Spelregels 2023-2024

Discussie in 'Schaatsforum Voorspel Spel (VSS)' gestart door G1ant, 28 okt 2004.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
 1. G1ant

  G1ant Well-Known Member

  Bij een goed spel horen natuurlijk goede regels, zodat alles duidelijk is voor de deelnemers en er dus geen misverstanden kunnen ontstaan. In de spelregels is t.o.v. vorig seizoen één toevoeging doorgevoerd, zie de post 'Late afzeggers regeling'. De wijzigingsoptie blijft gehandhaafd op max. één keer tot 2 uur vóór de sluitingstijd. De optie 'verborgen voorspellingen' zoals die er al was tijdens het finaleweekend (via PB) is max. één keer extra. Zie het kopje 'Hoe geef ik mijn voorspelling door?' voor een precieze uitleg.

  Definitieve spelregels van het schaats-VSS (Voorspel Spel)

  * Kampioenschappen allround
  Welke wedstrijden: NK en WK Allround (voor zowel mannen als vrouwen).
  Voorspellen: de winnaars per afstand en de winnaar van het eindklassement.
  Puntentelling: 1 punt per goed voorspelde afstandswinnaar ^; eindklassement: 3 pnt. als de voorspelde winnaar 1e wordt, 2 pnt. als hij/zij 2e wordt en 1 punt als hij/zij 3e wordt.

  * Kampioenschappen sprint
  Welke wedstrijden: NK en WK Sprint (voor zowel mannen als vrouwen).
  Voorspellen: de winnaars per afstand (dus beide 500 meters en 1000 meters) en de winnaar van het eindklassement.
  Puntentelling: 1 punt per goed voorspelde afstandswinnaar ^; eindklassement: 3 pnt. als de voorspelde winnaar 1e wordt, 2 pnt. als hij/zij 2e wordt en 1 punt als hij/zij 3e wordt.

  * Kampioenschappen per afstand
  Welke wedstrijden: NK, WCKT, EK afstanden en WK Afstanden (voor zowel mannen als vrouwen).
  Voorspellen: de winnaars van de afstanden (incl. de massastart) en de winnende landen op de ploegenachtervolging en team sprint.
  Puntentelling: 1 punt per goed voorspelde winnaar ^.

  * Wereldbekerwedstrijden
  Welke wedstrijden: alle wedstrijden van de ISU World Cup over 500, 1000, 1500, 3000, 5000 en 10000 meter, ploegenachtervolging, teamsprint en massastart-races die meetellen voor het wereldbekerklassement.
  LET OP: Als er bijv. twee 500 meters worden gereden bij een wereldbeker sprint moet je ook twee winnaars voorspellen. Zet er dan bij: '1e 500 meter' en '2e 500 meter'.
  Voorspellen: de winnaars van de afstanden (incl. de massastart) en de winnende landen op de ploegenachtervolging en teamsprint.
  Puntentelling: 1 punt per goed voorspelde winnaar ^.

  + Bonusregeling
  Als extra dimensie in het spel kan er per afstand één bonuspunt worden gescoord als een winnende rijd(st)er minder dan 25% is voorspeld door alle deelnemers tezamen. Dit zal na de sluitingstijd duidelijk worden in een statistiekenoverzicht. De eindklassementen bij kampioenschappen (3-2-1 punten) blijven hierbij buiten beschouwing.

  Eindstand
  Bij de laatste wedstrijd van het seizoen (VSS-finale, dit seizoen de WK afstanden) wordt traditioneel een notaris aangewezen naar wie je de uitslagen mag versturen (via privébericht (Postvak IN -> Conversaties)). Dit is belangrijk voor de toppers in het klassement om tactische voorspellingen (de nummer 1 kijkt af bij de nummer 2 zodat hij/zij niet meer ingehaald kan worden) te voorkomen. Ook zal er bij die wedstrijd om een eindtijd van een vooraf opgegeven afstand gevraagd worden om beslissing te brengen in geval van een gelijk aantal punten in het eindklassement.

  Indien deze regels tijdens het seizoen op wat voor manier dan ook voor onduidelijkheid blijken te zorgen, neemt de organisatie (SprintMaster en Lisan) totaal objectief een bindende beslissing.

  Hoe geef ik mijn voorspelling door?
  Enkele dagen voor het evenement opent de beheerder of een van de moderators een topic met een titel die verwijst naar het VSS. Bijvoorbeeld 'Voorspellingen World Cup Calgary'. Het is dan de bedoeling dat iedereen de voorspellingen in dat topic plaatst. Alleen voorspellingen die gedaan zijn vóór de start van het evenement (bij WB-wedstrijden de eerste rit in de A-groep) tellen mee.

  Je voorspelling doorgeven kan tot de officiële starttijd van het evenement welke door de organisatie wordt aangegeven. Hiervoor is de tijd in de posting bindend, tenzij deze niet blijkt te kloppen. De organisatie is streng: één minuut te laat betekent dat er voor het gehele evenement géén punten kunnen worden behaald. De sluitingstijd aangegeven in het openingstopic is bindend. De organisatie behoudt zich het recht voor om overduidelijke ludieke inzendingen niet mee te nemen.

  Verborgen voorspellingen
  Iedere deelnemer heeft tijdens het seizoen de mogelijkheid om max. één keer extra een verborgen voorspelling te doen (via privébericht aan een notaris), zodat er tactischer voorspeld kan worden en er dus minder afgekeken kan worden door de concurrentie (zowel t.a.v. de weekwinst als het totaalklassement). Kanttekening hierbij is dat de extra optie verdwijnt indien men een inzending voor een heel weekend mist/vergeet. Voor de duidelijkheid: dit alles is voor een ieder optioneel toe te passen.

  Gebruik bij het voorspellen altijd de voor- en achternaam van de schaats(st)ers. Dit voorkomt misverstanden bijv. bij de heren Mulder en de dames de Jong.

  Posten in het VSS-forum kan alleen door geregistreerde gebruikers. Je moet je dus registreren om mee te kunnen spelen. Het is verboden voor één persoon om onder twee of meerdere namen mee te doen. Gebruik je met twee personen (bijv. man/vrouw, broer/zus, vader/zoon) één computer (dus één IP-adres), geef dit dan vooraf door om problemen (uitsluiting) daarmee te voorkomen.

  Er is een e-mailadres ([email protected]) in het leven geroepen waar in geval van noodsituaties (storing op het forum e.d.) je voorspelling naartoe verstuurd kan worden. Indien het weer mogelijk is, wordt je voorspelling dan alsnog door de organisatie in het desbetreffende topic geplaatst. Graag deze optie alleen bij calamiteiten gebruiken!

  Iedere deelnemer mag slechts één voorspelling doorgeven en deze mag max. één keer tot 2 uur vóór aanvang van de wedstrijd ofwel de sluitingstijd worden aangepast/gecorrigeerd.
  Vanaf dit seizoen kan er een uitzondering i.v.m. late afzeggers gelden, zie de post 'Late afzeggers regeling'
  . In geval van een hoogste weekscore telt de laatste voorspelling dan als plaatsingstijd.

  Is het VSS al begonnen en wil je nog meedoen? Geen enkel probleem! Post een voorspelling en je bent deelnemer. Voor het missen van een voorspelling kun je een joker inzetten, zie de post 'Jokerregeling' Je maakt dan nog steeds kans op de eindwinst. Iedereen kan dus meedoen, inschrijven is niet nodig!

  VEEL SPELPLEZIER!

  Laatst bewerkt door SprintMaster, 21 okt 2023 11:49
 2. SprintMaster

  SprintMaster aangepast Medewerker

  + Jokerregeling
  Een toevoeging is dit jaar het kunnen inzetten van een joker. Deze is bedoeld voor die ene keer dat het echt niet lukt om een inzending te doen. De punten die een deelnemer krijgt, zijn voor de makkelijkst te voorspellen afstanden/klassement volgens de statistieken. Hiermee wordt er voor gezorgd dat een deelnemer niet meteen kansloos wordt voor het eindklassement.

  Hoe werkt dit:
  - gedurende het seizoen kan er één keer een joker worden gebruikt voor een gemiste voorspelling. Wanneer er in een weekend een gecombineerd toernooi (sprint + allround) plaats vind, zijn er dus twee mogelijke voorspellingen.
  Uitzondering is de finale, hier moet een voorspelling worden gedaan.
  - de punten van de joker vervallen als er een tweede keer een voorspelling wordt gemist.
  - een deelnemer krijgt de punten voor de schaatser/ploeg die op een afstand/klassement door tenminste 40% van de inzenders werd voorspeld en tevens tenminste 4 keer vaker dan de tweede schaatser/ploeg.

  Voorbeeld 1

  1500m dames: Ireen Wüst 12 (40%), Jorien ter Mors 8 (27%), Antoinette de Jong 7 (23%), Melissa Wijfje 3 (10%).
  Wint Wüst dan levert dit een punt op omdat ze door tenminste 40% werd gespeeld én 4 keer vaker dan Ter Mors.

  Voorbeeld 2
  10000m heren: Patrick Roest 16 (53%), Jorrit Bergsma 13 (43%), Marwin Talsma 1 (3%).
  Wint Roest dan levert dit géén punt op omdat hij weliswaar door meer dan 40% werd gespeeld maar slechts drie keer vaker dan Bergsma.

  Mocht je om wat voor reden dan ook de eerste wedstrijd missen, dan kun je alsnog mee doen en krijg je voor de eerste wedstrijd een joker.
  ZeeKoei, Nogevendit en Camila vinden dit leuk.
 3. SprintMaster

  SprintMaster aangepast Medewerker

  +Late afzeggers regeling
  Een voorspelling die tenminste 2 uur voor aanvang van de wedstrijd ofwel de sluitingstijd is gedaan, mag nog één keer op onderdelen aangepast worden binnen de laatste twee uur voor de wedstrijd indien een schaatser die op de deelnemerslijst stond zich terugtrekt na de deadline voor inschrijving van het toernooi. Alleen de afstanden/ het klassement waarvoor de schaatser ingeschreven stond en waarop de schaatser gespeeld wordt, mogen aangepast worden. De deelnemerslijst na de deadline voor inschrijving van het toernooi op de site isu.org (internationale wedstrijden) of schaatsen.nl (nationale wedstrijden) is hierbij leidend. Een reserve telt mee als ingeschrevene.

  Wanneer bij de team pursuit of team sprint niet duidelijk is welke schaatsers er ingeschreven staan, geld de uitzondering slechts bij het terugtrekken van het gehele team. In dat geval mag alleen het betreffende teamonderdeel aangepast worden.

  Voorbeeld 1
  op het NK sprint speelt iemand Femke Kok op de 1e 500m en Jutta Leerdam op alle andere afstanden en het klassement. Leerdam trekt zich terug na de deadline voor inschrijving van het toernooi, Kok doet mee. Nu mag een voorspelling, tenminste 2 uur voor het begin van de wedstrijd gedaan, op alle onderdelen behalve de 1e 500m worden aangepast.

  Voorbeeld 2
  op een World Cup speelt iemand Nederland op de team pursuit en Patrick Roest op de 5000 m. Op de deelnemerslijst stond Roest ingeschreven op de team pursuit en 5000 m. Roest trekt zich na de deadline voor inschrijving terug voor de team pursuit. Nu mag de voorspelling, tenminste 2 uur voor het begin van de wedstrijd gedaan, op de team pursuit aangepast worden maar die op de 5000 m niet.
  ZeeKoei vindt dit leuk.
 4. SprintMaster

  SprintMaster aangepast Medewerker

  Ten aanzien van de late afzeggers regeling de volgende opmerking uit de eerste post:

  Indien deze regels tijdens het seizoen op wat voor manier dan ook voor onduidelijkheid blijken te zorgen, neemt de organisatie (SprintMaster en Lisan) totaal objectief een bindende beslissing.

  Mocht dit nodig zijn dan zal de organisatie ingrijpen om tactisch misbruik van deze regeling te voorkomen.
Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.

Deel Deze Pagina