Welke schaatsen voor weissensee?

Discussie in 'Materiaal Discussie' gestart door Leonjill, 25 jan 2017.

 1. Leonjill

  Leonjill Member

  Hallo allemaal.
  Nu heb ik me al redelijk ingelezen wat schaatsen betreft voor op de weissensee.Rij op dit moment met salomon s lab pro met de fee skate allround.Ik rij regelmatig op de ijsbaan in Rotterdam en wil volgend jaar de weissensee schaatsen.Als ik rondjes schaats op de ijsbaan haak ik bij een groep snelle schaatsers aan.Hier zitten schaatsers bij die op free skate rijden en nog wat op verschillende thermoplastische noren.Het valt me op dat de echte snelle mannen allemaal met de nagano gold 2005 schaatsen of andere dure viking versie.Afgelopen zondag 80 km geschaatst bij kinderdijk met mijn salomon schaatsen en geen spierpijn niks.En de snelle mannen allemaal weer op dezelfde schaatsen.Zit hier toevallig iemand die ervaring heb met lange afstanden met viking nagano 2005 schaatsen?Ik ben de salomons eerlijk gezegd een beetje zat en ben toe aan een vogende stap.Echt leren schaatsen op echte noren.Wil volgend jaar ook de weissensee gaan schaatsen.Ik zie door alle forums de bomen door het bos niet meer.Hoor ook regelmatig die moet je gewoon schaatsen op je salomon schaatsen lekker veel comfort.En dan lees je weer dat als je voor een goeie tijd wil gaan je voor noren moet kiezen.Is hIer iemand die mij advies kan geven?Zou graag ervaringen horen van mensen die lange afstanden schaatSen met thermoplastische schaatsen.Ik heb ook bont skeelers
  Waar ik in de zomer mee kan trainen wat ik dit jaar ook echt gaat doen.Wil minimaal 1 x per week 50 km afleggen in de zomer op de skeelers en 1 x per week 100 tot 200 km fietsen om een goeie basis te leggen voor de weissensee.

  Vriendelijke groet Leon
 2. Schaatstinus

  Schaatstinus Active Member

  Beste Leon,

  Koester je Salomon FreeSkates of vergelijkbaar voor de Weissensee. Ideaal:
  • geen koude voeten
  • comfortabel
  • je rijdt makkelijker uit/over scheuren
  Enig nadeel je bent iets langzamer. In mijn ervaring een kwartier tot een half uur langzamer over 200 km. dan op Nagano Gold of vergelijkbaar.
  Ik spreek uit ervaring, omdat ik de Weissensee een keer of 5 op Noren en een keer of 5 op Salomons heb gereeden.
  Voor trainen op de baan en het betere bochtenwerk zijn Salomons minder geschikt. Ik gebruik mijn Salomons daarom alleen op natuurijs.
  Bijkomend voordeel: je dure Viking of Maple buizen kan je dan niet verpesten met een valpartij, een scheur, enz.
  gadenhertog en Leonjill vinden dit leuk.
 3. Leonjill

  Leonjill Member

  Bedankt voor je antwoord hier heb ik zeker wat aan.Als je op de ijsbaan gestaan heb en je stapt over op natuurijs moeten je benen dan niet wennen omdat je anders op je schaatsen staat?Welke ijzers heb jij onder je salomons?
  Gr Leon
 4. dsdevries

  dsdevries Active Member

  Niet alleen je benen moeten wennen, je hele slag kan zelfs anders zijn! Wat voor schaatsen je rijdt, met wat voor ijzers eronder is zeer persoonlijk. Zelfs het wisselen van ijzers onder dezelfde schoen kan al heel anders schaatsen. Ik rijd normaal op Sprint P.M. ijzers, maar ik heb in december wat geƫxperimenteerd met verschillende ijzers. Sapphire, NanoFlex, Maple Comet Laser. Normaal gesproken heb je 4 trainingen nodig om dusdanig te wennen aan nieuwe ijzers dat je er een oordeel over kunt vellen. En heb je nog minstens 10 trainingen nodig voor je weer 1 bent met je ijzers. Bij mij bleken de Sprint P.M. buizen toch nog steeds het beste bij mij te passen.
  Leonjill vindt dit leuk.
 5. Schaatstinus

  Schaatstinus Active Member

  Leon.

  Op de baan rij ik op Viking Gold schoenen met Maple PM staal sprint ijzers. De overstap van mijn baanschaatsen naar de Salomons gaat probleemloos. Na een natuurijstocht 's avonds of de volgende dag de baansschaatsen weer aan vergt een paar rondjes aanpassen. Een week Weissensee op Salomons vergt in nijn geval een uur lang aanpassen aan mijn baanchaatsen. Dat heeft overigens niet alleen met de schaatsen te maken maar ook met de houding. Op de baan diepere hoeken, om de 100 m. een bocht.
  Leonjill en gadenhertog vinden dit leuk.
 6. VVA

  VVA Member

  Je vergeet je leeftijd, Tinus... ;)

Deel Deze Pagina