Stand corrigeren met thermo/vacuum?

Discussie in 'Materiaal Discussie' gestart door handjesopderug, 4 nov 2012.

 1. Hallo

  Is het mogelijk en aan te raden om een hele lichte scheve stand (alleen rechts aanwezig) te corrigeren met opnieuw thermoplasten? Is er iemand die hier ervaring mee heeft?

  Ik heb Viking Gold's 2000 en mijn rechtervoet staat ietsje scheef naar de binnenkant toe. Ze zijn prima volgens de gangbare methode naar mijn voeten gezet en zitten als een huis, alleen sta ik dus ietsje scheef en ik heb er last van, vooral in de bochten op snelheid knikt rechts door. Ik moet er echt bewust bij nadenken op het rechte stuk om 'm goed op de buitenkant neer te zetten (zelfs met de 'valbeweging') en het lijkt ook wel alsof de schoen dit tegenhoudt. Hiervoor had ik soepele Marathon I schoenen en die kreeg ik wel mooier op de buitenkant bij de inzet.

  Verder heb ik al gespeeld met de zijdelingse verstelbaarheid van het ijzer onder de schoen, maar dat helpt niet echt.

  Ik weet dus niet hoever de schoen met thermoplasten vervormd kan worden. Het bovenste deel van het contrefort lijkt wel in een vaste stand bovenop de keiharde kuip te staan terwijl ik 'm eigenlijk, rechts aan de binnenkant, iets naar binnen zou willen laten zetten. Kan dat?

  (Bij de schaatsshop wisten ze het ook niet zeker namelijk)
 2. Kor

  Kor Member

  Afhankelijk van de buizen zou je kunnen proberen om de ruimte tussen schoen en de brug voor de helft op te vullen met b.v. 1mm verhoging, zodat de buis iets scheef onder je schoen komt te staan. Doe dit wel bij beide bevestigingspunten.

  Ik hoor graag hoe je het oplost en het resultaat.

  Succes
 3. Eelco

  Eelco Well-Known Member

  Als ik jou was zou ik eens naar een orthopeed toe gaan. In Utrecht zit Schrijvers die je waarschijnlijk wel kan helpen. Anders Viking zelf eens bellen of die een oplossing hebben?
 4. Coosc

  Coosc New Member

  Dit probleem had ik ook maar dan met beide voeten. Uiteindelijk heb ik mijn buizen zijwaarts verschoven naar de binnenzijde van mijn schoenen (over een flinke afstand). Daarmee was het probleem opgelost.

  Succes,

  Coos
 5. Ik heb voor rechts de ijzers ook zijdelings zo ver als mogelijk naar binnen/links gezet. De afstelling is nu rechts dus totaal anders dan links. Hierdoor gaat het wel beter, maar is nog niet helemaal verholpen. Maar goed, vind het wel goed zo. Zal wel aan mijn eigen pootjes liggen :D Met mijn rechterskeeler is het namelijk ook zo.
 6. Coosc

  Coosc New Member

  Bij mij heb ik ze bijna 9mm naar binnen moeten schuiven. Omdat mijn schoenen alleen een langsverstelling hebben, heb ik zelf een dwarsverstelling moeten maken. Deze bestaat uit een excenter vergelijkbaar met een raps dwarsverstelling. De laatste millimeters maken veel uit.

  Goed dat het bij jou ook werkt.

  Coos
 7. Kor

  Kor Member

  Aanvulling op mijn vorige reactie.
  Zelf heb ik ook last van pronerende voeten. Dit had ik vroeger vooral met hardlopen. Sinds een jaar of vier houd ik me ook bezig met de schaatssport. Ook ik had/heb moeite met het goed op de buitenkant komen met het schaatsen. Dit heeft deels met de techniek te maken maar, wat ik toch duidelijker in beeld krijg, ook met de stand van de voeten. Wanneer ik een sprintje trek zit ik diep, maak een goede valbeweging en gaat het dus goed. Bij rustig schaatsen in een groep maak ik toch minder een valbeweging en merk dan ook dat ik dus niet goed op die buitenkant terecht kom. Ik moet dit dan actief inzetten.

  Na een viertal jaren met Viking te hebben geschaatst ben ik nu overgegaan naar Maple. Een van de voordelen is dat deze schaats een bredere brug heeft voor de bevestiging onder de schoen. Omdat ik toch steeds meer ben gaan geloven dat een aanpassing in/aan de schaatsschoen een oplossing zou kunnen zijn ben ik gaan experimenteren. Mijn stelling was dat, wanneer ik tussen de schoen en de brug een plaatselijke verhoging zou maken van 1mm, dit de stand van de buizen gunstig zou beinvloeden. Mijn schoenen staan dus nu iets schuin naar binnen. Wanneer ik nu op mijn schaatsen sta merk ik dat ik sta te glibberen. Ik sta nu dus recht(er) op de schaatsen en kom dus ook gemakkelijke op de buitenkant.
  Gisteren heb ik dit experiment uitgevoerd en het resultaat was buitengewoon goed.

  Het verschuiven van de buizen kan ook tot gevolg hebben dat je snel in onballans raakt.

  Ga dus ook niet iets in de schoenen aanpassen omdat je hiermee de stand van de schoenen ongunstig gaat beinvloeden.
  Hier op het forum staat ergens een tekening met wat er gebeurt wanneer je waar iets aanpast.
  Wanneer iemand belangstelling hiervoor heeft kan ik proberen een foto te plaatsen.

  Succes :D
 8. Hoi Kor,

  Bedankt voor je reactie. Ik wil die foto eigenlijk wel eens zien.
 9. Kor

  Kor Member

  Dag,

  Inmiddels wel enige ervaring met het 'project'. Wat opviel was dat ik in het begin moest zoeken naar de juiste balans.
  Nu toch maar gedaan wat ik eigenlijk al van plas was en mijn schoenen (Gold 2005) na drie seizoenen ingeruild voor de veel harderer en meer steun gevende Maple ZI-1.
  Helaas nog maar 1x mee geschaatst, voortreffelijk wat een steun. Een geweldige afzet maar ook steun in de bochten.
  Deze schoenen heb ik gewoon weer op de oude manier op de buizen bevestigd.
  Zoals elders op dit forum wordt opgemerkt is het mogelijk toch iets wat te maken heeft met je techniek.
 10. Hoi Kor,

  Zeg je nou dat Gold 2005's niet genoeg steun boden?
  Vallen die nieuwe schoenen dan nog over je enkelknokkels heen dan (zoals bij veel skeeler schoenen)?

  Ik moet ook weer opnieuw af gaan stellen. Heb nu klappers eronder en sta ruim 1 cm hoger nu.
 11. Kor

  Kor Member

  Hoewel het een fijne schoen is, boden ze voor mij op den duur toch te weinig steun. Ik had er al een buckle op gezet. Dat was al een vooruitgang.
  Overigens, wanneer je binnen dit forum verder zoek zul je zien dat het al vaker is opgemerkt dat de Gold 2005 in enkele gevallen te weinig steun biedt.
  Niet voor niets dat er marathonrijders zijn met deze schoen die ook een buckle hebben laten monteren. Maar het blijft natuurlijk persoonlijk.
  Nee, de maple's vallen niet over de enkel heen, maar sluiten de enkel wel meer op op. Kijk maar eens rond naar mensen met een Gold 2005 schoen, dan zul je zien dat het gebied rondom de enkel open staat. Dat zie je bij deze en andere maple's niet. Ik zeg niet dat de maple's beter zijn, het blijft nogmaals een persoonlijke zaak en gevoel.
  Ik vind meer steun in deze schoen. En dit is niet alleen afhankelijk van de steun om en bij de enkels maar ook in de hardheid van de gehele schoen.

Deel Deze Pagina