verkiezingen waterschap

Discussie in 'Schaatscafé 'De Ronding'' gestart door proeme, 20 feb 2019.

 1. proeme

  proeme Well-Known Member

  Binnenkort verkiezingen voor de waterschappen. In hoeverre heeft mijn stem invloed op het beleid rondom natuurijs? Dat item staat natuurlijk weer niet in de stemwijzer...

  waterschap Noorderzijlvest in mijn geval, maar misschien zijn er ook mensen in andere waterschappen die dit punt wel interessant vinden?
 2. JaapvdB

  JaapvdB Well-Known Member

  Noorderzijlvest (ook mijn stroomgebied):

  Vorst
  Als het vriest, zetten wij ons in voor goed ijs. Wilt u een schaatstocht organiseren? Wij denken graag met u mee. Neem daarvoor contact met ons op.

  Wij doen ons best voor goed ijs
  Wanneer er een langdurige vorstperiode met kans op strenge vorst komt, dan zorgen we voor minder stroming in het water. Want hoe minder stroming, hoe sneller het ijs groeit. Dat doen we zo:
  - We zetten gemalen uit. Sommige gemalen moeten soms even draaien omdat ze anders kapot vriezen. Gemalen die polders droog houden kunnen niet altijd uit.
  - We regelen dat stuwen zo min mogelijk stroming geven.
  - Wij kunnen een vaarverbod instellen, zodat boten het ijs niet kapot kunnen varen.

  Het belangrijkst vinden we dat er voldoende water is en dat de kwaliteit van het ijs goed is. Natuurlijk willen wij ook dat u kunt schaatsen.


  Dus: stemadvies is niet nodig, het is al geregeld. :)
 3. proeme

  proeme Well-Known Member

  we KUNNEN een vaarverbod instellen. Maar doen ze dat ook? Dat zal per partij verschillen vermoed ik.

  zo min mogelijk stroming... wie bepaalt dat minimum?

  gewoon nieuwsgierigheid hoor
 4. Hakkie2

  Hakkie2 Well-Known Member

  Hmmm, ik laat mijn stem toch niet afhangen van die misschien 2 tot 3 weken in de 4 jaar dat ze er zitten. Sorry. Dan schaats ik wel op een plas waar geen stroming is.

  Edit: toch even gekeken, dit zegt Rijnland:

  Tijdens een vorstperiode probeert Rijnland zo goed mogelijk mee te werken aan de ijspret, door waar mogelijk over te gaan op 'vorstbemaling'. Hierbij wordt de inzet van gemalen waar mogelijk beperkt. Reden is dat stromend water slecht is voor de ijsaangroei. Bovendien kan er na bemaling een lege ruimte ontstaan tussen het ijs en de bovenste waterlaag, wat gevaar oplevert voor de schaatsers. Een aantal gemalen moet af en toe wel draaien, met het oog op de waterveiligheid.

  https://www.rijnland.net/actueel/nieuws/nieuws-2018/ijspret
  Laatst bewerkt: 20 feb 2019

Deel Deze Pagina