Team Pursuit Dames, maandag 19 en woensdag 21 februari 2018

Discussie in 'Olympische Spelen' gestart door Nogevendit, 12 feb 2018.

 1. Patrick John

  Patrick John Well-Known Member

  Voorbeschouwing TP vrouwen 1e ronde

  Allereerst heb ik mij verbaasd over de loting. Blijkbaar is er toch een loting geweest. Aannemende dat de reglementen bij mannen en vrouwen hetzelfde zijn dan was het toch een ongelofelijk toeval dat bij de mannen precies de volgorde van de Worldcup stand eruit kwam en ook nog precies in de volgorde 1 naar 8. Hoe klein was die kans.

  Ik heb het al gezegd, maar in het geval van een loting ben ik extra blij met het nieuwe format voor de 1e ronde: geen knock-out, maar timetrial, want voor hetzelfde geld had Nederland in de eerste ronde tegen Japan geloot en dat was in knock-out wel heel zonde voor het toernooi geweest.

  Hiermee zij de belangrijkste kandidaten voor goud al genoemd.

  Sinds de OS van Sochi zijn er 15 TPs in de WC gereden en daarvan zijn er 6 gewonnen door Nederland, waaronder de eerste 4 na Sochi en de laatste was in november 2016 uitgerekend in Nagano. De Japanners wonnen de andere 9 waarvan de laatste 6.

  WC teampursuit 2014-2018.PNG

  Behalve 2 valpartijen was Nederland in deze periode altijd 1e of 2e.
  Japan was in het seizoen 14-15 nog een keer 3e en 5e, maar van de 12 races erna werden er 9 gewonnen en was men twee keer 2e.
  Één keer werd er niet meegedaan, kort na de val van Oshigiri en Kikuchi.

  Ook in de WK-afstanden werden de landen steeds 1 en 2. Opvallend genoeg won steeds het land dat juist in de WC-cyclus was afgetroefd, dus Japan in 2015 en Nederland in 2016 en 2017, dus tegen de verwachting in.

  Ik begin met de grote favoriet Japan, als je drie keer achter een elkaar een WR rijdt, verdien je om als eerste behandeld te worden. Vanaf het seizoen 2014-2015 wordt het team ieder jaar beter. Het is echt een team waarbij het geheel meer is dan de som der delen. Behalve de mogelijkheid om altijd samen te kunnen trainen is het geheim wellicht dat het hart wordt gevormd door 2 zussen Nana en Miho Takagi, zij voelen elkaar perfect aan. Vanaf 2015 waren zij op 3 WK’s en 10 WCups onderdeel van het team. De derde plek werd afwisselend ingevuld door Kikuchi, Oshigiri en Sato. De opmars van de Japanse vrouwen leek begin vorig seizoen ruw onderbroken te worden door een heftige val van Oshigiri en Kikuchi, maar uiteindelijk bleek Sato zelfs nog beter bij de zussen te passen. Het team blijft ook slijpen aan de race, zo is er tussen Calgary en SLC besloten om Miho meer op kop te laten rijden. Dit seizoen was echt ongelofelijk goed met in Heerenveen al een WR, waar de Calgary tijd van Canada werd verbeterd. Er volgde een logische verbetering in Calgary en een ongelofelijke 2.50.87 in SLC. Dit verdient gewoon een gouden afsluiting.

  Nederland kon er dit seizoen niet aan tippen, maar er is geen vrouw overboord. Zoals aangegeven kon in de afgelopen 3 jaar het sterkste land in de WC dat op het WK niet verzilveren, maar een groot verschil is vooral dat de motor Wüst nu wel in vorm is. Bovendien als je de individuele kwaliteiten optelt is Nederland gewoon beter dan Japan.
  Er lijkt rust rond de opstelling, Marrit en Ireen hebben heel vaak samen gereden en lijken zeker van hun plek. Ook Antoinette lijkt zeker en Lotte van Beek is een hele mooie aanvulling en optie om eventueel een andere taktiek te rijden. Natuurlijk is het zonde dat Jorien Ter Mors niet mee doet, maar het zorgt wel voor meer rust. Ik ben zelf een voorstander van het team pas op de OS samenstellen, maar er is gekozen voor van te voren aanwijzen en dat heeft het voordeel van rust rondom de keuze en maak dus dan ook gebruik van. Sowieso is het lang niet zeker dat Ter Mors de afstand goed aankan. Ze heeft als 3 jaar geen 3km gereden en heeft juist de afgelopen maand gewerkt aan de explosiviteit. Voor Jorien is het ook rustiger geweest zo, zij heeft zich echt op de sprint kunnen richten, zonder de TP in het achterhoofd.

  Het moet raar lopen willen Japan en Nederland niet 1 en twee worden.
  HaagscheBluf en RodyTur10 vinden dit leuk.
 2. Patrick John

  Patrick John Well-Known Member

  De strijd om plek 3 is eigenlijk compleet open, zoals het bij de vorige OS ook was.

  De Russinnen waren favoriet geweest, want op de afgelopen 3 WK’s pakten zij het brons. De vervanger de USA maakt volgens mij als enige land geen kans op dit brons. Zelfs indien Bergsma en Bowe rijden blijft het behelpen en bovendien is Bergsma niet in vorm en is het voor Bowe te lang.

  Het thuisland Zuid-Korea schaatst al jaren in dezelfde opstelling, BR Kim, JW Park en SY Noh, maar ondanks die vastigheid zijn ze beduidend minder goed dan de Koreaanse mannen. Zeker gezien de mindere vorm van kopvrouw Kim verwacht ik ook weinig van hen, in ieder geval geen tijd bij de eerst 4.

  Het derde Aziatische team maakt wel een hele goede kans om tot één van de 4 tijdsnelsten te horen. China lijkt iedere wedstrijd beter te worden. Het is een mooie homogene ploeg, die ongetwijfeld Japan als voorbeeld zal hebben.
  Mei Han die er in de WC drie keer bij was, is niet op de OS (blessure?), dus die ontbreekt in ieder geval in de opstelling. Blijven over Jiachen Hao, Dan Li en Jing Liu. Opvallend is dat Dan Li op de 1500m was ingeschreven , maar niet startte. Zij heeft dus nog geen wedstrijdmeters gemaakt op deze Spelen. Was het sparen of ziekte, weer geen idee.

  Tweevoudig Olympisch kampioen Duitsland heeft roerige jaren achter de rug op de TP, behalve het gebrek aan kwaliteit waren er ook enkele ruzies binnen het team.
  De neuzen wijzen nu dezelfde kant op, Roxanne Dufter heeft zich met het oog op de TP meer gericht op de 3km. Het leidde tot een 2e plek in Calgary en een 3e plek in SLC.
  De plek hangt wel erg op de bijna 46-jarige Pechstein zij neemt de laatste ronden voor haar rekening. Het lijkt allemaal flinterdun, maar in het damesveld kan het wel eens goed genoeg zijn voor een medaille en zeker voor een plek bij de 4 tijdsnelsten.

  Canada reed op de eerste 2 WC podium. Het team is lang zo goed als het Vancouver team met Nesbitt, Schüssler en Groves en in Sochi waren de eerste twee er ook nog bij, maar die haalden geen medaille. Het huidige team maakt daar wel een goede kans op. De basis bestaat uit de lange afstand rijdsters Blondin en Weidemann. In WC 1 was Josie Morrison de 3e vrouw, in Calgary Kali Christ en in in SLC Keri Morrison. Keuze genoeg dus en nog minimaal 1 dame die teleurgesteld moet worden door Bart Schouten.
  Josie Morrison is puur voor de TP meegenomen, dus die maakt in ieder geval een goede kans op de 3e plek. Wellicht kan ze het beter doen dan haar man Denny. Een plek bij de 4 tijdsnelsten zit er zeker in.

  Als laatste tweevoudig Olympisch medaillewinnaar Polen, waar de magie echt wel uit lijkt. Een derde medaille lijkt uitgesloten. In de WC werd nog begonnen met een 4e plaats, maar werd het daarna minder. De gouden generatie is niet meer goed als vier jaar geleden. Wozniak is er niet meer bij op deze Spelen, opvallend omdat ze in op alle drie de WC’s heeft gereden. Bachleda-Curus is weer teruggekomen, maar deze keer is de terugkeer minder indrukwekkend dan 4 jaar geleden. Zij is natuurlijk ook 4 jaar ouder (38 inmiddels) en er weer twee jaar tussenuit geweest. Cerwonka heeft veel inhoud verloren en Zlotkowska heeft behalve de 500m haar persoonlijk records in 2013 gereden.
  Het zou mij verbazen als de Poosle dames de halve finales halen. Na de Spelen wordt het tijd om aan een nieuw team te bouwen rond talent Bosiek en Magdalena Czyszczoń.

  Als snelste 4 tip ik Japan, Nederland, Canada en Duitsland.
  Jeronimo1 vindt dit leuk.
 3. chicagodude

  chicagodude Well-Known Member

  Mooie voorbeschouwing.

  Ik denk dat de grootste kans op een verrassing de ploeg uit Duistland is, die zou er wel eens afgereden kunenn worden voor de top-4, zeker nu Pechstein toch niet heel erg goed lijkt te zijn(?). Maar ja, door wie dan? Polen of CHina misschien...
  Patrick John vindt dit leuk.
 4. Asterisk

  Asterisk Well-Known Member

  Rusland wordt wel gemist in dit deelnemersveld. Zuid-Korea en de VS hebben echt nog niets laten zien, China heeft ook een vrij zwakke ploeg en Polen rijdt nog altijd met dezelfde rijders rond als de afgelopen 25 jaar. Duitsland kan wel een aardig team hebben, maar met een zieke Uhrig en Dufter en een uit-vorm-lijkende Pechstein hoeven we daar ook geen echte toptijden van te verwachten waarschijnlijk. Eigenlijk is Canada de enige ploeg die met een uitschieter misschien een heel klein gevaartje kan vormen voor Nederland en Japan. Niveau in de breedte is toch wel vrij bedroevend zo.
 5. RodyTur10

  RodyTur10 Well-Known Member

  Ik denk 1 op 9. Waarschijnlijk twee lotingsgroepen van 4 landen. Het beste land (nr 1) heeft dan een kans van 1 op 3 om tegen (nr 2) te loten en moet dan logischerwijs in de eerste rit, dus rit 1: nr 1 - nr 2, rit 2: nr 3-nr 4. Dan is er weer een kans van 1 op 3 dat (nr 5) loot tegen (nr 6), dus dan heb je automatisch rit 3: nr 5-nr 6, rit 4: nr 7-nr 8. Dus de kans is 1/3*1/3 = 1/9 als ik het goed redeneer.
  Patrick John vindt dit leuk.
 6. SprintMaster

  SprintMaster Well-Known Member Medewerker

  De stand van zaken:

  Dames_TP.jpg

  Van de top 6 resultaten van de afgelopen jaren heeft Japan er 5, Nederland plek 3. Japan verbeterde zich t.o.v. WK afstanden vorig jaar met ruim 2 sec.
  Na de top 2 was Canada dit jaar het meest constant. China was alleen goed op een hooglandbaan. Duitsland had een stijgende lijn. De Amerikaanse dames misschien toch niet helemaal kansloos. Zuid Korea lijkt me de zwakste ploeg.
 7. Patrick John

  Patrick John Well-Known Member

  Nee echt een heel stuk kleiner, want als ik de loting van de dames bekijk waren er geen lotingsgroepen, het was een open loting, zowel qua indeling als qua volgorde.
  De mathematici met veel tijd kunnen ons misschien zeggen hoe klein.
 8. Patrick John

  Patrick John Well-Known Member

  Tnx!
  Zou kunnen, is volgens mij ook het grootste twijfelgeval ertussen en inderdaad is het niet heel erg goed in de breedte bij de vrouwen.
  Dus worden het de Duitsers, die afhankelijk zijn van de van een bijna 46-jarige in twijfelachtige vorm, de Poolse vrouwen, die tussen generaties inzitten en hopen op een goede vorm bij een teruggekeerde 38-jarige of de Chinese vrouwen, die met een gehavend team lijken te moeten rijden. Het is tijd voor meer landen die het voorbeeld volgen van Japan.
 9. proeme

  proeme Well-Known Member

  De kans dat er bij de loting precies de volgorde 1 t/m 8 uitkomt?

  Je kunt 8 deelnemers op 8! = 40320 manieren op volgorde zetten. De kans is dus 1/40320.  Als je nog toevoegt dat volgorde niet uitmaakt (bijv dat 1-2 hetzelfde is als 2-1, of dat het niet uitmaakt dat in de 1e rit 3-4 zit en in de 2e rit 1-2 of andersom) wordt de kans natuurlijk wat groter.
  HaagscheBluf vindt dit leuk.
 10. strawbale

  strawbale Well-Known Member

  Zou me erg verbazen als NL de snelste tijd zou rijden - eerder Japan met 2 sec
 11. strawbale

  strawbale Well-Known Member

  Hoeveel inhoud heeft Leenstra (nog)?
 12. MasterAJA29

  MasterAJA29 Active Member

  Is toch wel een geweldige tijd voor in de voorronde......
  SprintMaster vindt dit leuk.
 13. alexander79

  alexander79 Well-Known Member

  Hmmm.... 2:55.. geen slecht begin zou je zeggen? Maar... de Jong had moeite mee.
 14. strawbale

  strawbale Well-Known Member

  2.55 hoog is zeker niet genoeg voor goud, lijkt me
 15. HaagscheBluf

  HaagscheBluf Well-Known Member

  Hijg, hijg, net op tijd om de Nederlandse en Koreaanse vrouwen net te missen.:(
  Was het een goede rit?
 16. EenBrabander

  EenBrabander Well-Known Member

  2:55.61... in november zou dat nog een WR zijn geweest!
  HaagscheBluf vindt dit leuk.
 17. strawbale

  strawbale Well-Known Member

  Moeilijk in te schatten met zo'n oplopend schema
 18. G1ant

  G1ant Well-Known Member

  Prima race van Nederland. Erg snelle start weer, maar 2.55 is gewoon heel erg goed. Op paar honderdsten na een Nederlands record.
 19. VorstM

  VorstM Well-Known Member

  Japan met alle mogelijke problemen aan het begin, eindigt achter NL maar binnen de halve seconde. Dat belooft wat voor de finaledag!
  SprintMaster vindt dit leuk.
 20. Hakkie2

  Hakkie2 Well-Known Member

  Japan niet vlekkeloos. Dit kan niet heel veel vertrouwen geven. Maar aan de andere kant winnen ze bijna van Nederland.

Deel Deze Pagina