Viking silver vs. bronze

Discussie in 'Materiaal Discussie' gestart door j97r, 9 jan 2020.

 1. j97r

  j97r New Member

  Hoi allen!

  Ik ben momenteel aan het kijken naar nieuwe schaatsen: ik schaats recreatief bij een vereniging zo'n 2 keer per week; ik heb niet een super hoog niveau (pootje over de bocht door kan ik nu). Ik merk dat mijn huidige schaatsen niet goed zitten en ben op zoek gegaan naar thermoplastische schaatsen

  Ik heb nu viking silver en viking bronze op het oog met een vast onderstel. Hebben jullie ervaring met één van deze modellen? Het enige verschil dat ik kan ontdekken tussen de schoenen is het materiaal waarvan ze gemaakt zijn (leer vs. synthetisch), wat is kwalitatief/schaatstechnisch gezien het verschil hiertussen?
 2. dsdevries

  dsdevries Active Member

  De marges in de schaatsbusiness zijn zeer gering. Er is maar een hele kleine afzetmarkt die ook nog eens heel kritisch is. Je mag er dus vanuit gaan dat je krijgt waarvoor je betaald. De Viking Silver en de Viking Silver 2 schoenen zijn beiden bijna twee keer zo duur als de Viking Bronze. De Viking Silver (2) is op alle vlakken een veel betere schoen dan de Viking Bronze. De afwerking zal ongetwijfeld beter zijn. Echter, het belangrijkste is dat de schoen je ook veel meer steun zal bieden en waarschijnlijk lichter zal zijn. Hiervoor dient er veel meer en betere koolstofvezel gebruikt te worden, wat de schoen zoveel duurder maakt. Dit zal je zeer zeker gaan merken met schaatsen. Vooral naarmate je techniek en dus ook je snelheid toe zullen nemen.

  Dit gezegd hebbende, is de beste schoen nog altijd de schoen die jou het beste zit. Dat een schoen thermoplastisch vervormbaar is wil nog niet zeggen dat ie om elke voet gevormd kan worden. Het begint bij een goede pasvorm. Elke fabrikant heeft zijn eigen leest. Daarnaast zijn er verschillen per schoen en per fabrikant in hoeverre het contrefort thermoplastisch vervormbaar is. Daarom is het van belang om naar een goede schaatsspecialist te gaan en veel schoenen te passen en je goed te laten informeren. Een goede specialist weet precies welke schoen bij jou voet past en kan ze ook vakkundig om jouw voet heen vormen. Daarnaast kan je schoenen ook vaak ook nog proefschaatsen en eventueel omruilen.
  Laatst bewerkt: 12 jan 2020 om 11:14
 3. dsdevries

  dsdevries Active Member

  PS. 2 jaar geleden is het Viking Gold model vernieuwd. Het lijkt erop dat het oude Viking Gold model de nieuwe Viking Silver 2 is geworden, maar dat kan ik niet met zekerheid zeggen.

  Destijds hoorde ik hele positieve verhalen over de vernieuwde Viking Gold schoenen. De voornaamste problemen die mensen hadden met de oude Viking Golds, zijn in het nieuwe model aangepakt. Dan praat je over het slapper worden van de support rond de enkels binnen enkele jaren en de geringe support onder de voetboog. Al met al zijn de nieuwe Viking Golds weer een stuk stijver dan oude.

  De Viking Bronze wordt eigenlijk niet echt serieus genomen. Er wordt namelijk altijd gezegd: Bespaar op het ijzer, nooit op de schoen! Ik ken dan ook niemand die deze schoenen heeft.
  Laatst bewerkt: 12 jan 2020 om 11:15
 4. Glide-Ahead

  Glide-Ahead Member

  Er is geen reden de Viking Bronze de grond zo in te boren. Viking is beroemd om de goede pasvorm, en dit zullen ze met de Bronze ook goed hebben gedaan. Het verschil zit vooral in de goedkopere materialen waarvan de schoen gemaakt is.

Deel Deze Pagina