Vikingarännet Zweden 12 februari 2017

Discussie in 'IJs' gestart door Bor, 19 jan 2017.

 1. Bor

  Bor Active Member

  Voor de liefhebbers; 12 februari 2017 wordt de Vikingarännet weer verreden in Zweden.
  Alle info op: http://vikingarannet.com/en/news

  Ik heb vorig jaar meegedaan, maar heb besloten dit jaar een week later naar het Mjosameer te gaan in Noorwegen.

  Maar mochten er nog schaatsliefhebbers zijn die aan de Vikingarännet willen meedoen; Stel gerust je vragen of kijk op de topic van vorig jaar. Absoluut de moeite waard om eens te proberen.
  ZeeKoei vindt dit leuk.
 2. IHans116

  IHans116 New Member

  Ik ga voor de Vikingarannet, hoop dat hij dit jaar verreden wordt. Jammer dat de organisatie het niet aanpakt zoals wij het in Nederland doen; alleen door laten gaan als de hele tocht verreden kan worden en gewoon uitschrijven als het kan en niet ver van tevoren een datum plannen.....
 3. Bor

  Bor Active Member

  Ik snap je probleem IHans116. Gisteren kwam er een bericht van de organisatie dat ze op dit moment 10 cm ijs hebben op het traject en 15 cm nodig hebben.
  Helaas dooit het nu in Zweden. Organisatie overweegt de datum van 12 februari naar achteren te schuiven. Daar wordt 2 of 3 februari over beslist. Dat maakt het plannen van een reisje naar Zweden niet makkelijker.
 4. IHans116

  IHans116 New Member

  Ik ga dan misschien naar Sigtuna of Falun, heb jij vorig jaar een auto gehuurd of kan je makkelijk met de bus naar Sigtuna?
 5. Bor

  Bor Active Member

  Ik heb geen ervaring met het openbaar vervoer, de afgelopen twee jaar steeds een auto gehuurd. Maar naar het schijnt is het goed te doen met de bus naar Sigtuna.
  Naar Falun kun je volgens mij met de trein vanaf Arlanda Airport.
  Tip: Mocht je een auto willen huren, huur dan bij een maatschappij die op de terminal zit. De meeste autoverhuurbedrijven zitten iets buiten het vliegveld waardoor je er met een shuttle naar toe moet. Wij hadden daar in 2015 slechte ervaringen mee; extreem lang wachten.
 6. proeme

  proeme Well-Known Member

  Sigtuna weet ik niet, maar naar Falun gaat inderdaad een rechtstreekse trein vanaf Arlanda. Dan even een taxi naar je verblijf (en als je die goed geboekt hebt kun je lopend naar het ijs).

  vorig jaar had ik op de terugreis vanuit Falun 1 overstap, maar dat is vrij simpel (alleen perron oversteken) zodat ik later weg kon en dus 's ochtends nog kon schaatsen ipv uren voor niks op het vliegveld hangen (is niet leuk, in Arlanda is geen drol te doen op het vliegveld)
 7. IHans116

  IHans116 New Member

  Bedankt voor de tip van de huurauto op het vliegveld, weet je de maatschappij nog? Ik wil hem voordien reserveren op internet maar zag behoorlijke prijsverschillen, ik hoor graag waar jij goede ervaringen mee hebt gehad.
  Ik wacht de beslissing van de organisatie even af op 2 februari, als alternatief lijkt me een dag Sigtuna en een dag naar Falun leuk om te doen, daar wordt in ieder geval geschaatst.
 8. Bor

  Bor Active Member

  Er zijn twee verhuurbedrijven die op het vliegveld zelf zitten: Alamo en Enterprise.
  Wij huurden vorig jaar bij Enterprise.
  Niet de bekendste namen maar service was prima. In de ontvangsthal hebben ze een balie en direct voor deze hal staat een parkeergarage waar ze een aantal gereserveerde plaatsen hebben waar de auto's staan.
  Nog geen 50 mtr lopen.
 9. IHans116

  IHans116 New Member

 10. Bor

  Bor Active Member

 11. Bor

  Bor Active Member

  VIKINGARÄNNET VERPLAATST NAAR 19 FEBRUARI
  Zojuist via de nieuwsbrief op de hoogte gebracht dat besloten is om de Vikingarännet één week uit te stellen tot zondag 19 februari 2017. Reden is onvoldoende ijsgroei.
  Men heeft nu op een groot gedeelte van het parcours 10 cm ijs, maar men heeft 15 cm nodig om met de zware machines het ijs op te kunnen.
  Men verwacht in de komende 14 dagen voldoende kou te krijgen om de race dan wel door te laten gaan.
  Net als in 2016 wil men dan starten in Sigtuna en waarschijnlijk 2 rondjes van 40 km op het meer schaatsen. Ik weet uit ervaring dat ook dat erg mooi kan zijn. Weliswaar niet de echte race van Uppsala naar Stockholm, maar Sigtuna en omgeving is ook erg mooi. En bovendien is de kwaliteit van het ijs op het meer bij Sigtuna vaak goed.
 12. Bor

  Bor Active Member

  Vikingarännet gaat definitief door op 19 februari 2017
  Ondanks de relatief milde weersvoorspelling voor de komende week heeft de organisatie van Vikingarännet besloten om de tocht toch door te laten gaan; het ijs is voldoende dik. Net als in 2016 zijn start en finish in Sigtuna en worden er twee ronden van 40 km geschaatst. Dit weekend wordt het grootse gedeelte van de route al sneeuwvrij gemaakt, a.s. maandag volgt de rest van het parcours. Inschrijven kan nog steeds; op de website tot uiterlijk 15 februari maar ter plekke kan het ook nog op de 18de of zelfs de 19de.
  Ik schaats in het zelfde weekend op het Mjosameer bij Lillehammer, Noorwegen maar wens alle deelnemers aan de Vikingarännet veel succes en vooral veel plezier.
 13. IHans116

  IHans116 New Member

  Ik ben gisteren aangekomen in Sigtuna en heb vandaag een groot deel van de vikingarannet geschaatst, het ijs ligt er super mooi bij, morgen ga ik weer en wordt het prachtig weer. Ik begrijp niet waarom het een week uitgesteld is, de lokale schaatsers die ik hier heb gesproken vinden het ook vreemd. De 40 km die ze volgende week gaan schatsen ligt er nu prima bij.
  Laatst bewerkt: 18 feb 2017
 14. Bor

  Bor Active Member

  Het uitstellen had volgens mij te maken met het feit dat het niet vertrouwd was om met de zwaardere machines het ijs op te gaan. Kan me voorstellen dat voor de organisatie veiligheid voorop staat. Ze hebben wel de verantwoordelijkheid over duizenden schaatsers. Kan me van vorig jaar ook nog wel herinneren dat veiligheid een issue was. Maar geniet er van, een privé schaatsbaan is ook niet verkeerd ;)
 15. Bor

  Bor Active Member

  Vikingarannet 2017 zal niet de boeken ingaan als een heel succesvolle editie. Helaas waren daar de weersomstandigheden te slecht voor; de temperaturen lagen boven de 0 graden en er stond water op het ijs. Nu is dat laatste niet het ergste maar het doet de entourage geen goed. Bovendien was de race al eerder één week uitgesteld van 12 februari naar 19 februari waardoor veel Nederlanders (waarschijnlijk) afhaakten. Gevolg was dat er slechts 500 deelnemers aan de start verschenen,
  dat zijn er wel eens veel meer geweest.

  Onderstaand wat filmbeelden van de wedstrijd;

  ZeeKoei en fransvanbakel vinden dit leuk.

Deel Deze Pagina