Trendy Reschensee nieuwe uitdaging voor schaatsende pioniers

Discussie in 'Marathon' gestart door Sjoerd, 11 jan 2011.

 1. Quarantenove

  Quarantenove Active Member

  Re: Trendy Reschensee nieuwe uitdaging voor schaatsende pion

  Je hebt mij niet goed geinterpreteerd.
  Ik zou alleen bij geen natuurijs in Nederland overwegen om naar de Weissensee te gaan.
  Ik wil bij dit soort dingen me nooit op voorhand ergens aan binden en altijd op het laatste moment kunnen beslissen. Bij de Weissensee heeft dat tot gevolg dat ik ter plekke zou aanmelden en dan in een keer voor twee jaar contributie moet betalen en daar pas ik zeker voor.
  Overigens heb ik me blijkbaar vergist in het inschrijfgeld per tocht op de Weissensee want ik was in de veronderstelling dat het (nog?) 100 Euro was.
  Volgens mij was er dit jaar geen sprake van verplicht lidmaatschap voor de proef op de Reschensee?
 2. SprintMaster

  SprintMaster Well-Known Member Medewerker

  Re: Trendy Reschensee nieuwe uitdaging voor schaatsende pion

  Bijna 100 Euro om een toertocht te mogen rijden? Lijkt me een beetje veel. Of is het tarief lager als je vroeg inschrijft?
 3. Nogevendit

  Nogevendit Well-Known Member

  Re: Trendy Reschensee nieuwe uitdaging voor schaatsende pion

  Eigenlijk zijn dit soort fora ideaal om deze gegevens uit te wisselen. (de telefoonkosten werden ook pas duidelijk toen internetsites dit gingen vergelijken, en de 2e hands auto's ook)
  Voor een week Reschensee was ik kwijt:
  - reiskosten: +/- 2 tankjes a 50 euro (nl gedeeld door 2)
  - verblijfkosten 165 euro (appartement)
  - toertochtdeelname 100 euro (65 + de 2e met korting)
  totaal zo'n 365, met nog wat additionele aanschaf (skibril, etc.)
  kosten eten reken ik niet, want door zelf te koken was dit niet duurder dan thuis.
  Dit jaar was er geen lidmaatschap van SAE vereist (25E), die van de Ov merentocht was ook goed.
  Ik weet niet hoe het volgend jaar zit, maar eenzelfde construcite lijkt me mogelijk. (er waren nl erg veel deelnemers van die Ov merentocht).

  Hoe zit dat met de Weisensee nou precies ? Het is hierboven nogal wat onduidelijk.

  Dat is maar net hoe je het bekijkt. Als jij rondjes op het besneeuwde Tjeukemeer gaat rijden is dat gratis. Maar als er iemand een baantje veegt, dan wil je die veger misschien wel bedanken. Soms staat er zelfs een melkbus.
  Meestal zit m de betaling in het feit dat er toertochten georganiseerd worden. Maar dat is dicht bij huis, en de kosten zijn dan erg laag.

  Op zo'n verwegmeertje mag je ook gewoon gratis rijden. Maar normaliter ligt er een dik pak sneeuw op het ijs. Als dan de hele org. vanuit Nederland moet komen, vraagt dat veel meer dan een Tjeukemeervegertje. Tja, wat is dan een redelijk prijs ?? De organisatie maakt ook kosten om met een aantal mensen daarheen te gaan, te vegen, zaken op te bouwen etc. Vanuit de 'producent gezien lijkt 100 euro me alleszins redelijk, waarbij ik denk dat dat op dit moment nog niet kostendekkend kan zijn.

  Maar je hebt gelijk, vanuit de consument bezien kan het een aardig bedrag lijken. Zeker als er gratis alternatieven zijn.Het is de reden dat ik bijv wel een mergelland2daagse fiets (6 euro) en geen amstelgoldrace(50 euro) over dezelfde weggetjes.

  (edit: heb tekst enigszins aangepast omdat mijn redenering kennelijk niet helemaal uit de verf kwam)
 4. Alwin72

  Alwin72 New Member

  Re: Trendy Reschensee nieuwe uitdaging voor schaatsende pion

  Inschrijfgeld is inderdaad hoog. Ik neem aan dat de deelnemers de verblijfskosten van de organisatie betalen. Vraag is echter wat je als deelnemer zelf terugziet? Onbeperkte verzorging onderweg, materiaalhulp, goede ehbo etc is ook wat waard.
 5. Bark

  Bark New Member

  Re: Trendy Reschensee nieuwe uitdaging voor schaatsende pion

  Tijd om weer even te reageren vanuit onze kant. Een tocht organiseren in het buitenland in niet te vergelijken met het Tjeukemeer dat wellicht dicht ligt en een vriendelijke vrijwilliger die een beetje sneeuw wegveegt.

  A) Je organiseert een tocht en hoopt dat mensen komen. De baan MOET er dan liggen, ongeacht het weer. Die baan moet vanaf het moment van ijsvorming gemaakt en onderhouden worden, dat doe je niet met een heksenbezem.

  B) De Nederlandse organisatie moet kloppen. Jullie verwachten informatie, te kunnen boeken, busreizen, onderkomen, afspraken met de Gemeente en lokalen.

  C) Er moet een start/finish worden gebouwd, speakers, webcams, baancontrole tot en met de km-paaltjes aan toe. Er moet een ijstoegang komen.

  D) Een medische service is onontbeerlijk. Wanneer je honderden zo niet duizenden mensen laat schaatsen gaan er zaken fout, helaas. Een goed bedoelende EHBO is dan veel te weinig. Directe professionele hulp op het ijs en werkende afspraken met de lokale medici en ziekenhuizen. Ik spreek uit ervaring.

  E) Inschrijving, chiptiming, informatie ter plekke en op het Internet wordt zeer op prijs gesteld. Moet ter plekke geregeld worden.

  F) Materialen, zeer veel materialen. Dit komt niet uit de lucht vallen - dat is slechts de sneeuw.

  G) Verzorging op het ijs. Verzorgingsposten, bemensing, voedsel en dranken.

  H) Schaatsservice. Botte, verbogen en kapotte schaatsen. Worden, qua arbeidsloon, kosteloos gerepareerd.

  Ik denk dat ik tot Z kan doorgaan. Er komt zeer veel bij kijken, een schaatsevenement in het buitenland organiseer je niet zomaar. Men verwacht, terecht, ook veel. Dat brengt kosten met zich mee. Ofschoon iedereen bij ons alles vrijwillig doet kan dit niet helemaal gratis. Om een idee te geven: om dit evenement vanaf nul mogelijk te maken hebben we 8 bezoeken moeten afleggen met meerdere mensen om de lokalen zover te krijgen dat ze investeren en uit te leggen wat we bedoelen en wat er allemaal nodig is.

  Dat is per definitie niet te vergelijken met het Tjeukemeer waar per ongeluk geschaatst kan worden. Dat gaat veel verder.

  Het kostenvergelijk dat eerder gemaakt is voor de Reschensee is wel terecht: niet alleen startgelden zijn goedkoper, het is ook het verblijf en bijkomende kosten (eten, drinken en vervoer b.v.) dat het een stuk goedkoper maakt.

  Begrijp me goed: het vergelijk met andere buitenlandse marathons moet iedereen voor zich maken, daar ben ik niet voor. Wel weet ik dat het organiseren van een marathon, waarbij je veel mag verwachten, niet vanzelf gaat en zeker niet met een bezem. Het vergelijk met het Tjeukemeer of ieder willekeurig ander baantje in Nederland is niet eerlijk.

  Vragen: wiebe.barkey@reschensee.nl of nog beter hier natuurlijk!
 6. SprintMaster

  SprintMaster Well-Known Member Medewerker

  Re: Trendy Reschensee nieuwe uitdaging voor schaatsende pion

  Het is inderdaad een hele klus om zo'n buitenlandse toertocht op te zetten, zeker als je voor het eerst zo'n tocht houd. Daar twijfel ook niet aan. Waar ik een beetje verbaasd over ben, is dat een succesvolle tocht als de Weissensee, met elk jaar vele duizenden deelnemers, nog zulke prijzen vraagt. Dan ga je denken dat er wel erg veel aan de bekende strijkstok blijft hangen. Ik heb zelf geen ervaring met dit soort tochten, vandaar dat ik een beetje schrok.
 7. knikker

  knikker New Member

  Re: Trendy Reschensee nieuwe uitdaging voor schaatsende pion

  Ook bij de Weissensee hebben ze geen strijkstok. Al het werk wordt gedaan door een groot aantal vrijwilligers.

  En aan de andere kant is het natuurlijk zo dat als een organisatie, van wat dan ook, startgeld vraagt je het bedrag van tevoren weet. Als je inschrijft voor een evenement ga je dus akkoord en anders moet je niet deelnemen.
 8. Nogevendit

  Nogevendit Well-Known Member

  Re: Trendy Reschensee nieuwe uitdaging voor schaatsende pion

  Weisensee: 1500 deelnemers
  Reschensee 150 deelnemers
  Bij eenzelfde inschrijfgeld en een behoorlijke portie constante kosten, en weinig variabele voor één extra deelnemer, moet ofwel de eerste meer medewerkers betalen, ofwel de tweede met forse aanloopverliezen te kampen hebben.
 9. knikker

  knikker New Member

  Re: Trendy Reschensee nieuwe uitdaging voor schaatsende pion

  Weissensee had overigens 3700 deelnemers dit jaar.

  En over aanloopverliezen kan Bark je wellicht meer vertellen.

  De Weisensee organisatie werkt ( nogmaals ) alleen met vrijwilligers ( of wel onbetaalde krachten, mocht je het niet begrijpen ).
 10. proeme

  proeme Well-Known Member

  Re: Trendy Reschensee nieuwe uitdaging voor schaatsende pion

  Juist daarom vraag je je af waar het geld blijft. Reschensee werkt ook met vrijwilligers. Weisensee heeft veel meer deelnemers dus veel meer inkomsten (want de deelnameprijs scheelt niet veel). Waar blijft al dat extra geld? Als het betaalde krachten waren was het duidelijk, maar juist omdat het vrijwilligers zijn is het de vraag waar dat geld blijft.
 11. Re: Trendy Reschensee nieuwe uitdaging voor schaatsende pion

  De stichting AEW (de stichting is de laatste jaren van naam veranderd) bezit aan de Weissensee en in Portugal volgens mij twee hotels). De stichting is dus niet armlastig.

  Ik heb als deelnemer daar niet direct zulke problemen mee. Wat me wel stort is dat men in 2009 in de eerste week twee keer een toertocht laat doorgaan die naar mijn mening gewoon afgelast had moeten worden (de eerste keer op dinsdag in de gietende regen en de tweede keer op bagger ijs, beide keren wist men dit een dag van te voren. Op de rijdersbijeenkomst melde men op maandag dat het de dag erop halverwege de ochtend zou gaan sneeuwen. Het lokale weerbericht gaf echter al lang aan dat het zou regenen. Ik heb heel veel onderkoelde mensen van het ijs zien komen. Zelf was ik wel mijn startgeld kwijt. Omdat het de dagen na die dinsdag niet goed ging vriezen werden de deelnemers van vrijdag over een baggerbaan gestuurd. Kijk maar eens naar de hoeveelheid mensen die in de eerste week van het evenement van 2009 de 200 km uitreden).

  Waarom last men die twee tochten niet af? Ik denk voor de financiele inkomsten.

  Groeten
  Pieter
 12. Nogevendit

  Nogevendit Well-Known Member

  Re: Trendy Reschensee nieuwe uitdaging voor schaatsende pion

  Dit is ook precies wat ik bedoelde, ik schreef het immers juist voorzichtig:
  Het getal van 3700 deelnemers, mag je dat x 100 euro doen ? Ik zie dat ze 4 tochten organiseren.

  Wanneer je in termen van 'winst maken' gaat praten, gaan mensen daar al snel verkeerde dingen bij denken.
  Maar een toertochtkostendekkend organiseren moet welhaast voor minder kunnen, gezien al het onderstaande:
  Ik geloof ook best dat Weisensee met vele vrijwilligers werkt. Maar als ik dan hier lees dat ze hotels bezitten, dan is dat opvallend Zeker een hotel in Portugal. Bronnen ? Als een org. met weinig eigen vermogen begonnen is, en men bezit nu hotels, dan is het EV gegroeid. Dat kan alleen door winst te maken (of door nieuwe investeerders)

  Het is maar de vraag welke onkosten je allemaal vergoed aan de vrijwilligers. Reiskosten, onderdak, kosten in NL ?
  Verder is er in Weisensee een omvangrijk wedstrijdprogramma. Uit de atletiek en wielerwereld weet ik dat daar juist vele gelden vanuit de toertocht naar toegaan. Hoe zit dat met schaatsploegen ? Komen die voor niks rijden ?Startgeld ? Prijzengeld ? Verblijfskosten ? De (zogenaamde) toppers moeten betaald worden, niet uit tv-gelden, sponsorgelden of publiekgelden (kaartverkoop), maar door de toertocht. De breedtesport subsidieert de wedstrijdsport op die manier. Noem het maar geen strijkstok, ik noem het wel een strijkstok.
 13. Sjoerd

  Sjoerd Active Member

  Re: Trendy Reschensee nieuwe uitdaging voor schaatsende pion

  Vond nog een oud artikel....

 14. knikker

  knikker New Member

  Re: Trendy Reschensee nieuwe uitdaging voor schaatsende pion

  Opvallend dat er continue appels met peren vergeleken worden en hier in dit topic de discussie nu over de AEW gaat en niet meer over de Reschensee.
 15. Sjoerd

  Sjoerd Active Member

  Re: Trendy Reschensee nieuwe uitdaging voor schaatsende pion

  Ik denk dat het vergelijken van de twee evenementen niet verkeerd is. Te meer omdat een oud-voorzitter van de AEW, nu één van de trekkers van het Reschensee-evenement is.

  Ook als je naar het motto van de nieuw opgerichte stichting kijkt lijken de eerste twee punten een reactie op...

 16. Sjoerd

  Sjoerd Active Member

  Re: Trendy Reschensee nieuwe uitdaging voor schaatsende pion

  Mooi filmpje trouwens over het evenement:

  [youtube]http://www.youtube.com/watch?v=g7gjyWyXm-M[/youtube]
 17. Nogevendit

  Nogevendit Well-Known Member

  Re: Trendy Reschensee nieuwe uitdaging voor schaatsende pion

  Nou breekt toch mijn thermoplastische schaatsschoen !
  Wie begint er hier nou over de Weisensee ??
  Ik citeer even - de discussie gaat inderdaad over de Reschensee, totdat wij mogen begroeten:
  en later..
  en op don 10-feb...
  gevolgd op di 15 feb
  Je ziet op fora wel meer dat een discussie gestart op één onderwerp langzaam verschuift naar een andere discussie. Daar is niks mis mee, dat gebeurt in het cafe ook. We zijn hier een beetje gaan vergelijken tussen twee evenementen, daarbij zijn we tevens mensen, alsook onszelf, gaan informeren over de kwaliteit ervan.
  Dat is de kracht van een forum, dat je er ook informatie vandaan kunt halen.

  Kijk, daar heb je het al. Nee, winst maken dat niet direct, maar echte vrijwilligers...3000 / 15 = 200 per persoon per dag. Die krijgen dus een behoorlijke 'vrijwilligersvergoeding'. Het is 6000 euro per maand ! Er zijn maanden bij dat ik dat niet verdien.

  Tussen de regels doorlezend weet je dan genoeg.

  (Mijn) Onze voorlopige conclusie van 'waar blijft al dat geld ? bij de Wiesensee'
  - men slaagt erin behoorlijke reserves op te bouwen. Dat is ook gewoon 'winst'
  - men betaalt ruime vergoedingen, en er hangt een zweem van verdiensten voor medewerkers
  - met het organiseren van wedstrijden gaan kosten gemoeid, die betaald worden door de toertochten.
 18. Sjoerd

  Sjoerd Active Member

  Re: Trendy Reschensee nieuwe uitdaging voor schaatsende pion

  Volgens mij maak je hier een reken-/denkfout. De 200 euro per dag wordt besteed aan het onderbrengen van de vrijwilligers in een hotel, waarschijnlijk inclusief maaltijden e.d. Het wordt dus (denk ik) niet contant uitbetaald o.i.d..
  Bovendien moet je niet extrapoleren naar een maand, want zo lang duurt het evenement niet.
 19. marieke

  marieke New Member

  Re: Trendy Reschensee nieuwe uitdaging voor schaatsende pion

  Is 200 euro per vrijwilliger per dag niet nog heel veel wanneer je (volgens hier op het forum geschreven) een eigen hotel aan het meer hebt staan?
 20. Remco

  Remco Member

  Re: Trendy Reschensee nieuwe uitdaging voor schaatsende pion

  Beste Wiebe,

  Ik me de hele zomer suf lopen piekeren over die ene zin van jou:

  Ik zou zeggen: "kom er maar in" ;-)

Deel Deze Pagina