Thermoplastische schoen verhitten

Discussie in 'Materiaal Discussie' gestart door KDTD, 14 jan 2006.

 1. hoihoihoi

  hoihoihoi New Member

  je moet gewoon even met verfstripper erop tot ie goed zacht is en dan aandoen, goed straktrekken en dan 10 min. aanhouden. Daarvoor hoef je niet naar een schaatswinkel, zonde van je geld
 2. Anonymous

  Anonymous Guest

  Ja hoor volgens mij snap jij het niet helemaal kerel...
 3. Anonymous

  Anonymous Guest

  Haha hij zit dan als gegoten alleen de zool is vaak net ook iets vervormd, je krijgt op die manier wel een kunstwerk zeg maar...
 4. Ducatist

  Ducatist New Member

  Hmmmmm,.... Persoonlijk ben ik voor vacuumffitten. Bij pressfitting wordt je voet van buitenaf onder druk gezet en hoopt men de kuip om je voet te vormen. Ik vraag me af wat die druk met je voet doet. Of die druk ook niet je voet anders vormt dan hij is als je voet ontspannen in de schoen staat, Het pressfitten komt oorspronkelijk uit de ijshockeywereld, geloof ik. Daar worden toch andere schoenen gebruikt. Bij thermo/vacuumfitten is er verder geen belasting op je voet en wordt de kuip hel dicht aan je voet gebracht omdat overtollige lucht tussen je schoen en je voet wordt weggezogen. Dat lijkt me een wat natuurlijker pasvorm opleveren.
  Mijn vriendin heeft een paar maanden geleden een setje Raps Falcons op de kop weten te tikken. Die heb ik gewoon verwarmd met de verfstripper. Dat gaat prima, hoor. Schoen aan, op een hoge stoel met de knienen voorbij je tenen gaan zitten met gelijke druk onder de bal van de voet en de hiel. Iemand de kuip goed om je enkel laten drukken en uit laten harden. Dat kan al heel behoorlijk (tot ruim afdoende) werken. Voor de puntjes op de i's kunnen ze later altijd bij een specialist ge-vacuum/press-fit worden (afhankelijk van je persoonlijke voorkeur)

  succes!


  Ducatist
 5. allard

  allard Active Member

  Bij het verwarmen met de verfstripper moet je er natuurlijk wel op letten dat je de verfstripper op minstens 10 cm van de schoen houdt, en de stripper altijd blijft bewegen. Anders verbrandt je leer, en dat ziet er niet zo mooi uit.
  Ik heb het zelf ook wel eens op delen van mijn schoen gedaan omdat de schoen daar niet goed zat, en als je gewoon goed oplet moet het allemaal goed gaan.

  Voor een complete schoen raadt ik trouwens wel de oven aan. Je kan met een stripper namelijk niet de complete schoen tegelijk verwarmen, zodat je eerst de ene kant, en dan de andere kant moet verwarmen. Als je dan beide kanten gehad hebt, is de ene kant alweer wat gekoeld, en moet je nog een keer verwarmen.
 6. Anonymous

  Anonymous Guest

  Er mag geen druk aan de onderkant zijn, dan ken de hele schoen naar de klote helpen!!!!!
 7. ouwe

  ouwe New Member

  Bij het kopen van nieuwe schoenen wordt de schoen door de verkoper passend gemaakt.
  Dit gebeurt met vacuüm-zak of persmachine (pressfitt).
  Maak niet uit wat men gebruikt een apparaat die de schoen om je voet perst of een vacuüm-zak die door het vacuüm de schoen om je voet "perst".
  Je kunt thermoplastische schoenen ook zelf "verhitten".
  Je hebt nodig een HETELUCHTOVEN, zet deze op 70° graden en wacht een kwartiertje tot de oven warm is.
  Zet er nu 1 schoen in en voel van tijd tot tijd of het thermoplastische deel van de schoen aan de binnenkant al warm en plastisch (beweegbaar) is.
  Is het materiaal plastisch dan trek je de schoen met een dunne kous aan.
  Trek de veters niet te strak aan en hou de schoen aan totdat het thermoplastische materiaal omgeving temperatuur gekomen is (na +/- 10min).
  Nu is het thermoplastische materiaal hard en kan de schoen uit.
  Herhaal dit bij de 2e schoen.
  De "knellingen" die er dan noch inzitten kunnen er uitgehaald worden doormiddel van op die plaats de schoen voorzichtig warm te maken met behulp van een verfstripper op (70° graden).
  De verfstripper moet over die plaats heen en weer bewogen worden.
  Let op! Het thermoplastische materiaal is naar ik weet maar 4x te vervormen en verliest dan zijn kracht.
  Veel succes.

  Een knobbeltang is alleen nodig als de "knobbels" bij je hiel binnen het thermoplastische deel van je schoen vallen.
 8. Arjen van der Zee

  Arjen van der Zee New Member

  Als je schoenen opgewarmd zijn, moet je ze dan meteen aantrekken of moet je eerst het onderstel eronder monteren? Mijn schoenen lijnen nl. een beetje getordeerd. Maw komt er dan niet teveel spannning op de brug te staan?
 9. Flurie

  Flurie New Member

  Ik heb altijd mijn onderstel later pas gemonteerd, dus eerst pas maken naar de voet. Maar ik ben wel benieuwd wat anderen hiervan denken, omdat er dan inderdaad andere krachten op de brug kunnen komen te staan.
 10. doddeltje

  doddeltje Member

  bij mij gingen die in de winkel met messen en al de oven in
 11. allard

  allard Active Member

  Het moet in principe kunnen met het onderstel er onder gemonteerd. Het kan alleen wel gebeuren dat de brug dan meebuigt met de krachten die er op komen te staan, en de bevestiginsplaatjes niet meer parallel lopen.

  Het is dus aan te raden om zonder onderstel te vervormen, of een zeer stijf onderstel te gebruiken.
  Bij viking zelf gebruiken ze een metalen plaatje die absoluut niet meebuigt. Ik denk dat het met een skeelerframe ook wel moet lukken.
 12. Arjen van der Zee

  Arjen van der Zee New Member

  Is dat niet schadelijk: je schaatsen met messen en al de oven in?
  Hoe groot is de kans dan je messen gaan verbuigen, daar sommige messen van bimetaal zijn?
 13. ducatif1

  ducatif1 Member

  no problem om met messen al in de oven te doen.
  Temp is gewoon te laag en door de langzame afkoeling en geen belasting op je messen buigt het echt niet krom.
 14. Krizz

  Krizz Well-Known Member Medewerker

  Op de schoenen met carbonkuip na inderdaad met messen in de oven omdat anders je brug scheef belast gaat worden. (een speciaal plaatje zou ook kunnen maar die moet dan wel precies gelijk zijn aan je brug.)
  De carbonnen kuipen geven zelf al niet meer mee en kan dus zonder brug in de oven.

  Krizz
 15. gertjan

  gertjan New Member

  weet iemand ook in NoordNederland die aan press-fitten doet?
  overigens: wat is het effect van hogere temp (>70) op de thermoplastische schoen?
 16. SprintMaster

  SprintMaster aangepast Medewerker

  De schaatswinkel in Kardinge.
 17. allard

  allard Active Member

  Dan wordt ie zacht :twisted:

  En nu serieus: bij hogere temperaturen kan het leer te warm worden, zodat het kan gaan verbranden. Dat wil niet zeggen dat de schoen in de fik vliegt, maar dat je wel erg lelijke plekken op je schoenen krijgt.
 18. Reitse

  Reitse Active Member Medewerker

  Ik zou een andere winkel zoeken...
 19. gertjan

  gertjan New Member

  help me vinden....
  doe eens een suggestie dan!
 20. Liezl

  Liezl New Member

  Ik had aan 1 enkelbotje (dus linker botje van mn linker enkel) een drukplek (vooral tijdens de afzet als je schaats naar binnen staat). Ging even met de fohn (heb echt hooguit 10 min. gedaan) aan de slag op de plek des onheils, maar dat carbon aan de onderkant van mn schoen geleidt als een malle! Resultaat was dat niet alleen het enkelgedeelte warm was maar ook de hele schoen...

  Is dit erg? Ik heb m'n schoen maar serieus even goed strak aangedaan, zodat 'ie wel aan m'n voet goed zit, en natuurlijk die enkel ook gelijk goed zit.

Deel Deze Pagina