Trendy Reschensee nieuwe uitdaging voor schaatsende pioniers

Discussie in 'Marathon' gestart door Sjoerd, 11 jan 2011.

 1. Sjoerd

  Sjoerd Active Member

  Op de Reschensee in Italië wordt op 8 en 11 februari aanstaande voor het eerst een nieuwe alternatieve Elfstedentocht georganiseerd onder auspiciën van de Stichting Alternatieve Elfstedentocht. Deze stichting herbergt een schat aan ervaring als het gaat om het organiseren van schaatstochten met maximale de klassieke afstand van 200 kilometer.

  Het meer ligt in het uiterste noorden van Italië, op 2 kilometer afstand van het Oostenrijkse Nauders. IJsmeester Elmar Habicher heeft het ijs op de Reschensee inmiddels geprepareerd. Er ligt een schitterende baan van 12,5 kilometer lang; rechttoe, rechtaan, zonder lussen. Prachtig zwart ijs met een dikte tussen de 40 en 60 centimeter. Kortom: betere omstandigheden zijn niet denkbaar.
  In Nederland zijn de omstandigheden om schitterend op natuurijs te kunnen schaatsen de laatste weken aanzienlijk verslechterd. Dooi en regen zijn de spelbrekers voor de liefhebbers van het natuurijs. Op ruim 900 kilometer ligt een schitterende zwarte plaat natuurijs.

  Schaatsers die de 200 kilometer met succes afleggen, ontvangen het speciale Reschensee-Alternatieve-Elfstedenkruisje met het bijbehorende diploma. Omdat deze Italiaanse Elfstedentochten voor de eerste keer gereden worden, is dit aandenken voor elke schaatser van bijzondere waarde. Want alleen een pionier kan later met trots vertellen over die allereerste uitdaging in Italië. Overigens ontvangen ook de schaatsers die met succes 50, 100 of 150 kilometer rijden, een origineel aandenken in de vorm van een Reschensee-vaantje inclusief het daarbij bijbehorend diploma.
  Het zeven kilometer lange meer is direct gelegen aan uitstekende skigebieden met 110 kilometer aan afdalingen in alle categorieën, te bereiken met 30 liften. Daarnaast kent de Reschensee vele andere wintersportmogelijkheden. Langlaufen, rodelen, ijsklimmen, ijszeilen of snowkite. Het is allemaal mogelijk. Bovendien wordt er tijdens het evenement een speciale feesttent neergezet met een doorlopend entertainmentprogramma. Gratis bussen regelen het vervoer rondom het meer.
  De Nederlandse organisatie op de Reschensee heeft veel ervaring en kent dus het klappen van de zweep. Het bestuur en veel stafmedewerkers van de stichting speelden jarenlang een vooraanstaande rol bij de organisatie van andere alternatieve Elfstedentochten in Polen, Finland en Oostenrijk. Zij staan garant voor een perfecte uitvoering van de ‘Hollandische Woche’ tussen 6 en 12 februari 2011 op de Reschensee.

  Inschrijven kan tot en met 31 januari 2011. Kijk op website www.reschensee.nl.

  Voor meer informatie is het secretariaat van de stichting Alternatieve Elfstedentocht dagelijks bereikbaar onder nummer 0184-634977.
 2. Nogevendit

  Nogevendit Well-Known Member

  Re: Trendy Reschensee nieuwe uitdaging voor schaatsende pion

  Nou, it giet dus toch nog oan !
  We gaan het maar eens proberen. Hoe staan de zaken hier ? Heb gehoord dat het ijs perfect is.
  Maar is er een grote animo voor ? en hoe zit het met het weer, moet je je qua kleding extra voorbereiden of is de standaard natuurijsoutfit voldoende (incl extra jas en 'n halsdoek).
  Of moet ik denken aan bivakmutsen, skibril, en schaatshoezen.
  (ik bedoel tegen de kou, niet om de plaatseljke supermarkt te beroven)
 3. knikker

  knikker New Member

  Re: Trendy Reschensee nieuwe uitdaging voor schaatsende pion

  Ik zit momenteel aan de Weissensee. Ik heb alles bij me, maar niet alles nodig. De temperaturen zijn hier 's nachts rond de min 8 en overdag rond het vriespunt. Maar goed, mocht het kouder worden dan heb je wel meer kleding e.d. nodig. Dus alles meenemen dan zit je er niet om verlegen.
 4. anonieme

  anonieme Member

  Re: Trendy Reschensee nieuwe uitdaging voor schaatsende pion

  Vanuit De Stentor en dagblad Tubantia hebben ze daar afgelopen zaterdag gereden met temperaturen van -12 C en een stevige zeg maar gerust harde wind. Die wind schijnt daar vaker te waaien. Die maakt het extra koud en extra zwaar. Slechts twee mensen volbrachten in 7 uur 150 km.

  Maar ik ga zondag naar de Weissensee, daar weten we hoe gedegen de organisatie werkt.
 5. knikker

  knikker New Member

  Re: Trendy Reschensee nieuwe uitdaging voor schaatsende pion

  Als vrijwilliger van de organisatie van de Weissensee wil ik graag het volgende opmerken. De Stentor had een aktie op touw gezet waarbij een aantal mensen een 200 kilometer tocht wilde schaatsen. Hoe het precies in elkaar stak weet ik niet maar dat doet niet terzake. De planning was om die tocht op de Plansee in Oostenrijk te houden. Aangezien tijdens de dooiperiode, welke ook de Weissensee trof, al het ijs uit de Plansee verdween moest de organisatie uitwijken naar een andere locatie. Het werd de Reschensee in Italië. Dat er maar twee mensen 150 kilometer hebben geschaatst in 7 uur zegt uiteraard niks over de organisatie. En zeker niet over de organisatie van de tochten die in februari op de Reschensee gehouden worden. Min 12 en een harde wind in niet fijn maar nog wel te doen. Misschien ligt het wel aan de deelnemers dat ze de tocht niet volbracht hebben. Hebben ze te weinig getraind, zichzelf overschat of waren ze gewoon tevreden met het behaalde resultaat. Wie zal het zeggen. Daar hoor je niemand over. Ik heb hier aan de Weissensee ook al diverse mensen horen zeggen dat de Reschensee een flop is. Wat een onzin, de tochten worden pas in februari verreden. Jammer dat zoveel mensen altijd zo negatief ergens over zijn. Aan de Weissensee is het doorgaans prima weer maar hier kennen we ook wind, dooi, regen of een meter sneeuw. Kortom, geen enkele organisatie heeft het weer in de hand. Laten we vooral genieten van alle schaatsmogelijkheden die er geboden worden omdat er in Nederland doorgaans minder of geen natuurijs is.
 6. knikker

  knikker New Member

  Re: Trendy Reschensee nieuwe uitdaging voor schaatsende pion

  Voor wie het leuk vind. Hier is de link waarop al het nieuws is te vinden over de tocht op de Reschensee die aanvankelijk op de Plansee zou plaats vinden. In eerste instantie was het de bedoeling om tot 200 km te gaan. Later zijn de afstanden aangepast tot 150 km. Als ik het zo lees dan schort er het één en ander aan de organisatie van de Stentor / Tubantia. Maar goed, wellicht dat ze er van leren.
  NIEUWS PLANSEE
 7. Nogevendit

  Nogevendit Well-Known Member

  Re: Trendy Reschensee nieuwe uitdaging voor schaatsende pion

  Als ik de gehele soap op tv oost zie (soap niet in de negatieve zin - het zit een realityprogramma omheen)
  dan zijn er vele mensen die nooit op het ijs stonden, en nu leren rijden met als uitdaging de Plansee.
  Dat is heel mooi, maar dan rijdt je niet zomaar 150 km. Dus moet je daar geen concluises aan verbinden.

  Wat tegen kan spelen is de wind, en dan met name dat het op een langwerpig meer is, als de wind dan Noord-zuid staat , of vv)d an heb je heel veel wind tegen. maar goed, -12 is best koud, vooral bij langere tochten wordt dat een probleem denk ik. Heb wel ervaring met -14 en dat was best te doen, maar toen was het korter.
 8. Herbertje

  Herbertje Member

  Re: Trendy Reschensee nieuwe uitdaging voor schaatsende pion

  @ Knikker.Goed dat je dit hier even meld, waarom iets de grond in stampen voordat het maar enigzins de kans heeft gehad zich te bewijzen!
 9. Remco

  Remco Member

  Re: Trendy Reschensee nieuwe uitdaging voor schaatsende pion

  Ik heb meegedaan aan de toertocht van TC Tubantia en de Stentor. Het klopt inderdaad dat we vanwege de lente-achtige temperaturen in Oostenrijk zijn uitgeweken naar de Reschensee. De organisatie valt hierin niets te verwijten. Ze hebben in enkele dagen tijd samen met de Stichting Alternatieve Elfstedentocht een toertocht georganiseerd, waar normaalgesproken een veel langere voorbereidingstijd voor nodig is. Het was improviseren, maar een geslaagd evenement.
  Tijdens de tocht waaide het hard en het schijnt op de Reschensee inderdaad vaak te waaien. Je ziet hier vanwege de wind ook veel ijszeilers. Dit wil natuurlijk niet zeggen dat het elke dag hard waait, maar tijdens de toertocht waren er heel pittige omstandigheden.
  Ter vergelijking: een deelnemer die afgelopen jaar op de Plansee (met slecht ijs, veel scheuren en sneeuwijs) de 200km in 8,5 uur reed, deed nu 6,5 uur over 150km.
  Er was ook een groep die op eigen gelegenheid naar de Reschensee is gereden en die buiten de officiele tijdswaarneming toch 200km heeft gereden. Dit groepje met ervaren rijders is om 07.30uur gestart en was om 16.45uur klaar met de 200km (uur langzamer dan afgelopen jaar op de Plansee).
  Omdat het meer langgerekt is, reden we de eerste 6km met de wind in de rug. Na de bocht bij de stuwdam moest je 6km terug met de wind vol tegen. Zolang je in een grote groep zat, was het nog enigszins te doen. Maar met minder mensen was het echt bikkelen.
  Het ijs was perfekt. Ongeveer een halve meter dik en pikzwart met weinig scheuren. Maar goed, dit is inmiddels bijna 2 weken geleden en ik weet niet hoe het er nu is.
 10. knikker

  knikker New Member

  Re: Trendy Reschensee nieuwe uitdaging voor schaatsende pion

  Dat is gemiddeld 23,5 om 23,0 km/h. Wat wil je ermee zeggen ?
 11. Remco

  Remco Member

  Re: Trendy Reschensee nieuwe uitdaging voor schaatsende pion  Daarmee wilde ik aangeven dat ondanks dat het ijs dit keer veel en veel beter was dan vorig jaar, er toch niet snelller gereden kon worden door de harde wind. Ik was misschien iets te onduidelijk. Sorry daarvoor.
 12. knikker

  knikker New Member

  Re: Trendy Reschensee nieuwe uitdaging voor schaatsende pion

  Dat dacht ik al wel. Aan de ene kant heb je daarin gelijk natuurlijk. Aan de andere kant hoeft harde wind geen nadeel te zijn. Op 8 januari werd op Flevonice het baanrecord verbroken over de 200 km. De tijd werd gezet op 6.51.00 uur, met windkracht vijf tot zes continue en uitschieters tot windkracht 7 !!!!!!!!!!
 13. Nogevendit

  Nogevendit Well-Known Member

  Re: Trendy Reschensee nieuwe uitdaging voor schaatsende pion

  Nounou, wat een uitroeptekens ! maar je gelooft toch niet dat bij een windstil weertje volgend jaar dat baanrecord, als we met dezelfde inzet rijden, nog één spaan overblijft ?
  Zeker voor de gewone toerder is een forse wind een nadeel. De snelheid windmee houdt eerder op (40 vind ik al heel rap, als het ijs iets minder is durf ik niet veel harder), terwijl je met tegenwind een punt krijgt waarop het niet echt meer schaatsen wordt, maar harken. Tot aan dat punt vind ik het ergens ook wel lekker, gewoon lekker diep blijven en beetje spelen, maar met te harde storm kun je soms beter lopen lijkt het.

  ik hoop wel een beetje mooi groepje te vinden (of te vormen) volgende week !
 14. knikker

  knikker New Member

  Re: Trendy Reschensee nieuwe uitdaging voor schaatsende pion

  Die uitroeptekens waren een indicatie van de wind, niet van het record. Bij windstil weer zou je het kunnen verbreken maar je bent van meerdere factoren afhankelijk op Flevonice. IJskwaliteit, aantal rijders in kopgroep etc. Verder is het stempelen ook niet bevorderlijk voor record. Met alle omstandigheden mee en een transponder systeem kun je rond de 6,5 uur rijden.

  In ieder geval heel veel succes in Italië en laten we hopen dat het een mooi en geslaagd evenement wordt met niet al te veel wind.
 15. knikker

  knikker New Member

  Re: Trendy Reschensee nieuwe uitdaging voor schaatsende pion

  Vandaag was dan eindelijk de tocht op de Reschensee. Vooralsnog niet heel veel deelname. Een 113 deelnemers vertrokken vanmorgen om zeven uur voor hun tocht. Na 7 uur en 48 minuten kwam Bruno Plantinga uit Avenhorn als eerste weer terug. Nog eens 49 rijders volbrachten de 200 kilometer. Gezien de foto's op de site en de nieuwsmelding waren de omstandigheden niet zwaar en Plantinga kan doorgaans best wel door schaatsen. De tijd verbaasde me enigzins. We zullen het morgen wel lezen in de Dagkrant.

  Jammer dat de site van de Reschensee erg onduidelijk is. Een flinke opfrisbeurt zou niet verkeerd zijn. Ik ben benieuwd hoe vrijdag de tweede tocht zal verlopen. We houden het in de gaten in ieder geval.
 16. Re: Trendy Reschensee nieuwe uitdaging voor schaatsende pion

  Op de website was te zien dat het dinsdag erg hard waaide. De opblaas boog bij de finish woei bijna om.
  De harde wind heeft er voor gezorgd dat de eindtijd van de snelste niet erg snel was.

  Groeten
  Pieter
 17. proeme

  proeme Well-Known Member

  Re: Trendy Reschensee nieuwe uitdaging voor schaatsende pion

  kan dat er ook aan liggen dat mensen er een week vakantie voor moeten opnemen? Dat kan niet iedereen. Voor mijzelf is het simpelweg onmogelijk.
  Of was de deelname op andere meren in het verleden wel groot ondanks dit bezwaar?
 18. knikker

  knikker New Member

  Re: Trendy Reschensee nieuwe uitdaging voor schaatsende pion

  Een week ( of zelfs twee weken ) vrij nemen is niet voor iedereen een bezwaar. Deelname aan de evenementen op de Weissensee trok zelfs bijna 4000 schaatsers !!!! En dan nemen die ook nog eens een groot aantal toeschouwers mee die alleen meegaan voor de gezelligheid. Ik ken een aantal mensen die twee of drie keer een toertocht rijden in die periode. Je kunt ook met drie dagen vrij al een heel eind komen. Als je op vrijdagavond vertrekt, op zondag en maandag traint, op dinsdag de tocht schaatst en woensdag weer naar huis rijd moet dit mogelijk zijn. Heb ik ook wel eens gedaan.

  Het evenement in Italië is nieuw natuurlijk. Veel mensen zullen eerst kijken hoe het daar gaat en misschien volgend jaar ook die kant op gaan.
 19. janzwabu

  janzwabu New Member

  Re: Trendy Reschensee nieuwe uitdaging voor schaatsende pion

  Maar (kort) achter elkaar naar 2 verschillende lokaties in het buitenland is wel een hoge drempel. Mensen zullen dus (moeten) kiezen en dan kiezen de meesten vooralsnog voor bewezen zekerheid (Weissensee). Maar er zal wellicht wel een verschuiving gaan plaatsvinden, omdat men ook wel eens wat anders wil... De evenementen zijn hierdoor ook "concurrerend" geworden, iets wat voor de "consument" qua kosten en klantvriendelijkheid in ieder geval niet verkeerd hoeft te zijn (algehele kwaliteit moet dan wel gehandhaafd blijven)....
 20. Quarantenove

  Quarantenove Active Member

  Re: Trendy Reschensee nieuwe uitdaging voor schaatsende pion

  Komt nog boven op dat er in Nederland deze winter redelijk wat natuurijs is geweest.
  Voor mij is het buitenlands natuurijs een alternatief voor geen natuurijs hier.
  De Weissensee (ik ben daar de eerste 5 edities meegedaan en in de daarop volgende tien jaar nog 3) vind ik persoonlijk veel te duur geworden waarbij ik geen oordeel geef over de kwaliteit.
  Dus een ander , goedkoper , alternatief is meer dan welkom.
  (ik vind een Mercedes ook veel te duur en ben tevreden met het rijden van een Toyotatje)
  En door Flevonice , waar ik ook maar een of twee keer per jaar naar toe ga , wordt mijn animo voor natuurijs in het buitenland ook al weer een stuk minder.

Deel Deze Pagina