Nogevendit zei:
...waardoor hij met het verdikte stuk van de buis tegen de klemmen komt te zitten...
Dat is toch wat je met hoogteinstelling bedoelt ?
Dat verdikte stuk heet de felsrand.
De felsrand is niet geschikt als hoogteaanslag. Als je de schaatsen opnieuw hebt laten ronden kan de hoogte van beide schaatsen (de 'messen') verschillend zijn. Het slijpen levert dan geen exacte hoek van 90º.
In de praktijk kan deze methode echter wel voldoen, want de schaatsen zitten altijd op dezelfde manier in het blok. De kleine afwijking t.o.v. de 90º kun je voor lief nemen.
De bedoelde hoogteaanslagen zijn de T-vormige opzetstukjes, die voor het slijpen verwijderd moeten worden.
...hoeveel druk moet je eigenlijk geven, en hoe lang zou je door moeten slijpen...
Wat je meestal hoort is: 'niet drukken, laat de steen het werk doen'. Persoonlijk duw ik best wel stevig op de steen. Na de jaarlijkse ronding-beurt vraag ik altijd of het echt nodig was. Als ik dan hoor dat de ronding nog prima was, weet ik dat ik goed geslepen heb.
Hoe lang? Ik slijp vrij vaak (na 2-3 keer schaatsen) en ben met een paar minuten klaar. De hele sessie (afstellen, slijpen, afbramen, soms polijsten) kost me een kwartiertje.
Hoe moet je nou precies die nagel erlangsbewegen ?
Je bootst op je nagel een (wegglijdende) afzet na.
Zet je nagel horizontaal, plaats je schaats er schuin op en zet licht af. Als je snapt welke richting dit is, kun je de nagel/schaats ook anders houden. Zelf houd ik de messen altijd omhoog en beweeg de nagel naar beneden.