Viking klapset

Discussie in 'Materiaal Discussie' gestart door HenkJan, 21 jan 2015.

 1. HenkJan

  HenkJan New Member

  Goeiemiddag..

  Ik was van plan mijn Viking marathon thermo's te voorzien van een Viking klapset. Nu verkoopt vd Woude in Hoorn die niet meer omdat er een hoop problemen mee zouden zijn. Op internet en ook hier lees ik daar niks over. Heeft iemand goede of slechte ervaringen met deze klapset ?
 2. Schaatstinus

  Schaatstinus Active Member

  Jaren terug toen de klapschaats inkwam heb ik de oerversie van de Viking conversiekit gekocht. Over het klapmechanisme met de lastig te vervangen veer en toen nog met een bronzen glijlager was ik niet tevreden. Later heb ik dit vervangen door de Viking opvolger, veerprobleem en na een jaar of wat speling op het lager ook met die set. Toen met een Finn klapset gereden met uitwendige eenvoudig te vervangen veren. Veersysteem prima, maar ook deze klapset had bronzen glijlagers waar naar verloop van tijd speling op kwam. Sinds ruim een jaar rij ik op Maple ijzers met uitwendige eenvoudig te vervangen veren en precisielagers.
  Ongeveer 40 weken ervaring met deze Maple klapset: 40 weken x gemiddeld 200 rondjes per week zijn 8000 rondjes. Stel gemiddeld 50 slagen/klappen per ronde, dat is 25 klappen per schaats per ronde. 8000 Ronden x 25 klappen = 200.000 klappen. Nog geen spoortje van slijtage. Wel 3 of 4 maal een veer verloren, even naar de kant en na twee minuten rij je weer met een gemonteerde reserve veer.
 3. HenkJan

  HenkJan New Member

  Als de klappers met de aantallen rondjes die jij rijdt een paar jaar meegaan zijn ze niet zo heel slecht. Zelf rij ik twee keer per week een uur en misschien 25 rondjes per keer. Denk dat ik de Viking set gewoon aanschaf, kan ik altijd nog gaan sparen voor een paar Maple's o.i.d. Bedankt voor je reactie
 4. Krizz

  Krizz Well-Known Member Medewerker

  De nagano klapset van viking is gewoon goed.
  Als je echt veel schaatst (3-4x per week) en je klappers vaak vol open trekt zou ik uit voor zorg de veren 1x per jaar vervangen.
  Dat kan jezelf doen of laten doen als je ze opnieuw een ronding in laat zetten.
  Ik heb op deze manier nog nooit een gebroken veer gehad.
  In de nieuwere versies zit al een hardere as die minder slijt.
 5. Schaatsmuis

  Schaatsmuis New Member

  Hallo Henk Jan, ik heb vorig jaar de overstap gemaakt naar klapschaatsen, met een klapset onder mijn marathon specials. Ik schaats 2x per week en heb er tot nu toe geen problemen mee gehad, ze bevallen prima. Wel kreeg ik na verloop van tijd een beetje zijwaardse speling in het mechanisme, maar dat kwam omdat ik de schroeven niet goed vast had gedraaid, daar moet je dus even op letten als je de set er zelf onder zet. Succes met je keuze, Michel
 6. HenkJan

  HenkJan New Member

  Bedankt voor de reacties iedereen. Ik ben er wel uit denk ik..ga de losse klapset van Viking aanschaffen en die op mijn eigen ijzers en schoenen zetten. Daar kan ik dan in ieder geval een tijdje mee vooruit.
  Prima forum overigens hier !!!
  HenkJan

Deel Deze Pagina