Tijdwinst klapschaats

Discussie in 'Materiaal Discussie' gestart door ReneW, 12 nov 2023.

 1. ReneW

  ReneW Active Member

  Hallo,

  Hoeveel tijdwinst pak de gemiddelde recreant per ronde op een avond rondjes rijden op de ijsbaan met klapschaatsen? Zelf kan ik bij de langzamere treintjes wel mee komen op viking gold xbr met vaste hoge noren. Rij in het weekend mee met een trainingsgroep en ga regelmatig nog eens een avond vrij schaatsen. Vraag me af wat de meerwaarde dan is om een klapset aan te schaffen. Hoor graag jullie mening.
 2. ReneW

  ReneW Active Member

  En als je dan voor klapschaatsen kiest op dat niveau, wat past daarbij? Heb natuurlijk niet de technische vaardigheden van een prof.
 3. SchaatsDaan

  SchaatsDaan Active Member

  Dag Rene,
  De tijdwinst met een klapschaats zal vooral afhangen van je niveau en techniek. De schaatsbeweging op een klapschaats is een stuk natuurlijker en soepeler dan op een vaste schaats. De grootste vooruitgang valt natuurlijk te behalen door meer te trainen, maar met enige oefening zul je wel enkele seconden per ronde harder kunnen rijden (op topsnelheid) met een klapschaats.

  Qua niveau: op vrijwel elk niveau kun je ook schaatsen op een klapschaats. Tegenwoordig zijn er steeds meer beginners die niet op vaste schaatsen maar gelijk op klapschaatsen beginnen. Als je goed op je techniek blijft letten is dat geen enkel probleem.

  Mijn advies: mocht je over voldoende budget beschikken, ga dan vooral voor een klapschaats.
  Zou je ons wat kunnen vertellen over je niveau? Wat voor rondetijden rijd je nu?

  Verstuurd vanaf mijn Redmi Note 9 Pro met Tapatalk
 4. ReneW

  ReneW Active Member

  Hoi Daan, ik heb geprobeerd aan te geven welk niveau ik heb door aan te geven dat ik wel goed mee kan in een gemiddeld treintje op de vrije avonduren van de schaatsbaan. Ik heb van kind af aan altijd zo snel het kon op natuurijs geschaatst. En was dan elk vrij uur op het ijs te vinden. Ben van 79 dus heb goede winters gehad in m'n jonge jaren. Vorig jaar ben ik begonnen met les bij de Sven Kramer Academie. Zag toen ook dat er lessen door andere verenigingen gegeven werden. Daar ben ik dit seizoen bij aangesloten omdat dat niveau beter aansluit. Zit nu in de laagste groep maar daar ben ik denk ik wel de snelste. Sluit ook soms stiekem even bij een groep hoger aan en daar kan ik qua snelheid ook vrije makkelijk mee. Blijf toch wel in die laagste groep omdat ik eerst techniek en balans goed onder de knie wil krijgen. Hoe hard ik mijn rondjes rij weet ik eigenlijk niet. Moet nog eens zo'n chip huren. Vanaf welke rondetijden geeft klappers welke tijdwinst? Vind het vooral leuk als ik lekker in groepjes mee kan rijden. Nu lukt dat best redelijk al. Ben ik dan wel klappers nodig? Bochten gaat ook best goed. Nog meer versnellen in bochten zou natuurlijk leuk zijn. Rechte stukken is snelheid helemaal geen probleem. Daar moet je vaak toch weer wat inhouden. Geniet er iig erg van. Waar ik voordat ik leste in de bocht nog wel eens een slag rechtdoor maakte omdat ik de neiging tot te scherpe bochten maken had kan ik nu zelfs de buitenbocht rustig aan 1 stuk door beentje over.
 5. ReneW

  ReneW Active Member

  Ook ben ik wel benieuwd of de Nagano PM sprint Nikkel een passend onderstel voor me kan zijn?
  Wat mag een 2e hands set waar 2 seizoenen 1 x per week op gelest is nog kosten? Nieuwprijs 690 euro.
 6. MJK

  MJK New Member

  Hoi Rene,

  ik zou zeggen: gewoon doen. Je bent zo te zien lekker serieus bezig. Klapschaatsen hebben niet echt nadelen, op de prijs na dan. Je maakt het jezelf iets gemakkelijker met klapschaatsen. Ik ben zelf van 67 en ben 2 jaar geleden weer met schaatsen begonnen. Vorig jaar ben ik overgestapt. Alleen de 2 meter van het bankje naar het ijs was wennen, daarna nooit spijt gehad. Ik gebruikte zelf een Viking Nagano onderstel. Dit ijzer is erg vergevend, dus dat lijkt me een goed start punt.
  Groet,
  MJK
 7. ReneW

  ReneW Active Member

  Wat denk je van de Nagano PM sprint nikkel dan?
  En wat mag die kosten na 2 seizoenen 1x per week trainen?
 8. ReneW

  ReneW Active Member

  Heb heb het Nagano PM Sprint nikkel ijzer toch gekocht via marktplaats. Hopelijk stuurt hij het vandaag op. Ben er benieuwd of ik er een beetje op vooruit ga komen.
  MJK en Koelekikker vinden dit leuk.
 9. MJK

  MJK New Member

  Dit gaat helemaal goed komen. Gefeliciteerd.
  ReneW vindt dit leuk.
 10. ReneW

  ReneW Active Member

  Idd, gelijk promotie op les gemaakt.
  MJK vindt dit leuk.

Deel Deze Pagina