Wat voor viking schoenen zijn dit?

Discussie in 'Materiaal Discussie' gestart door aroos, 22 feb 2014.

 1. aroos

  aroos New Member

  Ik heb bij een tweedehandswinkel deze schaatsen gekocht, voor een tientje.

  Ik schaats nu in een instapmodel Vikings (Mid II) maar de maat daarvan is misschien net iets te klein. Dit is een maat groter en voor een tientje wil ik dat wel eens proberen.

  [​IMG] [​IMG] [​IMG]

  Maar wat voor soort schaatsen zijn dit eigenlijk? Herkent iemand ze misschien?

  Ik deed ze aan en ze klemden een beetje rond mijn enkels. Kan het zijn dat dit thermoplastische schaatsen zijn? Hoe herken je thermoplastische schoenen eigenlijk?

  Sent from my Nexus 4 using Tapatalk

  Bijgevoegde bestanden:

 2. aroos

  aroos New Member

  Misschien moet ik iets helderder zijn - dit zijn natuurlijk Vikings. Maar ik kan moeilijk wijs worden uit de verschillende schoenen - deze schoen lijkt bijvoorbeeld op die van de Viking I laag (http://www.viking.nl/nl/catalogue/7/conventionele-serie/21/viking-i-laag.html) maar bij mijn schaatsen is het ijzer demonteerbaar, en bij de Viking I laag is dat niet het geval volgens de site. Het zou ook een Viking Allround schoen kunnen zijn, die heeft een thermoplastisch contrefort. Hij lijkt op het plaatje ook wel een beetje op de schoen van de Marathon Allround of Speciaal (http://www.viking.nl/nl/catalogue/6/marathon-serie/10/marathon-allround.html) maar de schaats is geen klapschaats. Ik begrijp dat het verschil tussen de Allround en de Speciaal vooral de breedte van de leest is, maar zonder vergelijkingsmateriaal is het moeilijk te bepalen of deze leest smal of medium is. De vraag is dus vooral: hoe herken ik welke schoen er op dit onderstel staat?
 3. Duncan

  Duncan Member

  10 euro lijkt me echt een superkoopje! Mijn speciaals hebben een carbonachterkant, maar misschien is dit een ouder type. Als je ze bij een goede zaak laat ronden
  (of de ronding ten minste laat controleren) en slijpen zullen ze je vast kunnen vertellen wat voor schoenen en buizen het zijn.
 4. aroos

  aroos New Member

  Het voelt als carbon in de hiel - maar zeker weet ik het niet. Zou het zacht moeten worden onder een föhn?

  Sent from my Nexus 4 using Tapatalk
 5. HA01761

  HA01761 Active Member

  Ziet eruit als Marathon Special. (deels) thermoplastisch als ik me niet vergis.

  Voor € 10 een koopje. (let wel op of de kuip nog een beetje heel is)
 6. Schaatsjazz

  Schaatsjazz New Member

  Een expert ben ik niet maar ik heb zelf marathon speciaal.

  Bij de Marathon speciaal is het thermoplastiche gedeelte enigzins op het leer van de schoen zichtbaar door een ellipsvormige ronding aan de binnezijde van de enkel. Deze ronding loopt bij de punt van de schoen weg in de zool. Dit is gedeelte dat bij verwarming soepeler zou moeten zijn.

  Je hebt in elk geval geen miskoop gedaan!!
 7. aroos

  aroos New Member

  Ik heb er gisteren een paar rondjes mee gedaan op de baan in het Olympisch Stadion in Amsterdam.

  Ik had vantevoren de hielen gefohnd, en dat had wel een beetje effect (ze gingen wat losser zitten), maar ze zitten nog niet zo lekker als mijn vorige schaatsen. Ik overweeg om te vragen aan Waterman op de Jaap Edenbaan om het daar in de oven te doen, maar ik weet niet of dat toegevoegde waarde heeft ten opzichte van het zelf in de oven doen. Het lijkt niet heel ingewikkeld, maar ik heb zoiets nog niet eerder gedaan.

  Ik ben niet eens zo'n fan van Waterman - weet iemand betere plekken in Amsterdam?
 8. iceman

  iceman Member


  Ik ben pas overgestapt van Waterman naar Dennis Verlaan , al heel lang en probleem met mijn schoen dat heeft Dennis verholpen
  Ben er terecht gekomen via een kaartje op de jaapedenbaan
  Hij woont in De Kwakel
 9. aroos

  aroos New Member

  Goede tip! Ik ga eens kijken..

  Ben er nog niet achter hoe veel rocket science dat zelf vormen van de schoen is. Ik ga het één keertje bij Waterman doen, morgen, en dan kijk ik daar de kunst een beetje af.
 10. iceman

  iceman Member

  Google maar eff op zijn naam
  ik had de gold maar van de zomer ga ik bij Dennis Verlaan voor de Maple Custom
 11. roelanto

  roelanto New Member

  Ik ben eergisteren naar Dennis geweest om mijn schaatsen af te laten stellen. Hij heeft me geholpen met het vacuum-trekken en de schaatsen opnieuw geslepen en er een ronding ingezet. Hij nam er uitgebreid de tijd voor, en weet er duidelijk heel veel van. Dus zeer tevreden, dank voor de tip.

  Gisteren weer de eerste dag van het schaatsseizoen, en de schaatsen deden het prima. Lekker glijden, en de schoen zat bijzonder comfortabel. Nou ja, voor een schaatsschoen dan :)
 12. iceman

  iceman Member

  leuk om te horen , ik zie Dennis zondag weer super

Deel Deze Pagina