Viking Unlimited?

Discussie in 'Materiaal Discussie' gestart door Octopus, 27 okt 2014.

 1. Octopus

  Octopus New Member

  Hoihoi!

  Ik begin donderdag met mijn eerste schaatslessen. Kan al schaatsen, maar omdat ik altijd op combinoren heb geschaatst, ben ik dus niet gewend om op noren met lage schoenen te schaatsen. Heb al twee rondjes geprobeerd, en mijn enkels klappen snel om. Nou heb ik al gehoord en gelezen dat je met je enkels trainen dit kan verhelpen en nou ben ik dus ook al oefeningen aan het doen. Morgen ga ik nog even wat rondjes oefenen op de schaatsen van een vriendin van mij.

  Maar is nu mijn vraag dus, wat zouden goede schaatsen voor mij zijn? Ik weet al dat je het best lage noren met lage schoenen kan nemen, maar omdat ik niet zeker weet of het uberhaupt gaat lukken om goed op noren met lage schoenen te schaatsen (ik ga normaal met lopen ook weleens door mijn enkels en heb heel lang speciaal op maat gemaakte steunzolen en oefeningen gehad), zit ik een beetje te kijken naar de Viking Unlimited (Slider of Basic) met lage schoen. Heeft iemand hier ervaring mee? Zijn ze het kopen waard voor een beginner als ik, maar nog wel goed genoeg om een tijdje mee vooruit te kunnen?

  Ik ga morgen langs de schaatswinkel op de ijsbaan, maar ik dacht, hier alvast een berichtje plaatsen kan ook geen kwaad. ;)
 2. Glide-Ahead

  Glide-Ahead Member

  2 woorden: Stay away! Pokkedingen. Ik begon er ooit op, ben nog nooit zo vaak gevallen. De schoenen zijn heel ruim en slap en heel breed. De hulk zou precies de juiste voetvorm hebben denk ik. Dit zorgt ervoor dat je niet goed kan voelen wat je ijzer doet onder je voet.

  Als je goed wil leren schaatsen, kan je het beste thermoplastische schoenen nemen die je voeten goed omsluiten voor goede controle over de schaats. Als je toch wat meer comfort (en niet thermoplastisch) schaatsen zoekt zouden Zandstra schaatsen misschien iets kunnen zijn. Tevens over de Raps Voltage heb ik goede ervaringen gehoord.

  Je enkels trainen zou niet nodig hoeven zijn, misschien wel als je 200km gaat schaatsen. Waarom mensen last krijgen van hun enkels is doordat ze continue geproneerd (naar binnen gekanteld) op hun schaatsen staan. Neem schaatsen waarbij je het ijzer zijwaarts kunt verstellen onder de schoen, en zet ze dan iets naar binnen t.o.v. de schoen. Vervolgens veel oefenen en comfortabel raken met het gedrag van je ijzers op het ijs. Wanneer je je ijzers kent en weet wat ze doen, durf je er ook recht op te staan en dat belast je enkels minder.

  Een ander zeer belangrijk aspect van schaatsen is dat ze goed geslepen zijn. Ik weet niet waar je schaatsen wilt gaan kopen? Maar ik weet dat er enkele 'schaatswinkels' zijn die de ronding er niet goed in kunnen zetten. Dat belemmert goed stuurgedrag van de schaats, waardoor je bij elke afzet weer voor een verrassing komt te staan en daardoor niet goed kan schaatsen.
  Laatst bewerkt: 27 okt 2014
 3. Octopus

  Octopus New Member

  Okee, bedankt voor de info, dat is wel goed om te weten! Ik heb erg smalle voeten namelijk, dus dan vallen die Unlimited schaatsen vast ook te breed uit voor mij.

  Ik zit ook al te kijken naar de Evo Adore Vast. En dan de kids versie, omdat die volwassen versie pas vanaf maat 39 begint (heb zelf 37/38 van gewone schoenen). Ik ben van plan om schaatsen te kopen bij Ten Tusscher (IJsbaan Twente in Enschede). Is dat een beetje een goede schaatswinkel?
 4. Glide-Ahead

  Glide-Ahead Member

  Hoi Octopus,

  Ik kom uit het midden van het land, de winkel Ten Tusscher ken ik helaas niet. Of de ronding er goed inzit kan je overigens zien met een rondingsmeter, misschien dat de winkelier na het slijpen met zo'n apparaatje het wil laten zien, al kan het wat gevoelig liggen bij sommigen ('natuurlijk slijp ik ze goed').
  Andere oplossing is het zelf opmerken op (pas geveegd) ijs: zodra je het ijzer schuin zet zou deze, ongeacht of je naar voren of naar achteren leunt op de schaats, constant en stabiel een bocht moeten beschrijven op het ijs.

  Zelf heb ik de Helium schoenen van EVO, goed spul. De Adore en Xenon hebben om de een of andere reden een iets lagere wreef dan de Helium, dus als je een hoge wreef hebt dan kan dit gaan klemmen en kramp veroorzaken. Afgezien van dat denk ik dat de Adore een prima schaats is.

  Je zou ook kunnen kijken naar de Viking Nagano Silver schaatsen, pas nieuw thermoplastisch model gericht op de recreant en de prijs valt mee (voor een klapschaats). Viking staat namelijk afgezien van de Combi en softbooth modellen wel bekend om hun smalle leest.
  Laatst bewerkt: 27 okt 2014
 5. Pieter2345

  Pieter2345 New Member

  Heb je wel eens gedachte aan de Free-skates. Zeker als je niet van plan bent om wedstrijden te rijden een heerlijke schoen. Nooit geen gezeur met koude voeten en het schaatsen gaat nog makkelijk ook. Als je veel op de baan rijdt zou ik wel even kijken naar een wat hoger model, de tour heet deze geloof ik.

  Zeker als je nog geen perfecte techniek hebt zou ik rustig aan doen met harde hoge klapschaatsen. Als je lest is comfort wellicht belangrijker dan stijfheid. Klinkt allemaal wel heel stoer nagano gold etc maar heel comfortabel is het niet..

  Succes met je keuze!
 6. Octopus

  Octopus New Member

  Bedankt voor de reacties. :) Ben vandaag wezen schaatsen op de ijsbaan met een paar Viking Junior schaatsen van een vriendin van mij, gewoon om te oefenen met lage schoenen en ik moet zeggen dat het al een heel stuk beter gaat. Ben in ruim een uur geen een keer gevallen en ook al voel ik me nog niet helemaal stabiel en ga ik nog niet zo snel als met combinoren, het gaat wel steeds beter. Had alleen wel last van mijn voeten na afloop (blaren en ik toen ik de schaatsen uitdeed voelde ik mijn voeten nauwelijks meer), dus erg comfortabel was het niet. Ik ga donderdag als ik wat meer tijd heb even bij de schaatswinkel langs en dan ga ik waarschijnlijk ook schaatsen kopen.

  Klapschaatsen en hoge potjes vind ik nog niet nodig, ben slechts een beginner. ;)
 7. Glide-Ahead

  Glide-Ahead Member

  De Viking Junior schaatsen geven heel weinig steun, met die steun op hoge potten schaatsen is niet tof. De Adore van EVO geeft naar mijn weten veel meer steun (stevig thermoplastisch materiaal tot boven de enkelknobbel), dus dat zal een heel andere ervaring zijn.
  De Viking klapschaatsen (m.u.v. de Sprint versies) zijn ~1 cm lager dan 'hoge potten', dus dat komt vreemd genoeg dichter in de buurt van lage potten dan je zou denken.

  Het is uiteindelijk gewoon passen en kijken wat binnen je budget past. De EVO Adore is geheel van kunststof en heeft 'hoge potten' stahoogte, echter de schoen biedt veel steun. De Viking Nagano Silver is aan de binnenkant echt leder en is ~1 cm lager stahoogte dan de Adore, is een klapschaats met goede steun maar kost zo'n 100 euro meer. Als je 'noren' zoekt kan ik beiden aanraden eens te bekijken.
  Ook Nijdam heeft voordelige thermoplastische noren, genaamd 'Pro Carbon', zou je zelfs ook nog kunnen opzoeken.

  Free-skates zie ik ook steeds meer mensen op schaatsen op de ijsbaan. deze zijn voornamelijk gemaakt voor kilometers vreten op natuurijs, niet zozeer voor op de baan.

  Hopelijk kan je iets geschikts vinden :)
  Laatst bewerkt: 28 okt 2014
 8. Octopus

  Octopus New Member

  Bedankt voor de tips! :) Alleen ik dacht dat de Adore van Evo lage potten had? Heb ik niet goed gekeken waarschijnlijk. Het leek me namelijk wel het beste om op schaatsen met lage potten te beginnen.
 9. Glide-Ahead

  Glide-Ahead Member

  Ik denk dat je het het beste even in de winkel kunt zien, kan zijn dat je toch gelijk hebt. Je kan natuurlijk alleen de Adore schoenen kopen samen met een Viking Marathon 1 of Viking marathon Speciaal lage potten onderstel. Past ook mooi bij elkaar denk ik.
  Laatst bewerkt: 29 okt 2014
 10. Octopus

  Octopus New Member

  Hoihoi!

  Ik heb Evo Adore vaste schaatsen gekocht, maat 38 en dat valt nog net in de kinderversie, wat erg ideaal is omdat mijn voeten behoorlijk smal zijn en ze waren goedkoper dan de normale versie. Helaas moesten de ijzers nog besteld worden, dus ik heb er nog niet op geschaatst, maar ik kreeg voor de training van vanavond wel Evo Adore leenschaatsen mee en ook al waren die een maatje te groot, het schaatste echt super chill. :) Bijna net zoveel steun als met combinoren. Dus daar ben ik wel blij mee. Bedankt voor alle adviezen!
 11. Glide-Ahead

  Glide-Ahead Member

  Mooi :) Als je ze in de oven doet + vacuĆ¼m (laten) trekken om je voeten zullen ze overigens nog beter zitten! Hopelijk heeft de winkelier dit al gedaan?
 12. Octopus

  Octopus New Member

  Ja, dat is gisteren al gebeurd. Dus hopelijk zitten ze nog beter dan de leenschaatsen.
 13. frank de lange

  frank de lange New Member

  En hoe bevallen de Evo Adore's?
  Het schaatsseizoen is grotendeels voorbij, dus ik neem voor het gemak aan dat je nu wel een oordeel hebt kunnen vellen over de set?
 14. Octopus

  Octopus New Member

  Echt super goed! Een aanrader! Ik kan er goed op schaatsen en de schoenen geven veel meer steun dan die slappe schoenen. Ik merk wel dat ik eerst een aantal rondjes moet inkomen wat ik behoorlijk goed voel in mijn enkels (vooral in mijn rechterenkel). Ik wil dan nog wel eens de neiging hebben om iets te zwikken met mijn rechterenkel, maar vaak is dat na een kwartier ongeveer wel voorbij. Denk dat dit vrij normaal is. Dit is dan ook pas het eerste seizoen dat ik echt elke week schaats (en les heb) en mijn techniek is natuurlijk ook nog niet zo goed (ben wel echt met enorme sprongen vooruit gegaan). Al met al ben ik erg blij met de aankoop en het schaatsplezier is dan ook stukken groter geworden. Ik ga voor deze zomer ook maar eens skeelers kopen. :)
 15. frank de lange

  frank de lange New Member

  Wat leuk dat de adore's je zo goed bevallen octopus!!
  Altijd fijn dat een aankoop de juiste is.
  Gaaf dat je ook gaat skeeleren, ik heb ze vorig jaar ook aangeschaft na mijn eerste seizoen schaatsles.
  Nu het 2e seizoen schaatsles er op zit ga ik eerdaags ook zeker weer verder op de skeelers.
  In mijn geval heeft me dit ook nog geholpen, ik starte begin van het schaatsseizoen exact op het niveau waar ik ge eindigd was.
  Net als jij heb ik het 1e seizoen grote sprongen voorwaarts gemaakt qua techniek, en ook afgelopen 2e seizoen was dit weer het geval.
  Ik schaats dan wel 2x per week, en daarin had ik veel voordeel tegenover cursisten die alleen de lessen schaatsten.
  Het verschil was al vrij snel merkbaar.
  Schaats jij ook meerdere keren per week?
 16. Octopus

  Octopus New Member

  Leuk om te horen dat je ook zo enthousiast bent! Wat voor schaatsen en skeelers heb jij?
  Ik schaats maar 1x per week, omdat ik simpelweg geen tijd heb om 2x per week te schaatsen, maar zou op zich wel vaker willen. Ik denk dat ik er dan ook wel makkelijker in kom als ik weer op de ijzers sta. Maar misschien ga ik wel vaker skeeleren, omdat ik dan niet gebonden ben aan de ijsbaan en ik een heel lang fietspad met mooi, goed asfalt heb naast de deur.
 17. frank de lange

  frank de lange New Member

  Ik heb zelf vaste hoge viking marathon 1 schaaten.
  Sinds januari heb ik van mijn voormalig buurman (die ook les geeft bij de schaatsschool waar ik les) marathon 1 klapschaatsen geleend om dat te ervaren.
  Daar stond ik volgens mijn instructrice erg goed op.
  Nu moet ik nog de keuze maken of ik verder ga met mijn eigen marathons met een klapset of dat ik een thermoplastische schoen wil.
  De evo's spreken mij op zich ook wel aan, maar ook de nagano 2005 vind ik erg mooi (maar ben bang dat dit vooralsnog een overkill aan materiaal is)

  Mijn skeelers zijn raps stork, thermoplastische schoen.
  Maar deze vind ik toch wel erg hard en vrij hoog, ik heb ze erg voordelig aan kunnen schaffen en denk er over om ze in te ruilen voor andere skeelers.
  Hier bij mij in de zaanstreek liggen erg mooie stukken asfalt, en ik vanaf mijn voordeur een ronde van 10 km uitgedokterd waar 80- 90 % goed asfalt ligt.
  Erg fijn dus en ook makkelijk om s avonds een rondje om te gaan.

Deel Deze Pagina