Veluwemeer bij Elburg

Discussie in '2010-2011' gestart door Sjoerd, 29 nov 2010.

 1. Sjoerd

  Sjoerd Active Member

  Maandag is er al bij Elburg op het Veluwemeer geschaatst:

  [youtube]http://www.youtube.com/watch?v=fguQ5n9121o[/youtube]

  Zie ook artikeltje in de Stentor:

  Waaghals op natuurijs Elburg
 2. Anonymous

  Anonymous Guest

  Vandaag daar ook even geschaatst, een leuk rondje kunnen maken, maar je komt enkel het ijs haast niet op, de randen zijn erg dun en liggen overal open, niet echt aan te raden dus nog voorlopig. Vanavond komt er een stukje over op bij het nieuwsuur 22:00 uur ned. 2
 3. Nogevendit

  Nogevendit Well-Known Member

  Voor wie het niet gezien heeft: daar bevestigde ze het opstapprobleem. Langs de randen is het net iets warmer, vandaar dat t daar minder dik is. Maar de mensen die erop stapten, deden dit met de schoenen nog aan. Gingen ze dan op t ijs de schaatsen onder binden ? Ik zou zelf wel meteen willen wegrijden.
 4. Anonymous

  Anonymous Guest

  Wanneer je in de modder tussen het riet ze aan wil doen, prima, ik zou er relaxed eerst opstappen en dan op het ijs ze veilig onder binden. Ga je er dan met een voetje door, dan heb je de schaatsen nog droog.
 5. Anonymous

  Anonymous Guest

  Herogewier, heb je het over het stukje tussen Noordeinde en Elburg, om precies te zijn bij de eilandjes? Ik ben er vaak als een van de eersten op daar, maar vond het gister echt tegenvallen. 150m heen en weer, tsja, ik hoef er niet als eerste op om er maar als eerste op te zijn. Je moet wel een beetje fatsoenlijk kunnen schaatsen. Het grote water lag gister nog volledig open. Wellicht na de vorst van vannacht iets beter, maar gezien de harde wind zal het open water nog steeds open zijn. Kom je van ver, ga hier dan ook vandaag beslist nog niet heen. Niet de moeite waard.
 6. Anonymous

  Anonymous Guest

  Klopt helemaal, kom je uit de buurt, kan je het nog wel doen voor de leuk, maar van ver zeker niet de moeite waard. Door de sneeuw kan je nu inderdaad niet veel verder meer rijden, want je ziet gewoon niet wat er zit. Zonder sneeuw was het prachtig en kon je denk ik wel verder, maar nu niet. De plekken waar de meeste jaren ook al vlot goed geschaats kon worden liggen nog helemaal open.
 7. Anonymous

  Anonymous Guest

  Op het filmpje herken ik de omgeving van het vogeltjeseiland. Dat is aan de andere kant van Elburg tussen Elburg en Noordeinde, eigenlijk heet het daar Drontermeer.
  Hier de link van googlemaps Klik hier
  Op de kaart zie je afslag van de Zomerdijk waar je goed kan parkeren.
  Op deze plek kun je bijna ieder jaar het eerste het ijs op.

  -- mods edit --
  Link onder water gezet
 8. WouterB

  WouterB Member

  Hij is vaak de eerste die het ijs opgaat en de laatste die eraf gaat. Weet nog dat hij twee jaar geleden na een kleine twee weken dooi nog steeds bij Elburg aan het schaatsen was onder de noemer "het kan nog steeds" met een krantje in zijn handen als bewijs. :D
 9. ducatif1

  ducatif1 Member

 10. Sjoerd

  Sjoerd Active Member

  Goed om te weten. Ik werd vandaag gebeld door NRCnext. Omdat ik het eerste berichtje had gepost, dachten ze dat ik al op het ijs had gestaan :) .

  Ik moest ze dus teleurstellen...
 11. knikker

  knikker New Member

 12. Anonymous

  Anonymous Guest

  Terug naar wat belangrijk is: Is het ijs daar inmiddels goed begaanbaar over langere stukken?
 13. flevolander

  flevolander New Member

  In de krant (AD) stond vandaag dat het Veluwemeer vrijwel overal dichtgevroren is en dat er al 'lange' tochten langs rietkragen gemaakt kunnen worden.
  Ik zelf kan je verder niks vertellen (helaas) over het ijs/kwaliteit enz.
 14. skatetheo

  skatetheo New Member

  Vanmiddag geschaatst op veluwemeer tussen brug elburg en spoortunnel bijkampen.
  overal sneeuw op het ijs, veel wakken nog en veel verschil in ijsdikte.
  Kon ongeveer een stuk van 3 a 4 Km schaatsen.
  soms heel mooi ijs dan weer ribbelige stukken. Niet echt super.

  Hoop dat het toch maar even dooit en dan weer mooi opvriest.

  Groet Theo
 15. Reina85

  Reina85 Member

 16. knikker

  knikker New Member

  Zojuist even wezen kijken op het Drontermeer, want zo heet dit stukje tussen Kampen en Elburg eigenlijk. Er wordt geschaatst tussen de Hanzelijn en de zuivering bij Elburg. Geen fantastisch ijs, veel sneeuw en ruwe stukken. Maar dik genoeg om veilig te kunnen schaatsen, aldus drie mannen die dit stuk geschaatst hebben.

Deel Deze Pagina