Tips om fanatiek te trainen

Discussie in 'Techniek & training' gestart door MrBean, 20 jan 2010.

 1. MrBean

  MrBean New Member

  Schaatsfanaten; een vraag voor de trainingsbeesten onder ons,

  Graag wil ik jullie hetvolgende voorleggen en vragen of mijn traininsprogramma geschikt is voor het verder opbouwen van conditie en kracht t.b.v. schaatsen (gericht op middellange afstand: 1500m).

  9 jaar geleden gestopt met schaatsen, dit seizoen weer aan het opbouwen. Afgelopen jaar (vanaf maart 2009) voor het eerst weer mondjesmaat begonnen met conditietraining (hardlopen minimaal 1x per week) met als doel een 16km hardloopwedstrijd. Naar aanleiding daarvan het idee opgepakt om weer fanatiek te gaan schaatsen.

  Nu zien mijn weken er alsvolgt uit:
  1x per week 1 uur schaatstraining (onder begeleiding van trainer/coach): dinsdag
  1x per week 1 uur schaatstraining (individueel zonder trainer): donderdag
  1x per week 45 min. RPM/spinning: maandag
  2x per week fitness/krachttraining (waarvan 1x per week ook 30 min. fietstraining is): maandag en woensdag

  Is dit programma geschikt voor het winterseizoen en hoe kan ik straks verder als het schaatsseizoen voorbij is?

  Inmiddels zit ik rond de 2.15 op de 1500m, maar dit moet natuurlijk richting <2.05.

  Graag jullie kritische reacties!!
 2. MartijnBlaas

  MartijnBlaas Member

  ben zelf geen trainer maar mijn trainer laat me alleen in de zomer krachttraining doen omdat het spieren kweken niet goed is om tegelijkertijd snelheid op te bouwen
 3. Eelco

  Eelco Well-Known Member

  Dit lijkt me een beetje eenzijdig. Je belasting zit op maandag, dinsdag, woensdag en donderdag. Wat doe je de rest van de week? Rust je dan uit? Het zou beter zijn om ongeveer om de dag te trainen. Daardoor kan je dieper gaan in je trainingen en wat beter uitrusten tussendoor. Daardoor kan de kwaliteit van de trainingen omhoog. (Lees minder vermoeid, dus meer aandacht voor techniek en/ of meer inspannen in de training).

  De keuze voor krachttraining kan goed zijn, maar dan moet je je wel afvragen waar je het voor doet. Ben je nu aan het voorbereiden op iets dat komen gaat (wil je sterker worden?), of heb je ook korte termijn doelen. Als je wedstrijdjes hebt dan kan je er voor kiezen om tijdelijk je krachttraing te verminderen of te laten zitten.
 4. HA01761

  HA01761 Active Member

  's Winters zou ik eerder 1 krachttraining vervangen door een rustige aerobe training, b.v. op de fiets of rollenbank.

  Verder zou ik proberen toch wel 3x pw te schaatsen.
 5. MrBean

  MrBean New Member

  Bedankt voor jullie reacties!

  De krachttraining zal ik laten bij 1 keer in de week in het schaatsseizoen. Tijdens de zomertraining kan ik dat dus wel weer opbouwen. Ook ga ik proberen om wat meer spreiding aan te brengen in de trainingen over de hele week.

  Het doel is overigens om een fatsoenlijke 1500m eruit te persen aan het einde van dit seizoen.
 6. HA01761

  HA01761 Active Member

  En een beetje periodisering is helemaal mooi natuurlijk.

  In de 'algemene voorbereidingsperiode' (half april tm juni ongeveer) zou je meer kracht- (sets van 8 a 15 hh) en duurtraining (D1 en D2) kunnen doen, naarmate je dichter bij het seizoen komt ga je steeds specifieker, minder kilo's met krachttraining maar explosiever bewegen, meer sprongen, intensievere blokken op de fiets (D3, weerstand), etc.
 7. teti

  teti New Member

  Ik ben geen ervaren schaatser, maar weet wel het e.e.a. vanuit mijn trainersopleiding handbal.
  De 1500 mtr zoals je beschrijft vindt plaats in rond de 2 minuten, dit betekent dat de prestatie grotendeels afhankelijk is van
  a- techniek en b- een grotendeels anaerobe inspanning. In het algemeen betekent dit dat je in de zomer de algemene voorbereidende trainingen doet en naar mate het schaatsseizoen dichterbij komt steeds meer wedstrijdspecifiek gaat trainen.
  in de praktijk betekent dit:
  in de zomer: - (maximale) krachttraining (evt bodybuildingcircuit); algemeen uithoudingsvermogen (duurwerk); spieren op lengte brengen (rekken vlgs Anderson methode)
  in de herfst: - kracht(uithoudingsvermogen); intervaltraining; spieren op lengte houden (Yanda); CP loopjes (kan ook op de schaats); techniek verbeteren.
  in het seizoen: - snelkrachttraining; anaeroob uithoudingsvermogen; rekken vlgs Yanda, rustige hersteltrainingen (aktieve rust).

Deel Deze Pagina