Vingnesvika Turlop - Noorwegen 19 februari 2017

Discussie in 'IJs' gestart door Bor, 19 jan 2017.

 1. Bor

  Bor Active Member

  Ik heb nog een weekje langer gewacht met boeken, maar nu de winter toch niet echt doorzet in Nederland heb ik besloten om dit jaar het Mjosameer in Noorwegen eens te proberen. Nabij Lillehammer zijn daar twee Nederlanders die de Noren aan het schaatsen proberen te krijgen. En getuige de enthousiaste verhalen op hun website en Facebook pagina lukt dat aardig, (zie de links hier onder)
  http://vingnesvikaskoytebane.no/wp/vingneslopet/
  https://www.facebook.com/vingnesvikaskoytebane/

  Zondag 19 februari organiseren ze een toertocht. Niet zo groots als de Vikingarännet, waar ik vorig jaar aan mee deed, maar de berichten maken me enthousiast genoeg om het eens te gaan proberen.

  Iemand ervaring met dit schaatsgebied ??
  ZeeKoei vindt dit leuk.
 2. proeme

  proeme Well-Known Member

  Ziet er inderdaad niet slecht uit. Ik ga die FB-pagina maar even volgen en ben heel benieuwd naar je ervaringen.
 3. Bor

  Bor Active Member

  Soms neem je een gok en heb je geluk. Zo ook met onze keuze om dit jaar het ijs van het Mjosameer - Noorwegen eens te proberen in plaats van Zweden, waar ik de laatste twee jaar naar respectievelijk Falun en de Vikingarannet ben geweest. Zoals in mijn post onder het kopje Vikingarannet valt te lezen zat het daar dit jaar niet mee; dooi, water op het ijs en relatief weinig deelnemers.
  Nee dan Lillehammer; ik zei al "soms heb je geluk". We hebben een prachtig schaatsweekend achter de rug met overdag temperaturen rond het vriespunt en 's nachts matige vorst. Vrijdag was werkelijk een prachtige dag met de gehele dag een zonnetje hoog aan de hemel. Zaterdag en zondag waren wat minder maar ruim voldoende om ook echt een ouderwets wintergevoel te krijgen.
  Op het Mjosameer op de Vingnesvika Skoytebane is het aan de enthousiaste inzet van een vijftal vrijwilligers te danken dat niet alleen de Noren zich op het ijs uit kunnen uitleven maar dat ook Nederlanders zich hier meer dan welkom voelen. En dat is niet in de laatste plaats te danken aan in Noorwegen wonende Nederlanders; Jeroen Oostendorp en Jeroen Linnenbank. Zij zijn de harde kern van de vrijwilligersgroep en doen er alles aan om de Noren meer op de schaats te krijgen.
  En dat valt niet mee als je weet dat Noren vooral gericht zijn op langlaufen en skiën en er b.v. van uit de omliggende gemeenten op geen tot weinig ondersteuning gerekend kan worden. Als je dat beseft is het des te knapper wat ze neerzetten: (Bijna) altijd een 400 mtr. baan en een ijshockeyveld, als het enigszins kan een 6 km baan naar het kerkje van Vingrom en indien de omstandigheden het toelaten een lange baan van Vignes naar de brug bij Moelv (28 km). (met een tussenstop bij strandhytta op 16 km)
  Dit alles lag er ook afgelopen weekend toen op zondag de Mjoslopet werd gehouden, een toertocht waarbij je zelf je afstand kunt invullen. Of je blijft op de 6 km baan en bouwt zo je afstand op, of je gaat heen en weer Moelv zodat je 56 km op de teller krijgt. (of voor de die hards 2x op en neer zodat de 100 km wordt aangetikt)
  En dat met een prima verzorging onderweg. Bijna de gehele Nederlandse gemeenschap in Noorwegen is opgetrommeld om te assisteren bij de inschrijving of onderweg bij de verzorgingsposten. Compliment aan al deze vrijwilligers die er gewoon een hele leuke dag van maakten. En denk nu niet dat hier duizenden mensen op af komen. Bij een kleine 200 hield het wel op. Het gaf je soms het gevoel dat je een heel meer helemaal voor je alleen had:).

  Kortom: een aanrader voor iedereen die het wachten op natuurijs in Nederland beu is. Bovendien is Lillehammer een erg leuk stadje en ligt ook Hamer (Vikingschip) op een half uur afstand.
  Onderstaand een linkje naar een reportage van de Mjoslopet ( Helaas in het Noors maar beelden zeggen meer dan 1000 woorden) en een foto van het parcours:

  https://www.nrk.no/ho/vil-lokke-nordmenn-ut-pa-skoyteisen-1.13386669

  Satelietfoto van het parcours met bovenin de 6 km baan en helemaal onderin de brug bij Moelv. Als je goed kijkt zie je de route liggen.

  [​IMG]
 4. proeme

  proeme Well-Known Member

  Ik heb het gevolgd op FB. Deze mag volgend jaar de strijd aan gaan met Lulea. Beide lijken me fantastisch.
 5. Bor

  Bor Active Member

  De eerste data voor de buitenlandse schaatsevenementen druppelen zo langzamerhand weer binnen. De enthousiaste en fanatieke vrijwilligers van de Vingnesvika Skøytebane in Lillehammer, Noorwegen geven op hun facebookpagina de eerste datum vrij: 18 februari 2018, dan is er weer een toertocht en schaatspret op het Mjøsa meer. Bij goede ijs- en weersomstandigheden zal er ongetwijfeld iets soortgelijks worden georganiseerd als in bovenstaande posts staat vermeld. En ik weet uit ervaring: dat is zeker de moeite waard !!
 6. proeme

  proeme Well-Known Member

  haha, ik zie deze post van vorig jaar nu weet terug... en de keus is gevallen op... de Weissensee :p
  Bor vindt dit leuk.

Deel Deze Pagina