Weissensee 2010

Discussie in 'Marathon' gestart door vlasje79, 2 nov 2009.

 1. vlasje79

  vlasje79 Member

  Iemand ervaring met toertochten op de Weissensee? Hoorde dat er vaak slecht ijs ligt en barre omstandigheden zijn? Of kan het er ook perfect bij liggen daar?
 2. vlasje79

  vlasje79 Member

  Over de 100 kijkers... 0 reacties??? :?
 3. vlasje79

  vlasje79 Member

  Via via eindelijk een ervaring te pakken. Ik zal hem met jullie delen:

  ------------------------------------------------------------------------
  Ik heb de 200 km inderdaad al een flink aantal keren gereden. De kwaliteit van het ijs varieert inderdaad heel erg van jaar tot jaar. Soms spiegelglad, soms ook erg slecht. Vorig jaar was het heel slecht omdat alle tochten op het kleine meer werden verreden.
  Er rijden veel mensen op zogenaamde freeskates. Dat zijn klapschaatsen op een langlauf-schoen. Op natuurijs hebben die veel voordelen. Door de vorm van de punt heb je veel minder last van scheuren (die er veel zijn!). Verder is het ijzer wat breder en je staat lager. Ook is de schoen lekker warm, wat erg comfortabel is in de koude ochtend!
  Ik heb het vorig jaar geprobeerd op m'n Vikings, maar dat was echt geen doen op dat slechte ijs (hoewel de profs er geen problemen mee lijken te hebben...).

  Wat betreft de kleding: ik rij altijd in windstopper jasje en schaatsbroek met daaronder thermo broek en shirt en een katoenen t-shirt. Denk er aan dat je altijd een goede bril hebt! Let er op dat de bril niet te donker is, want je start in het donker dus dan zie je nix meer. Ik vind een gele of witte bril het handigst.

  De tocht is echt een hele bijzondere ervaring!

  Wat voor tijd wil je gaan rijden? Heb je vaker 200km gereden?
  Zelf rij ik de tocht in 8 a 8:30 uur. Als de omstandigheden goed zijn hoop ik eens binnen de 8 uur te rijden. Maar dat hangt af van de omstandigheden.
  -------------------------------------------------------------------------------------

  nice info lijkt me zo. Anyone else?
 4. ducatif1

  ducatif1 Member

  Geen ervaring op de Weissensee maar wel ervaring met een 200km tocht op Biddinghuizen.
  Train zelf meestal maar 2 tot 3 x in de week op de kunstijsbaan met gemiddeld 75-80 rondjes per uur. Meestal ga ik ook maar een uurtje en verdere conditie training doe ik niet.
  Dit jaar in februari de 200km tocht gedaan..Gehaald in 10,5 uur. Viel achteraf toch tegen. Kwam ook dat we in de ochtend wat nat waren door regen bij temps van ca 5-6 graden. Best wel afzien..koud, nat. Later op de dag weer droog geworden, maar na de 110km vindt je die laatste 90km niet echt lastig meer aangezien je de finish in zicht hebt. Zou alleen zelf iets meer duurtraining moeten doen ofwel af en toe wat langer blijven schaatsen dan een uurtje.
  Was een raar gevoel om na 10.5 uur schaatsen weer te moeten lopen. Zag er niet uit :oops:
  Gewoon 12 december meedoen bij Flevonice in Biddnghuizen en dan eens bv `150km schaatsen. Kijken hoe ver je bent met je trainingsopbouw voor de tocht op de Weissensee. :wink:
 5. ojap

  ojap New Member

  Hallo,ik zit er ook aan te denken de Weissensee 2010 te gaan schaatsen
  Twijvel ook heel erg wat voor schaatsen ik aan zal zal doen.
  Rij nu op raps raven rond met een mogema nsx klapset er onder.
  Bevalt op kunst ijs bijzonder goed.
  freeskates zit ik ook aan te denken maar is dat het waard?
  Of zijn er schaatsers die dit hebben geprobeeerd en daarna weer op
  hun normale schaatsen gaan rijden.
 6. vlasje79

  vlasje79 Member

  Volgens mij is het heel wisselend wat mensen doen. Heb nu al verscheidene mensen gesproken en de een blijft bij zijn vertrouwde schaats en de ander pakt een freeskate achtig iets.
  Voordeel is gewoon dat je dan dus minder snel valt door die scheuren. Maar tis idd wel een investering. Ik ga het in ieder geval proberen op de noren. Tzal mij benieuwen. Zal zeker helemaal anders zijn dan de kunstijsbaan... :wink:
 7. knukkel

  knukkel Member

  Ik hem me ook ingeschreven voor de komende editie.
  Twijfel ook nog over freeskates en denk dat ik ze een keer ga testen op Flevonice.

  Ander vraagje:
  - Welke kniebeschermers zijn aanraders?
  Gewone volleybal beschermers als deze?
  [​IMG]


  - Is het raadzaam om ook met kevlar scheenberschermers te rijden?
  Ik hoor alleen maar slechte verhalen over de gecombineerde berschermers van Zandstra
  Deze dus:
  [​IMG]

  Deze zien er nog wel draagbaar uit:

  Bijgevoegde bestanden:

  • sok.jpg
   sok.jpg
   Bestandsgrootte:
   7,4 KB
   Weergaven:
   1.856
 8. vlasje79

  vlasje79 Member

  Tja, bescherming is lastig. Moet wel lekker zitten natuurlijk. Je moet immers lang zat rijden.
  Hoorde vandaag van een collega dat die aanraadde mijn vast ijzer weer onder de schoen te zetten. Mijn klapset zou er sowieso aangaan!! :cry:
  Misschien toch wel verstandig dus...
 9. knukkel

  knukkel Member

  Ik heb de 'Louis Garneau' sokken aangeschaft en die zitten prima.
  Morgen voor het eerst naar Flevonice en ga maar eens met kniebeschermers en Freeskates rijden. Ik hik nog steeds tegen de gedachte aan om op 'ouwe lullen' schaatsen te rijden, maar als iedereen er zo positief over is, dan op z'n minst maar een keer proberen!
 10. vlasje79

  vlasje79 Member

  en hoe ging dat knukkel? op je freeskates?
 11. knukkel

  knukkel Member

  Ze zaten erg comfortabel, maar ik moest wel wennen aan het 'lossere' gevoel. Met name het overstappen was nogal anders. Ik ging ook iets langzamer dan normaal.
  Ik heb even nodig gehad om de slag te vinden, maar toen ging het prima. Na 100km had ik alleen een klein blaartje op de kleine teen.
  Op de slechtere stukken had ik ook het gevoel dat ik er gemakkelijker overheen ging dan de mensen op klappers.

  Ben dus erg tevreden over het comfort, maar zal ze niet gebruiken op een 400m baan, daarvoor mis ik het directe gevoel teveel. Ze zijn wel een perfecte aanvulling voor natuurijs.
 12. le franlandais

  le franlandais New Member

  Ik heb ook op de free-skate gereden vorig jaar op de Weissensee. Aan het begin is het altijd even wennen maar na een km of 10 weet je niet beter. Ik heb wel de 200 gehaald ondanks het slecht ijs en de - 20 . Ik gebruikt ze ook in Biddinghuizen en op natuurijs. Op de baan gebruik ik liever mijn andere schaatsen, die blijven hoe dan ook de beste !!
 13. vlasje79

  vlasje79 Member

  Iemand al enig idee of het grote meer al goed dicht ligt? Volgens mij aardig wat sneeuw op gevallen helaas. Hopelijk eind januari open!!
 14. knukkel

  knukkel Member

  Op de site van de ijsmeester van de Weissensee (http://www.natureislauf.at/) staat dat het grote meer nog 'gesperrt' is, maar dat ze wel zijn begonnen aan een baan van 16.6 km op de 'Freifläche'. Lijkt me dan het grote meer te zijn...?

  Volgens de SWS site wordt er deze week een beslissing gemaakt welk meer het wordt.
 15. anonieme

  anonieme Member

  Wil je zien hoe het eruit ziet ga dan overdag (want dan is het licht) naar http://www.weissensee.com/nl/impressies/2.html en kijk via de webcam hoe de meren erbij liggen en hoe koud het is. Het Oostelijke (grote) meer kun je zien tot de bocht want daarna staat de berg ervoor.
  Er ligt ijs op het oostelijk deel, maar ik ben bang dat we het met de 16,7 km baan op het westelijke meer moeten doen. Het vriest er geen 15 tot 20 graden en dat moet wel om het grote meer betrouwbaar te krijgen (15 cm ijs).
 16. le franlandais

  le franlandais New Member

  ik ben net terug van de weissensee, jij kan nog niet op het grote meer schaatsen maar het ligt wel ijs alleen onder de sneuw. Op het kleine meer heb jij nu een baan van 4.6 km. Ik heb zaterdag de 200 km gereden, het ijs was wel goed maar s'middags begon het te sneeuwen en dat werd een stuk zwarder schaatsen.Gelukkig zijn Norbert jank en zijn team de hele dag bezig geweest om de baan toch zo goed mogelijk te krijgen.
 17. VvW

  VvW New Member

  Dus het lijkt erop dat Jank verwacht dat er niet genoeg vorst komt voor een ronde op het grote meer, in ieder geval volgende week niet. Hopelijk vriest het de komende week zoals voorspeld op wetter.at, dan maken we nog een kans op een grote ronde.
 18. Michel

  Michel New Member

  Volgende week ziet het er dus naar uit dat we 200km gaan doen op het kleine meer.
  Jammer, maar het komt zoals het komt. In ieder geval heel erg veel zin in!
 19. vlasje79

  vlasje79 Member

  Toen hadden ze die lussen van 16,6 in totaal dus nog niet? Ben erg benieuwd hoe het gaat zijn volgende week. Hopelijk beetje goede omstandigheden...
 20. knukkel

  knukkel Member

Deel Deze Pagina