welke slijptafel ?

Discussie in 'Materiaal Discussie' gestart door Erewin, 5 dec 2010.

  1. Erewin

    Erewin New Member

  2. JAB

    JAB New Member

    Kijk even in de post over het slijpen van schaatsen viewtopic.php?f=3&t=211. Daar is al heel veel over dit onderwerp geroepen. Een conclusie steekt er volgens mij wel bovenuit: slijpen doe je het best met een joha pro.

    JAB
  3. Erewin

    Erewin New Member

    ok dank voor de info JAB !
  4. dvdbosch

    dvdbosch New Member

    Persoonlijk zou ik voor de Joha gaan.

    Ikzelf heb ongeveer dezelfde viking (alleen dan inklapbaar), werkt perfect. Echter tafel heeft geen voor/boven aanslag.
  5. Taan

    Taan Member

    Ik heb zelf vorig jaar de Joha Pro gekocht. Prima tafel. Heel solide, staat als een huis. Je kunt je schaatsen er bijna niet verkeerd inzetten en ze zitten goed vast. Erg makkelijk ook. Is misschien wat duurder dan andere tafels, maar zo'n tafel gaat natuurlijk jaaaaaren mee. Dan moet je er niet op bezuinigen denk ik.

    Ik moet wel eerlijk zeggen dat ik geen vergelijk heb met andere tafels.
  6. Bulls1966

    Bulls1966 New Member

    Ik ben ook pas begonnen met schaatsen en zelf slijpen. Ik heb een paar weken geleden de Joha Pro gebruikt. Werkt fantastisch. Geen spijt van gehad, staat zeer stevig en werkt prima.
  7. bjaslagter

    bjaslagter New Member

    Beste allemaal,

    Ook ik schaats steeds vaker, zelf slijpen lonkt. Ik heb ontzettend veel proberen te zoeken, lezen, e.d., maar zie even door de bomen het bos niet meer. Daarom waag ik er toch nog een klein bericht aan... Doordat ik veel lees dat een slijptafel van Marktplaats in veel gevallen een goede optie is ben ik ook gaan zoeken, en kom vrijwel constant dit type slijpblok tegen (JoHa). [​IMG]

    Prijstechnisch interessant, volgens mij ook compleet met hoogteaanslagen. Is dit een goede aankoop, of moet ik 80 a 90 euro meer uitgeven aan de "gesloten" modellen van Raps of de Joha Pro? En mocht ik tot aanschaf overgaan, welke slijpsteen kies ik het beste?

    Verder vind ik het best spannend omdat ik nog in de veronderstelling verkeer dat ik er iets ontzettend fout mee kan doen. Bestaat dat risico? Ik ben heel benieuwd!
  8. kavee

    kavee Member

    De hoogteaanslagen ontbreken bij dit slijpblok. Je krijgt de ijzers er dus nooit evenhoog en hetzelfde in als de vorige keer. Zoek dus een model met hoogteaanslagen, zoals je op deze foto kunt zien.[​IMG]
    De slijpsteen koop je in de schaatsspeciaalzaak. Ik heb al jaren plezier van een Foss-steen, waarvan de fijne kant ook echt fijn is.
  9. bjaslagter

    bjaslagter New Member

    Pardon, ik ben niet helemaal helder geweest denk ik... Het gaat om het exemplaar in de bijlage, waarbij ik op het plaatje in de verpakking de hoogteaanslagen wel zie staan. Ik denk dat deze dan standaard meegeleverd worden? Dank voor je tip met betrekking tot de slijpsteen. Met een afbraamsteentje er bij ben ik helemaal het heertje denk ik he? Of heb ik nog meer nodig?

    PS: ik had wat haast bij het typen van het bericht, ik wilde zo snel mogelijk naar de ijsbaan om nog wat rondjes te maken....

    Bijgevoegde bestanden:

  10. Rinus

    Rinus Member

    Slijptafel, slijpsteen en braamsteen. Dan heb je de toko compleet om zelf te slijpen. Die braamsteen is absoluut noodzakelijk.

    Hoogte-aanslagen zie ik inderdaad op het papiertje in de verpakking staan, maar ik zie ze niet in de verpakking zitten... :roll:
  11. Taan

    Taan Member

    Gewoon even navragen over die hoogte aanslagen. Die zijn wel noodzakelijk omdat je alleen daarmee je schaatsen recht kan slijpen.

    Foss steen heb ik ook. Ik weet niet of er goeie andere soorten zijn. En een afbraam steentje natuurlijk. Daarnaast heb ik nog een polijstdriehoek. Kost niet zoveel en geeft toch wel een fijne afwerking. (al was het maar voor je eigen gevoel)

    Er zijn her en der wel slijpinstructies te vinden en je kan echt niet zoveel fout doen. Als je maar zorgt dat je in de lengte van je ijzers slijpt en gelijkmatig over de hele lengte. Dan blijft je ronding beter in stand.
    Ik lees vaak dat je moet slijpen totdat je een braam voelt. Ten eerste weet ik niet precies wat dat is, een onregelmatigheidje denk ik. En ten 2e heb ik meestal maar enkele van die plekjes na het slijpen. (voor het afbramen uiteraard.) Mijn schaatsen zijn wel scherp, daar ben ik zeker van.

    Als je klaar bent met slijpen kun je met je ijzers een stukje schaafsel van je nagel halen. (daar heb je ook nog gradaties in, maar dat voel je wel na een paar keer slijpen)
    En als je in de lengte je nagel er langs haalt dan mag die nergens blijven hangen of haperen.

    Gisteren heb ik ze weer even een liefdevolle behandeling gegeven. :D Het geeft altijd een heerlijk gevoel als je weet dat ze weer in topconditie zijn.
  12. Rinus

    Rinus Member

    Die braam is het randje metaal wat je 'ombuigt' met het slijpen. Dat randje bevind zich over de gehele lengte van je ijzer en hapt als de pleuris, dus dat moet je eraf halen met je braamsteentje, zodat je echt op je kant schaatst en niet eerst vijf rondjes je braam eraf moet rijden. Het is niet één onregelmatigheid, maar een omgevouwen randje langs de gehele zijde.

    Ik vond het ook heel lastig om mijn schaatsen goed te slijpen. Toen ik ze bij Oomssport langs had gebracht, waar ze hem met de hand hadden geslepen, waren ze voor mijn gevoel (nagel erlangs halen) veel scherper dan dat ik ze zelf kon krijgen. Nu heb ik extra aandacht besteed aan het afbramen (steentje er vaker langs halen) en nu voelen ze net zo scherp als toen ik ze naar Oomssport had gebracht.

    Braam na slijpen en voor braamsteenbehandeling:
    [​IMG]

    Je kan het verschil goed voelen als je eerst flink geslepen hebt met je slijpsteen (ook grof) en dan met je nagel schaaft/voelt langs de snijkant. Onthoud hoe dat voelt en braam daarna goed af. Voel nogmaals en je zal het verschil merken. Een geslepen ijzer met braam hapt veel harder dan een ontbraamd ijzer.
  13. Taan

    Taan Member

    Ik slijp mijn schaatsen alleen met de fijne kant van de steen, dus misschien dat ik daardoor geen echte braam heb.
    Ik zal het eens op een paar oude schaatsen proberen.
  14. bjaslagter

    bjaslagter New Member

    Forummers,

    Allemaal hartstikke bedankt voor de adviezen, heb toch besloten van de JoHa af te zien. Met mijn beperkte slijpkennis (lees: nihil, nooit eerder gedaan, alleen maar internetfimpjes gezien) denk ik ook dat die hoogteaanslagen onmisbaar zijn. Vanavond of dit weekend ga ik een inklapbaar Vikingtafeltje bekijken, lijkt me sowieso een fijnere keuze. Ook wat betreft slijpstenen en afbraamsteentjes ben ik inmiddels helemaal bij dankzij jullie adviezen. Handig plaatje ook van die braam, ik wist ook niet helemaal wat ik me er bij voor moest stellen. Mocht iemand zich nog geroepen voelen meer van dit soort handige info op het internet te gooien, graag! Ik vind het allemaal even interessant...

    Binnenkort vast wel weer een bericht over deze of andere zaken, voor nu eerst weer bedankt! Ik moet zeggen dat ik hier graag even rondkijk, een heel vriendelijk forum met hoofdzakelijk interessante berichten. Voor nu blijft het eerst bij vragen en advies inwinnen, ik hoop dat ik naar verloop van tijd ook eens een wijs advies kan uitbrengen hier en daar ;-)
  15. casselt

    casselt New Member

    een inklapslijptafel is misschien wel handiger
    maar hij is ook een stuk onstabieler.
    en slechte resultaten moet je ook niet hebben toch? ;)
  16. Nogevendit

    Nogevendit Well-Known Member

    Ik heb zo'n slijptafel als bjaslagter, op de foto waar "marktpla" op staat. Er wordt gesteld dat er geen hoogteaanslagen op zitten, maar klopt dat ? Ik kan mijn schaatsen erin zetten, eerst 'losvast' dan trek ik de schaats omhoog, waardoor hij met het verdikte stuk van de buis tegen de klemmen komt te zitten, en dan draai ik m helemaal vast. Dat is toch wat je met hoogteinstelling bedoelt ?

    Verder over het slijpen: hoeveel druk moet je eigenlijk geven, en hoe lang zou je door moeten slijpen als je alweer een paar uur gereden hebt ? jaja, ik weet het, tot ie scherp is, maar praten we dan over 1 a 2 minuten, of 5-6 minuten, ter indicatie. Ook al vanwege......:
    Ik voel wel, maar de vingers zijn altijd erg koud met slijpen. Meer achterop de buis lijkt ie redelijk scherp, maar aan de voorkant minder.
    Hoe moet je nou precies die nagel erlangsbewegen ?
  17. kavee

    kavee Member

    Dat verdikte stuk heet de felsrand.
    De felsrand is niet geschikt als hoogteaanslag. Als je de schaatsen opnieuw hebt laten ronden kan de hoogte van beide schaatsen (de 'messen') verschillend zijn. Het slijpen levert dan geen exacte hoek van 90º.
    In de praktijk kan deze methode echter wel voldoen, want de schaatsen zitten altijd op dezelfde manier in het blok. De kleine afwijking t.o.v. de 90º kun je voor lief nemen.

    De bedoelde hoogteaanslagen zijn de T-vormige opzetstukjes, die voor het slijpen verwijderd moeten worden.
    Wat je meestal hoort is: 'niet drukken, laat de steen het werk doen'. Persoonlijk duw ik best wel stevig op de steen. Na de jaarlijkse ronding-beurt vraag ik altijd of het echt nodig was. Als ik dan hoor dat de ronding nog prima was, weet ik dat ik goed geslepen heb.

    Hoe lang? Ik slijp vrij vaak (na 2-3 keer schaatsen) en ben met een paar minuten klaar. De hele sessie (afstellen, slijpen, afbramen, soms polijsten) kost me een kwartiertje.
    Je bootst op je nagel een (wegglijdende) afzet na.
    Zet je nagel horizontaal, plaats je schaats er schuin op en zet licht af. Als je snapt welke richting dit is, kun je de nagel/schaats ook anders houden. Zelf houd ik de messen altijd omhoog en beweeg de nagel naar beneden.
  18. Reitse

    Reitse Active Member Medewerker

    het risico met drukken op de steen tijdens het slijpen is dat je niet overal even hard drukt. Dan kan het zijn dat je ronding wat ovaler wordt. Soms kom je er niet onderuit (bij serieuze bramen bijvoorbeeld..)
  19. kavee

    kavee Member

    Je kunt een bot stukje schaats niet zomaar 'braam' noemen.
    Een braam ontstaat (vrijwel altijd) tijdens het slijpen en kan dus met een braamsteentje worden verwijderd. Nogmaals het plaatje:
    [​IMG]
    Soms ontstaat een braam tijdens het schaatsen, bijv. als je een andere schaats raakt of iets anders hards. Een braam zit altijd aan de zijkant van het mes.

    Bij een bot mes (of een bot stukje ervan) moet je wat meer druk geven (of langer slijpen) om de gewenste scherpe 90º te bereiken.
    [​IMG]
    Het botte stuk moet er dus simpelweg afgeslepen worden. Dat kun je doen door langer te slijpen, of door meer druk op de steen te zetten.
  20. Reitse

    Reitse Active Member Medewerker

    Helemaal waar, ik hou het soms bewust wat simpel (laagdrempelig ;))

    Mooiste manier om slijpbramen weg te halen is het slijpen en bramen afwisselen, krijg je een heel mooi 90-graden resultaat van.

    Om de bramen als gevolg van schade (dus eigenlijk de missende metaalsplintertjes) weg te werken zal je ff moeten ploeteren en beetje drukken en duwen. Ik vraag me trouwens wel af of het met een diamant-slijpsteen gemakkelijker gaat...

Deel Deze Pagina