viking sapphire onder skeelerschoen kan dat ??

Discussie in 'Materiaal Discussie' gestart door Mannes viking, 22 apr 2020.

 1. Mannes viking

  Mannes viking Member

  viking sapphire onder skeelerschoen kan dat ??
  mijn skeelerschoenen raps parrot zitten echt lekker dus dacht ik ga mijn viking sapphire er onder zetten
  maar dat gaat niet kwam ik achter de boutjes van de sapphire waren smaller en de sleuf is van voor naar achter en bij de viking van links naar rechts.
  en de skeelerboutjes van buiten naar binnen en de viking vanuit de schoen naar buiten
  ik zie vaak mensen met skeeler schoenen schaatsen is het wel mogelijk of een of andere aanpassing die nodig is ???
 2. SchaatsDaan

  SchaatsDaan Active Member

  Ik heb zelf redelijk wat ervaring met schaatsen op skeelerschoenen, en ik zou het afraden, zeker als je genoeg budget hebt om een apparte schaatsschoen te kopen.
  Een schaatsschoen is wat slapper dan een skeelerschoen, en dat is niet voor niks. Het is bijna onmogelijk om te skeeleren op een schaatsschoen omdat deze schoen dan niet genoeg steun geeft. Andersom kan wel, maar een skeelerschoen is zo hard dat je bijna geen gevoel meer hebt op het ijs. Zeker als je viking schoenen gewend bent zul je dit enorm merken, maar ik vond het verschil tussen mijn skeelerschoenen en mijn Maple schaatsschoenen al enorm. In de bocht kun je iets meer kracht leveren, maar op het rechte stuk heb je totaal geen gevoel en kun je een stuk minder goed sturen.
  Mocht je het toch willen proberen, dan zijn de volgende dingen belangrijk.
  Een skeelerschoen heeft bijna altijd een 195mm steek. Dit houd in dat de de afstand tussen het midden van de 2 gaten onder in de schoen 195 mm is. Je moet dus een ijzer hebben dat ook een 195mm steek heeft.
  Waarschijnlijk heeft jouw skeelerschoen lengtegleuven onder in de schoen (de gleuf waarin het bevestigingsboutje van de schoen gaat is in de lengte van de schoen, van voor naar achteren gericht), omdat de meeste skeeleronderstellen breedtegleuven hebben. Je zult dus ook een schaatsonderstel moeten hebben met breedtegleuven, want als beide een lengtegleuf of beide een breedtegleuf hebben is het niet mogelijk om de schaats en de schoen goed te verstellen ten opzichte van elkaar.
  Als de boutjes van onder naar boven in de schoen gaan bij je skeelerschoen kun je dit vaak wel monteren, maar daarvoor moet je wel eerst je onderstel uit elkaar halen.
  Kort samengevat:
  - je schoen en je ijzer moeten dezelfde bevestigingsafstand hebben, bij skeelers vaak 195mm
  - je schoen óf je ijzer moet een lengtegleuf hebben en de andere een breedtegleuf.

  Als je raps schoenen heel erg lekker zitten zou je misschien ook nog op zoek kunnen gaan naar een raps schaatsschoen met een vergelijkbare pasvorm.
  Succes!

  Verstuurd vanaf mijn Redmi Note 7 met Tapatalk
  Glide-Ahead en Mannes viking vinden dit leuk.
 3. dsdevries

  dsdevries Active Member

  Kort antwoord: Nee, dat kan niet. Schaatsschoenen hebben breedtesleuven en skeelerschoenen hebben lengtesleuven. Ook gaaN bij schaatsschoenen de bouten van binnen naar buiten met een moer in het onderstel. Bij skeelerschoenen zit de moer in de schoen en draai je de bout van buiten vast.
  Mannes viking vindt dit leuk.
 4. Mannes viking

  Mannes viking Member

  Oké duidelijk thanks voor de reactie

Deel Deze Pagina