Welke ronding?

Discussie in 'Materiaal Discussie' gestart door Schaatsfan86, 16 dec 2007.

  1. Schaatsfan86

    Schaatsfan86 Active Member

    Mijn vader heeft ronding 19 in zijn schaaten, en had last van zijn schenen. Nu gaat hij er een minder sterke ronding in laten zetten, om te kijken hoe dat schaatst.

    Bij de schaatsspecialist in Heerenveen vertelde men hem dat een Rus (wrsch Lobkov) zelfs op ronding 24 rijdt, en hier 23 van had laten maken. Echter, vlak daarna kwam hij alweer terug om daar weer 24 van te laten maken. Opvallend dat een topper zo'n ronding heeft!

    Welke ronding hebben jullie? Ik heb ronding 21 en ben een middelmatige amateur (pr op de 500 is 47.44 en ik ben een meisje voor de goede orde). Kan technisch best schaatsen, het gaat alleen niet zo hard.

    Wat voor ronding is voor mij dan het beste? En wat zijn de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van rondingen? En hoeveel verschil maakt een paar punten hogere of lagere ronding eigenlijk voor je gevoel op het ijs? Maakt het merk schaatsen ook iets uit?
  2. SprintMaster

    SprintMaster aangepast Medewerker

    Interessante vraag. Zelf heb ik ook ronding 21, schijnt standaard te zijn. Verder zal ik niet zo veel sneller zijn dan Schaatsfan86. :? Wat ik me kan voorstellen is dat een hoger rondingsgetal resulteert in meer contact met het ijs, dus minder mogelijkheid om te sturen. Dus lijkt het me dat je voor de lange afstanden een lager rondingsgetal wilt dan op de korte afstanden. Klopt dat?
  3. Reitse

    Reitse Active Member Medewerker

    hangt ook heel erg van je materiaal af!

    Mijn raps Axle had een veel scherpere ronding dan mij carve-V12 of huidige Maples... Een bepaald getal zegt wel hoe rond het is maar niet hoe het voor jou rijdt ;)
  4. Schaatsfan86

    Schaatsfan86 Active Member

    Dat is voor mij:
    Ijzer = Raps Silvertrack
    Schoen= Raps Ultra Nova

    Voor mijn vader is dat Nagano Gold + viking ijzer.


    Maakt dat veel verschil?
  5. Tjark

    Tjark Active Member

    Het kan idd van veel dingen afhangen. Techniek en materiaal. Een kleinere ronding (<21m) stuurt makkelijker en meer maar is ook nerveuzer op het rechte eind.
    21-23m is 'standaard' en >23 is 'groot'.

    Het hangt ook veel van 't materiaal af, in principe zou een stijvere schaats een kleinere ronding moeten hebben. Een flexibele schaats als de mogema mag een grotere ronding hebben omdat deze tijdens de afzet zichzelf al vormt en 'rond maakt'. Jouw Silvertrack heeft een driehoekige stijve buis dus een iets kleinere ronding zou lekker zijn, zeker omdat Rapsen toch al minder willen sturen (non carves).

    Sprinters hebben vaak een grotere ronding om meer contact met 't ijs te houden. Om de bochten dan nog lekker te rijden worden de ijzers dan 'gebend'.
  6. Helmud

    Helmud New Member

  7. Schaatsfan86

    Schaatsfan86 Active Member

    Leuke link over wat een ronding nu precies is, maar welke moet je nu hebben?


    Welke ronding hebben de schaatsforumleden? En waarom?
  8. Tjark

    Tjark Active Member

    Je 'moet' helemaal niks...

    De meesten zullen 21-23 hebben, voornamelijk omdat veel schaatswinkels standaard bv 21 zetten. 19 en 20 is leuk voor in de bochten en voor veel s-curve werk, maar is ook nerveuzer op 't rechte stuk (meer zwieberen). En 24-25 komt lastiger de bochten door tenzij je 'bendt' en dat laatste doet zeker niet iedereen.

    Veel mensen zullen echt niet zo 1-2-3 merken of ze 21 of 22 of 23 hebben. Dus tenzij je gewoon voor de fun en jezelf wil experimenteren: gewoon 21 nemen. Ben je wat avontuurlijker aangelegd en wil je wat experimenteren: laat eens iets anders zetten (maar te veel wisselen tussen extremen (23m->19m->25m bv) kost meer van je ijzer dat telkens weggeslepen moet worden, maar wel leuk voor 't gevoel en experimenteren.)

    Ik heb 23 btw, nog ongebend.
  9. allard

    allard Active Member

    Bij dat stukje over slijpen gebruikt die man een manier die mij altijd met klem is afgeraden, namelijk met korte slagen slijpen, niet over de hele lengte van de schaats.
    Er werd altijd gezegd dat je op deze manier heel snel je ronding er uit slijpt.

    Maar hoe zit dat hier, gebruikt iedereen hier lange slagen(over het hele ijzer) voor het slijpen of korte slagen zoals op de video?
  10. Tjark

    Tjark Active Member

    quote offtopic maar ok: hele slagen, idd ook vanwege het rondingverhaal.
  11. Schaatsfan86

    Schaatsfan86 Active Member

    Ok, 21-23 is dus normaal. Mooi, dan zit ik met 21 niet heel verkeerd.

    Nog een vraagje: ik heb soms wat moeite met het terugsturen, heeft een ronding daar nog invloed op? Is het aan te raden om dan een sterkere ronding te nemen? Ik rijd soms een beetje breeduit omdat ik niet op tijd terug kan sturen en das niet de bedoeling.
  12. ice-man

    ice-man New Member

    alleen al het geluid bij t schaatsen slijpen doet al zeer aan mn oren laat staan aan mijn schaatsen.
  13. ijsmonster

    ijsmonster Member

    Mwah, ik zou het eerder in de techniek zoeken. Straks ben je eindeloos aan het pielen met je ronding en lost het niets voor je op. Op ronding 21 zou je prima moeten kunnen insturen.
    Met breed rijden is overigens niets mis; je kunt ook dan technisch perfect rijden.
  14. Schaatsfan86

    Schaatsfan86 Active Member

    Klopt, het gaat technisch ook niet heel verkeerd. Maar als ik smaller wil sporen, wat handig is op een druk publieksuur, dan kan ik geen goede valbeweging meer maken omdat ik mijn voet dan te vroeg neer zet.

    Maar goed, dat ligt kennelijk dus niet zozeer aan de ronding.
  15. fred

    fred Member

    Heb ik ook 'last' van, ik rij ook het liefst lekker breed. Maar kijk 's naar Sven, Ireen, Enrico Fabris, die sporen ook niet bepaald smal.....
    dus in die categorie bevinden wij ons zo'n beetje :wink:

    Stel je zet Sven en Ireen met Falco Zandstra (de Zandstra van pakweg 15-20 jaar geleden dan), op het ijs, en je zou zeggen; achter Falco aan, en net zo smal sporen; ik denk dat Kramer en Wust dan ook moeite zouden hebben met de valbeweging...

    Schaatsen is ook zo'n rare sport; zijwaarts vallen en afzetten, en toch vooruit gaan/willen, de truc is daar de juiste verhouding tussen zien te
    vinden.

    Wat betreft die ronding; ik meen wel eens gehoord/gelezen te hebben dat topsprinters wel eens rijden met 27 of zelfs 28?
  16. Tjark

    Tjark Active Member

    Fred:
    :)

    (jezelf quoten in 't zelfde topic... hoe tjek...)

Deel Deze Pagina