Tweedehands schaatsen of ijzers onder skeelerschoen

Discussie in 'Materiaal Discussie' gestart door joahim132, 3 okt 2012.

 1. joahim132

  joahim132 New Member

  Goedemiddag,

  nu het schaatsseizoen nadert zit ik met de volgende twijfels.
  Dit skeelerseizoen heb ik met wisselend succes ongeveer 1000 km geskeelerd op nieuw aangeschafte powerslide vision schoenen (thermoplastisch!). Dat ging de ene keer heel erg goed en de andere keer wat minder. Soms wat instabiel en daardoor blaarvorming en wat pijnlijke enkels. Achteraf vermoed ik dat ik de schoenen eigenlijk een half maatje kleiner had moeten kopen.

  Deze winter wil ik blijven sporten dus moet ik naar de schaatsbaan. Om niet te diep in de buidel te tasten, wilde ik hiervoor een paar ijzers onder mijn skeelerschoen zetten. Nu vang ik van een aantal schaatscracks op dat dit toch niet zo wenselijk is. De skeelerschoen zou te hoog en te stijf zijn. Een schaatsschoen zou dus het best zijn.

  Ik wil niet meer dan €250 investeren op dit moment. Daardoor ontstaat de volgende twijfel:
  - Toch de skeelerschoen gebruiken en een (klap)onderstel aanschaffen (welk merk?).
  - Op zoek naar tweedehands thermoplastische schaatsen (welk merk? zijn deze ook tweedehands vervormbaar).

  Ben benieuwd wat jullie advies is.


  groet,

  Joachim
 2. phicoh

  phicoh New Member

  Ik wilde ongeveer hetzelfde doen. Maar als je dan gaat zoeken, dan blijkt er weinig keuze te zijn want mijn skeelerschoenen hebben een steek van 195mm en schaatsen in het algemeen niet. Verder wil het in de winter ook wel eens droog weer zijn. En dan maak ik liever een tocht op skeelers dan rondjes te draaien op een ijsbaan. Dat zou neerkomen op wisselen tussen ijzers en wielen, maar dat lijkt me ook niet handig.

  Ik hoef niet zo nodig heel strak rondjes te draaien op de baan. Dus als mijn skeelerschoenen net iets te hoog of te stijf zijn zou me niet direct uitmaken.

  Blijft over dat schaatsen al gauw meer dan 250 euro kosten, zelfs tweede hands.

  Dus waarschijnlijk blijf ik nog maar schaatsen op mijn oeroude noren totdat ik het geld overheb voor goede schaatsen.
 3. roelDKIJV

  roelDKIJV New Member

  hey Joachim,

  Je zegt zelf dat je je skeelers beter een half maatje kleiner kan kopen, als je daar met het skeeleren al last van hebt zou je dat tijdens het schaatsen ook krijgen als je op je skeeler schoenen zou gaan schaatsen. Ik zou niet aanraden om op je skeeler schoenen te schaatsen, dat lijkt me niet bepaald comfortabel. Van de skeelerschoenen worden niet voor niets LT versies gemaakt... Wil je voor €250 hoge noren of klapschaatsen kopen? En heb je al eens vaker geschaatst, zo niet zou ik geen klapschaatsen kopen, die sowieso al moeilijk te vinden zijn voor €250.

  Je kan ook schaatsen huren bij bepaalde winkels, zoals bijvoorbeeld de Grimsport, daar kan je voor een bedrag binnen jouw budget goede thermoplastische klapschaatsen 'huren' voor een heel seizoen.

  Groetjes Roel
 4. joahim132

  joahim132 New Member

  Hoi Roel,

  ik zit wel aan klapschaatsen te denken. Vorige winter ben ik begonnen met schaatsen. Dit jaar ben ik van plan me er verder in te gaan bekwamen door bijvoorbeeld een cursus te gaan volgen. Ik zit te denken om twee keer in de week te gaan schaatsen. Ik zal eens gaan kijken hoe het werkt met het schaatsen huren.

  Ondertussen ben ik in de zoektocht naar niet al te duren schaatsen gestuit op de raps lion met V8-ijzer. Iemand daar ervaringen mee?
 5. Rinus

  Rinus Member

  Ik heb twee jaar op die schoen gereden. Tamelijk goeie schoen, geschikt voor normale breedte voeten, ik heb hem als een goeie instapschoen ervaren. Voor klappers vond ik hem wat slapjes, ik heb altijd met vaste onderstellen ermee geschaatst. De ijzers heb ik geen ervaring mee.
 6. joahim132

  joahim132 New Member

  Dank voor je reactie!

  Ik lees her en der dat de raps buzzard wat meer stevigheid biedt. Ervaringen mee?

  groet!
 7. ducatif1

  ducatif1 Member

  Heb onder mijn oude Mogema MG-R1 skeelerschoenen (thermoplastisch) in de winter de Mogena NSX klapset eronder. En ik rij er nu ca 8 jaar al mee.
  In de zomer skeeler onderstel en in de winter dus de klapset. En ja..dat gaat gewoon goed.. Misschien minder gevoel op het ijs zoals de wedstrijdrijder zegt door de ietswat stevige schoen, maar als hobby schaatser om het lichaam fit te houden is er niks mis mee. En met gemiddeld 80 rondjes per uur tijdens recreatie uren kun je ook niet zeggen dat het NIET werkt.. Heb je een beperkt budget. gewoon een klapset kopen en ga anders eens naar de gespecialiseerde schaats/skeeler winkel toe en neem dan je schoen mee.
  Er is veel mogelijk. zoals zelfs tussenstukken om een 165 frame/klapset onder een 195 steek te krijgen.
 8. joahim132

  joahim132 New Member

  Goed plan! Daar ga ik voor. Dank voor de reacties!

  Iemand een advies over het aan te schaffen onderstel?
 9. joahim132

  joahim132 New Member

  Inmiddels op zoek naar een 195mm klapset. Dat valt nog niet mee. Gek genoeg krijg ik hierover nauwelijks heldere antwoorden. Ik vang erg wisselende berichten op. De een beweert dat een klapset met 195mm steek prima kan. De ander zegt dat zulke sets überhaupt niet bestaan en dat bij een 195mm steek het voorste bevestigingspunt veel te ver naar voren zit, waardoor het klapmechanisme nauwelijks zin heeft. Heb me een ongeluk gezocht naar een eenduidig antwoord, maar niet gevonden. Iemand hier ervaringen mee?
 10. kavee

  kavee Member

  Het zou kunnen dat de Raps V8 klapset past onder een schoen met 195-steek. De klapset heeft een aardig systeem om de schaats onder de schoen te verplaatsen. Een schaats-speciaalzaak kan je wel verder helpen.
 11. ducatif1

  ducatif1 Member

  http://www.cadomotus.com/cadomotus-exch ... apter.html
  Dit is een adapter om een klapset onder een schoen met 195 steek te zetten.
  De meeste klapsets hebben een 165mm steek..maar zijn vaak ook in lengte te verstellen.
  Let wel op dat Viking daarop afwijkt. Die hebben per schoenmaat een afwijkende steek op hun schaatsschoenen/klapset.
 12. joahim132

  joahim132 New Member

  Mooi ding! Is het overwegen waard, dank voor je reactie. Nog een vraagje: je zegt dat je een Mogena NSX klapset onder je schoen hebt. Is deze dan 195mm?
 13. ducatif1

  ducatif1 Member

  Standaard 165 maar omdat er lengte sleuven inzitten in deklapset kun je de voorste en de achterste bevestigingen verschuiven en
  volgens uiteindelijk dus een 195 steek.
 14. joahim132

  joahim132 New Member

 15. ducatif1

  ducatif1 Member

  Heb zelf de Mogema NSX Pro-1 buis met klapset.
  Maar zal vanavond effe kijken want die andere Mogema klapset heb ik ook thuis liggen.
  Schaats de vrouw af en toe mee. Ik meet de bende effe op vanavond en dan laat ik je het hier weten
 16. ducatif1

  ducatif1 Member

  Effe opgemeten..
  De Mogema klapset maat M past dus niet.. maximaal 18 cm steek om de schoenen aan de klapset te zetten.
  Heb je de klapset maat L dan is de maximale steek bijna 20 cm. Dat komt weer omdat de schaatsbuis wat langer is
  en daardoor het klapgedeelte ook weer wat langer. Hierdoor dus bijna 2cm meer aan mogelijkheid om de achterkant te bevestigen.
  Indien je lengtesleuven in je skeelerschoenen hebt kun je dus de klapset wat meer naar voren/achteren verschuiven.

  Houd er wel rekening mee dat Mogema al jaren geleden is gestop met maken van schoenen/schaatsen/skeelers.
  De onderdelen worden steeds moeilijker om te krijgen zoals de klapveren, buis ed.
  www.stouwdamsport.nl in Wezep heeft nog steeds veel op voorraad.

  En anders effe een PM naar mij met je mailadres erin. Dan stuur ik je wat foto's
 17. joahim132

  joahim132 New Member

  Ik heb geprobeerd je een PM te sturen, maar op de een of andere manier wilde dat niet lukken. Hoe dan ook, inmiddels ben ik een mooi setje schaatsen rijker. Een (overjarige) Maple RL7000 schoen met tweedehands Raps klapsetje. Voor mij als beginner meer dan goed genoeg en maar ene klein beetje boven budget.

  Schoen zit als gegoten: dat is qua vervormbaarheid een wereld van verschil t.o.v. de powerslide skeelerschoenen. Ook de klappers doen het mooi! Materiaal is dus in orde, nu alleen de techniek nog. Gister de baan op geweest. Sjonge, dan zijn skeelers toch een stuk vergevingsgezinder. Vooral in het begin was het zoeken naar grip op het rechte stuk, de bochten gingen prima. Aan het eind van de middag ging het al stukken beter (maar laat nog behoorlijk te wensen over). Binnenkort dus maar 's een cursus volgen.

  Allen bedankt voor de input!
 18. edegroot

  edegroot New Member

  Ik probeer ook een skeelerschoen op een klapset te monteren. Het gaat om een Maple Silver schoen en een Maple klapset, het type weet ik niet precies. Bij de klapset zaten inbusboutjes van 15 mm lang, maar deze zijn net te kort om de de moer in de schoen te bereiken. Kan ik gewoon langere boutjes halen bij de lokale bouwmarkt of zijn het toch speciale boutjes/maten? Ik heb ergens gelezen dat er merken zijn die conische boutjes gebruiken. Dan moet ik wellicht naar de speciaalzaak. Ik schat dat een lengte van 20 mm voldoende zou moeten zijn. Iemand ervaring?

  Alvast bedankt voor de reactie.

  Groeten, Eric
 19. ducatif1

  ducatif1 Member

  Zijn in princiepe gewone boutjes.. of goed kijken of er een code in de boutjes staat.
  Dan moet je effe speciaalzaak voor ijzerwaren. Die weten vaak hoeveel krachten je erop mag loslaten op bepaalde bouten.

Deel Deze Pagina