Viking silver vs. bronze

Discussie in 'Materiaal Discussie' gestart door j97r, 9 jan 2020.

 1. j97r

  j97r New Member

  Hoi allen!

  Ik ben momenteel aan het kijken naar nieuwe schaatsen: ik schaats recreatief bij een vereniging zo'n 2 keer per week; ik heb niet een super hoog niveau (pootje over de bocht door kan ik nu). Ik merk dat mijn huidige schaatsen niet goed zitten en ben op zoek gegaan naar thermoplastische schaatsen

  Ik heb nu viking silver en viking bronze op het oog met een vast onderstel. Hebben jullie ervaring met één van deze modellen? Het enige verschil dat ik kan ontdekken tussen de schoenen is het materiaal waarvan ze gemaakt zijn (leer vs. synthetisch), wat is kwalitatief/schaatstechnisch gezien het verschil hiertussen?
 2. dsdevries

  dsdevries Active Member

  De marges in de schaatsbusiness zijn zeer gering. Er is maar een hele kleine afzetmarkt die ook nog eens heel kritisch is. Je mag er dus vanuit gaan dat je krijgt waarvoor je betaald. De Viking Silver en de Viking Silver 2 schoenen zijn beiden bijna twee keer zo duur als de Viking Bronze. De Viking Silver (2) is op alle vlakken een veel betere schoen dan de Viking Bronze. De afwerking zal ongetwijfeld beter zijn. Echter, het belangrijkste is dat de schoen je ook veel meer steun zal bieden en waarschijnlijk lichter zal zijn. Hiervoor dient er veel meer en betere koolstofvezel gebruikt te worden, wat de schoen zoveel duurder maakt. Dit zal je zeer zeker gaan merken met schaatsen. Vooral naarmate je techniek en dus ook je snelheid toe zullen nemen.

  Dit gezegd hebbende, is de beste schoen nog altijd de schoen die jou het beste zit. Dat een schoen thermoplastisch vervormbaar is wil nog niet zeggen dat ie om elke voet gevormd kan worden. Het begint bij een goede pasvorm. Elke fabrikant heeft zijn eigen leest. Daarnaast zijn er verschillen per schoen en per fabrikant in hoeverre het contrefort thermoplastisch vervormbaar is. Daarom is het van belang om naar een goede schaatsspecialist te gaan en veel schoenen te passen en je goed te laten informeren. Een goede specialist weet precies welke schoen bij jou voet past en kan ze ook vakkundig om jouw voet heen vormen. Daarnaast kan je schoenen ook vaak ook nog proefschaatsen en eventueel omruilen.
  Laatst bewerkt: 12 jan 2020
 3. dsdevries

  dsdevries Active Member

  PS. 2 jaar geleden is het Viking Gold model vernieuwd. Het lijkt erop dat het oude Viking Gold model de nieuwe Viking Silver 2 is geworden, maar dat kan ik niet met zekerheid zeggen.

  Destijds hoorde ik hele positieve verhalen over de vernieuwde Viking Gold schoenen. De voornaamste problemen die mensen hadden met de oude Viking Golds, zijn in het nieuwe model aangepakt. Dan praat je over het slapper worden van de support rond de enkels binnen enkele jaren en de geringe support onder de voetboog. Al met al zijn de nieuwe Viking Golds weer een stuk stijver dan oude.

  De Viking Bronze wordt eigenlijk niet echt serieus genomen. Er wordt namelijk altijd gezegd: Bespaar op het ijzer, nooit op de schoen! Ik ken dan ook niemand die deze schoenen heeft.
  Laatst bewerkt: 12 jan 2020
 4. Glide-Ahead

  Glide-Ahead Active Member

  Er is geen reden de Viking Bronze zo de grond in te boren. Viking is beroemd om de goede pasvorm, en dit zullen ze met de Bronze ook goed hebben gedaan. Het verschil zit vooral in de goedkopere materialen waarvan de schoen gemaakt is.
  Laatst bewerkt: 20 jan 2020
 5. Mannes viking

  Mannes viking Active Member

  Ik had deze schoen ook bijna genomen
  Ik wou een compleet nieuwe set klapschaatsen uitzoeken en mijn oog was ook gevallen op de viking bronze met de eclipse onderstel ik vroeg de verkoper wat het verschil was tussen de bronze en de viking silver 2 omdat er ook een aanzienlijk prijsverschil in zat
  Het had meer te maken met de materialen die gebruikt zijn in de schoenen en de kwaliteit van het leer en de stijfheid van de schoenen dus ik heb de bronze om die reden niet genomen maar de silver 2
  Dat wil natuurlijk niet zeggen dat het een slechte of verkeerde schoen is
  Wat ik uit eigen ervaring kan zeggen over de silver 2 schoen is dat als hij eenmaal goed zit ik moest even 2 x terug enkel uitknobbelen en voet plaat moest wat gevormd worden maar het is een fijne lichte schoen met zeer direct contact met het onderstel en met het ijs en heb voor mijn gevoel nog nooit zo lekker gereden op schaatsen en bij kardinge in Groningen was een actie nu ik betaalde voor de complete set 575 euro
  Laatst bewerkt: 4 feb 2020
 6. Mannes viking

  Mannes viking Active Member

  Gisteravond toevallig op de ijsbaan van kardinge
  2 mensen gesproken die reden op de viking bronze
  Ze waren er zeer te spreken over
 7. JJS

  JJS Active Member

  Interessant topic. Ik wil nog even de koopjeuk onderdrukken en eventueel pas volgend jaar naar de winkel rennen maar toch....

  Als ik zo naar het thermoplastische aanbod van Viking kijk dan snap ik eigenlijk de silver niet goed. Dat ding kost serieus geld en als je dan toch met geld aan het smijten bent is de gold helemaal niet zo heel veel duurder meer. De brons is duidelijk voor een heel andere doelgroep. Als die een beetje waar voor zijn geld biedt dan is die zeer interessant.
 8. Mannes viking

  Mannes viking Active Member

  De silver 2 is volgens mij voortgekomen
  Uit de gold series
  Alle nadelen van de gold is aangepakt
  En dus daarom is de silver 2 verbeterd
  en er is meer carbon gebruikt dat maakt de schoen ook vele malen lichter
  De bronze is een lowbudget schoen
  Met synthetic leer
  Ik zou zeggen ga een aantal schoenen passsn
  Laatst bewerkt: 13 feb 2020
 9. Mannes viking

  Mannes viking Active Member

  ik weet niet of het waar is maar de gold gaat eruit
  wordt volgens mij straks niet meer geproduceerd
 10. JJS

  JJS Active Member

  Heb je daar ook een bron voor? Klinkt mij namelijk zeer ongeloofwaardig in de oren. Juist die Gold lijkt de bestseller te zijn en ook nog het topmodel. Twee redenen voor een sales/marketing afdeling om juist dat model (of in elk geval die naam) te koesteren. Ermee stoppen om dan in het vervolg de Silver als top model te hebben communiceert als een stap terug voor het hele merk. Een gold rijder van nu gaat echt niet zomaar zijn golds vervangen door een silver, die rijdt zijn schaatsen op of stapt over naar een andere merk dat nog wel in het top segment actief is.
 11. Mannes viking

  Mannes viking Active Member

  Ik had het hier vandaan. of ik had het niet goed gelezen
 12. dsdevries

  dsdevries Active Member

  Wellicht niet helemaal goed verwoordt.
  2 jaar geleden is het Viking Gold model juist vernieuwd waarbij veel problemen van de oude Viking Gold zijn aangepakt. Die nieuwe Viking Golds zijn nu inderdaad het best verkopende model van Viking.

  Het lijkt erop dat de Viking Silver 2 nu gewoon de oude Viking Golds zijn. Dat verklaart ook het prijspunt. Ze zijn goedkoper dan de Viking Gold omdat de R&D reeds is terugverdient. Maar qua kwaliteit en materialisatie wel nog steeds high end. Het model is jarenlang verkocht als top of the line, totdat er iets beters is. Zo gaat dat ook met smartphones, laptops, racefietsen etc.

  De Viking Bronze is van begin af aan ingezet als instapmodel thermoplastische schoen. Bij het ontwerpen van de schoen is meer gekeken naar welke consessies gedaan kunnen worden om het prijspunt omlaag te brengen dan welke ontwikkelingen toegepast kunnen worden om een betere schoen te maken. Wat dat betreft snap ik Viking wel, alleen persoonlijk vind ik die schoen zijn geld niet waard.

  Over het algemeen is vrijwel iedereen het er namelijk over eens dat je beter consessies doet op het ijzer dan op de schoen. Voor hetzelfde geld kan je beter Viking Silver rijden met vaste ijzers of Viking Eclipse onderstel, dan Viking Bronze met een Sprint PM of Icon onderstel. Zelfs een tweedehands Viking Silver of Gold met Sprint P.M. is mogelijk voor het zelfde geld als nieuwe Viking Bronze met Viking Eclipse onderstel.
  Mannes viking vindt dit leuk.
 13. Glide-Ahead

  Glide-Ahead Active Member

  Ach, het idee is dus dat je een onderstel koopt van gelijke waarde met de schoenen. Samen met een budget onderstel is de prijs van de Viking Bronze acceptabel.
  Mannes viking vindt dit leuk.
 14. Mannes viking

  Mannes viking Active Member

  Ik ben bij Norg schaats en Skeeler zaak geweest en heb nu viking gold 2005 schoen met viking sapphire ijzers zaten gelijk beter en niet zo bekneld als de silver 2.
  De winkelier wist mij te vertellen dat de 2005 schoenen niet meer geproduceerd worden
 15. JJS

  JJS Active Member

  Er is een nieuwe gold. Daarom zit ik ook wel met een scheef oog naar die 2005 te kijken kan hem hier nieuw met Nagano ijzers voor 600 euro kopen. Volgens mij best een geinige prijs.
  Mannes viking vindt dit leuk.
 16. Mannes viking

  Mannes viking Active Member

  Zal je geen miskoop aan krijgen ze zitten naar mijn menig niet zo stug als de silver 2 de nieuwe 2017 daar in tegen is wel weer stugger
 17. JJS

  JJS Active Member

  Ik heb afgelopen week wat schoenen gepast, oa de vinking bronze, silver en gold. Los van de verschillende kleuren, materialen en verhalen, de leest is van al die modellen verschillend. Dus als de bronze je perfect past is die beter dan een gold of silver. (de bronze is erg smal, de silver vrij laag en de gold wat breder - voor mij waren geen van de Vikings de juiste schoen)
 18. Glide-Ahead

  Glide-Ahead Active Member

  Dat klinkt als een EVO klant. Ik had hetzelfde, de voor mij te smalle pasvorm en vooral die ontblote achillespees... vond in mijn eigenwijsheid de Viking Gold 2005 helemaal niks.
 19. Ronald Kramer

  Ronald Kramer New Member

  Ik lees met interesse dit topic. Afgelopen week heb ik nieuwe schaatsen gekocht. Ik reed nog op Zandstra comfort noren metzo'n witte plastich buis. De schaatsen waren ruim 25 jaar oud, en voldeden mij voor mijn gebruik ruim voldoende. Ik moet hierbij vermelden dat ik niet heel veel schaatste, en voornamelijk op natuurijs was aangewezen. Dit vanwege het feit dat ik op Texel woonde. Nu ik in de buurt van Leeuwarden woon kriebelde het schaatsvirus ook weer. Bij Haijma sport ben ik wezen kijken naar schaatsen. In eerste instantie een keer geschaatst op Salomon kluunschaatsen ,met een freeskate ijzer. Dat was totaal geen succes voor mij. Daarna een aantal thermoplastisch vervormbare schoenen gepast. Ook de Viking bronze en silver. Beide schoenen zaten goed, en vanuit prijstechnisch oogpunt heb ik voor de bronze gekozen. De dag na aanschaf anderhalf uur rondjes gereden, en wat ging dat geweldig. Slechts een klein blaartje, dus dat viel mee. Nu ben ik geen deskundige op het gebied van pasvorm schoenen, en ook voor wat betreft het schaatsen, maar ik kan niet anders als concluderen dat de instapversie van viking voor wat betreft thermoplastische schoenen voor iemand die wil beginnen om het schaatsen wat meer op te pakken volgens mij een goede keus is.
  JJS vindt dit leuk.
 20. JJS

  JJS Active Member

  En die mening deel ik helemaal. Verschil tussen slappe schoenen en "goedkope" thermoplastische schoenen is groot, wat daarna komt.... volgens mij vooral mooiere materialen, duurder... Als de leest voor je geschikt is is het goed. Pas heb ik voor mijn zoon ook de Viking Bronze gekocht, niet omdat die het goedkoopst zijn maar omdat die hem goed passen.

  (maar, ik word nog regelmatig aan snot gereden door mensen op hele oude slappe Viking marathons, soms zelfs met vaste ijzers.... Dat kan dus ook werken en dat zijn mensen die ook veel rijden. Een goede techniek maakt ook uit, het is niet de schaats die je hard laat gaan.)

Deel Deze Pagina