Stille Plas, Loosdrechtse Plassen

Discussie in '2012-2013' gestart door wvandendool, 18 jan 2013.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
 1. wvandendool

  wvandendool New Member

  De Stille plas is schaatsbaar.
  Ijs kraakt en zingt, maar een twintigtal schaatsers waagde zich er vanmorgen op.
  Prachtig ijs, maar nog echt wel erg dun
 2. JOK

  JOK New Member

  Heb net filmpje van vriendje gezien. Als je t geluid uitzet, denk je, 'wow'! Als je t aanzet... Is echt nog niet veilig genoeg
 3. PE65

  PE65 New Member

  Het was inderdaad prachtig ijs, maar vooral aan de oost-en noordkant nog erg dun.
  De plas ligt helemaal dicht. Rond één uur begon de zon te schijnen en kwamen er ineens grote scheuren in het ijs.
  Bij één van die scheuren brak mijn schaats door het ijs en bij iemand uit mijn groepje begon het ook te breken.
  Ik vond het niet meer vertrouwd en ben afgestapt.
 4. martin.vanreeuwijk

  martin.vanreeuwijk New Member

  Wat een geweldig zwart ijs. Beetje (?) kraken, maar heerlijk glijden. 10-20 schaatsers ... en de hele plas over. Fantastisch. Tja midden op de plas een grote scheur/barst waar je het ijs ziet golven.
  Even er over heen springen en dan onder scharaal zonnetje door genieten.
 5. Rover

  Rover New Member

  Vandaag bij de Stille Plas geweest om te kijken. Inderdaad 20 schaatsers op het ijs. Naast/achter elkaar schaatsen is niet te doen aan het geluid te horen - veel te gevaarlijk - Ijs klinkt onveilig; "hoge tonen". Altijd 'leuk' dat mensen nu alvast de scheuren erin rijden die over paar dagen het ijs verpesten omdat mensen nu niet even 1-2 dagen kunnen wachten.
 6. JenR

  JenR New Member

 7. EMGEE-IKS1

  EMGEE-IKS1 New Member

  Helemaal mee eens. Het is vergelijkbaar met mountainebikers die een pas geasfalteerd weggetje aan gort rijden. Stoer hoor, maar wel asociaal.
 8. Ruud56Alkmaar

  Ruud56Alkmaar New Member

  waar kan je het beste opstappen en je auto kwijt. gr.Ruud56 uit Alkmaar
 9. edwintje

  edwintje New Member

  Het kan dan asociaal zijn in jou ogen, maar als je de weersvooruitzichten van nu bekijkt is het na dit weekend helemaal over met de schaatspret, dus ik zou zeggen geniet er van zodra het enigszins kan, voor je het weet is het voorbij.
 10. Bart Vreeken

  Bart Vreeken Member

  Beste EMGEE-IKS1 en Rover

  Uitgetrapte scheuren is meer iets van smalle sloten. De Stille Plas is een groot stuk ijs. Als er dan toch nog een scheur ontstaat, dan trek je toch gewoon je eigen baantje? Geniet er van dat er ijs ligt...
 11. EgbertBouman

  EgbertBouman New Member

  Wat een verrassing: het was prachtig op de Stille plas. Zwart ijs, zonnetje. Paar keer helemaal rond gereden. Het was nog gezellig ook, ik schat toch wel 200 mensen. Kraakte wel behoorlijk maar geen wakken en niemand erdoor zien gaan.
 12. schaatserm

  schaatserm New Member

  Vanmiddag wezen schaatsen hier.
  Opgestapt bij de Nieuweweg. Het was heerlijk schaatsen met het zonnetje. Mooi zwart ijs. :D
  Mijn inziens pas 4 tot 6 cm dik. Dus nog niet sterk genoeg voor echt grote groepen. Er kwamen overal dan ook flink lange scheuren in het ijs.
  Ben wel aantal keren helemaal rond geschaatst. Om mij een waren er toch nog behoorlijk wat mensen die ook helemaal rond gingen.
  Op het einde van de middag werd het best druk bij de opstapplaats wat het ijs daar niet ten goede kwam. Logisch dat er plassen water ontstonden daar. Er kwamen ook wat mensen schaatsen of sleeen met kleine kinderen. Wat ik niet helemaal verantwoord vond. :?

  Voor wat sfeer foto's en details van het kwaliteit van het ijs:
  http://www.mijnalbum.nl/Album=TOAM3I6V
 13. FransS

  FransS New Member

  Vandaag een verkenningsronde gedaan van de Loosdrechtse plassen:

  Een kaartje ter info: (gele track is geschaatst)
  [​IMG]

  5e plas: Stil en verlaten, dicht maar dun (4cm?)

  Stille plas: Niet zo stil, hier werd geschaatst, 100-200 man, zwart, glad, hard, maar zeer dun!, kraakte bij het leven maar er kwam geen water doorheen.
  [​IMG]
  [​IMG]

  4e plas: lag nog open zo te zien.

  3e plas: grotendeels dicht.

  Vuntusplas: dicht maar dun en matig ijs, weinig geschaatst, iemand doorheen gegaan.

  1e plas: leeg, mooi ijs maar dun, gemeten aan de kant: 4-4,5 cm
  [​IMG]

  2e plas kon ik niet bij.
 14. Wakrijder

  Wakrijder Member

  Stille plas was kicken, Vijfde plas even stukje opgelopen, vergelijkbaar met noordzijde Stille plas, maar alleen op het ijsvoelt het een stuk enger. Langs de kant echter ook stukken die slechts 3 cm dik waren! Nog maar even niet doen.
 15. IJsblokje

  IJsblokje New Member

  Ik ben net terug van een rondje stille plas. Ik vond het echter nogal link, te veel mensen voor de dikte en kwaliteit van het ijs. En ik ben normaal gesproken echt geen angsthaas als om natuurijs gaat. Het ijs heeft wel heel erg veel scheuren en als het nog drukker wordt is het wachten op het eerste ongeluk volgens mij.
 16. Jeebos

  Jeebos New Member

  Ik heb daarnet geschaatst op de Stille Plas, maar ben daar mijn telefoon verloren.

  Het is een blauwe Samsung Galaxy S3, heeft iemand hem misschien gevonden of iemand daarover horen praten?

  Bij voorbaat dank.
 17. Oxylus

  Oxylus Well-Known Member

  De Stille Plas heeft het mooiste ijs van midden Nederland. Schitterdende omstandigheden vandaag. Het ijs was behoorlijk dik en het was dus veel veiliger dan voorgaande dagen. Het ijs echt heerlijk zwart glijijs. Zorg wel dat je er vroeg bij bent, want het parkeren begon vandaag al uit de hand te lopen. Er waren ongeveer 1000 mensen op het ijs, dus het werd een beetje chaotisch.
  [​IMG]
 18. Oxylus

  Oxylus Well-Known Member

  IMHO een totaal overdreven reactie. Het ijs is van superkwaliteit. De dikte was meer dan voldoende. Het ijs zat inderdaad vol met scheuren, zoals natuurijs er nu eenmaal normaalgesproken uitziet. De scheuren waren wel allemaal veilige naadloze scheuren waar geen water doorheen kwam en waar je ook niet met je schaats in vast kon komen te zitten.
  Ik heb vandaag op het mooiste ijs van de afgelopen jaren geschaatst, samen met vele honderden anderen. Nergens heb ik serieus krakend ijs gezien, en ook geen wakken.
 19. IJsblokje

  IJsblokje New Member

  Fijn dat je het totaal overdreven vindt. Wat is dat toch op dit forum? Maar goed, mijn ervaring om 9:30 's ochtends was dat het ijs ontzettend kraakte, dat dat enorm toenam bij het passeren van groepjes mensen. Bovendien is mijn schaatsmaatje er met een schaats doorheen gegaan. Verder waren er meerdere wakken bij de opstapplaats. Aangezien op dat moment de auto's nog toestroomden leek het mij onverantwoord.

  Verder hoef je mij echt niets uit te leggen over natuurijs. Ik ben opgegroeid bij een plassengebied en stond altijd als 1 vd eersten op het ijs. Zingend ijs, golvend ijs, brekend ijs... been there done that. Het gaat hierbij altijd om de verhouding tussen de belasting (lees aantal mensen) en de kwaliteit van het ijs. Ik vond die verhouding gisterenochtend doorslaan naar gevaarlijk, en ik was daar op dat moment ook zeker niet de enige in. Maar misschien is het later minder druk geworden of is het ijs later gezet zodat het minder kraakte ofzo. Dat zou jouw ervaring kunnen verklaren. Hoe dan ook: ik wilde alleen maar mijn ervaring delen, ook om evt. een al te grote toestroom van mensen te kunnen temperen.
 20. Rover

  Rover New Member

  De stukken die vrijdag en ook nog zaterdag vooral aan de oost- en noordkant kapot zijn geschaatst (scheuren zowel in langsrichting als dwars), meer naar de kant toe, waren gisteren nog steeds zeer kwetsbaar. Je voelt het ijs voor je uit golven en ook ik denk dat het daar wachten is op een ongeluk. Zeker nu met sneeuw op het ijs zullen die scheuren snel uitgereden gaan worden. Absoluut geen plek om met families te gaan schaatsen naar mijn mening.

  Die kart die gisteren op het ijs was - als ze daar nou een schuiver op monteren en een mooie brede baan schoonvegen, dan kan er deze week nog geschaatst worden... :D
Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.

Deel Deze Pagina