Startprocedure... wat te doen?

Discussie in 'Lange baan' gestart door ALGE, 1 dec 2009.

  1. ALGE

    ALGE New Member

    Nog geen jury-forum hier? Dan zal ik mijn de situatie, als starter zijnde, hier maar eens voorleggen. Deskundigen genoeg lijkt me.
    Wellicht zijn er ook wat meer starters aanwezig, dan graag kenbaar maken.

    Situatie.
    - Wedstrijd 500m in kwartets.
    - Aan de start (neo)-senioren in staat om 39 laag te rijden.

    Nadat het eerste paar (rood/wit) is vertrokken geef ik het commando "Naar de start" voor het tweede paar (geel/blauw). De rijder in de buitenbaan komt oprijden, met normale snelheid, en neemt plaats in het startvak. De rijder in de binnenbaan neemt echter veel langer de tijd om op te rijden en glijdt tergend langzaam richting startvak.
    Op het moment dat de binnenbaan eindelijk in het startvak staat komt het eerste paar al weer aardig in de buurt. Ik ben genoodzaakt om de startprocedure van het tweede paar te onderbreken en de rijders (geel/blauw) uit de baan te sturen.

    Vraag: Welke beslissing moet de starter nemen in deze situatie?
     
  2. Mik

    Mik New Member

    Ik zou zeggen:

    wanneer het dusdanig langzaam gaat dat je ook in geval van enkele paren een valse start zou hebben gegeven, nu ook doen.
    Zo niet, geen valse start, de rijders hebben er immers ook niet voor gekozen in kwartetten te rijden... Maar goed ik ben geen starter 8)
     
  3. MrBean

    MrBean New Member

    Bij snelle juniorenrijders en senioren zou ik in alle gevallen kiezen voor het starten van het tweede paar nadat het eerste paar de start weer heeft gepasseerd. Dit is voor de rijders zelf ook het meest prettige.
     
  4. Hitman

    Hitman New Member

    Foto van de starters clinic in Haarlem. Was jij daar?
    Afbreken en uit de wedstrijdbaan wegsturen. geen sanctie.
    Bij kwartet starts moeten (reglementair) alle vier de rijders aanwezig zijn.
    Zorg dat het tweede paar er achter staat zoals jij dat wilt.
    Direct na het vertrek van het eerste paar het tweede paar duiden en naar de start roepen; niet even wachten.
    Dat wachten kan je gebruiken in het vak.
    Zorg dat je In Control bent bij de start.
     
  5. Hitman

    Hitman New Member

    Dan spreken we niet meer over kwartetstart !?!! :wink:
     
  6. Tjark

    Tjark Active Member

    Als je denkt dat er 'kwade opzet' is, mag je als starter dan niet die persoon (na 't afbreken van de procedure) en bij je roepen met de melding dat hij sneller naar 't startvak moet? (en daarna de startprocedure weer hervatten)
     
  7. lilyleaf

    lilyleaf New Member

    wel hard optreden als het bewust wordt gedaan door betreffende rijder. Met dit in mijn ogen arrogante gedrag (kijk mij eens een 39-er rijden) benadeelt iemand z'n tegenstander en loopt het programma uit. Er is echter geen manier om iemand hiervoor te straffen.
     
  8. allard

    allard Active Member

    Als je dit op een 500 doet: prima. Zelfs als je een 36 of 35-er rijdt kan een kwartetstart nog(wordt vaak dan niet meer gedaan, maar da's wat anders).

    Je moet echter wel rekening houden met dit soort situaties op een langere afstand(vooral 1000,1500) wanneer een snelle rijder in het 2e paar start, met in het 1e paar een rijder die veel langzamer is. Dan kan diegene de start willen uitstellen om de rijder voor hem niet te hoeven inhalen. Dit heeft dus niets met arrogantheid te maken, maar meer met veiligheid en het vermijden van lastige situaties.
    Vooral als je te maken hebt met een starter die zelf nooit in de schoenen heeft gestaan kan het zijn dat hij totaal niet begrijpt waarom die snelle rijder de start ophoud. Ik heb ook om deze reden dus zelf al verschillende malen expres een valse start gemaakt. Het is alleen jammer dat dat nodig is, en er door de mensen die de loting maken geen rekening mee wordt gehouden.

    Je moet dus niet alleen kijken naar hoe snel de rijder in het 2e paar is, maar ook bekijken wat de kans is dat die rijder iemand van het 1e paar in gaat halen.
    Als iemand dus de start uit probeert te stellen omdat er een grote kans is op inhalen, moet je hem wat mij betreft niet straffen(of misschien zelfs wel zélf aangeven dat je er 2 enkele paren van maakt). Als iemand het doet, terwijl er een gelijkwaardige rijder voor hem rijdt, mag je wat mij betreft straffen.
     
  9. Hitman

    Hitman New Member

    Geldt voor het gehele kwartet. En dat stond er dus. Wordt bepaald door de scheidsrechter. Door het geven van de valse start wordt ook de tegenpartij benadeeld; ook hij/zij heeft nu nog maar 1 kans.
     
  10. Hitman

    Hitman New Member

    Volgens de richtlijn een halve baan. Als je langer wacht dan wordt, onder druk van de aankomende eerste paar, de start afgeraffeld. Tevens ontstaat er dan gevaar dat bij valse start de rijders omhoog komen terwijl het eerste paar dan (te) dichtbij is. Juist bij de langere afstanden maakt het minder uit; bij grote verschillen zoals op clubwedstrijden, zal er dan toch worden ingehaald. Ik denk dan ook dat het persoonlijk voordeel de grootste drive is om dit te vinden.
    De scheidsrechter maakt samen met het OC de wedstrijd. Deze bepaald welke kwartetten als enkel voudig worden gestart en niet de rijders. En dus ook niet door de starter zonder ruggespraak met de scheidsrechter. Uiteindelijk is die scheidsrechter er verantwoordelijk voor dat iedereen die wedstrijd nog kan rijden.
    Dit kan de rijder/trainer melden bij het vooroverleg danwel aan de scheidsrechter om hier iets mee te doen. Bijvoorbeeld de cluster van 4 naar 2 terugbrengen. Overigens is dit meestal alleen aan de orde op clubwedstrijden waar ondanks loting op seizoen tijd er binnen een kwartet toch enorme verschillen ontstaan. Zeker bij snelle PR's en nog geen seizoenstijd. Loting van snel naar langzaam heeft dan voordelen hetgeen naar mijn ervaring het meeste gedaan wordt.
     
  11. Reitse

    Reitse Active Member Medewerker

    Ik heb nog nooit wedstrijden meegemaakt waarin rijders de start ophielden omdat ze bang waren hun voorliggers in te halen... De meesten weten van te voren dat het gaat gebeuren en maken vaak al afspraken met de mensen die ze in gaan halen. Zeker op de echte lange afstanden als 3, 5 en 10 km.

    Met de loting loten wij altijd van langzaam naar snel, je kan het wel andersom doen maar je houdt het probleem toch. Als je 2 kwartetten hebt waarbinnen het verschil groot is dan kan je van snel naar langzaam of langzaam naar snel, binnen het kwartet worden rijders random geplaatst dus de inhaalkans blijft gelijk. Tenzij je in clusters van 2 gaat loten maar dat is naar mijn mening geen loting meer.

    Ik vind de oplossing van de starter hier buitengewoon te prijzen, geen diva-gedrag! Vergelijk het met 50 meter doorrijden na een valse start, ook totaal onnodig en zonde van de tijd. :twisted:
     

Deel Deze Pagina