Van Zoutkamp, via het Lauwersmeer naar Dokkum

Discussie in '2010-2011' gestart door Robert Bangma, 25 dec 2010.

 1. Robert Bangma

  Robert Bangma New Member

  Gisteren in Zoutkamp, op de Zoutkamerril opgestapt (voorbij de jachthaven) om te kijken of we via het lauwersmeer naar Dokkum kunnen schaatsen. Op de zoutkamperril is het prachtig schaatsen; mooi ijs, weinig sneeuw en slechts 2 schaatsers die er ook aan het schaatsen waren. Zij gingen tot het lauwersmeer, wij wilden door! Het lauwersmeer is te schaatsen, maar vergt wel enig doozettingsvermogen. Prachtige stukken zwart ijs, worden afgewisseld met robbelige stukken tot en met messcherpe, omhoog stekende schotsen. Hier kun je alleen overheen klunen. Door de harde wind beland je ook nogal eens in sneeuwduinen. We hebben de zuidelijke kant van het lauwersmeer genomen. Het ijs lijkt wel sterk. Opmerking hierbij is dat we grotendeels de Noord Oostenwind in de rug hebben gehad. Erg mooi, die grote ijsvlakte. En ook in de winter blijkt het een prachtig natuurgebied. Aan de Friesche kant ligt er tegenover Senneroog (zit er nog een schrijver in dat varende huisje???) een vreselijke plaat met scherpe schotsen. Verder wederom prachtig zwart ijs. Tot aan Dokkumer- Nieuwe zijlen goed, vlakbij de spuisluis goed uitkijken waar je van het ijs stapt. Het ijs bij het stalen ponton is goed. Het ijs naar Dokkum is mooi, hier veel schaatssporen. Naast de opmerking van Henx, dat de Groninger en Friesche waterschappen meer moeten afstemmen, willen we ook pleiten dat de Groninger en Friesche busmaatschappijen beter gaan samenwerken. Ze weten van elkaar niet of het mogelijk is van Dokkum naar Zoutkamp te komen. Overigens als je iets vroeger weggaat dan wij, kun je ook weer terug natuurlijk.
 2. Anonymous

  Anonymous Guest

  Leuk verslag Robert van een dappere tocht. Wij zijn gisteren over het reitdiep geweest en later via mensingeweer terug. Het lijkt er wel op dat hoe groter het water is des te betrouwbaarder het ijs. Toen we gisteren begonnen had ik nog wel even schrik om het brede reitdiep op te gaan. Maar eenmaal op dat brede water gaf het ijs ons alleen maar vertrouwen. Daar lijkt het dus gelet op jouw verslag ook op met het lauwersmeer. Het smalle watertje door mensingeweer daarentegen was wat ons betreft helemaal niet vertrouwd.

  Blijf schaatsen en schrijven!
  Veel plezier nog,
  dick
 3. ChouChou

  ChouChou New Member

  Allen,

  Met moeders en ega hebben we gisteren geschaatst vanaf Garnwerd naar Zoutkamp voor de koffie in Oostmahorn en weer terug. Hiervoor moet je het Lauwersmeer oversteken. Dit was tot onze verbazing mogelijk, echter wil ik wel benadrukken op te letten. Gisteren ontmoetten we ook een man die alleen het Lauwersmeer overstak en dat vind ik onverantwoord. Ook is er een gevaar van bekisting, waardoor je wellicht niet meer terug kan.

  Wel was de trip geweldig. Zo mooi als op het Lauwersmeer heb ik het de afgelopen twee jaar niet gehad.

  Zulke plaatjes geschoten

  [​IMG]

  Verder voor onze trip zie:
  http://maps.google.com/maps/ms?ie=UTF&msa=0&msid=206874310118334082743.0004982b5819d13b4555d

  Veel plezier nog de komende dagen - wij gaan de sneeuw in !

  Sjoerd

Deel Deze Pagina