VSS Statistieken 2013/2014

Discussie in 'Schaatsforum Voorspel Spel (VSS)' gestart door dedeut, 25 okt 2013.

  1. SprintMaster

    SprintMaster aangepast Medewerker

    Schaatsers die de meeste punten opleverden (zonder gisteren):
    Ireen Wüst 17
    Michel Mulder 13
    Koen Verweij 11
    Heather Richardson 8
    Sang-Hwa Lee 8
    Shani Davis 8
    Sven Kramer 8
    Yvonne Nauta 8
    Margot Boer 7
    Martina Sáblíková 7
    Lotte van Beek 5
    Jan Blokhuijsen 5
    Jing Yu 5
    Jorrit Bergsma 4
    Hong Zhang 4
  2. SprintMaster

    SprintMaster aangepast Medewerker

    Uiteindelijk zit Danou er met haar 13.16.42 toch het dichtste bij ...
    Heine vindt dit leuk.
  3. Heine

    Heine Member

    Ik ben benieuwd naar de uiteindelijke uitslag! De nummer 1 is wel duidelijk :) maar ik kom er niet helemaal uit wie verder de top 3 vormen!
  4. SprintMaster

    SprintMaster aangepast Medewerker

    De onofficiele eindstand:
    Stresser 107
    eddycorina 105
    Heine en sarah 104
    hidden en Sporttv 103

    (Ohne gewähr)
    Heine vindt dit leuk.
  5. Heine

    Heine Member

    Teken ik voor!!
  6. leenstrafan

    leenstrafan Well-Known Member

    13.16 is wel een onrealistisch extremum hè. Blokhuijsen zal toch wel harder dan 13.13 rijden of niet?
  7. SprintMaster

    SprintMaster aangepast Medewerker

    Bij mijn voorspelling ben ik uitgegaan van de tijd op het OKT. Uiteindelijk kwam hij niet bij zijn topvorm in de buurt, dat zag je op de 5km al. En dan gaat het hard op de 10 km.
  8. SprintMaster

    SprintMaster aangepast Medewerker

    De jaarcijfers. Er deden 109 deelnemers mee waarvan er 35 alle 14 keer een voorspelling hebben gedaan. Totaal leverde dat 9390 voorspellingen op en werden er 5625 punten behaald. Een rendement van 53.3%.
    Bij de berekening van het rendement wordt rekening gehouden met het aantal te behalen punten. Bij de toernooien wordt er dus door 3 gedeeld.

    Als eerste een overzicht van de behaalde punten per evenement en per afstand. Hierbij wordt er steeds op basis van het aantal voorspellingen en behaalde aantal punten een rendement uitgerekend.
    Verder is het aantal behaalde punten uitgesplitst naar Jan Modaal en niet-Jan Modaal. Ook zijn de verliespunten onderverdeeld in 3 categoriën: 1. Jan Modaal gespeeld, maar een niet Jan Modaal wint. 2. niet Jan Modaal gespeeld, maar Jan Modaal wint toch.
    3. niet Jan Modaal gespeeld en een andere niet Jan Modaal wint.
    Bij de evenementen werd uiteindelijk bij de WK allround het beste gescoord met ruim 78%, gevolg door het EK met 73%. Het slechtst scoorde de World Cup in Inzell met maar 35%. Was men schaatsmoe na de OS en NK's of speelde de grote onzekerheid over de vorm van de schaatsers hier een grote rol? Ook het NK afstanden (1e toernooi) en de World Cup finale (veel verrassingen) scoorden slecht met maar 37%.
    Het OKT scoorde onder gemiddeld maar daar werd wel het grootste percentage punten buiten Jan Modaal gescoord, maar liefst ruim 25% van het totaal!

    Bij de afstanden scoorden de team pursuit het best: 96% (dames) en 91% (heren) omdat er geen verrassingen waren. Een aantal afstanden scoorden erg slecht:
    - 500/2x 500 m heren: 26 en 33 %
    - 1000 m heren: 33%
    - 1500 m heren: 22%
    - 1000 m dames: 33%
    Het rendement van de Jan Modaal voorspelling was over de hele linie hoger dan het algehele rendement (64% t.o.v. 53%). Enige uitzondering was de 2x500m dames. Hier won niet Jan Modaal Margot Boer 2x van Jan Modaal Oenema.
    Het rendement van de niet Jan Modaal voorspellingen lag op 20.2%, wat één derde van het rendement van Jan Modaal is.
    Opvallend is dat naast de hoge score voor de 2x 500 m hier een aantal afstanden juist goed scoren t.o.v. de algehele lijn:
    - 1000 m dames met 31% t.o.v. 33%
    - 1500 m dames met 43% t.o.v. 52%
    Een aantal afstanden scoorden relatief gezien beter t.o.v. de Jan Modaal voorspellingen:
    - 1000 m heren met 16% t.o.v. 40% (= factor 0.4)
    - 1500 m heren met 13% t.o.v. 27% (= factor 0.5)

    Van het totaal aantal punten werd slechts 9.2% gescoord buiten Jan Modaal om. Bij de dames afstanden werd 53.1% van de punten gescoord.
    Bij de toernooien lag het algehele rendement op 73%, bij de losse afstanden net onder de 50%. Jan Modaal scoorde hier 60%, niet Jan Modaal 18%.
    Naast de 2 posten die punten opleverden zijn er dus 3 verliesposten. Er werden liefst 2869 punten verloren door op Jan Modaal te spelen! Dat is ruim 27%. Maar er werden ook 1141 punten (=10.8%) verloren door ten onrechte niet op Jan Modaal te spelen. De situaties dat er een andere niet Jan Modaal met de winst vandoor ging (911 punten = 8.6%) zullen grotendeels verrassingen zijn geweest.

    [​IMG]

    [​IMG]
    Laatst bewerkt: 26 mrt 2014
    dedeut, Rick en Heine vinden dit leuk.
  9. SprintMaster

    SprintMaster aangepast Medewerker

    De punten, uitgesplitst per deelnemer. Zoals te verwachten hebben de meeste top tien spelers ook het vaakst Jan Modaal gespeeld. Op 1 uitzondering na: Heine staat slechts nr 18 op die lijst. Sporttv heeft de 'eer' om de meest Jan Modalige speler te zijn met 148 keer. De meeste Jan Modaal punten werden opgeslurpt door de winnaar Stresser, Sarah en Sporttv, maar liefst 100. Eddycorina werd ook hier tweede met 99 punten. De meest eigenzinnige deelnemer was Svenfan1 die maar liefst 75 keer afweek (bijna de helft van de voorspellingen!). Duif 63, spook en Boertje 58 volgden. Svenfan1 werd echter met zijn 17 punten niet degene met de beste niet-Jan Modaal score, dat werd spook met 18 punten. Elina 16, Patrick1974 15, G1ant 15, Duif 14, Heine 13, SprintMaster (dankzij een eindsprint ;)) 13, Chefspijker 13, Jippie 12, Danou 12 maken de top 10 compleet.
    In de laatste kolommen staan de verliesposten onderverdeeld. De top tien was meester in het beperken van het aantal punten dat ze verloren door af te wijken in het geval Jan Modaal uiteindelijk toch won. Een aantal scoorden net een positief saldo punten buiten Jan Modaal - punten verloren door af te wijken en Jan Modaal wint toch.

    [​IMG]

    [​IMG]
    Laatst bewerkt: 26 mrt 2014
    Svenfan1 vindt dit leuk.
  10. dedeut

    dedeut Well-Known Member

    Mooie cijfers, maar wat blijft hangen is dit:

    "Het rendement van de niet Jan Modaal voorspellingen lag op 20.2%, wat één derde van het rendement van Jan Modaal is."

    Oftewel, elke keer als je niet een JM-schaatser neemt, neem je een enorm risico. Als je dit relatief vaak doet tijdens een seizoen (de kansen vermenigvuldigen en worden dus al snel heel klein) ben je eigenlijk kansloos in het algemeen klassement.

    Ik ben dan ook erg benieuwd naar dit:

    "Overigens hoef je het systeem niet eens zo veel te veranderen om toch al een aardig andere eindstand te krijgen. Door per voorspelling een maximaal te behalen aantal punten in te stellen voor als je één van de weinigen bent met de juiste voorspelling, wordt het lonender om af te wijken."

    Want ik denk dat het inderdaad zinvol is de spelregels te wijzigen. Misschien heeft Cinquanta nog ideeën?


    Sent from my iPhone using Tapatalk
    jaap en Nogevendit vinden dit leuk.
  11. Nogevendit

    Nogevendit Well-Known Member

    Hmm, misschien moeten we naar één topic toe, ik post zojuist elders wat. Stel je kunt aldus 10 punten verdienen als je de enige bent
    In betsite termen: we nemen het Wk van afgelopen weekend. Iedereen denkt Wust op de 5 km, en ik denk dat dat ene puntje niet veel waard is, ik ga voor Nauta. 10 punten, da's 10:1. Maar o jee, plots volgen twee, drie man mijn voorbeeld. De 'quote' zakt naar 2.5:1. tja, denk ik, dan had ik liever Graf genomen.
    die is nu nog 10:1. Ergo: je moet dan wel mogen wisselen, maar iedere wisseling zal weer betekenen dat ook een ander dan weer wil wisselen. Daar word je gek van, zowel als speler als als organisator. Het kan niet.

    Bovenstaande cijfers zijn vertekend. Het doet vermoeden alsof er altijd één duidelijke topfavoriet is. Er zijn ook heel veel wedstrijdn geweest, met name op de sprint, waarin er twee of drie grote kanshebbers waren. De Jan modaal werd soms maar met moeite aangewezen. Ik denk dat de 'afwijkeingen van modaal' juist daar heel goed scoorden.

    Wellicht, maar nu brainstorm ik ook maar wat mee, moet je naar een tweepuntsschaal: een rijder is een der favorieten (5 keer gespeeld) of niet.(minder dan vijf)(vijf uiteraard arbitrair). in het eerste geval scoort ie minder punten. Dat hoeft niet per se 2:1 te zijn. En (zeker) de eerste posters mogen nog wijzigen. Daarmee houd je het nog iets beheersbaarder en overzichteljker.
    G1ant vindt dit leuk.
  12. SprintMaster

    SprintMaster aangepast Medewerker

    De punten behaald per schaatser. Uiteraard staat Wüst bovenaan. Ze werd ook verreweg het vaakst gespeeld. Gekeken naar het rendement op de losse afstanden valt op dat 5 van de meest gespeelde schaatsers uit de top 10 vallen: Wüst, M. Mulder, Verweij, Richardson en Davis. Op de toernooien eindigen de eerste 3 wel in de top 5. Overall hetzelfde beeld als op de losse afstanden. Kramer eindigt ondanks zijn DQ op het NK op plek 8. Zhang eindigt met weinig gespeeld maar wel relatief vaak punten in de top 10. Wüst wordt 12e omdat Bob de Vries door ondergetekende aan een rendement van 100% wordt geholpen en omdat @leenstrafan op Graf zette bij het WK allround.

    [​IMG]
    G1ant en ZeeKoei vinden dit leuk.
  13. SprintMaster

    SprintMaster aangepast Medewerker

    Hoe kan de VSS interessanter / spannender gemaakt worden nu het wel duidelijk is dat er vooral niet te vaak van Jan Modaal afgeweken mag worden om hoog in het klassement te eindigen.
    De oplossing is vrij simpel: hoe minder vaak een schaatser gespeeld wordt, hoe meer punten de voorspellers kunnen halen. Hierbij neem ik de volgende uitgangspunten:
    - als iedereen op de winnende schaatser speelt, krijgt iedereen 1 punt.
    - als er 1 iemand op de winnende schaatser speelt, krijgt deze het maximaal aantal punten.
    - het maximum aantal punten is onafhankelijk van het aantal deelnemers.

    Voor het maximum aantal punten geld dan de formule:
    max. punten = totaal aantal inzendingen/(1 + coëfficiënt deelnemers) Hierbij is 1 het aantal stemmen op de winnende schaatser.
    Hieruit volgt de formule voor de deelnemers coëfficiënt:
    c_d = (tot/max_punten) - 1
    Voorbeeld: als het aantal deelnemers 60 is en het maximum aantal punten 5, dan is de deelnemerscoëfficiënt 11. Deze formule is de basis om het puntenaantal p te berekenen voor een willekeurig aantal stemmen s op de winnende schaatser.
    Dit wordt dus: p(s) = tot/(s + c_d)
    Als nu het totaal aantal deelnemers ingevuld word, zal er een puntenaantal kleiner dan 1 uitkomen, nl. tot/(tot + c_d). Om dit te verhelpen moet de formule worden vermenigvuldigt met een factor f die 1 is bij 1 stem en (tot + c_d)/tot bij s = tot.
    De makkelijkste oplossing is om hiervoor een rechte lijn te trekken tussen beide punten, ofwel er is een lineair verband tussen s en f.
    Na wat rekenwerk volgt dat f(s) = ((f_tot - 1)/(tot - 1))*s + 1 - ((f_tot - 1)/(tot - 1))
    Een voorbeeld voor tot = 60 en max_punten = 5, 7 en 10 zie je in het volgende plaatje.

    [​IMG]

    Nu gaan we het effect bekijken van het verhogen van het maximum aantal punten. Hier neem ik de waardes 3, 5, 7, 10, 15 en 20. Tot slot voeg ik nog het extreme geval toe waarbij de enige juiste voorspeller alle punten van de deelnemers kan halen (p = tot/s). De puntenaantallen worden onafgerond opgeteld en pas op het eind wordt er afgerond.
    De weekprijzen zouden dan als volgt verdeeld worden.

    [​IMG]

    Het eindklassement zou er dan als volgt uitzien, met speciale aandacht voor Jan Modaal.

    [​IMG]

    De verhouding behaalde punten Jan Modaal/ niet Jan Modaal zou als volgt wijzigen.

    [​IMG]

    Wat kan er gedaan worden om meer beweging in het spel te krijgen als we kijken naar deze drie indicatoren. Een neveneffect zou kunnen zijn dat de stemverhouding een beter beeld geeft van de kansverhouding tussen de schaatsers.

    1. Bij de weekprijzen is in groen aangegeven de situaties waarin er een andere weekwinnaar uit komt rollen. Hierbij zijn de situaties dat iemand met hetzelfde aantal originele punten wint niet meegenomen, omdat dat een kwestie van eerder inzenden is. In 2 situaties is ook de nummer 2 genoemd om te laten zien of de winnaar de enige uitschieter is.
    Noot: bij max. 2 punten vinden er geen veranderingen plaats t.o.v. de originele telling. Bij max. 3 punten vinden de eerste veranderingen plaats: er zijn twee andere winnaars. Dit blijft zo t.e.m. 14 punten. Pas bij 15 komt er nog 1 bij en bij 20 nog een. In het extreme geval zijn er totaal 6 andere weekwinnaars.

    2. Bij het eindklassement is Jan Modaal in lichtgrijs aangegeven. De beste afwijkers in licht/donkergroen, de top 3 van het klassement in goud (geel), zilver (grijs) en brons (oranje). Al bij max 3 punten is er een andere eindwinnaar. (bij max 2 punten veranderd er niets tov de originele telling). De eerste twee van het klassement houden goed stand in het klassement bij verhoging van het maximaal aantal punten tot 20, ze eindigen steeds top 10. Bij max 8 punten is er een andere eindwinnaar. Dat wordt dan degene die de meeste keren is afgeweken van Jan Modaal. De andere twee meest succesvolle afwijkers komen ook steeds hoger in het klassement. Jan Modaal zakt langzaam in het klassement, bij max 7 punten verdwijnt hij uit de top 10 en bij 16 punten zelfs uit de top 20.

    3. Bij de verhouding Jan Modaal/niet-Jan Modaal is in groen aangegeven de evenementen met de hoogste percentage punten buiten Jan Modaal t.o.v. het totaal aantal behaalde punten. In grijs de evenementen met de laagste niet-Jan Modaal score. Het OKT heeft t.e.m. 7 punten de hoogste niet-Jan Modaal score, vanaf 10 is dat de World Cup in Inzell. Het EK allround heeft vanaf max. 3 punten de laagste niet-Jan Modaal score. De World Cup in Berlijn heeft dan steeds de tweede plek.
    Gekeken naar de totale niet-Jan Modaal score, stijgt dit van 9.2 % naar 14.8 % bij max. 3 punten. Daarna neemt de score steeds minder toe.

    Conclusies:
    - Bij max. 3 punten al 2 andere weekwinnaars.
    - Pas bij max. 15 punten een derde andere weekwinnaar.
    - Jan Modaal verdwijnt bij max 7 punten uit de top 10 van het eindklassement.
    - De meest afwijkende speler wint het eindklassement vanaf max 8 punten.
    - De top 4 (en totaal 5 van 10) blijft in de top 10 t.e.m. max 10 punten.
    - Omslag evenement met de hoogste niet-Jan Modaal score vind plaats bij max 10 punten.
    - niet-Jan Modaal score verdubbelt bij max. 7 punten en is dan bijna 20%.

    Gevoelsmatig neig ik er naar om het maximaal aantal punten op 7 te zetten:
    - Boven de 7 punten wordt het zetten op de outsiders erg lucratief en wordt het verlies van de makkelijk haalbare punten overgecompenseert. Daardoor verliest het spel het uitgangspunt dat er breed gescoord moet worden om te kunnen winnen.
    - Bij 7 punten is het niet meer lucratief om te Jan Modaleriger te spelen, want een top 10 positie kan dan niet meer gehaald worden. Bovendien bestaat de eind top 5 dan uit 4 deelnemers die relatief vaker afweken dan de rest.
    - Het verwachte percentage niet Jan Modaal verdubbelt bij 7 punten.
    eddycorina, G1ant, Heine en 3 anderen vinden dit leuk.
  14. Celebithil

    Celebithil Active Member

    Mooie uitgebreide statistieken, Sprintmaster.

    We moeten ons natuurlijk wel realiseren dat als dit systeem al eerder gebruikt zou worden dat mensen dan waarschijnlijk anders gegokt zouden hebben. Daarom zijn deze resultaten niet direct door te trekken naar een hervorming van het systeem. In het bijzonder zou je verwachten dat mensen minder vaak Jan Modaal spelen (als gewenst), zodat het aantal niet-Jan Modaal punten nog veel meer zou toenemen.
    ZeeKoei vindt dit leuk.
  15. Heine

    Heine Member

    Ik zou wel tekenen voor een stand als bij maximaal 3 t/m 15 punten ;)
    Mooi overzicht van statistieken Sprintmaster!
  16. Elina

    Elina Well-Known Member

    Doe mij maar 7 tm 20 :)
    Mooie lijstjes. Krijgen we volgend jaar bonuspunten?
    ZeeKoei vindt dit leuk.
  17. G1ant

    G1ant Well-Known Member

    Mooie statistieken. Erg, erg mooi!

    Als degene die in een grijs verleden de VSS bedacht heeft ga ik me even bemoeien met de discussie over de puntentelling. Hoewel de huidige organisatie natuurlijk helemaal zelf mag weten wat ze gaan doen met eventuele spelregelveranderingen.

    Ik ben het ermee eens dat bij het VSS-spel het nemen van risico in voorspellingen over een heel seizoen te veel wordt afgestraft, en op safe spelen wordt beloond. Spelregelwijzigingen zouden daarom welkom zijn.

    Ik vind wel dat het te begrijpen moet zijn voor iedereen. Vrij zware wiskundige formules en puntentellingen met cijfers achter de komma zouden naar mening afdoen aan het laagdrempige karakter van de VSS. En bovendien ook lasting bij te houden voor de organisatie.

    Ik zou zelf voorstander zijn van een versimpeldere versie van jouw voorstel.
    Bijvoorbeeld...
    - 2 punten ipv 1 voor een goede voorspelling die niet 'Jan Modaal' was
    - 5 punten ipv 1 voor iemand die als enige een goede voorspelling heeft gedaan

    Is maar een idee. Weet niet of dit het voor de organisatie makkelijker zou maken.
  18. SprintMaster

    SprintMaster aangepast Medewerker

    Een systeem van 1 t.e.m. 5 punten heeft ook mijn voorkeur en is vrij simpel door te voeren (gewoon het programma laten cijferen wat ik ook gebruik voor de weekstatistieken). De eerste vraag is boven welk percentage je nog maar 1 punt geeft. Ik denk dat die grens ergens tussen de 50 en 60% ligt. Als tweede de ondergrens waaronder je het maximum aantal krijgt. Die zou ik op 10% leggen, want als je die bij 1 inzending legt kun je last krijgen van f*ckers. Daartussen het gebied opknippen. Kies je als eerste grens 60%, dan zou ik de andere grenzen leggen bij 35% (ca. één derde) en 20% (één vijfde). Geen onderscheid maken op basis van Jan Modaal, al gebeurd dat impliciet wel: bij meer dan 60% van de stemmen kun je wel stellen dat diegene wel erg favoriet is.

    Ik weet niet of de organisatie aan zo'n verandering wil. Kan me voorstellen dat men het simpel wil houden. Het is misschien wel leuk om samen met de gewone VSS een alternatieve VSS te houden met een eindprijs. In het alternatieve klassement kun je alleen punten scoren door de winnende schaatsers te voorspellen die door minder dan de helft van de deelnemers worden gespeeld. Ga je voor het gewone klassement, moet je saai spelen, ga je voor het alternatief kun je je helemaal uitleven qua outsiders.
  19. hidden

    hidden Active Member

    Waar ik eigenlijk wel nieuwsgierig naar ben: wie zou er voeig jaar hebben gewonnen met de puntentelling van dit jaar? Heeft iemand daarvoor de gegevens bij de hand?
  20. SprintMaster

    SprintMaster aangepast Medewerker

    Die zou geweest zijn (met tussen haakjes de bonuspunten):
    Heine 110 (+6)
    Stresser 108 (+1)
    eddycorina 107 (+2)
    hidden 106 (+3)

    Er was iemand met maar liefst 12 bonuspunten.
    Heine vindt dit leuk.

Deel Deze Pagina