Veiligheid en het uitzetten van banen

Discussie in '2011-2012' gestart door hedzer bergsma, 2 feb 2012.

 1. Beste mensen,

  ik maak mij zorgen over de gang van zaken met betrekking tot een aantal topics die ik gister en vandaag heb gelezen. Ten eerste kan ik mij heel goed voorstellen dat iedereen graag op natuurijs wil schaatsen en dat plekken als het Paterswoldsemeer (onder andere) een grote aantrekkingskracht uitoefent op fanatieke natuurijsrijders.

  Dat er mensen zijn die het aandurven en dan ook de gevaarlijke plekken markeren met takken/afzetlint lijkt in eerste instantie een uitstekende actie en bevorderlijk voor de veiligheid.

  Wat je daarmee ook aangeeft is dat het ijs vertrouwd zou zijn zolang je je aan de route houdt. Dit zal ongetwijfeld gelden voor de 5, 10 of 15 mensen die inmiddels in kleine groepjes de uitgezette route hebben gereden. Je geeft hier ook een signaal mee aan de horden die een uitgezette baan zien en denken dat het ook voor 100-en of 1000-en mensen betrouwbaar zou zijn.

  Ik vraag mij af of dit wel zo is. Zou je op dit moment enkele 1000-en mensen op (bijvoorbeeld) het Paterswoldsemeer kunnen laten schaatsen? Persoonlijk denk ik het (nog) niet. Daar hebben we nog minstens een aantal dagen vorst voor nodig.

  Is het dan verstandig om een baan uit te zetten zonder te weten wat voor effect dit heeft? Natuurlijk is iedere rijder voor zichzelf verantwoordelijk voor de plek waar hij gaat rijden en de risico's die hij/zij neemt.
  Misschien moet er ook nagedacht worden over signalen die worden afgegeven door vrijwillig routes uit te zetten en het mogelijke effect dat dat heeft op de onervaren massa.

  Hedzer Bergsma
 2. Nadenken over routes? er worden geen routes uitgezet, er wordt puur verkend. Er werd vandaag 2x een nat pak gehaald, ja dat gebeurt ook, zonder pioniers geen vooruitgang. Tsja, het is een filosofische kwestie, natuurijs is anarchie, mensen zijn zelf verantwoordelijk. Een troost: morgen is met deze temperaturen het ijs weer 3 cm dikker!
 3. HA01761

  HA01761 Active Member

  Ik snap je bedenkingen, maar je kunt het ook anders zien:
  Zodra een vereniging een officiƫle toertocht organiseert storten (tien)duizenden mensen zich er bovenop en is de boel aan het eind van de dag kapot.
  Door hier en daar subtiel een lintje te hangen kun je de boel subtiel sturen zonder dat er grote massa's op af komen, met minder gezeur over aansprakelijkheid etc.
 4. Quiri

  Quiri Member

  Hier moest ik even over nadenken. Ik heb vanochtend meegeschaatst met een groepje verkenners. Gisteren zag ik niemand op het ijs en ben er dus zelf ook niet op gegaan. Natuurlijk zijn er mensen die het forum lezen en op grond van de posts menen dat het veilig genoeg is om erop te gaan. Dat is maar een klein groepje mensen en als ze slim zijn nemen ze de meldingen van de schaatsers ter harte. Het gros wat komt schaatsen rijdt langs het meer en ziet er mensen op. Dan denken ze dat het veilig is en halen direct hun schaatsen. (Zo was ik ook voordat ik het forum kende!) Vanmiddag was ik er weer en zag een aantal mensen met hele jonge kinderen waarbij ik een slecht gevoel had. Ik dacht: waarom gaan die niet naar een beschutte plek als een natuurijsbaan? Er zijn er genoeg in de omgeving. Ik neem mijn zoontje van 6 ook nog niet mee naar het meer. Maar het is zoals het is: men is toch zelf verantwoordelijk, alleen een hoop mensen denken niet na en kijken niet uit. De post van Ugo Hoekstra bij het Paterswoldse meer kan ik alleen maar toejuichen, die geeft precies aan waar je op moet letten als je wel gaat schaatsen. Als je alle posts leest en beslist dat je het te link vindt, ben je natuurlijk altijd goed bezig.
  Ik wens iedereen nog veel schaatsplezier de komende week en weinig natte pakken! :wink:
 5. jancellara

  jancellara New Member

  Als iedereen die ik de afgelopen dagen door het ijs heb zien gaan, op tv of op you tube , nu rustig eens 2 of 3 dagen langer afwachten. Zou het voor iedereen het een stuk veiliger worden om het ijs op te gaan.... Ten eerste maak je voor 2 dagen het ijs nog onveiliger als het al is en zo als boven al aangegeven geef je het verkeerde voorbeeld aan andere mensen ( volwassenen en zeker naar kinderen toe).... Er zijn al een aantal berichten van vermissingen in de media en ik hoop dat ze die niet weer vinden onder het ijs....En ten tweede is het ook leuker voor diegene die er wel door zijn gegaan, want geef het ijs wat extra tijd en je weet zeker dat je er niet meer door gaat...Toch

  Als voorbeeld de Rijperkerkerpolder, waar je gewoon dezelfde man er 3 tot 4 keer door het ijs ziet gaan...ze moeten zo iemand er gewoon aftr.... ( vul zelf maar in) die mensen verpesten het plezier van een ander ook nog eens...

  Groetjes en veel schaatsplezier
 6. Ugo Hoekstra

  Ugo Hoekstra Member

  Zoals Henk schreef worden er geen routes uitgezet op het PW meer maar wordt er verkend!
  We hebben meter voor meter het ijs gelezen en beken of het veilig is. en met krassen van de schaats gemarkeerd.
  Op een paar (2 a 3) gevaarlijke plaatsen hebben we takken gezet.

  Ik heb op het PW meer forum vanmiddag trouwens ook een duidelijke waarschuwing afgegeven!

  Als mensen denken dat ze overal als een kip zonder kop (of blind paard) kunnen gaan schaatsen als ze een paar mensen zien schaatsen dan is dat hun eigen beslissing.
  Als ze dat dan ook nog alleen doen en zonder veiligheidsmiddelen (priemen / touw) tsja??

  Als niemand gaat ooit gaat verkennen dan waren we nu nog steeds in de veronderstelling dat de aarde plat is en nog nooit op de maan geweest.
  Er moet iemand als eerste gaan. En ja dat heeft soms een prijs. En nogmaals met wat voorzorgsmaatregelen valt het best wel mee. Ik heb er vandaag 4 door zien gaan en zijn allen met nat pak weg gegaan of zelfs weer verder gaan schaatsen na droge kleren aantrekken.

  De ijsvogel sterft nu massaal de honger dood doordat ze bij hun dichtgevroren jachtgebiedje blijven en niet op verkenning uitgaan naar open water!!
 7. SprintMaster

  SprintMaster Well-Known Member Medewerker

  Hulde voor de pioniers op het Paterswoldse Meer! De windwakken zijn nu nog goed herkenbaar en je moet wel een ezel zijn als je daar overheen gaat rijden, zoals degene in het onderste filmpje waaghalzen op RTV Noord. Als er sneeuw gaat vallen wordt dat lastig.

  Ik vond nog een interessant artikel over ijsaangroei

  Richtlijn: bij een koudegetal (=gem. etmaaltemp zonder - teken) vanaf 16 en gunstige omstandigheden is het ijs ca. 7 cm dik, net genoeg om er overheen te gaan.
  De koudegetallen van Eelde waren de afgelopen dagen:
  zondag 2.5
  maandag 3.9
  dinsdag 5.8
  woensdag 4.8
  Totaal 17.0

  vandaag: ca 6 (max -3, min -9)

  Het ligt er dus aan vanaf wanneer de boel dichtligt. De zuidkant van het Paterswoldse Meer lag dinsdag al dicht zo te lezen. Maar dinsdagavond lag een groot deel van het meer nog open. Woensdagavond lag er wel een laagje op het Hoornse Meer. Als ik vanaf woensdag reken dan zitten we nu net op ruim 10, dus dan zit je met de voorspellingen voor morgen rond de 17. Met zaterdag op 25. Dan zou zaterdag misschien een rondje meer mogelijk kunnen zijn.

Deel Deze Pagina