Toekomst schaatsen/Welke veranderingen zijn gewenst?

Discussie in 'Lange baan' gestart door Hakkie2, 1 mrt 2017.

 1. Mjøsaman

  Mjøsaman Well-Known Member

  Haha, langebaanschaatsen met wielrennen vergelijken. Het wielrennen kent dit jaar 223 professionele ploegen, en heeft alleen in de maand maart al meer "wereldbekerwedstrijden" dan het schaatsen in een heel seizoen.

  Ik heb het in het begin van dit draadje al eens gezegd, dat ik vroeger nog wel het idee had dat het schaatsen te redden was, maar dat een paar jaar geleden het kritische punt gepasseerd is. De infrastructuur en de mentaliteit is te vermolmd om daar nog op te kunnen bouwen, en ik vrees dat de instorting sneller zal gaan dan iedereen nu denkt.
  fransvanbakel vindt dit leuk.
 2. Hakkie2

  Hakkie2 Well-Known Member

  Ik vergelijk alleen de specialisatie. Niet de grootheid van de sport, dat snap je toch zelf ook wel...


  Dat het schaatsen erg ver heen is ben ik het met je eens. Hoofdreden lijken me de hallen, volgens mij is sindsdien de publieke belangstelling imgestort. Een cleane sport krijgt geen publiek, er moeten elementen van pech en geluk in zitten.
  G1ant en Quarantenove vinden dit leuk.
 3. EenBrabander

  EenBrabander Well-Known Member

  En hoe zit dat dan met baanwielrennen?
 4. Hakkie2

  Hakkie2 Well-Known Member

  Daar is het cleane gedeelte ook verdwenen, bijna alleen nog maar onderdelen met meerdere mensen tegelijk in de baan. Dat is een transitie die op het moment in bijna elke sport bezig is of is geweest.
  G1ant vindt dit leuk.
 5. Duif

  Duif Well-Known Member

  Nou in al die hallen is ook genoeg gebeurd. Zowel positief als negatief. Grote kampioenen, geweldige wereldrecords, volle stadions, verkeerde en vergeten wissels, valpartijen, verkeerde dweilschemas enz. Jarenlang heerste er ook binnen een fantastische sfeer. De laatste jaren is dat wel minder geworden.
 6. Joris180

  Joris180 Active Member

  Een eenvoudig door te voeren wijziging: Bij de world cup finale de restrictie van top zoveel weghalen.
  Daar naast kan de world cup in Januari als finale aangemerkt worden.
  EenBrabander vindt dit leuk.
 7. EenBrabander

  EenBrabander Well-Known Member

  En dan ook die restrictie van 12 per afstand naar 20 of 24 verhogen.

  Ik zou trouwens een 5 en 10 km in plaats van een 3 en een 5 km ook wel een mooie toevoeging vinden voor de WB-finale. Een extra lange afstand geeft meer het finale-gevoel.
 8. Kristian

  Kristian Active Member

  The most interesting allround Event for ages ought to be an inspiration. Unfortunately in Norway so far restricted to reviving Bislet sentiments once again. :(
  For a start: look at WC5: put the samalog aspect in the forefront. Whats there to be afraid of?

  My working hypothesis right now for the best total solution is presented on page 19 in this thread.
  Laatst bewerkt: 16 mrt 2018
 9. gerrit stevens

  gerrit stevens Well-Known Member

  Mee eens. Maar ik dacht dat de beste Nederlandse in de WC zich al plaatste voor WK afstanden, bovendien vind ik ook de Nederlands kampioen(e) zich automatisch voor dit WK plaatst. Die titel moettoch wat voorstellen.
  En dat plaatsen voor de WC in het daaropvolgende jaar is ook niet verkeerd.
 10. gerrit stevens

  gerrit stevens Well-Known Member

  Vergeten dat Achtereekte ooit tweede was op de WK 5000m. Dus wel degelijk wereldtop alleen is het vooral op de 5000m moeilijker geworden je te plaatsen met twee beschikbare plaatsen
  Op de 3000m was ze inderdaad (ook in Nederland) subtop.
 11. gerrit stevens

  gerrit stevens Well-Known Member

  Dat komt omdat de Nederlandse schaats(t)ers zich hebben ingeprent dat maar één wedstrijd telt en die is maar eens in de vier jaar.
  Mjøsaman vindt dit leuk.
 12. Duif

  Duif Well-Known Member

  Dat hebben vooral de media er ingeramd. Vroeger waren de Nederlanders vooral in de tussenjaren erg goed maar dat kwam volgens diezelfde media dan altijd omdat voor Russen, Amerikanen, Duitsers etc alleen de Spelen echt telden.
  Khlebnikov vindt dit leuk.
 13. gerrit stevens

  gerrit stevens Well-Known Member

  En de ISU heeft een handje geholpen door het instellen van de WCup in 1985 en vooral de WK afstanden in 1996. Toen was er voor de specialisten ook wat te winnen. Wie 25 jaar geleden had gezegd dat de Nederlanders een clean sweep op de 500m zouden bewerkstelligen zou voor gek zijn verklaard. Let wel het is zowel bij de dames als bij de heren nog steeds de enige courante afstand waarop nog nooit een Nederlander een WR reed.
 14. Lorca

  Lorca Well-Known Member

  En Nibali.

  ;)
 15. gerrit stevens

  gerrit stevens Well-Known Member

  En die had al 2 Giri di Lombardia op zijn naam staan.
 16. gerrit stevens

  gerrit stevens Well-Known Member

  Steeds verdere specialisatie houd veelzijdigheid niet tegen.
  Nibali is de andere uitzondering die je vergat, want die won Lombardije al in 2015 en 2017. En Milano-San Remo kun je moeilijk een heuvelklassieker noemen, die vlieger gaat ook niet op.
  Bovendien zijn er wel degelijk ronderenners die klassiekers winnen en andersom. Wat dacht je van Wout Poels die LBL won en het tegenoversgestelde Greg Van Avermaet die de Tirreno Adiatico won.

  Bij de Alpine skisport zijn er nog steeds ski(st)ers die alle onderdelen beheersen; Mikela Shifrin en tot voor kort Lindsay Vonn.
 17. Eelco

  Eelco Well-Known Member

  Er zijn er ook genoeg in het schaatsen. Bijvoorbeeld ene Jorien ter M. Zij kan verdomd aardig sprinten en allrounden. Takagi is redelijk van dezelfde allure. Daarnaast is er een Sven K. Misschien eens van gehoord? Verdomd goede allrounder die ook nog eens een hele goede 5k schaatser is (en zijn tijd ver vooruit was op de 10k). Als mensen de allround in zo'n ijzeren greep hebben als Sven heeft-/ had motiveert dat mensen meer om te specialiseren. Als de allround meer kansen biedt op winst gaan ook meer mensen dat proberen.
  SprintMaster en EenBrabander vinden dit leuk.
 18. ZeeKoei

  ZeeKoei Well-Known Member

 19. EenBrabander

  EenBrabander Well-Known Member

  Toch onvoorstelbaar dat zo'n grote en dure sport als de Formule 1 nog steeds op buitenbanen wordt gehouden! ;)
  mhp1988 en Eelco vinden dit leuk.
 20. ZeeKoei

  ZeeKoei Well-Known Member

  omdat iedereen op hetzelfde moment rijdt maakt het niets uit ;)
  En in de kwalificaties kies je zelf wanneer je de baan op gaat. Dat zou nog iets zijn voor het schaatsen: je hebt bv een half uur en je kiest zelf wanneer je start :D

Deel Deze Pagina