Wereldbeker 5: 7 en 8 februari, Calgary

Discussie in 'Lange baan' gestart door EenBrabander, 4 feb 2020.

?

Hoeveel wereldrecords pakt Calgary terug van Salt Lake City (voor heel even)?

Peiling gesloten op 8 feb 2020.
 1. 0

  11 stem(men)
  45,8%
 2. 1

  8 stem(men)
  33,3%
 3. 2

  4 stem(men)
  16,7%
 4. 3

  0 stem(men)
  0,0%
 5. 4

  1 stem(men)
  4,2%
 6. 5 of meer

  0 stem(men)
  0,0%
 1. JohnZero

  JohnZero Well-Known Member

  Of zijn Kramer's keuze hierin wel zo slim is, als sommigen hier opperen, vraag ik mij af.
  Hij nam de rit toch al niet serieus omdat het een rit in de B groep was en hij al wist dat hij hem niet uit zou rijden.
  Waarom zit hij dan al niet in SLC, daar had hij dan ook een 3km kunnen rijden en zien hoe hij er voor staat. Zo een testrit in SLC zal weinig verschillen van een niet er toe doende ritje in de B groep.
 2. Yuskov

  Yuskov Well-Known Member

  Er was geen wedstrijd in SLC dit weekend.
 3. JohnZero

  JohnZero Well-Known Member

  Waar zeg ik dat het om een officiële wedstrijd gaat?
  Hij zou in SLC makkelijk een oefen/testrit(wedstrijd tegen een teamgenoot of gewoon alleen) hebben kunnen rijden daar. Er zal ongetwijfeld ijs liggen en er zal daar ook al wel door anderen al trainigswedstrijden gereden worden door de teams.
 4. Yuskov

  Yuskov Well-Known Member

  Slalommend tussen andere trainende schaatsers en met een coach met een stopwatch ja. Toch anders...
 5. SprintMaster

  SprintMaster Well-Known Member Medewerker

  Dat denk ik niet. Daarvoor zou hij op 29.7 moeten rijden. Hij probeerde op 29.0 te rijden wat duidelijk te hoog gegrepen was. Eigenlijk een mislukte rit dus. Maar beter nu dan volgende week.
 6. De Keizer

  De Keizer Well-Known Member

  De medaillespiegel na Minsk, Tomaszów Mazowiecki, Nur-Sultan, Nagano en Calgary:

  1. Nederland 19 16 10
  2.Rusland 14 17 17
  3. Japan 8 8 8
  4. Canada 8 5 12
  5. Verenigde Staten 4 1 4
  6. Tsjechië 2 2 0
  7. China 1 5 0
  8. Zuid-Korea 1 1 1
  9. Italië 1 0 1
  10. Oostenrijk 0 1 2
  11. Nieuw-Zeeland 0 1 0
  11. Noorwegen 0 1 0
  13. België 0 0 1
  13. Polen 0 0 1
  13. Zwitserland 0 0 1

  Calgary levert weinig verschuivingen op. Ook geen nieuwe landen in de medailles. Wat wel opvalt:
  - Juist in Canada passeert Japan Canada;
  - Rusland heeft de meeste medailles gewonnen;
  - Er zijn in Noorwegen bondscoaches voor minder ontslagen. De uitslag van de 5km spreekt boekdelen. 12e in de a-groep en 20, 21 en 29 in de b-groep.
  - Duitsland blijft het grootste schaatsland zonder medailles.
  proeme, SprintMaster en strawbale vinden dit leuk.
 7. EenBrabander

  EenBrabander Well-Known Member

  Wat is de stand zonder ploegenachtervolging en massastart?
 8. alexander79

  alexander79 Well-Known Member

  Gewoon afstappen van Kramer valt tegen... maar ja het is Kramer, dus.. wordt het andere mantel der liefde bedekt. :)
 9. EenBrabander

  EenBrabander Well-Known Member

  Voordat jullie denken dat ik hier niet meer vooraan wil staan, laat ik even van me horen.

  Overall
  Één zege op acht is een slechte prestatie van Nederland aan de vooravond van het WK afstanden. Op de 500m en 1000m vrouwen liggen geen kansen op goud. Op de 1500m lagen die er, tenzij Wüst weer eens uithaalt op het juiste moment - het zou me niet eens verbazen en ik zou het prachtig vinden. De 3km en de 5km worden lastig met Sablikova in betere en Visser in mindere vorm. De TP (Japan) en TS (Rusland) liggen normaal ook buiten handbereik, dus dan moet het van Irene Schouten komen. Ireen en Irene. Een schitterend duo, maar voor Nederlandse begrippen vrij karig
  Bij de mannen moet 4 goud zeker kunnen. Krol/Nuis op de 1500 meter, Roest/Kramer op de 5km, de 10km winnen we altijd dus nu ook, de TP is ook goed mogelijk. Op de sprintafstanden komen we een hoop Russen tegen en de massastart zal wel naar Mantia gaan want we zijn in Amerika.
  Geen Sotsji of Gangneung achtig WK dus? Ja. En is dat erg? Eigenlijk helemaal niet. Kan de ISU eens blij zijn met de uitslagen in hun sport. Dan krijgen we misschien weer eens andere sponsors dan Tonzon en Mijnbad.nl op de boarding. Ik zou daar best graag iets in het Cyrillisch of Japans zien. En dan mag Nederland best nog eens uithalen op het WK sprint en allround in Hamar. Want de Noorse droom dat Pedersen na 26 jaar eindelijk Koss opvolgt en dat Bøkko, Njåtun en Lorentzen ook het podium zouden halen, is helaas verder weg dan Andromeda.
  Oh, nog even zeggen: alsjeblief zet de verwarming in die ijshal een beetje lager - bedankt.

  500m vrouwen

  De comeback van Kodaira is compleet. Het is toch de "oude" garde die nu weer wint. Kodaira is 33, Sablikova is 32. Beide wonnen het laatste vierkampstoernooi in Calgary in hun discipline. Golikova probeert met een techniek die het midden houdt tussen Kuli-Mura-Mushta de wereldtop te bereiken, en tot nu toe gaat dat heel aardig. Ze reed zelfs een nieuw Europees record. Zij verdient een medaille op het WK. Herzog kan de aanval van al die Russinnen nog niet pareren. Letitia de Jong bekroont haar goede vorm met een winnende tijd in de B-groep (of een 7e plek in de A-groep, zoals Koen Verweij zou zeggen/vinden). Al komt ze nu weer niet in de samenvatting ;) @sysya. Het Canadese record van LeMay staat nog en dat is een wonder. Dat Kaja Ziomek een 37'er zou rijden, was slechts een kwestie van tijd. Toch is de opkomst van deze Poolse sprintdame heel knap!

  1000m heren
  Dat is lekker makkelijk winnen. Rondetijden instellen in de cruise control, eventjes lekker schaatsen, en hoppa, je wint met een halve seconde. Dat is een Kramerse dominantie van Kulizhnikov. Op je gemakje de winnende tijd rijden terwijl de rest strugglet om een halve seconde langzamer te rijden. Het gat tussen Krol en de internationale concurrentie (Ning, Lorentzen, Dubreuil!) is opvallend klein. Over Nuis (ziek geweest) en Verbij (gevallen gisteren) mogen we nog niet al te veel zeggen. Toch lijkt niemand Kulizhnikov echt te kunnen bedreigen en van de Nederlandse overheersing op de kilometer, zoals die aan het begin van het seizoen dreigde, is absoluut geen sprake. In de B-groep ben ik blij met de NRs van Liiv en vooral ook Nil Llop. Om de woordspeling van @mhp1988 te gebruiken: daar ben ik heel erg in mijn (Lill) nopjes mee! Ik wil nog graag even noemen dat Ning een Aziatisch record rijdt: sneller dan ons aller Pipo Lee. Jammer of geweldig?

  1500m vrouwen
  Wat is dat nou?? Slechts 7.10 is het verschil tussen de winnaar bij de mannen Yuskov - sorry Koen - en Takagi. Waar bij de mannen het niveau laag lijkt, is het bij de vrouwen torenhoog. Ivanie Blondin rijdt sneller dan de tijd waarmee Cindy Klassen de wereld versteld deed staan, en Miho Takagi zit daar dan ontiegelijk ver voor. Wat een gruwelijk goede rondetijden zeg! Diep respect. Ireen Wüst is gewoon hartstikke prima, alleen ja, er rijdt iemand 1:50.3. Dat is het niveau dat we in de wereldbeker, maar ook op het EK nog niet hebben gezien. In Nursultan zat ze ook vlak achter Blondin. Dan zou Takagi dus 1:54-laag moeten kunnen rijden in Kazachstan. En dat is ook precies wat ze een paar weken later in Nagano zou doen. Toen leek me al duidelijk dat Miho in supervorm verkeerde. Tot slot wil ik nog even noemen dat Natalia Czerwonka een buitengewoon netjes weekend rijdt. 1:53.9 en vooral 4:02 had ik niet meer van haar verwacht.

  5000m mannen
  Van de eerste 5 ritten was rit 1 de leukste, en daar hebben we bijna niets van mogen zien. Belchos rijdt een Salt Lake-tijd uit de boeken, en Riku Tsuchiya is de snelste Japanner met 6:16. Nog drie andere Japanners rijden onder de 6:20. Zo reden er ook vijf Japanners onder de 34.4, drie Japanners onder de 1:08 en vier Japanners onder de 1:45. In de breedte gaat het bijzonder goed. Het gaat ook uitstekend met Bloemen. Als hij niet in zijn flow zit, gaat het niet, maar als het lukt, dan lukt het ook echt goed bij hem. Klasse dat je vanuit deze positie ineens weer Patrick Roest kan gaan bedreigen. Dat drie Canadezen top-5 rijden, moet uniek zijn. Fish is een heel gevaarlijke voor op de 10km. Roest houdt trouwens wel erg van honderdsten. Eerst het BR in Thialf, en nu dit weer. Hij evenaart de tijd die Fabris reed in november 2007, een week voor Kramers wereldrecord, namelijk 6:07.40. Is dat een teken?
  Laatst bewerkt: 9 feb 2020
 10. Yuskov

  Yuskov Well-Known Member

  Je stelling dat er voor Nederland geen kans is op goud op de 1000 dames onderschrijf ik niet. Ik denk dat Leerdam een mooie kans heeft. Eén van velen, maar wel een echte kanshebber. Haar 1000 meter van dit weekend viel natuurlijk volledig in het water. Ik vond het wel wat vreemd dat in de studio gezegd werd dat Leerdam hier een les geleerd had. Naar mijn mening valt hier vrij weinig tegen te doen. Haar tegenstandster kruist voorlangs met een veel lagere snelheid, waardoor Leerdam de bocht krap aan moet snijden en vrijwel onvermijdelijk twee slagen moet laten lopen. Kwestie van pech dus en het kost een bak met tijd.
  Camila vindt dit leuk.
 11. G1ant

  G1ant Well-Known Member

  Ik wil die discussie over kwartetstarts en het voordeel daarvan best aanzwengelen, als je dat leuk vindt. ;)
  Eelco en mi vinden dit leuk.
 12. proeme

  proeme Well-Known Member

  hoe zijn die regels eigenlijk precies? Leerdam kwam uit de buitenbaan en heeft dus voorrang. Dat ze geen voorrang krijgt is op zich logisch, maar daar heeft ze vervolgens wel last van.

  Wanneer is zoiets DQ-waardig en wanneer niet?
 13. Taiphon

  Taiphon Member

  Alles gaat opzij voor het beste resultaat, inclusief de startplek voor een subtopper in de B-groep.

  Dat is wat Kramer zo succesvol heeft gemaakt.
  Geen garantie voor succes donderdag, maar wel de beste voorbereiding. En de 6:07s van Roest en Bloemen bieden ruimte voor Kramer.
 14. Eelco

  Eelco Well-Known Member

  Een DQ komt eigenlijk alleen voor bij het gelijktijdig op de kruising komen en als degene die van binnen naar buiten kruist ervoor zorgt dat de ander wordt gehinderd.

  Het is niet zo dat degene die uit de binnenbaan komt zo ver mogelijk naar buiten moet. De situatie zoals Jutta overkwam op de 1000 komt veelvuldig voor en wordt ook door iedereen geaccepteerd. Hier moet je gewoon mee leren omgaan.
 15. VorstM

  VorstM Well-Known Member

  Volgens mij is dit nog niet genoemd maar:

  1,52.09 // 3,57.46 van Lalenkova is van bijna hetzelfde niveau als de
  1,53.70 // 3,53.30 van Sablikova en beter dan de
  1,52.08 // 4,00,16 van Takagi vorig jaar bij het WK Allround in Calgary.

  Blondin met 1,51.79 en 3,59.18 doet het ook beter dan Takagi, maar wel minder dan Lalenkova.

  Dat wordt nog wat bij het WK Allround.
  Svenfan1, sysya, EenBrabander en 3 anderen vinden dit leuk.
 16. G1ant

  G1ant Well-Known Member

  En ik denk dat hij bij zijn trainer en ploeggenoten in Calgary wilde zijn. Even een testrit organiseren is ook wel makkelijker gezegd dan gedaan.
 17. G1ant

  G1ant Well-Known Member

  Idealiter wel, natuurlijk. Maar het blijft een individuele sport dus ergens is het logisch dat Kramer gewoon zijn eigen plan trekt en niet bezig is met het belang van een eventuele reserve op de 5 kilometer (wie zou dat zijn geweest. Blokhuijsen? maar die is er niet. Huizinga dan?). Het probleem met ons Nederlandse schaatsen is dat we niet een soort overkoepelend orgaan hebben met autoriteit en uitstraling die een sporter in zo'n situatie kunnen aanspreken en eventueel straffen. Er is natuurlijk nul teamgevoel als 'Nederland' zijnde, behalve op de teamonderdelen. Alles hangt aan elkaar met plaatsingsregeltjes. En dus denkt Kramer: ik heb me hiervoor geplaatst, dus mag ik doen met die startplek wat ik wil. Wij kijken er als liefhebbers van bovenaf naar en keuren het af, maar als je in Kramers hoofd kruipt, snap ik het ergens ook wel goed.
  Camila, proeme, Rondje27 9 en 1 andere persoon vinden dit leuk.
 18. VorstM

  VorstM Well-Known Member

  Lorentzen maar 0.2 achter Nuis, voor Verbij op de 1000m. En zelfs in de matige vorm die hij heeft, reed hij nog twee tienden sneller dan Nuis z'n PR op de 500m.
  Koelizjnikov is duidelijk een maat te groot voor iedereen, maar Moesjtakov is niet heel constant, en Havard eindigde qua punten op gelijke hoogte met Moerasjov/Dubreuil en voor bijvoorbeeld Matsui over 500/1000 dit weekend. De Nederlanders reden niet direct beter dan de Noor op de afstanden die ze wel reden.

  Ergo, podium, het zou per ongeluk nog kunnen lukken ook - moet hij wel blijven rijden zoals op de 1000m.
 19. Mcat

  Mcat Well-Known Member

  Omdat hij zo graag bij zijn ploeggenoten is, is hij in zijn eentje met een privéjet ruim voor het vertrek van zijn ploeggenoten naar salt lake gevlogen.;)
  (Op een tijdstip dat vertraging/annulering van vluchten ploeggenoten niet bekend was)
 20. JaapvdB

  JaapvdB Well-Known Member

  Voor de luchtdruk-fetisjisten:
  SLC mag dan bekend staan als snelle baan vanwege de hoogte en de lage luchtdruk, Noorwegen kan er ook wat van.
  Het noorden van Noorwegen heeft momenteel extreem lage druk: 944 hPa in Bodø en dat ligt nagenoeg op zeeniveau.
  De kleinere vliegtuigen van Widerøe zijn vandaag aan de grond gebleven omdat hun instrumentarium zo'n lage luchtdruk niet aan kan. Bizar.

  Lufttrykket setter nye rekorder over hele landet

  Luchtdruk.. zet... nieuw record over hele land (soms lijkt het net nederlands)
  Camila, Eelco en Duif vinden dit leuk.

Deel Deze Pagina