Wennen aan "gewone" noren: skeeleren?

Discussie in 'Techniek & training' gestart door Youngblood, 3 feb 2020.

 1. Youngblood

  Youngblood New Member

  Hoi schaatsliefhebbers,

  Sinds een aantal weken ben ik, zoals de titel al zegt, overgestapt van combinoren (zo'n vaste ski-achtige schoen) naar gewone noren. Ik had al een en ander ingewonnen aan informatie via dit forum en mezelf mentaal voorbereid dat het niet makkelijk zou gaan worden voor mijn enkels om aan de nieuwe schaatsen te wennen en niets is minder waar dan dat. Ik dacht dat ik wel redelijk kon schaatsen, maar jeetje nu tuf ik op uitrijtempo over de baan om mijn enkelhoek klein genoeg en zit diep genoeg te houden om niet als een soort bambi met zwikkende enkels over het ijs te zwabberen. Ik volg gelukkig lessen en de trainer heeft me moed in kunnen praten dat ik de tijd moet nemen om hieraan te wennen (hij beweert dat het wel goed komt, dus laten we daar maar vanuit gaan). Dus rustig aan doorgaan met het "afmaken" van de slag, veel op 1 been glijden en blijven focussen op achterop zitten/diep zitten/enkelhoek.. Accepteren dat het tijd gaat kosten, tempo komt later wel weer; ik kan nu alleen maar baat hebben bij het leren beheersen van de juiste techniek.
  Dan over tot mijn vraag. Nu is het seizoen bijna voorbij en ik vroeg me af hoe ik het beste de lente/zomer door kan komen om volgend jaar zo goed mogelijk beslagen weer ten ijs te komen. Ik sluit me in ieder geval aan bij een vereniging waar ik droogtraining kan volgen, maar ik vroeg me af of het daarnaast aan te raden is om te gaan skeeleren, zodat de houding er een beetje in blijft en ik blijf wennen aan en trainen op het staan op een lage schoen.
  Ik heb al een beetje op marktplaats gekeken voor skeelers (ik ben student, dus het budget is niet al te ruim meer na de aanschaf van mijn nieuwe schaatsen) en vroeg me af waar ik daarbij op moet letten en welk(e) merk(en) aan te raden is/zijn. Hierbij kwam ik op de volgende advertenties terecht, maar ik heb geen idee of ik daarmee een goede aankoop zou doen:
  https://www.marktplaats.nl/a/sport-...at-39.html?c=9b26ed2a557deff636f4f8b9c5b7a618
  https://www.marktplaats.nl/a/sport-...motus.html?c=9b26ed2a557deff636f4f8b9c5b7a618
  https://www.marktplaats.nl/a/sport-...39-r2.html?c=9b26ed2a557deff636f4f8b9c5b7a618

  In de hoop dat iemand me wat nuttige adviezen kan geven.. In ieder geval alvast bedankt :)
 2. SchaatsDaan

  SchaatsDaan Active Member

  Wat leuk dat je bent overgestapt op lage noren! Hopelijk gaat het snel wat beter.
  Het kan zeker geen kwaad om ik de zomer te skeeleren. Dit zorgt er voor dat de beweging er toch wat beter in blijft, ookal zijn er subtiele verschillen vergeleken met de schaatsbeweging, en kan zeker helpen om je enkels wat sterker te maken.
  De skeelers die jij hebt laten zien zijn allemaal prima skeelers. Je zult hier geen miskoop aan doen, mits ze goed passen. Dat is erg belangrijk, zeker met skeelers omdat deze van nature al wat minder comfortabel zijn dan schaatsen.
  Mijn advies: niet kopen zonder te passen. Als ze bij het passen goed zitten dan heb je met alle 3 een prima paar skeelers.
  Ik meen me te herinneren dat de onderste skeelers niet thermoplastisch vervormbaar zijn. Van de twee andere durf ik dat niet met zekerheid te zeggen. Dit kun je ook nog meenemen in je overweging. Succes!

  Verstuurd vanaf mijn Redmi Note 7 met Tapatalk
 3. Mannes viking

  Mannes viking Member

  skeeler schoenen zijn toch ook
  Thermoplastisch te vormen toch
  Althans die van mij wel
  Ik had 1 drukpuntje en heb het zelf opgelost
  Jou skeelers die jij op het oog hebt zien er goed uit
  Laatst bewerkt: 4 feb 2020
 4. SchaatsDaan

  SchaatsDaan Active Member

  Niet alle skeelers noemen zijn thermoplastisch vervormbaar, zeker bij de wat oudere modellen is dit niet altijd het geval. De onderste link (powerslide R2) is voor zover ik weet bijvoorbeeld niet vervormbaar. Van de andere 2 durf ik het niet te zeggen.  Verstuurd vanaf mijn Redmi Note 7 met Tapatalk
 5. martijs

  martijs New Member

  Vooral gaan skeeleren. Gewoon erg leuk om te doen! Misschien nog wel leuker dan schaatsen :) Maarrrr denk niet te licht over gelijk op grote wielen met lage schoen rijden. Wat hierboven al gezegd is, bij een lage skeelerschoen is pasvorm alles. Zeker de thermoplastische versies zijn hard en stug en ongenadig voor je voeten. Zulke schoenen krijgen veel meer te verduren dan schaatsschoenen en zijn daar op gebouwd. Ook je enkels krijgen met skeeleren veel te verduren. Als je nu last van je enkels hebt dan kan het handig zijn om je eerste seizoen op skates of hoge skeelers te beginnen. Ga voor iets met 90 of 100mm wielen en je kan prima vooruit. Dit zag ik zo snel op marktplaats. K2, Powerslide en Rollerblade zijn de betere merken. Maat 39 zou te klein kunnen zijn, in tegenstelling tot skeelers kies je skates vaak een maat groter. En zou nog wel wat afpingelen. (Wat mensen er nieuw voor hebben betaald is niet relevant. En ze zijn bijna altijd nauwelijks gebruikt). Stap je volgend jaar alsnog over op lage skeelers dan zijn ze ook weer prima te verkopen.
  https://www.marktplaats.nl/a/sport-...-radical-100-inline-skates-dames-maat-39.html

  En kijk eens of je mee kan doen aan een friday night skate. Erg leuk (feestje!) maar zeker ook goed voor je ontwikkeling. Bijvoorbeeld de u-skateparade.nl
 6. dsdevries

  dsdevries Active Member

  Als je normale noren zwikken en zwabberen over het ijs, is er echt iets mis met de schaatsen. Het is in mijn ogen een fabeltje dat leren noren minder steun geven dan combineren. Een paar goed passende leren noren, moet of zonder thermoplastisch contrefort zouden net zoveel steun, zo niet meer steun moeten bieden dan combineren.

  Waar heb je je schaatsen gekocht? Welk merk en type zijn het? Hoe oud zijn ze? Wie heeft ze aangemeten? welke schoenmaat heb je en welke maat schaatsen rij je nu?
 7. Glide-Ahead

  Glide-Ahead Member

  Wil geen spelbreker zijn, maar skeeleren is funest voor je schaatstechniek. Je went jezelf daarmee een verkeerde houding aan voor het schaatsen (waar je o.a. veel meer achterop moet zitten) en het staat ver af van de verfijnde techniek nodig voor langebaan schaatsen.

  Ondanks dat, ja het is een geweldige sport. Leuker dan schaatsen imho.:D
 8. SchaatsDaan

  SchaatsDaan Active Member

  Dat ben ik niet met je eens. Skeeleren in de zomer kan veel bijdragen aan je schaatstechniek, mits je schaatsspecifiek traint en een weet wat je doet. Als dat mogelijk is, zou ik wel proberen om skeelertraining/lessen te volgen met een goede trainer die weet waar je op moet letten, zodat je inderdaad niet de verkeerde dingen aanleert.

  Verstuurd vanaf mijn Redmi Note 7 met Tapatalk
 9. Mannes viking

  Mannes viking Member

  Ik schaats de laatste 2 maanden ook vaak en nu 2x per week ivb mijn werk. Daarbij skeeler ik ook geregeld zelfs nu als het mooi weer is 30km per keer ik merkte wel dat ik eerder last van mijn rug kreeg met skeeleren en ben meer achterop gaan zitten zoals bij het schaatsen dat gaat uitstekend en zoveel mogelijk zijwaarts afzetten. Mijn ervaring is dat voor mijn gevoel de beheersing en techniek nagenoeg het zelfde blijft maar probeer de zelfde techniek toe te passen als bij het klapschaatsen.
 10. dsdevries

  dsdevries Active Member

  De schaatstechniek is veel beter toe te passen op 3x125mm dan op 4x110mm. Op 4x110 loopt de skeeler veel meer bij je weg wanneer de afzethoek te klein wordt. Het is dan ook helemaal niet efficiƫnt om de volledige schaatsvalbeweging te maken op 4x110. Ook ga je dan je voet veel te veel wrikken om nog druk te houden, waardoor je enkels het zwaar te verduren krijgen.
  Als je de de schaatsbeweging wilt benaderen zou ik sowieso 3x125mm onder schroeven. Maar ook op 3x125 moet je minder vallen en meer je benen onder je houden.
  Ik vind het juist lekkerder om de de schaatsbeweging los te zien van de skeelerbeweging in de wetenschap dat je wel gewoon grotendeels dezelfde spiergroepen traint. Hierdoor wissel ik juist makkelijker Tussen skeeleren en schaatsen. Ik ben dan vrijer om met skeeleren lekker te double pushen en met schaatsen meer te vallen en je enkels ontspannen.
  Mannes viking vindt dit leuk.
 11. SchaatsDaan

  SchaatsDaan Active Member

  Dat is zeker waar, maar ik betwijfel of het slim is om als beginnend skeeleraar gelijk op wielen van 125 mm te gaan rijden. Hiervoor is een stuk meer stabiliteit in de enkels nodig dan voor 100 of 110mm wielen. De volledige (schaats)selectie skeelert hier overigens op 4x110


  Verstuurd vanaf mijn Redmi Note 7 met Tapatalk
 12. Mannes viking

  Mannes viking Member

  interessant dit ik ben op zoek naar nieuwe skeelers of skeeler onderframe mijn raps parrot schoen bevalt goed.
  er zit nu onder 4x 88 als ik mij niet vergis ik wil meer het schaatsgevoel krijgen maar skeeler nog niet zo lang.
  dat dubble pushen hoeft voor mij niet zo ik wil gewoon proberen de schaatstechniek toe te passen maar met welke wielen ?
  of welke grote en wat is het verschil tussen 3x 110 of 4x 110 of 3x125 en open en dichte wielen? of harde of zachte wielen
  Laatst bewerkt: 23 mrt 2020
 13. SchaatsDaan

  SchaatsDaan Active Member

  Het verschil tussen harde of zachte wielen en dichte of open wielen kan ik je niet met zekerheid vertellen. Het verschil zit hem vooral in de hoeveelheid grip en het gewicht.
  Het verschil tussen 3 of 4 wielen is dat je met 3 wielen iets beter kunt sturen dan met 4 wielen. Met 4 wielen heb je wel meer grip en kun je meer snelheid maken.
  Met grotere wielen kun je ook meer snelheid maken.
  Voordelen 3x 125:
  -hoge snelheid makkelijker vasthouden
  -betere sturing op het rechte eind
  Nadelen 3x 125:
  -moeilijker door de bocht
  -iets moeilijker op snelheid komen dan kleinere wielen
  -er wordt meer van je enkels gevraagd omdat je toch echt wel een stukje hoger staat dan op kleinere wielen
  Voordelen 4x 110:
  -waarschijnlijk iets goedkoper te krijgen
  -fijner in de bochten
  -sneller op snelheid komen
  Nadelen 4x 110:
  -als het echt hard gaat blijf je iets minder makkelijk op snelheid
  -iets minder sturing dan bij 3 wielen
  Voordelen 3x 110:
  -goede sturing op het rechte eind
  -goed door de bocht
  -meer stabiliteit in de enkel vanwege minder hoogte dan 3x 125
  Nadelen 3x110
  -Minder snelheid dan de andere 2 opties
  -moeilijker verkrijgbaar

  Zelf rijd ik op 4x110, en alle selectieleden hier in de omgeving die ik ken doen dat ook. Het bevalt mij prima en ik hoor er nooit klachten over.
  Succes met je keuze!

  Verstuurd vanaf mijn Redmi Note 7 met Tapatalk
  Mannes viking vindt dit leuk.
 14. Glide-Ahead

  Glide-Ahead Member

  Als je het schaatsgevoel zoekt, kan ik je mijn website www.ontwospeedskates.nl aanraden. Het enige skeelerframe dat overeenkomstig is aan schaatsen.

  Grt,
  Glide-Ahead
  Laatst bewerkt: 24 mrt 2020
  Mannes viking vindt dit leuk.

Deel Deze Pagina