(Spel)regels zijn (spel)regels

Discussie in 'Schaatsforum Voorspel Spel (VSS)' gestart door willempaap, 23 jan 2022.

 1. willempaap

  willempaap Active Member

  Er moet me even iets van het hart. Ik weet dat ik er waarschijnlijk geen vrienden mee maak, maar dat is dan helaas maar zo.
  Bij de spelregels voor dit seizoen is de volgende zin opgenomen:
  "Iedere deelnemer mag slechts één voorspelling doorgeven en deze mag max. één keer tot 2 uur vóór aanvang van de wedstrijd ofwel de sluitingstijd worden aangepast/gecorrigeerd."
  Het tweede gedeelte gedeelte van deze zin heb ik altijd nogal vreemd gevonden. Waarom een tweede voorspelling doorgeven tot maximaal 2 uur voor het begin van de wedstrijd. Hoezo niet tot op het laatste moment, desnoods tot een minuut voor aanvang van de wedstrijd? Maar goed, als dat de regel is, dan houden we ons daar aan. Tot zover niets aan de hand.
  De late afzegging van Jutta Leerdam zorgde ervoor dat er plotseling actie moest worden ondernomen door de deelnemers van ons spel. Het was echter pas rond 11.30 uur dat de mededeling van Dione de Graaff kwam, dus tot het tijdstip van 13.23 uur (2 uur voor aanvang van het sprinttoernooi) nog zo'n 2 uur de tijd om te veranderen. Velen hebben dat gedaan, en volgens de spelregels was er dus gelegenheid om de voorspelling aan te passen tot 13.23 uur.
  Zes spelers hebben na 13.23 uur hun voorspelling nog aangepast. Jammer, maar meestal krijgen we dan de mededeling dat het echt te laat is. Jammer, maar helaas. Tot mijn verbazing worden er nu toch tijdens het spel de regels aangepast: "De organisatie heeft overlegd i.v.m. de late afzegging van Leerdam. Omdat dit nogal impact heeft, is er besloten om de te late aanpassingen (zes stuks) toch mee te laten tellen. De wijziging van Wouter1991 is echt te laat en kan helaas niet mee geteld worden."
  Dit kan natuurlijk niet. Een van de deelnemers verzuchtte al met: "Zucht..." Zeer terecht. En dat het geprobeerd wordt, da's mij ook duidelijk. Echter, als organisator en jury moet je wel voet bij stuk houden, ook al betreft het misschien koplopers in de stand. Dat doet er natuurlijk niet toe. Het is zonder aanziens des persoons.
  Regel is regel. Hebben we met elkaar goedgekeurd en daar houden we ons dus aan. Dus binnen de twee uur nog iets aanpassen kan niet. Dit staat in de spelregels die voor iedereen te lezen zijn. Ook niet in bijzondere omstandigheden zoals bij het late afzeggen van Jutta Leerdam. Wanneer je met deze strakke en duidelijke regel flexibel omgaat is het eind zoek. Want wat zijn bijzondere omstandigheden? Wanneer heeft iets 'nogal impact'? Misschien dat er deelnemers waren die wisten dat ze te laat waren en dus geen poging meer gewaagd hebben. Die vissen nu dus achter het net.
  Jammer, niet doen dus! Graag de beslissing terugdraaien.
  En voor volgend seizoen graag nog eens kijken naar de regels graag. De 2-uursregel is duidelijk een regel die eigenlijk nergens op slaat. Afschaffen dus. Maar dan wel met ingang van volgend seizoen.
  Nogevendit, ZeeKoei, eddy en 3 anderen vinden dit leuk.
 2. Eelco

  Eelco Well-Known Member

  Ik ben het met je eens. Ik ben in het verleden ook nogal eens wat punten kwijt geraakt omdat ik aan mijn conditie aan het werken was. Toen ik terug kwam bleek een van de kanshebbers niet mee te doen. Ik heb dat toen gewoon geaccepteerd. Het gebeurt nu eenmaal vaker dat mensen op het laatste moment geblesseerd raakt. Dat Jutta de favoriete was op alle afstanden is geen bijzondere omstandigheid. Dat is een bijkomstigheid. Ik kan het accepteren als alle mensen die nu wel op tijd waren een joker in kunnen zetten en tot in de laatste minuut hen voorspelling aan mogen passen.
  willempaap, eddy en Boertje vinden dit leuk.
 3. michiel0128

  michiel0128 Active Member

  Helemaal eens met voorgaand betoog.

  ik heb mijn inzending niet aangepast omdat dit volgens de regels niet mocht. Anderen die wel een poging gedaan hebben worden dus onrechtmatig beloond door de organisatie.

  Nu gaat iedereen een wijziging doorgeven, want bij het NK sprint mocht het.

  De organisatie heeft het het creëren van een uitzondering het zich zelf moeilijk gemaakt.

  Een beroep doen op onderstaande bepaling lijkt mij niet legitiem omdat de 2 uurs termijn duidelijk is.
  Indien deze regels tijdens het seizoen op wat voor manier dan ook voor onduidelijkheid blijken te zorgen, neemt de organisatie (SprintMaster en Lisan) totaal objectief een bindende beslissing.
  Nogevendit, Boertje en willempaap vinden dit leuk.
 4. Boertje

  Boertje Active Member

  Niet tijdens het spel de regels wijzigen. Dus wie van de VSS-ers zijn voorspelling binnen de twee uur van de start heeft gewijzigd is te laat.
  willempaap en eddy vinden dit leuk.
 5. eddy

  eddy Well-Known Member

  Leuk dat er een herinneringsmelding geweest is naar de mensen die eventueel nog hun voorspelling voor NK sprint dames kunnen wijzigen, maar ik ben niet iemand die
  heel de dag met zijn mobiel aan het spelen ben en zou zo en zo afgelopen zaterdag mijn voorspelling niet hebben kunnen veranderen, omdat ik weg moest.
  Jammer dat dit gebeurd is in het verleden heb ik natuurlijk wel eens profijt gevat om een voorspelling te veranderen als je toevallig hoorde dat een deelnemer een blessure had,
  maar op deze manier is het zo en zo niet juist!!! Ik vind "of de oude voorspellingen blijven gelden" en niet de aangepaste voorspelling nav de extra mail.
  willempaap vindt dit leuk.
 6. mhp1988

  mhp1988 Active Member

  Ik ben het eens met de mensen hiervoor. Ik ben de eerste die na '2 uur voor aanvang' de voorspelling wijzigde en die mag, wat mij betreft, worden teruggedraaid. Soms heb je geluk dat je het te weten komt, soms niet. De regels zijn duidelijk. Het lastige deze keer vind ik wel diegenen die tussen 13:02 (het moment van het melden van @SprintMaster in de conversatie) en de 13:23 (moment van sluiten binnen 2 uur), zijn die dan beïnvloed door deze mail, of zijn ze er zelf achter gekomen? Aan de andere kant, dat is dan een keer een geluk voor diegenen.

  Voor eventuele veranderingen dacht ik eerst aan gewoon maximaal 1x veranderen tot de sluitingstijd, of zelfs helemaal niet veranderen. Maar ik heb de discussies even teruggelezen (@willempaap heb jij die ook teruggelezen?) en snap ook wel iets van de twee-uurs-regel, zodat de vroege inzenders toch nog een klein voordeel hebben om te mogen wijzigen ten opzichte van de hele late inzenders. Toch denk ik dat een van de twee eerste opties wel de (harde) maar wel makkelijkste veranderingen zijn.
  willempaap vindt dit leuk.
 7. willempaap

  willempaap Active Member

  Helemaal niet meer mogen veranderen werkt in de hand dat veel deelnemers pas op het allerlaatste moment gaan inzenden. Wanneer je computer dan onverhoopt weigert of je internet er mee ophoudt, dan heb je toch een stevig probleem. Vandaar dat deze optie niet zo kandidaat-vriendelijk is. Beter lijkt het me om één keer te mogen veranderen tot de aanvangstijd van de wedstrijd, de deadline dus, die altijd vermeld staat aan het begin van het topic. Iedereen moet zich aan die tijd houden, ook al begint de wedstrijd door wat voor oorzaak ook wat later. Meer veranderingen laten toepassen maakt het voor degene die de scores van de deelnemers bijhoudt erg arbeidsintensief. Niet doen dus. En nogmaals, eventuele nieuwe spelregels pas invoeren in het nieuwe seizoen.
  En dan nog iets: een mailtje van de organisator/jury op het moment dat er iets gebeurt dat ‘nogal impact’ heeft moeten we niet meer willen. Onderdeel van het spelelement is dat de deelnemers zelf verantwoordelijk zijn voor hun inzending. Daar hoort bij dat je de afzeggingen goed in de gaten moet houden, net zoals je ook moet weten wie er mee doen, en wie er op een bepaalde afstand uitblinken. Maar ook is het leuk om in de gaten te houden wie er bv niet van plan is om het hele toernooi mee te blijven doen, wie zich spaart voor een volgende belangrijke wedstrijd zoals de OS, of voor wie een NK bv nog de belangrijkste wedstrijd van het jaar is na het missen van de kwalificatie voor de wereldbeker of de OS.
  Nogevendit vindt dit leuk.
 8. SprintMaster

  SprintMaster Well-Known Member Medewerker

  Het NK sprint was een toernooi waarbij er terecht de nodige twijfels waren over het uitrijden van de Olympiërs. Het dames toernooi leek bij voorbaat totaal oninteressant maar door het late afzeggen van Leerdam werd de hele boel over de kop geschopt. Daar wordt je als organisator niet vrolijk van. Want het levert weer veel extra werk op terwijl het allround toernooi net begonnen was. Ik vond het wel zo netjes om de top van het klassement hierover te informeren vanwege de grote impact, toch al snel zo'n 5 punten. Uiteindelijk hebben 8 spelers uit zichzelf gereageerd, daarna waren er nog 2 op tijd bij, 6 waren te laat maar wel voor de deadline en 1 was na de deadline. Tot slot waren er 7 die veel kaarten op Leerdam zetten maar hun voorspelling niet meer hebben aangepast. Voorheen kwam een late afzegging ook wel eens voor maar voor zover ik me herinner ging het daar dan om 1 of 2 punten. Niet genoeg om het als een bijzondere situatie te zien. Ik meende nu dus wel een (hoge) uitzondering te kunnen maken. Echter kon ik na bestudering van de regels geen geschikte passage vinden om dit af te dekken. Om nu een joker hiervoor te gaan gebruiken vind ik een lapmiddel.
  Dit betekent dat de betreffende 6 voorspellingen er toch uit gehaald worden.

  In ieder geval is nu wel duidelijk dat dit soort situaties via de spelregels geregeld moeten worden. Daarover zal dan voor volgend seizoen een wijziging worden ingevoerd.
  De twee uur regel is destijds ingesteld om ervoor te zorgen dat spelers m.b.t. eventuele bonuspunten niet in elkaars wiel kunnen gaan zitten. Dit zou in de slotfase voor een kettingreactie aan aanpassingen kunnen zorgen. Daardoor
  verliezen in mijn ogen de statistieken hun waarde. Doordat zaterdag sommige spelers snel reageerden werden de statistieken nog genoeg bijgesteld waardoor de nieuwe favorietes op de vier afstanden boven de 25% uitkwamen.
 9. Eelco

  Eelco Well-Known Member

 10. eddy

  eddy Well-Known Member


  Zo en zo geen melding maken lijkt me nog beter
  , als ik afgelopen zaterdag thuis was, had ik wel gebruik kunnen maken om de sprint dames aan te passen. In het verleden heeft wel eens vaker een topper zich teruggetrokken..
  Dat hoort soms ook bij een spel, maar om nu zelfs een mail te sturen voor aanpassen vind ik te ver gaan. Dus jammer Sprintmaster van deze niet reguliere aanpassingen.!!!!
  willempaap vindt dit leuk.

Deel Deze Pagina