bochten, dus misschien is er ook voor deze prutser met zwakke enkeltjes nog hoop ;)
  4. Schaats2girl

    Schaats2girl New Member

    Ik heb een (klein) probleempje in de bocht...

    Ik kan mn linkervoet niet kantelen...
    Ik doe er van alles aan, maar op het ijs lukt het me echt niet,
    wat ik ook probeer...

    Weet iemand misschien hoe ik dit wel voor elkaar kan krijgen??
  5. Tjark

    Tjark Active Member

    probeer eens 't volgende in de bocht:

    maak een gewone slag met links, dan een gewone slag rechts. Als het goed is (meestal) staat je rechter schaats naar rechts gericht 'uit de bocht' (als je op die schaats door zou gijden zou je aan de buitenkant 't ijs af rijden).
    Sluit dan je linker schaats _parallel_ bij, dus ook naar rechts gericht. Stap dan meteen over (dus niet op 2 benen seconden lang blijven glijden).

    In 't kort: slag links, slag rechts, sluit bij en over.

    Je linker schaats glijdt dan makkelijker onder je door en dat kan je in het begin helpen om de bocht te rijden.

    (en ik neem aan dat je al oefeningen met 'hangen aan iemand' etc geprobeerd hebt?)
  6. ijsmonster

    ijsmonster Member

    ha, vind ik een mooie tip Tjark.

    Dit vind ik een minder mooie :p . Hangen in de bocht kun je alleen goed ervaren wanneer je snelheid hebt. Bovendien gaat het niet om hangen maar om duwen. Welbeschouwd ben je voortdurend bezig jezelf terug de bocht in te duwen.

    De krachten die op je inwerken en waarmee je speelt kunnen niet vervangen worden door een handje van een schaatser die naast je rijdt. Die moet je echt zelf ondergaan. Nadat je een behoorlijke snelheid hebt gemaakt op het rechte eind glijd je op 2 benen door de bocht. Probeer dan de linkerschaats gewoon netjes onder je te houden; die zal dan op de buitenkant van het ijzer glijden. De rechterschaats glijdt op de binnenkant van het ijzer. Hoe hoger de snelheid, hoe meer dit vanzelf gaat; net als bij fietsen.

    Als je stap voor stap wilt proberen met wat steun ben ik er zelf altijd wel voor om mensen naast elkaar te laten rijden, waarbij je allebei een stok vasthoudt (als een soort fietsstuur). Niet eraan gaan hangen: alleen losjes vasthouden. Evt. kun je bij gebrek aan stok een uitgestrekte arm van degene naast je vasthouden als steun, maar verder dan losjes vasthouden zou ik niet gaan.
  7. Madeleine

    Madeleine New Member

    Het onderwerp de bocht wordt al zo vaak besproken, vandaar dat ik maar even een oud topic recycle. Ik woon in het buitenland, gelukkig is er wel een (buiten)ijsbaan, maar geen mogelijkheid (op redelijke afstand) om schaatslessen te nemen. Ik moet het dus vooral hebben van adviezen van mede-schaatsers op de ijsbaan, dingen op internet lezen en zelf een beetje aanklooijen! Ik heb trouwens wel een tijdje lessen gehad, maar dat was vooral gericht op het rechte eind en ook wat oefeningen wat de bocht betreft, maar tot het echt bochten tijden is het nog niet gekomen.
    Nu was ik laatst een beetje aan het proberen om m'n ene voet over de andere heen te zetten. Dat lukte wel, maar het leek niet echt op schaatsen. Nu kreeg ik van iemand het advies om in een kleine cirkel de schaatsen en niet na te denken en gewoon 'vooruit' te stappen. Ik probeerde het en wonder boven wonder: door de middelpuntvliedende kracht ga je vanzelf van houding veranderen. Wat vinden jullie van deze manier als oefening en hoe kun je het uitbouwen?
  8. Tjark

    Tjark Active Member

    Zeker een prima optie, goed uit te voeren op een ijshockeybaan of natuurijs. Helaas minder handig op een ringbaan.

    Concentreer je er ook op dat je linkerbeen _onder_ je door moet en niet je rechterbeen over je linkerbeen... (nuanceverschil a la glas-halfvol of glas-half-leeg....)
  9. Lieke

    Lieke New Member

    Nou we het toch over de bocht hebben... (ik kan wel weer een nieuw topic openen, maar er zijn er al zoveel over de bocht...) Ik heb vaak moeite om mijn heup in de bocht te houden, soms voel ik dat zelf ook, soms niet en ziet mijn trainer het. Hoe kan ik ervoor zorgen dat die heup niet naar buiten draait?
  10. jan marten

    jan marten Member

    @Lieke

    Je kan proberen om je rechterschouder in de bocht een beetje naar achteren te trekken, daardoor draai je je heup wat meer in de bocht.
  11. ijsmonster

    ijsmonster Member

    Je zou eens kunnen experimenteren met het volgende: leg je linkerhand op je rechterheup tijdens het bochten rijden.
  12. stayerwouter

    stayerwouter New Member

    Lieke gewoon je rechter schouder op rechter been drukken gaat je heup vanzelf goed... :roll:
  13. ijsmonster

    ijsmonster Member

    Ben erg benieuwd hoe dat eruit ziet. Bovenbeen, onderbeen? Binnen- of buitenbeen? Doorhalen wat niet van toepassing is.
  14. Lieke

    Lieke New Member

    Ik ga 't proberen! maar ik blijf 't lastig vinden, vooral als ik moe wordt!
  15. stayerwouter

    stayerwouter New Member

    dat heet trainen volgens mij;)
  16. Lieke

    Lieke New Member

    Jaa, dat doe ik al bijna 12 jaar... maar 't blijft lastig ;)
  17. hollander

    hollander New Member

    Hi,

    Heb niet de gehele discussie gelezen (Poepoe! :shock: :? ). Maar ik herken één ding in de vraag van GJ.

    Ik heb het nog maar kort geleden geleerd en doe alles nog redelijk bewust i.p.v. op instinct. Op hockey schaatsen kon ik al jaren keihard naar twee kanten voetje over zowel vooruit als achteruit. Als ik dit op noren probeerde liep ik voetje over te doen terwijl ik dwars op de vooruit richting gewoon in mijn baan volharde. Uiteindelijk kwam ik dan omgekeerd (achteruit) tot stilstand en kon tot dat moment toe volledig stabiel voetje over blijven doen (tegen beter weten in).

    Hoe ik het deed... Kijken... Eindeloos kijken hoe andere schaatsers met een mooie slag het doen. Ik zag het volgende. Het binnenbeen kantelen ze ietwat in de bocht. Hierdoor snijdt het ijzer in het ijs. Ik zette mijn voeten loodrecht neer en kreeg daardoor geen grip. (Zorg dat je schaatsen scherp zijn anders lukt het moeilijker doordat je kan wegslippen).

    Eigenlijk draai ik nu met mijn binnenbeen de voet in de richting v/d buitenbocht waardoor dit been in feite niet de bocht maakt maar er zo rechtdoor uitrijdt. Juist als dit been de bocht uitrijdt zwaai ik het buitenbeen er ruim omheen (waar je hem neer zet is verschillend. Als ie maar niet je binnenbeen raakt) en dan ga ik op het buitenbeen staan.

    Je zult merken dat je zo lang mogelijk op beide benen moet blijven staan om met de lage snelheden waarbij je eerste proeven worden verricht de bocht door te komen.

    Hopelijk heb je er iets aan. Succes.

    Holly.
  18. Schaatsfan86

    Schaatsfan86 Active Member

    Mooie analyse op zich, maar volgens mij klopt net dit stukje niet helemaal. Je binnenste been rijdt niet de bocht uit, maar gaat door de bocht doordat er een ronding in je schaatsen zit. In principe kun je een bocht doorkomen op alleen je binnenste been (als je er hard genoeg invliegt om op het einde nog voldoende te glijden). Wanneer je je been erover heen haalt is denk ik afhankelijk van hoe hoog je je ritme hebt.
  19. hollander

    hollander New Member

    Volgens mij is het lastig (voor mij in ieder geval onmogelijk) om b.v. op één been met redelijke snelheid de bocht door te rijden. Volgens mij kun je hooguit een hele milde koersverandering op één been maken.

    Mijn problemen met noren komen voort uit het feit dat hocket schaatsen volstrekt anders worden geslepen (hol). Deze problemen zijn grotendeels over :lol: :lol: :wink:

    (Ik schraap nog heel licht aan stuurboord... en begrijp absoluut niet waarom ik de snelle jongens niet kan bijhouden). Ze een rondje voorblijven op m'n hockey schaatsen lukt beter :evil:
  20. ijsmonster

    ijsmonster Member

    Op 1 been de bocht door glijden is zeer goed mogelijk hoor, zowel rechts als links. Op 1 been slalommen (rechts en links) is eveneens prima mogelijk.

    Je ronding zorgt ervoor dat je schaats stuurt. Sta je precies recht op de vlakke onderkant, dan ga je glibberen (geen grip). Sta je op de binnenkanten van je schaats(ijzer), dan glijden ze naar elkaar toe. Sta je daarentegen op de buitenkant, dan zouden ze van elkaar vandaan glijden.

    Als je ijzers schuin staan, snijdt de scherpe kant in het ijs. Er is in die situatie een groter gedeelte van je ijzer (over de lengte bezien) dat het ijs raakt en erin snijdt dan wanneer ze recht staan. Vanwege de ronding is de snijlijn die ze maken gebogen. Hoe kleiner de ronding, des te wendbaarder de schaats.

    Het gedeelte van het ijzer dat het ijs raakt en dus bijdraagt aan de curve, bocht, koersverandering kun je o.m vergroten door een kromming in je ijzers te aan te brengen ('bending'). Dat wordt met name bij short-trackschaatsen gedaan.

Deel Deze Pagina