Vraagje Maple Comet Laser

Discussie in 'Materiaal Discussie' gestart door Gert Top, 27 nov 2018.

 1. Gert Top

  Gert Top New Member

  Ik heb vandaag een nieuw setje ijzers gekocht (Maple Comet Laser flex). Ik heb er net voor het eerst mee gereden. Rechts voelt perfect aan, echter op links heb ik vrij regelmatig (meerdere keren per rondje) een best wel hinderlijke piep/krijs wanneer ik de schaats plaats. Enig idee hoe dit kan en zou ik dit zelf kunnen verhelpen of doe ik er verstandig aan om morgen even terug te gaan naar de desbetreffende winkel voor advies?
 2. Eelco

  Eelco Active Member

  Waarschijnlijk of je plaatsing of je ijzer niet goed onder je schoen. Probeer te plaatsen nadat je hebt afgezet.
 3. Headrider

  Headrider New Member

  He, ik heb exact hetzelfde met m'n nieuwe maplez twin.... Hiervoor had ik oudere maple comets en had dit veel minder.
  Moet me nu echt goed concentreren op een juiste plaatsing op links (ook in de bocht..) rijden zonder geluid te maken lukt me haast niet meer..!?
 4. Eelco

  Eelco Active Member

  Veel mensen hebben de neiging om eerst te plaatsen en dan af te zetten. Het geluid wordt meestal voortgebracht doordat het ijzer zijdelings over het ijs wordt geduwd. Belangrijkste les hierbij: Eerst afzetten, dan pas plaatsen.
 5. Glide-Ahead

  Glide-Ahead Member

  Het zal ook te maken hebben met de scherpte en hardheid van het glijstaal. Net nieuwe ijzers zijn goed scherp, en zullen sneller 'piepen'.
 6. SchaatsDaan

  SchaatsDaan Member

  Ik had hier een jaar geleden met mijn nieuwe Maple Argento laser ook last van. Het piepen komt waarschijnlijk doordat je ijzer met de punt iets te ver de bocht in (naar links) wordt geplaatst waardoor je heel even afremt.
  Je kunt dus proberen om je ijzer aan de voorkant een klein beetje naar rechts te verplaatsen
  Het is wat millimeterwerk en het zal niet in één keer goed gaan maar het is zeker op te lossen. Ik heb inmiddels al een tijd lang nergens last meer van gelukkig.

  Verstuurd vanaf mijn TA-1033 met Tapatalk
 7. Patrick510

  Patrick510 Active Member

  Dat hangt allemaal af van de techniek van de schaatsers en hoe de ijzers nu staan. Voordat je daaraan gaat sleutelen: ga bij een goede schaatswinkel langs en laat de ijzers recht onder je schaatsen zetten. En anders is hier op het forum nog wel het e.e.a. te vinden over hoe je dat voor elkaar kunt krijgen.

  Nu gaan we even uit van de voorwaarde dat de ijzers recht onder de voet staan; dan moet je eerst in de techniek je oplossing gaan zoeken. Eelco zei het al, het kan komen uit je techniek. Dat moet je niet gaan repareren door je ijzers te gaan verschuiven, want dan leer je een verkeerde techniek aan. Mbt het advies van Daan, als Daan zelf zijn punt te ver naar links in de bocht plaatst kan dat ook zomaar voorkomen uit een verkeerde schaatstechniek. Het is in ieder geval een fout die veel schaatsers maken, kijk op youtube de filmpjes over bochtentechiek van Duosport maar eens.

  Door nieuwe schoenen onlangs (waarbij bovendien was geconstateerd dat mijn ijzers onder mijn vorige schoenen iets scheef stonden) stonden mijn ijzers ook net iets anders onder mijn voeten. Zelf kwam ik de eerste keer schaatsen geen bocht door, maar na een week of 2 had ik (onbewust) mijn techniek aangepast en liep het super. Schaatsen met nieuw materiaal vergt altijd even wat aanpassing en een gewenningsperiode.
  Eelco vindt dit leuk.

Deel Deze Pagina