Weerribben

Discussie in '2010-2011' gestart door Coen Swart, 20 dec 2010.

 1. Coen Swart

  Coen Swart New Member

  Vandaag hele dag in de Weerribben rondgeschaatst, Kalenberg, Ossenzijl, de Kalenberger gracht langs. Prima ijs, met 2/3 cm sneeuw erop. Opgestapt bij Café De Weerribben, maar in Ossenzijl kan je ook goed starten.
 2. Anonymous

  Anonymous Guest

  Coen Swart,
  wat een leuke manier om jou weer eens te ´ontmoeten´, was op zoek naar schaatsinfo over de weerribben en dan lees je een bericht van een oude bekende..:)
  Ben je ook over de kleine slootjes gegaan in de weerribben? ik ben benieuwd hoe het daar met de sneeuw is, 2,3 cm is te doen.
  Wil morgen graag schaatsen in weerribben, mooi om te horen dat het kan!
  met groeten! vroulien de haan
 3. Nogevendit

  Nogevendit Well-Known Member

  Vanaf Zwartsluis kun je nu op de Beulakker komen, en omdat de BMT daar is, dus ook tot Blokzijl. De enige vraag is dan: biedt de roomsloot (achterlangs naar Nederland) of het kanaal Wetering al een doorsteek naar de Weerribben ? In dat geval: grote tocht morgen !
 4. marieke

  marieke New Member

  De BMT gaat niet door Dwarsgracht of over Jonen, ik zou niet weten hoe je van de beulakker naar Blokzijl schaatst?
  Over het kanaal langs Giethoorn gaat ook niet, dit lag een paar dagen nog open.
 5. Anonymous

  Anonymous Guest

  Je kunt van zwartsluis naar belt-schutsloot, je kunt dan verder naar de westelijke belter en de beulaker. Echter kun je niet van de beulaker naar dwarsgracht/ gieterse meer. Daarnaast kun je niet van het gieterhoornse meer naar de weerribben.

  Kortom er zijn 3 schaatsgebieden:
  1. Zwartsluis/Belt-Schutsloot/Westelijke Belterwiede/ Beulaker
  2. Dwarsgracht/Giethoornse Meer/ Blokzijl (BMT)
  3. Weerribben

  Niet genoemd is de oostelijke belterwiede, daar waar het NK wordt verreden.
 6. jaap4474

  jaap4474 New Member

  Vandaag geschaatst van café de Weerribben naar Ossenzijl en terug, de hele route is geveegd en het ijs is van prima kwaliteit. Echt een aanrader, en de route is relatief makkelijk te vinden, gewoon het geveegde traject volgen.
 7. Anonymous

  Anonymous Guest

  ook aan de zuidkant van de kalenbergergracht (hamsgracht ed) zijn de kleine slootjes in de weerribben nu grotendeels geveegd. Je kan een mooi rondje schaatsen, prima ijs.
 8. Anonymous

  Anonymous Guest

  Eindelijk mag ik morgen achter de PC vandaan en het ijs op :D
  Misschien dat het door het NK komt, maar weet iemand of er nog kans is om op Weerribben/Wieden morgen een tocht te schaatsen? Is de verbinding tussen Weerribben en Giethoornse Meer begaanbaar?
 9. Anonymous

  Anonymous Guest

  1e vraag: neen
  2e vraag: neen
 10. Anonymous

  Anonymous Guest

  1 niet officieel, maar de routes van de wiedentocht en blokzijlermerentocht zijn er heus nog wel
  2 ook niet officieel, maar ja. Vandaag heb ik gereden -zwartsluis, Beltschutsloot, belterwiede, beulakkerwiede, jonen, dwarsgracht, nederland, kalenberg, ossenzijl, nederland, jonen, blokzijl, beulakker, st jansklooster, belter, boschwiede, zwartsluis. 100,02km, nergens verder dan 30m gekluund. Sommige plekken zijn wat tricky, niet geschikt voor grote groepen (verbinding beulakker /Jonen, nederland) maar ben r nergens doorheen gegaan dus super! Laat de 11steden maar komen, ik ben er klaar voor! Mooiste ijs is op de meren.
 11. Anonymous

  Anonymous Guest

  Bij deze rectificeer ik mijn antwoord op de 2e vraag. Ik heb vandaag ook de verbinding Weerribben - Giethoornse Meer/Blokzijl geschaatst. Vooral in Nederland zeer onverantwoord om met groepen groter dan 4 man deze route te nemen.
 12. RichardD

  RichardD New Member

  OK, zo'n soort reactie zocht ik.
  Ik kon vandaag niet de 'Rond de Wiedentocht' rijden, maar ben morgen wel in de gelegenheid.

  Weet iemand of het ijs op de 30 km route van de tocht nog goed te doen is?
  Of is dat na vandaag bagger?
 13. anonieme

  anonieme Member

  Het ijs van de weerribben tocht is van een dusdanig goede kwaliteit en zo prachtig om op te schaatsen dat het morgen er nog prachtig bij ligt. Hooguit dat het niet geveegd is.

  Vandaag heerlijk genoten van natuurijs zoals wij dat allemaal willen, zwart en glad met weinig barsten en scheuren. Alleen de vebindingsslootjes bevatten barsten, maar die horen bij natuurijs.
  Overigens de grote ronde is 40 km niet 30.
 14. roelblink

  roelblink New Member

  Is het ook bekend of er geveegd wordt? Wil morgen gaan schaatsen daar, andere optie is ook Blokzijl...
 15. SchaatserIJ

  SchaatserIJ Member

  Re: Weerribben: tocht op vrijdag

  Steenwijker Courant meldt:

  Weer een Weerribbentocht
  woensdag 22 december 13:51

  Kalenberg – Sinds 1997 wordt er vrijdag weer een Weerribbentocht gehouden. Wegens baggerwerkzaamheden in het gebied is de route ingekort tot twintig kilometer. De startplaatsen zijn Kalenberg, Ossenzijl en de Hoogeweg. Er kan worden gestart tussen 09.00 en 14.00 uur.

  De lokale ijscubs hebben op dit moment niets op hun website staan.
  http://www.ijsclubkalenberg.nl
  http://www.ijsclubossenzijl.nl/
  (Weet niet of zij meedoen:)
  http://www.ijsclubscheerwoldewetering.nl/

  Iemand meer info?

  Mijn aanbeveling voor rijden & parkeren; start in Ossenzijl (noordkant Weerribben).

  Vorig jaar werd er in het slotweekend volop geveegd in de Weerribben, maar ben vergeten of die tocht toen nog doorging.
 16. françois

  françois Member

  Vandaag uitgebreid door de Weerribben geschaatst. Er is volop geveegd en een ruim netwerk aan vaarten en slootjes geprepareerd waardoor je op meerdere manieren kris-kras door de rietlanden en moerasbossen kunt. Van de Kalenbergergracht zijn slechts kleine stukken geveegd, namelijk daar waar het onderdeel vormt van de kris-kras route. De ijskwaliteit is redelijk tot goed, maar beslist minder dan bij Blokzijl (de scheuren even daargelaten).
  Later volgt nog een filmpje van de schaatstocht vandaag.
 17. françois

  françois Member

 18. proeme

  proeme Well-Known Member

  Morgen de Weerribbentocht
 19. fjild

  fjild New Member

  Vandaag (do) gereden in de Weerribben. Afgelopen nacht was er verse sneeuw (ca. 3-4 cm) gevallen. Een deel van de route was al weer geveegd, maar helaas lang niet alles. Er valt op het ongeveegde ijs wel te schaatsen, maar de sneeuw klinkt steeds meer in, waardoor het wat zwaarder wordt. Wat verder opviel was dat er nogal wat plekken met water op het ijs waren. Ijs is wel dik genoeg voor een toertocht op vrijdag. Er stond vandaag een behoorlijk straffe wind, maar je schaats grotendeels redelijk beschut tussen riet en bomen, dus dan valt het mee. De Weerribben is qua landschap absoluut 1 van de mooiste schaatslocaties van NL.
 20. Anonymous

  Anonymous Guest

  ik wil graag vrijdag in de weerribben gaan schaatsen met mijn zoon van tien.Ik zie dat de tocht 20 kilometer is. Weet iemand of het mogelijk is om ook een kortere route te schaatsen als mijn zoon die 20 kilomete rniet volhoudt?

Deel Deze Pagina