Wat zijn de optimale inzethoek en afzethoek?

Discussie in 'Techniek & training' gestart door DutchChili, 22 jan 2021.

  1. DutchChili

    DutchChili Member

    De vraag lijkt mij duidelijk. Let the discussion begin :)

    Nog even over de definities:
    - inzethoek: de hoek met de rechtdoorlijn bij de plaatsing van de schaats (rechtdoor lijn parallel aan de baan)
    - afzethoek: de hoek met de rechtdoorlijn aan het einde van de afzet (dus niet hoe schuif je op het ijs staat)

    Waarom stel ik deze vraag?
    Bij een opdrogende skeelerbaan zag ik aan mijn sporen dat de afzethoek bijna 0 graden is. Een grotere hoek lijkt mij beter omdat je anders geen resultante hebt in de voorwaartse richting
    Mijn schaatstraining gaf aan dat ik smaller moet rijden. Ik merk dat ik bereik door langer boven de afzetschaats te blijven en daardoor minder indraai met de heup, en meer rechtdoor kan inzetten. Maar is dit ook de manier? Of moet je het anders bereiken. En waar moet je dan op mikken (kwa hoek).

    Als je gaat rekenen aan hoeken loont het wel of zoveel mogelijk met 0 graden in te zetten, omdat je anders veel meer meters maakt. Er lijkt echter ook een verband te zijn met de afzethoek. Er is vast een optimum van de twee hoeken in samenhang.
  2. dsdevries

    dsdevries Active Member

    Antwoord op vraag 2: Ja, die is er. Zo parallel mogelijk aan de schaatsrichting. Je wilt altijd volledig zijwaarts afzetten en dus moet je schaats volledig parallel staan aan de schaatsrichting op het moment van afzetten. Anders verlies je druk.

    Antwoord op vraag 1: Nee, die is er niet. Het is van belang je glijfase zo kort mogelijk te houden. je wilt dus zo min mogelijk overkomen en je wilt dat je schaats zo snel mogelijk weer parallel staat aan de schaatsrichting zodat je weer kunt afzetten. Hoe je dat doet is echter voor iedereen anders. De één plaatst zijn schaats helemaal parallel aan de schaatsrichting, maar dan moet je de schaats dus ook meer naar buiten plaatsen om de zijwaartse beweging op te vangen (Kjeld Nuis). De ander plaatst zijn schaats wat wat minder parallel zodat ie wat sneller naar buiten loopt. Hierdoor heb je wat meer ontspanning in je slag (Patrick Roest). Weer een ander plaatst zijn schaats wel parellel aan de schaatsrichting, maar vindt ontspanning door zijn schaats meer onder zich te plaatsen en toch ook iets verder over te komen (Jorrit Bergsma).

    Wat voor welke schaatser het beste is, is van heel veel factoren afhankelijk. Verhouding bovenlichaam-beenlengte, verhouding bovenbeen-onderbeen, x-benen vs o-benen, lenigheid & flexibiliteit, sprinter vs stayer, ronding van je ijzer, etc.
  3. dsdevries

    dsdevries Active Member

    Excuus, bovenstaande is van schaatsen uitgaande waarbij de ronding van je ijzer de enige manier is om je schaats te laten sturen.
    Bij skeeleren blijft antwoord op vraag 1 nog steeds hetzelfde, maar er zijn nog meer mogelijkelijkheden om de zijwaartse beweging op te vangen en om te zetten in voorwaartse verplaatsing. Je kan je skeeler namelijk ook sturen door je voet te wrikken. Veel skeeleraars gebruiken dat om bijvoorbeeld te dubbel pushen. Ze komen extreem ver over maar zetten dubbel af door de schaats extreem terug te sturen. Het lichaam beweegt dan niet of nauwelijks in zijwaartse beweging, maar alleen de skeelers bewegen onder hun lichaam door. Dat is met schaatsen uiteraard onmogelijk!
  4. DutchChili

    DutchChili Member

    Thanks!

    Bedoel met 'parallel' de richting waarin je aan het glijden bent, of 'rechtdoor richting de finish'?
    Als je daadwerkelijk parallel aan de lijn richting de finish zou afzetten ga je alleen opzij toch?.
    In dit fimpje van Nuis () bij 4:10 zie je wat ik bedoel. Nuis heeft een hoek van 14 graden met de rechtdoorlijn en Jac Orie vindt dat goed.
    Afgelopen weekeinde zag ik Bergsma nog veel verder terugsturen, zelfs een keer verder dan parallel. Dat heb ik bij mijzelf ook wel eens gezien op een natte skeelerbaan en toen bedacht ik deze vraag.

Deel Deze Pagina