Verschil viking schoen gold (2000 of 2005),schoen silver en bronze?

Discussie in 'Materiaal Discussie' gestart door Schaatsertjeschaatst, 29 apr 2018.

Tags:
 1. hallo,
  Ik kan nu voor 125 euro per stuk op MP 2 nagano silver schoenen kopen. Een maat 39 de ander 40.
  Nu vraag ik mij af: wat is nu het verschil met de nagano gold en silver. En ook de nieuwe bronze. De bronze heeft thermo moddeling, geen thermoplastische schoen.
  Meer weet ik er niet van, ik hoop dat jullie mij verder kunnen helpen
 2. Glide-Ahead

  Glide-Ahead Active Member

  De Gold is gemaakt van kangoeroe en de Silver van koe. De Bronze is een fabeltje en bestaat niet. Nagano is de naam van het klaponderstel en niet de schoenen.
 3. Als dat het enige verschil is kies ik voor de sliver!
  En bij oomsport kun je de bronze pre-orderen
 4. Eelco

  Eelco Well-Known Member

 5. Is een contefort alleen de hiel en hak?
 6. Misschien een beetje off-topic,
  Is de silver te vergelijken met de rl7000 of gl90 of de nl90?
 7. Eelco

  Eelco Well-Known Member

  Contrefort is in mijn beleving inderdaad alleen achterzijde schoen. Misschien dat iemand me nog gaat corrigeren.
 8. senior

  senior Member

  "Een contrefort is een onderdeel van een schoen. Andere benamingen zijn hakstuk en hielstuk. Het is een versteviging aan de achterzijde van de schoen die de achtervoet ondersteunt en de hiel op zijn plaats houdt"
 9. Glide-Ahead

  Glide-Ahead Active Member

  Viking heeft de vreemde gewoonte om nieuwe producten eerst alleen bij sommige handelaren bekent te maken en niet op hun website te zetten.
  Ik zie het staan bij Oomsport ja, mooie schoenen!
 10. dsdevries

  dsdevries Active Member

  Het contrefort is idd een oud woord voor de verstevigde stuk rond de hiel/hak van een schoen. Echter, het contrefort in een schaatsschoen is in tegenstelling tot normale schoenen veel meer dan slechts een versteviging van de hiel. De duurdere schaatsen hebben tegenwoordig allemaal een zogenoemde kuip-constructie, waarbij het contrefort en de zool 1 geheel zijn. De kuip is het belangrijkste onderdeel van de schaatsschoen. Deze kuip bepaalt namelijk in belangrijke mate het schaatsgevoel van de schoen. De kuip moet jouw voet en enkels steun geven, maar tegelijkertijd het gevoel van de schaats op het ijs overbrengen en ook nog eens zo licht mogelijk zijn. Er gaat dus ontzettend veel tijd en geld naar onderzoek voor de ideale constructie. Een te stijve schoen is comfortabel, maar is niet makkelijk te sturen en zwaar. Een te slappe schoen daarentegen is te schichtig en vermoeiend in de enkels. De hele kuip is daarom gemaakt van koolstofvezel of glasvezel. Beide zijn dure materialen waarmee het mogelijk is om bepaalde delen van de schoen stijver te maken en andere delen weer flexibeler terwijl het geheel super licht blijft. De zool is extra stevig en niet vervormbaar, terwijl het contrefort is geïmpregneerd met thermoplastisch hars dat weer zacht wordt wanneer je het verwarmd. Het contrefort kan zo exact rond je enkel gevormd worden zodat het jou steun geeft op exact de juiste plaatsen. Koolstofvezel is duurder dan glasvezel omdat het lichter en sterker is. Een duurdere schoen gebruikt daarom meer koolstofvezel. Daarnaast is het contrefort in een duurdere schoen veel hoger dan in een goedkopere schoen, tot ver boven het enkelgewricht en loopt het verder door naar voren. Zo wordt je enkel helemaal omsloten als een soort brace.

  Je kan in een schaatsschoen goed voelen hoe stijf hij is en hoe ver het contrefort door loopt door er en beetje in te knijpen.

  Er is overigens in elke sport en zowel bij schaatsen een trend dat alles steeds stijver en lichter moet voor betere prestaties. Het idee is dat minder flex in het materiaal zorgt dat je je kracht beter over kunt brengen. Hoe stijver hoe beter dus, maar het is wel afhankelijk van welk ijzer je eronder schroeft. Schroef je een slap ijzer onder een super stijve schoen, dan zul je haast niets meer voelen en wordt het lastiger je timing goed te krijgen. Met een stijvere schoen, zul je dus ook een stijver ijzer moeten.
  Schaatsertjeschaatst vindt dit leuk.
 11. SchaatsDaan

  SchaatsDaan Active Member

  De nagano silver is volgens mij te vergelijken met de maple rl-7000. De gl-90 is een hogere klasse, vergelijkbaar met de viking gold. Ik hoorde laatst van een winkel dat de maple nl-90 eigenlijk een beetje mislukt is, dus ik weet niet of die met een viking schoen te vergelijken is. De eigenschappen van maple en viking schoenen zijn heel anders, dus zijn niet goed te vergelijken.
  Ik denk dat je met €125 een goede deal hebt voor de viking silver schoenen, maar let er wel op dat ze goed passen! Dat is altijd het belangrijkste van een schaatsschoen.
  Schaatsertjeschaatst vindt dit leuk.

Deel Deze Pagina